Захранка ,, Мамка "

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
forever_2pac
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Захранка ,, Мамка "

Мнение от forever_2pac »

Здравейте колеги! Аз съм новобранец както във форума така и в риболова!

Имам едно приятелче на Дунава, което каза, че използват захранка тип ,, Мамка " главно за уклей, но не ми е разяснявал как се прави,каза че се хвърляла във водата с въже.

Моля ако някой е запознат да ми разясни на дълго и широко за какво иде реч и приложимо ли е в язовирите , т.е на спокойни води или е подходяща само за реки?

:ANAL: Благодаря Ви предварително ! :oops:
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Re: Захранка ,, Мамка "

Мнение от nikolaiiliew »

Стар е, ма ще разбереш! : http://www.zamunda.net/details.php?id=257175&hit=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

stich написа:Дунавска мамка

Натрошавате 3,4 (и повече в зависимост от торбата) стари хлаба на парчета приблизително около 5,8см.Грубо,на око.
Преди да напълните торбата с хляба трябва да поставите 2,3 (и повече) едри камъка.
Желателно е да са кръгли речни без остри ръбове за да не прорежат мрежата,и с големина на дребен пъпеш.
Толкова трябва да утежните,че когато хвърлите мамката тя да потъне възможно най-бързо.
Сухият хляб е пълен с въздух и при не достатъчна тежест ще отнесе торбата с метри по течението.
След като добре натъпкате торбата (Аз го правя като държа края на мрежата и завъртам торбата докато се получи
хубав стегнат вързоп) с края който остава стягате много здраво металната халка.Направете няколко възела и намотавайте.
Не разчитайте само на един.Въженцето от торбата,което остане да стърчи накрая напъхайте в мрежата.Просто да не стърчи нищо,
което да попречи на риболова ви.Готови сте да хвърляте.Трябва да размотаете толкова влакно,колкото мислите че ще е необходимо,като совалката
заклещвате между камъни или омотавате някъде където е възможно това.Тя трябва да е 5-7метра в посока срещу течението за да се избегне получаването
на огромен корем от влакното под водата.
Това е при положение че сте сам и няма кой да държи и развива влакното.
Ако е с плуване (при по-солидните мамки) пускате се няколко метра преди желаното място по течението и когато достигнете желаната точка просто пускате торбата.Внимавайте да не омотаете краката си във въжето (влакното)
Ако хвърляте от ръка (за по-малките мамки) развийте и до колкото позволява подредете добре размотаното влакно за да не се омотае при хвърлянето.
При замаха (най-добре да е от долу) дръжте бочката колкото в възможно по-плътно до халката.Ако хвърляте с дясната ръка с лявата придържайте леко
влакното по време на полета за да задържите бочката до халката.Така ще избегнете нежалано омотаване,което се оправя единствено с изкарването на
мамката от водата и повторното и хвърляне-загубено количество хляб и петкратно увеличено тегло на останалия в торбата.
Мамката е хвърлена на желаното място.Оставете влакното хлабаво за минутка две докато хляба се напои и натежи след което бавно опънете влакното
до положение при което бочката почти се скрие под водата оставяйки над себе си единствено малка вълничка по която линията ви безпроблемно да преминава.
Не се старайте плувката ви да "ближе" едва ли не бочката.Спазвайте едно нормално разстояние от 10-20см.Кълве различно.Някой път до бочката друг път на метър (на вътре) от нея,а вече всеки сам преценява колко след бочката да изтича.
Като за финал искам да кажа,че на совалката се навива толкова влакно колкото смятате че ще е максималното разстояние от брега на което бихте облавяли,НО умножено по 2,тъй като често се случва линията да се омотае в бочката и точно тогава ще ви е нужен този запас за да я издърпате до себе си развивайки совалката.И още нещо: Ако бочката е монтирана по неразглобяем начин към влакното (с кука тройка например) трябва предварително да сте нанизали халката.
Ще се радвам ако съм бил полезен!
Успех!

Изображение
stich написа:Другата разновидност на мамката това е сферата.
Може да се направи от метални пръчки във формата на кафез и дъно от оловна отливка с форма на диск.Разбира се виждал съм всякакви разновидности,но целта е една и съща.Дъното да е по-тежко от общата маса на омесения хляб за да позиционира халката в горно положение.Добре е (бих казал задължително дори) връзката между сферата и халката да е подвижна.С голям и здрав вирбел или по някакъв друг начин.Халката трябва да може да се завърта свободно.Тъй като в повечето случаи сферата се хвърля от ръка подвижността на халката ще предотврати уплитане по време на полета.
Предимно се ползва в по-студените месеци,когато е не приятно влизането в Реката.Никакъв проблем няма да се ползва и лятото.
Разликата е в това,че за сферата се ползва по-пресен хляб,който се навлажнява до толкова,колкото да се улесни омесването му.След това се натъпква в сферата като трябва да бъдат покрити и ребрата и. Да се получи една хубаво стегната хлебна топка.Тук също може да се експериментира като в хляба се прибави някаква захранка или аромат,но внимавайте да не стане рехава топката.Количеството хляб зависи от големината на сферата.Най-удачния вариант според мен е не повече от 2-3 хляба или големина колкото хандбална топка.
Спокойно може да минавате с плувката плътно до бочката.От долу нямате мрежа и няма опастност да закачите.
Ами...успех!

Изображение
Изображение
Аватар
bachoivo
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Мнение от bachoivo »

nikolaiiliew написа:Стар е, ма ще разбереш! : http://www.zamunda.net/details.php?id=257175&hit=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Стар, стар ама къртят скобари яко - още си ми седи на компа и чат пат си го гледам :D
- Как говориш, след като нямаш мозък? - попита Дороти.
- Не знам - каза Плашилото - но тези, които нямат мозък, много обичат да говорят."
Аватар
nikolaiiliew
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от nikolaiiliew »

bachoivo написа:
nikolaiiliew написа:Стар е, ма ще разбереш! : http://www.zamunda.net/details.php?id=257175&hit=1" onclick="window.open(this.href);return false;
Стар, стар ама къртят скобари яко - още си ми седи на компа и чат пат си го гледам :D
:lol: И аз го имам и му хвърлям пак по едно око от време на време!
Късаш, вържеш и продължаваш. Упоритост и търпение му е майката!
stich
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Обратна връзка:

Мнение от stich »

Скоро ще излезе нов, от тая година със същите герои. 8)
Изображение
Dzambok
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Dzambok »

Да дам малко акъл и аз. За "халката" на мамката дане се чудиш от кой синджир на кучето да я свалиш и как да не надере влакното, много успешно става със семеринг http://www.lageri.bg/category/1464/semeringi.html" onclick="window.open(this.href);return false; :idea:
Нема па нема па неще, па спре, па пак неще, и пак спре, па спре и да неще!
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Направо си му кажете на човека, че не става за язовир, трябва да има течение което да отнася трохите ляб. Инак добри матриали са дадени.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
Аватар
forever_2pac
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от forever_2pac »

Благодаря Ви колеги! Радвам се, че и в България има форум, в който помагат, а не тиобясняват. колко си тъп! Благодаря и за бързата реакция! :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”