Къде се намирам:  
  Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Тролинг
 Тролинг

naRiba.com

Форум
 Риболов
 Риболов

Сладководен раздел
 Сладководен раздел

Специализиран риболов
 Специализиран риболов

Тролинг
 Тролинг

Въдица и макара за тролинг
Модератор: bobopeli
- 
				Troli Rapala
- учете се от него 
- Обратна връзка:
Re: Въдица и макара за тролинг
https://www.google.bg/url?sa=t&rct=j&q= ... x4iq9Sn73Q
Пускам отново линк с обяснение на "Хауалд Процес" при направата на някои пръчки на Шекспир и Пен,за да не се заблуждават отново хората,че са карбонови! При тези въдици имаме тънка основа от карбонови нишки и поне три слоя с Е-Глаз фибри=Стъклопласт,като самият връх е изцяло от стъклопласт и няма грам нишка от карбон!И двете въдици,които ползувам за тролинг са на Шекспир=Ъгли и Пфлюгер и тежат до 200грама,защото са от карбон без стъклопластови нишки и без "Процес на Хауалд"!
 При тези въдици имаме тънка основа от карбонови нишки и поне три слоя с Е-Глаз фибри=Стъклопласт,като самият връх е изцяло от стъклопласт и няма грам нишка от карбон!И двете въдици,които ползувам за тролинг са на Шекспир=Ъгли и Пфлюгер и тежат до 200грама,защото са от карбон без стъклопластови нишки и без "Процес на Хауалд"!  
   Нямам нищо против марката,даже напротив и просто уточнявам от къде идват разликите в тежината и предназначението на всяка въдица!
 Нямам нищо против марката,даже напротив и просто уточнявам от къде идват разликите в тежината и предназначението на всяка въдица! 

Пускам отново линк с обяснение на "Хауалд Процес" при направата на някои пръчки на Шекспир и Пен,за да не се заблуждават отново хората,че са карбонови!
 При тези въдици имаме тънка основа от карбонови нишки и поне три слоя с Е-Глаз фибри=Стъклопласт,като самият връх е изцяло от стъклопласт и няма грам нишка от карбон!И двете въдици,които ползувам за тролинг са на Шекспир=Ъгли и Пфлюгер и тежат до 200грама,защото са от карбон без стъклопластови нишки и без "Процес на Хауалд"!
Предложи някоя карбонова на цена около 200 лева може и малко повече

Въдица,която не се държи в ръка е безмисленно да е лека....това не е спининг.

- minchoto
- ще става разбирач 
А кой е този, който така упорито заблуждава хората, че въпросните пръчки са карбонови?Troli Rapala написа:\Пускам отново линк с обяснение на "Хауалд Процес" при направата на някои пръчки на Шекспир и Пен,за да не се заблуждават отново хората,че са карбонови!При тези въдици имаме тънка основа от карбонови нишки и поне три слоя с Е-Глаз фибри=Стъклопласт,като самият връх е изцяло от стъклопласт и няма грам нишка от карбон!И двете въдици,които ползувам за тролинг са на Шекспир=Ъгли и Пфлюгер и тежат до 200грама,защото са от карбон без стъклопластови нишки и без "Процес на Хауалд"!

