Що е апотема???

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

що е апотема ?

Мнение от чпс »

Това го изучавахме още в III-ти клас :
Дървената дръжка под корема
се нарича апотема.
Nedeltcho Delev

Мнение от Nedeltcho Delev »

sapuna1971 написа:Когато аз напиша нещо,а бат Неделчо иска да ме апострофира,то той не започва с "цитат",а с "АпоТема:"! :lol:
А бе нещо от сорта на модернизатор или аватор!
Та модернизаторе кво беше тва апотема :roll: :roll: :roll: :?: :?: :smt102
Аватар
Димо Генчев
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Димо Генчев »

Като гледам май на мен се пада честта да дам пълен, точен и изчерпателен отговор.
Апотемата е отсечка, свързваща върха на правилна пирамида със средата на коя да е от страните и.

Дължината и е равна на ръба, умножен по sinus от основния ъгъл на пирамидата.

Сега, ако това дето го написах е вярно много ще ми е кеф, нали съм го учил преди около 25 години...
Не слушай какво ти казват повечето хора, защото точно повечето хора са обикновено по-глупави...
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от чпс »

Димо Генчев написа:Като гледам май на мен се пада честта да дам пълен, точен и изчерпателен отговор.
Апотемата е отсечка, свързваща върха на правилна пирамида със средата на коя да е от страните и.

Дължината и е равна на ръба, умножен по sinus от основния ъгъл на пирамидата.

Сега, ако това дето го написах е вярно много ще ми е кеф, нали съм го учил преди около 25 години...
Правилната пирамида има 2 различни ръба - основен и околен.
Всяка околна стена на правилната пирамида е равнобедрен триъгълник с основа = основния ръб и 2 еднакви страни = околните ръбове.
Височината (едновременно и ъглополовяща и медиана) към основата на околната стена на пирамидата е това, което ти наричаш "апотема".

В единия случай това, което ти наричаш "апотема", е равно - както казваш - на околния ръб по синус от ъгъла при основата на една от околните стени.

В друг случай това, което ти наричаш "апотема", е равно на половината от основния ръб по тангенс от ъгъла при основата на една от околните стени.

Има и по-просто определение : апотема е дървената дръжка под корема.
Аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него

Мнение от Николай Неделков »

чавдар петров написа:Има и по-просто определение : апотема е дървената дръжка под корема.

или както аз казах Черна дупка под корема - зависи от пола :wink:
http://www.krakra-fishing.com" onclick="window.open(this.href);return false;
m_nanchev
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от m_nanchev »

Апотема
от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Апотема на шестоъгълникАпотемата на геометрична фигура се нарича перпендикулярната отсечка от точка, обикновено центъра на фигурата, към някоя от страните.

В правилен многоъгълник апотемата представлява перпендикуляра от центъра към една от страните, но тъй като е правилен, то петата на перпендикулярът съвпада със средата на страната. Апотемата, в този случай, съвпада и с радиуса на вписаната във фигурата окръжност. Зависимостта между променливите при даден n-ъгълник с апотема с дължина r, радиус на описаната окръжност R и дължина на страната z е следната:

При дадена окръжност и хорда апотемата е перпендикулярът от центъра на окръжността към средата на хордата.

В пирамида апотемата е височината на околна страна, т.е. перпендикулярът от върха към някой от основните ръбове.
Аватар
Димо Генчев
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Димо Генчев »

Еее.....
Много съжалявам, че направих темата толкова сериозна :P
Може и малко да съм пообъркал, но пък не съм гледал в никакви помагала :wink:
Хайде сега, втори въпрос - кой ще каже формулата за обем на правилна пирамида? :D

Да ме прощава колегата, че пускам в неговата тема.

Абе, май верно зимата е много дълга...
Не слушай какво ти казват повечето хора, защото точно повечето хора са обикновено по-глупави...
Аватар
Павел Иванов
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от Павел Иванов »

Димо Генчев написа:Хайде сега, втори въпрос - кой ще каже формулата за обем на правилна пирамида? :D
Ами обема и е по-голям или равен от на обърнатата пирамида ама това зависи само от капачката :wink:
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !

Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него

верно е дълга зимата , маа му :( а за формулите... аз знам само една C2H5OH - Сипи 2 Ха още 5 О,Ха
Nedeltcho Delev

Мнение от Nedeltcho Delev »

Всички така сте се наСиЖиГиНиФясали :roll: :roll: тва апотеми,пирамиди,формули,мен ми се замаи главата :smt119 :smt119 :smt120 :smt120 :smt120
Това риболова да не взе да има някакви математически закономерности :roll: :roll: та взехте да се побърквате по тия сложни за мен изрази :oops: :oops: Да ви се похфаля,аз бях най босия по математика,сигорно и затова не ми върви много много в риболова :wink: :wink: :wink:
Аватар
Николай Неделков
учете се от него
учете се от него

