Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Нова овощна градина
Модератор: dantho.mihov
Нова овощна градина
Здравейте колеги
Ще правя малка овощна градина.
Решил съм да засадя по няколко овощни дървета-от кайсия,праскова и ябълка.
Досега не съм се занимавал с това и нищо не знам по въпроса.Бихте ли ми помогнали със съвети как да я направя,откъде да купя хубав материал и др.
Почнах да чета в мрежата,но предпочитам да ми дадат съвет хора,които разбират от това.
Поздрави.
Ще правя малка овощна градина.
Решил съм да засадя по няколко овощни дървета-от кайсия,праскова и ябълка.
Досега не съм се занимавал с това и нищо не знам по въпроса.Бихте ли ми помогнали със съвети как да я направя,откъде да купя хубав материал и др.
Почнах да чета в мрежата,но предпочитам да ми дадат съвет хора,които разбират от това.
Поздрави.
If we each do a little, we can all do a lot
- Христо Рангелов
- разбира нещата
Re: Нова овощна градина
Ако се беше поровил с 1-2 страници назад, щеше да видиш ето тази тема : http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=25&t=68983" onclick="window.open(this.href);return false; 
Виж ако има нещо писано, ако не - питай и там

"The more you know, the less you carry"
-
- Модератор
Доста има да се пише по темата. Поне на общите въпроси, за да се отговори уточни колко декара ти е мястото и от къде си, за да се посочи най-близкия разсадник.
Колега прегледах темата,но в нея е писано повече за зеленчуците.Христо Рангелов написа:Ако се беше поровил с 1-2 страници назад, щеше да видиш ето тази тема : http://www.nariba.com/forum/viewtopic.php?f=25&t=68983" onclick="window.open(this.href);return false;
Дадоха ми едно място в централна северна България,около 500 кв.м-грубо,не съм го мерил ,на баир,почвата не е хубава,камениста -проветриво място е и не задържа влагата,/така ми казаха комшиите/.dantho.mihov написа:Доста има да се пише по темата. Поне на общите въпроси, за да се отговори уточни колко декара ти е мястото и от къде си, за да се посочи най-близкия разсадник.
Трябва да го почистя/изрежа всички стари дървета-които не раждат отдавна/ и засадя нови около 10-15 дръвчета.
За разсадник не знам дали има значение да бъде най-близкият или може да се вземе материал от цяла България.
Интересува ме повече техниката на засаждане,тънкостите на засаждане,дълбочина на дупките,растояние между дърветата и редовете,как да се подредат овошките,понеже са малко дървета видовете дали да са разпръснати или обединени по групи и др.
-
- Модератор
Разсадници има много, но не всички са сертифицирани, което е важно за качеството им особено за отсъствието на заразен от вируси такъв. Скоро излезе лабораторно потвърдена информация за един пловдивски разсадник, че материала им е заразен с бактериален рак.
По-близките и добри разсадници са в Троян и Плевен.
Дърветата трябва да са групирани по видове с оглед опрашването им от пчелите и манипулациите, които се отличават във времето.
На останалите въпроси ще ти отговоря довечера, защото сега съм на работа и времето ми е кът.
Ще трябва да помислиш за прасковата - не успява добре на камениста и плитка почва. Изисква дълбока почва с високо ниво на подпочвената вода. На такъв терен по-добре успява Слива, Череша и донякъде Ябълка.
По-близките и добри разсадници са в Троян и Плевен.
Дърветата трябва да са групирани по видове с оглед опрашването им от пчелите и манипулациите, които се отличават във времето.
На останалите въпроси ще ти отговоря довечера, защото сега съм на работа и времето ми е кът.
Ще трябва да помислиш за прасковата - не успява добре на камениста и плитка почва. Изисква дълбока почва с високо ниво на подпочвената вода. На такъв терен по-добре успява Слива, Череша и донякъде Ябълка.