Каква е разликата?

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Каква е разликата?

Мнение от nikolaiiliew »

Здравейте! Понеже съм още нов в рЕболова на мач, искам да попитам каква е разликата между кухите и плътните антени на ваглерите. Или по-точно каква при какви условия да ползвам. Моля опитните и знаещите колеги да споделят!
Благодаря предварително! :)
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
mmilen
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Каква е разликата?

Мнение от mmilen »

Кухата антена има по-голяма плаваемост, което я прави по-подходяща тогава когато залагаме на по-голяма (тежка) стръв като няколко зрънца царевица, голяма пелета и т.н. Няма да ти потъва ваглера от теглото на стръвта. Също така кухите антени обикновенно са по-дебели, което ги прави по-лесно забележими. Предимството на плътните антени е чувствителността им аз ползвам предимно тях, защото най-често ловя едвм-пипащи дребосъци :)

Поздрави
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от nikolaiiliew »

Благодаря за изчерпателния отговор колега!
Поздрави!
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

При калпаво време с вятър и вълнение плътните, по-тежки антени са по-стабилни във водата, по-инертни са и вятъра по-трудно ги мандахерца, макар че.....зависи от силата на вятъра ако е някой де ти мъкне сопата от ръцете..... :?
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
livinginchaos
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от livinginchaos »

Куха антена или ето това:
Изображение
Аз ползвам почти винаги когато времето позволява. Голямото предимство за мен е, че се вижда много добре и надалеч, а за мен показва по-добре кълването от плътните дебели антени. Много рядко ползвам плътна тънка антена, защото на моите дистанции направо не ги виждам. Предполагам плътната тънка антена ще се доближи по чувствителност. Според мен отчитането на една куха антена е по-добро от на една плътна дебела.
Кухата антена има по-голяма плаваемост, което я прави по-подходяща тогава когато залагаме на по-голяма ..
Не мога да се съглася с това. За вятъра се съгласих - в лошо време кухата антена доста помага на лекия ваглер да играе по свирката на вятъра.
Аватар
Redimido
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Redimido »

livinginchaos написа:
Кухата антена има по-голяма плаваемост, което я прави по-подходяща тогава когато залагаме на по-голяма ..
Не мога да се съглася с това. За вятъра се съгласих - в лошо време кухата антена доста помага на лекия ваглер да играе по свирката на вятъра.
Антената има ли въздух в нея, задължително вдига товароносимостта на линията. Няма начин да не. Колкото по-голяма и куха е, толкова повече носи.

Друг е въпроса дали Ники пита за антената като антена, или се има предвид стъблото на самата плувка?! Би ли уточнил? Иначе казаното по-горе го обяснява всичко почти.
Аз ползвам и едни ваглери на Кралусо, на които товароносимостта може да се коригира от самата плувка, без добавяне/махане на тежести. Много съм доволен от тях, чувствителни са и са много удобни!

Изображение

И пак по същата логика, колкото повече въздух оставяш в плувката, толкова повече тежести надолу по линията носи!
Аватар
livinginchaos
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от livinginchaos »

Това е правилният ваглер! Много работни и много здрави, много чувствителни. Ползвам ги от платичка до шаранче, нямат грешка!
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от nikolaiiliew »

Да питах основно за антените! Иначе и аз си купих от същия вид ваглери на Кралусо и съм много доволен :)
Аватар
Redimido
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от Redimido »

Айде, за готините ваглери! И за повече хванати риби! :partyman: :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”