абе незнам за риболова и математическите закономерности, ама това ще ми е 3-та зима във форума и всяка година по това време та чак до края на март започват едни такива Размисли и Страсти или както казва проф.Хулиган Кучков Вафлички и храсти че понякога става нетърпимо , та дори и до кавги и сериозни скандали се е стигало... явно и тая зима няма да се разминат Вафличките и храстите... :lol: та що е апотема... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Аватар
Trias
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Trias »

nikejo написа:абе незнам за риболова и математическите закономерности, ама това ще ми е 3-та зима във форума и всяка година по това време та чак до края на март започват едни такива Размисли и Страсти или както казва проф.Хулиган Кучков Вафлички и храсти че понякога става нетърпимо , та дори и до кавги и сериозни скандали се е стигало... явно и тая зима няма да се разминат Вафличките и храстите... :lol: та що е апотема... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Апотемата всъщност е белетристика или фикция .... !!!
Авторът на темата , според мен е имал пред вид следното :

Там на бели кръгли маси
заседават педераси !
Един носи златен кръс,
Втори реши рунтав гъз ,
Третия е Бай Настас ,
носи тенджера със мас,
да намаже гъ....те , та да
влизат по-лесно ку....те ! :oops:
Класика :twisted: или груб натурализъм ? :D
Аватар
чпс
ще става разбирач
ще става разбирач

обем без формули и тегло без формули

Мнение от чпс »

Димо Генчев написа:Еее.....
Много съжалявам, че направих темата толкова сериозна :P
Може и малко да съм пообъркал, но пък не съм гледал в никакви помагала :wink:
Хайде сега, втори въпрос - кой ще каже формулата за обем на правилна пирамида? :D

Да ме прощава колегата, че пускам в неговата тема.

Абе, май верно зимата е много дълга...
Колега Димо,

Има ли формула по която можеш да намериш своя обем, т.е. обема на самия Димо Генчев ?

За формула не знам, но определянето би могло да стане доста точно :

1) намираш подходящ съд - например вана или достатъчно голям варел или бъчва;
2) напълваш догоре с чиста вода, чиято температура можеш да понасяш;
3) влизаш във ваната, варела или в бъчвата - така, че водата да те покрие; част от водата във ваната, варела или бъчвата се излива навън;
4) излизаш от ваната, варела или бъчвата; водата вътре видимо е намаляла;
5) приготвяш си една или няколко кофи с точно определени обеми - например 5 и 10 литра;
6) приготвяш си едно от тези домакински съдчета , които са с точно определен обем - например 1 литър - прозрачни са и имат разграфени нива, т.е. можеш да измерваш части от литъра с определена точност;
7) започваш да доливаш чиста вода във варела или в бъчвата докато се напълни до горе; докато доливаш си записваш (примерно) :
7 кофи по 10 л = 70 л = 70 куб. дм;
1 кофа по 5 л = 5 л = 5 куб. дм;
2 пълни догоре съдчета по 1 л = 2 л = 2 куб дм;
1 пълно до третото деление съдче = 0,3 л = 0,3 куб дм;
В този случай твоят общия обем би бил 77,3 куб дм.

Относителното тегло на чистата вода е 1 кг/куб. дм, значи в този случай твоето тегло би било 77,3 кг.

Точността на директно измерените обем и тегло може да бъде и по-голяма - зависи с какво ще измерваш доливаната чиста вода.

По същия начин можеш да определяш обемите и теглата на всякакви правилни и неправилни пирамиди, прави и наклонени конуси, сфери, паралелопипеди и какви ли не други тела (например воблери) без никакви формули.

Успехи !
Бат Мирче-5кила
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от Бат Мирче-5кила »

бих опростил нещата по два начина:
1. начин-димо изобщо не влиза в бьчва,а се мери на кантар
2. начин-димо пьлни бьчвата сьс зеле,сцепено на 4 през кочана и добавя нужното количество морска сол и вода по рецептура(разбирай според бьчвата обема и зелето нужно за тази бьчва)и пак се мери на кантар :idea:
има и един трети начин,а Хименно-бьчва с гроздено джибре...и пак-кантар :lol:
и понеже нещата отиват извьн контрол и се завьртат брутално кьм сжгфн тенденция и аз искам да задам един вьпрос:КОЛКО СА ПЕТИМАТА от РМС?
п.ц.-искам да вметна,че междувременно,теглото на димо,спрямо вьображаемата вода в бьчвата(само при положение,че няма кантар и зеле),която ще измести с теглото си и доста щекотливо понятие,имайки предвид,че човешкия организьм сьдьржа вьв всеки един момент по около 2 килограма лайна,отделя дневно по около 2,5 литра пикня и 2 литра сополи,неустановено точно колко пот,семенна течност и пьрхот,а нека да не забравяме и ПРЬДНИТЕ,които и чийото наличие е трудно определимо в организма.един вид константа :idea:
ай,сега-за тьп ли ме мислите :lol: :lol: :lol:
"Всички животни са равни, но някои са по-равни от други".
strijok
учете се от него
учете се от него

Мнение от strijok »

:goodman: :prayer: :prayer:
Когато ловиш риба, е спорт. Когато разказваш за това, е изкуство.
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”