Ако макарата не реди правилно влакното.

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

vladoto
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Ако макарата не реди правилно влакното.

Мнение от vladoto »

Поздрави колега!Всичко е ясно и точно.
Но имам питане.Ако бяга от ГМТ и ДМТ т.е реди по средата ,как се решава проблема.
Аз го реших като си купих нова.Ама си ме човърка да накарам да реди и старата. :D
Риболовът не е слука,а наука!
666
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от 666 »

vladoto написа:Поздрави колега!Всичко е ясно и точно.
Но имам питане.Ако бяга от ГМТ и ДМТ т.е реди по средата ,как се решава проблема.
Аз го реших като си купих нова.Ама си ме човърка да накарам да реди и старата. :D
Ми то там трябва да реди,по средата.Явни при теб е доста по широка шпулата от хода на оста.
Все пак дай една снимка да видим за какво става въпрос.
speysi
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от speysi »

Много хубава тема колега. :smt038
Аз ще допълня само, че при макарите със заден аванс на Шимано, /може и при други марки да го има /регулирането на реденето на влакното става и от самата шпула. Отвива се бутона на шпулата, там има шайби, който могат да се разместват според това къде намотава повече влакно.
Ако реди повече влакно в горния край на шпулата, шайбата под пружината за захващане на шпулата, се маха и се слага отпред. Ако реди повече влакно в долния край на шпулата, шайбата пред пружината се премества отзад.

Изображение
ipivo
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от ipivo »

Голямо благодарско на колегата за споделения опит :prayer: Точно 0,8 шайбичка и нещата си дойдоха на местата :wink:
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nabeden ribar »

Темата е много добра и полезна за всички. Искам само да допълня още един вариант. Има и "безнадежни" случаи при които в средата на шпулата се образува вдлъбнатина в профила на намотката, т.е. в предния и задния край се натрупва повече влакно, а в средата по-малко и е много трудно това да се корегира с шайби. При такава ситуация изправяме профила на намотката с подложката (бекинг) т.е. навиваме на ръка и образуваме гърбица в средата т.е. от бекинга правим огледален профил на намотката по такъв начин, че след като се навие и основното влакно да се получи правилен профил. Рядко става от първия път но със сигурност работи и си струва усилието.
Тук трябва да поясня че има 3 основни типа на редене които изглеждат така:

1. / \

2. \ /

3. [ ]

Начина на редене е "програмиран" още от завода производител (най-често такъв е профила на самата основа на шпулата) и всеки един от трите варианта си има предимства. Но в никакъв случай профила на намотката не бива да изглежда така:

1. ( )

или така

2. ) (

Друго което искам да добавя е че профила на намотката може да зависи от дебелината на влакното и да се промена ако навием по-тънко или по-дебело влакно.
Ето и как редят някои макарета...
http://www.spinning.kharkov.ua/phpbb/vi ... php?t=2021
Аватар
kukurdqk
новобранец
новобранец

Мнение от kukurdqk »

Колега Speysi,много точно и ясно казано!Благодарско!!
zdraveite gotini horica
Аватар
stoilkatastz
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stoilkatastz »

Доста полезна информация,мерси колега. :smt023
Ato
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Ato »

:prayer: :smt023
пускай дребосъка ако искаш да хванеш ЙЕдро
peshovec
новобранец
новобранец

Мнение от peshovec »

Снимките са изчезнали, мога ли до помоля, ако е възможно да се редактира нещо и да се появят?
peshovec
новобранец
новобранец

Мнение от peshovec »

След като се усетих, че под бигел дефакто се разбира не само "скобата", но и целия механизъм, който се върти нещата почнаха да ми се изясняват :) А пък след като се присетих, че механизма за редене и оста, на която се надява шпулата се маха само и единствено заради Т (даже +) образния "напречник" на оста, при макарите със заден аванс, може да се каже, че имах просветление :).

След това прибирането на шпулата към макарата, го замених с отдалечаване на механизма с бигела :)

Ето заготовка на шайбата:

Изображение

Ето и шайбата, почти на място:

Изображение
peshovec
новобранец
новобранец

Мнение от peshovec »

По не-съвсем разумни причини си взех една макара, от ниския (за китайска среден) ценови клас:)

Като механика вътре ми се стори ок, проблема се оказа в китайските мерни единици :). Работната височина на двете шпули се оказа различна. На всичкото отгоре и двете работни височини се оказаха по-големи от хода на пиньона. Тоест гаранция за редене тип бъчва ...

Все пак реших че ще се заиграя, поне да опитам да докарам положението до приемливо.

За целта реших да приближа шпулите към макарата (за да изравня "дупката" откъм кастинг края на шпулите), чрез отнемане на шайби.. Да ама не:) нямаше шайби за отнемане (освен една много тънка, чиято основна цел се оказа да задържа да не изпада зъбчатката за тракане на аванса, при смяна на шпулите.

Стигнахме до точката с отдалечаването на механизма с бигела от макарата (снимката от горния пост)..

След което очаквах поне по-късата от двете шпули да почне да имитира редене тип дайва-конус :). Останах си само с очкването де:)

Ясно беше че без да намаля работната височина на шпулите нещата няма да сработят. Изрязах от пластмаса (би трябвало да е устойчива на УВ / жега / вода) шайби . Външен диаметър една идея по-голям от "дебелата" част на шпулата, вътрешен една идея по-голям от работния диаметър на шпулите.

Стига писания, ето малко снимков материал:

Изображение

Горе е в закупеното положение: Лявата изглежда почти добре (но бях махнал супер тънката шайба между шпулата и зъбчатката по която трака аванса, което се оказа че води до много лесно падане на въпросната зъбчатка и не е оферта). За дясната коментар не е нужен...

Долните две снимки са след интервенцията. Лявата съм я препълнил (при нея капацитета видимо намаля), и бабуната към кастинг върха се получава чак накрая, тоест при нормално пълнене бабуната я няма / не е толкова забележима.
За дясната коментара е излишен, то бива допуск в размерите, ама чак пък толкоз...

Извода за мен: при покупка на макара, мерене на работните височини на шпулите (освен да са еднакви, трябва и горе долу да е колкото хода на пиньона). То ясно че това би трябвало да го направи производителя още на чертожната дъска, но после и едни контролни измервания също помагат...
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”