Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Каква е разликата?
Модератор: Paublo_Eskobar
- nikolaiiliew
- сериозен играч
Каква е разликата?
Здравейте! Понеже съм още нов в рЕболова на мач, искам да попитам каква е разликата между кухите и плътните антени на ваглерите. Или по-точно каква при какви условия да ползвам. Моля опитните и знаещите колеги да споделят!
Благодаря предварително!
Благодаря предварително!

Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
-
- вече хвърля и на тежко
Re: Каква е разликата?
Кухата антена има по-голяма плаваемост, което я прави по-подходяща тогава когато залагаме на по-голяма (тежка) стръв като няколко зрънца царевица, голяма пелета и т.н. Няма да ти потъва ваглера от теглото на стръвта. Също така кухите антени обикновенно са по-дебели, което ги прави по-лесно забележими. Предимството на плътните антени е чувствителността им аз ползвам предимно тях, защото най-често ловя едвм-пипащи дребосъци
Поздрави

Поздрави
- nikolaiiliew
- сериозен играч
Благодаря за изчерпателния отговор колега!
Поздрави!
Поздрави!
- antivik
- кандидат преподавател
При калпаво време с вятър и вълнение плътните, по-тежки антени са по-стабилни във водата, по-инертни са и вятъра по-трудно ги мандахерца, макар че.....зависи от силата на вятъра ако е някой де ти мъкне сопата от ръцете..... 

Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
- livinginchaos
- научил се да хвърля
Куха антена или ето това:

Аз ползвам почти винаги когато времето позволява. Голямото предимство за мен е, че се вижда много добре и надалеч, а за мен показва по-добре кълването от плътните дебели антени. Много рядко ползвам плътна тънка антена, защото на моите дистанции направо не ги виждам. Предполагам плътната тънка антена ще се доближи по чувствителност. Според мен отчитането на една куха антена е по-добро от на една плътна дебела.

Аз ползвам почти винаги когато времето позволява. Голямото предимство за мен е, че се вижда много добре и надалеч, а за мен показва по-добре кълването от плътните дебели антени. Много рядко ползвам плътна тънка антена, защото на моите дистанции направо не ги виждам. Предполагам плътната тънка антена ще се доближи по чувствителност. Според мен отчитането на една куха антена е по-добро от на една плътна дебела.
Не мога да се съглася с това. За вятъра се съгласих - в лошо време кухата антена доста помага на лекия ваглер да играе по свирката на вятъра.Кухата антена има по-голяма плаваемост, което я прави по-подходяща тогава когато залагаме на по-голяма ..
- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Антената има ли въздух в нея, задължително вдига товароносимостта на линията. Няма начин да не. Колкото по-голяма и куха е, толкова повече носи.livinginchaos написа:Не мога да се съглася с това. За вятъра се съгласих - в лошо време кухата антена доста помага на лекия ваглер да играе по свирката на вятъра.Кухата антена има по-голяма плаваемост, което я прави по-подходяща тогава когато залагаме на по-голяма ..
Друг е въпроса дали Ники пита за антената като антена, или се има предвид стъблото на самата плувка?! Би ли уточнил? Иначе казаното по-горе го обяснява всичко почти.
Аз ползвам и едни ваглери на Кралусо, на които товароносимостта може да се коригира от самата плувка, без добавяне/махане на тежести. Много съм доволен от тях, чувствителни са и са много удобни!

И пак по същата логика, колкото повече въздух оставяш в плувката, толкова повече тежести надолу по линията носи!
- livinginchaos
- научил се да хвърля
Това е правилният ваглер! Много работни и много здрави, много чувствителни. Ползвам ги от платичка до шаранче, нямат грешка!
- nikolaiiliew
- сериозен играч
Да питах основно за антените! Иначе и аз си купих от същия вид ваглери на Кралусо и съм много доволен 

- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Айде, за готините ваглери! И за повече хванати риби!