Ще съм ти благодарен, ако пуснеш един цитат, за да онагледиш това твърдение
 Ще съм ти благодарен, ако пуснеш един цитат, за да онагледиш това твърдение   Продължавам - би ли обяснил на хората, защо е толкова важно пръчката да е лека? Това е въпрос, който много ме мъчи, ако отново не ми отговориш, може и Стоманко да го направи, нямам нищо против
 Продължавам - би ли обяснил на хората, защо е толкова важно пръчката да е лека? Това е въпрос, който много ме мъчи, ако отново не ми отговориш, може и Стоманко да го направи, нямам нищо против   Може би ги носите на гръб, или постоянно ги държите в ръка, че е толкова важно теглото им? Ще кажа своето скромно мнение и относно другото ти твърдение - че само драга на макарата бил важен и единствено той морял рибата, а пръчката не е важна? За мен е точно обратното! Мога да "регулирам" драга и само като придържам шпулата с ръка, дори и при напълно охлабен аванс.
 Може би ги носите на гръб, или постоянно ги държите в ръка, че е толкова важно теглото им? Ще кажа своето скромно мнение и относно другото ти твърдение - че само драга на макарата бил важен и единствено той морял рибата, а пръчката не е важна? За мен е точно обратното! Мога да "регулирам" драга и само като придържам шпулата с ръка, дори и при напълно охлабен аванс.   Още нещо - моля те, сподели с хората и вижданията си по отношение на влакната? Все още ли си на мнение, че монофил 0.28 би могъл да изкара сом с тегло 50+? И по-важното - би ли посъветвал хората, търсещи съвет за влакно, да използват въпросният монофил, вместо плетеняк?
 Още нещо - моля те, сподели с хората и вижданията си по отношение на влакната? Все още ли си на мнение, че монофил 0.28 би могъл да изкара сом с тегло 50+? И по-важното - би ли посъветвал хората, търсещи съвет за влакно, да използват въпросният монофил, вместо плетеняк?Благодаря предварително

п.п. И за да не става темата говорилня, моля те, спести си саркастичните и неуместни забележки, вече всички знаем, че това го можеш

- 
				Troli Rapala
- учете се от него 
- Обратна връзка:
Опааа,200лева за пръчка е средна сума,даже е над-средното за България,така изборът е огромен от към марки и модели!  Логиката при въдиците е винаги една:Колкото е по-лека,толкова е по-здрава и скъпа!
 Логиката при въдиците е винаги една:Колкото е по-лека,толкова е по-здрава и скъпа!  Мога да ти постна въдица за Сърф-кастинг риболов за 500-600долара за да видиш разликата с Хауалд-процеса!Въдицата е от голямо значение и за презентацията на воблера,защото не е все едно дали ще влачиш воблера с мекица или твърд колец!
 Мога да ти постна въдица за Сърф-кастинг риболов за 500-600долара за да видиш разликата с Хауалд-процеса!Въдицата е от голямо значение и за презентацията на воблера,защото не е все едно дали ще влачиш воблера с мекица или твърд колец!  Най-добре са обяснени разликите във въдиците в сайта на Х-Зога и като им разгледаш данните за тежина на пръта,на примамките,за вида риболов или препоръчителните влакна,сам ще си направиш изводите и защо най-леката въдица е 700лева!
 Най-добре са обяснени разликите във въдиците в сайта на Х-Зога и като им разгледаш данните за тежина на пръта,на примамките,за вида риболов или препоръчителните влакна,сам ще си направиш изводите и защо най-леката въдица е 700лева!  Не ти препоръчвам самите въдици,а просто ЧЕСТНОТО инфо и начина по който ти го поднасят,просто се ориентираш перфектно!Ето Стоманко си е избрал въдици Шимано,които са по-скъпи от моите Шекспири но са точно това,което търсим в риболова-лекота и здравина!Като хванеш голяма риба,ще ти се изяснят причините за тези търсения!Стоманко е минал сам някаква градация в такъмите,докато стигне до 40кила сом и е предоволен,та предполагам че не търси въдица Хауалд за да я смени със Шиманото?
 Не ти препоръчвам самите въдици,а просто ЧЕСТНОТО инфо и начина по който ти го поднасят,просто се ориентираш перфектно!Ето Стоманко си е избрал въдици Шимано,които са по-скъпи от моите Шекспири но са точно това,което търсим в риболова-лекота и здравина!Като хванеш голяма риба,ще ти се изяснят причините за тези търсения!Стоманко е минал сам някаква градация в такъмите,докато стигне до 40кила сом и е предоволен,та предполагам че не търси въдица Хауалд за да я смени със Шиманото?  
   Стоманко е страхотен риболовец и в това се убедих две седмици преди да хване този Велик сом!В края на март се запознах с него и му видях въдицата,па успя да хване бяла риба,когато 20лодки бяхме капо/бех хванал тайно една,но не му казах-извинявай/!Точно в такива трудни моменти,когато хващането на риба е невъзможно се разбира,кой го бива!Когато ми каза,че е хванал бях шокиран,но явно ги чатка нещата в тролинга,щот му видех и воблерите!
 Стоманко е страхотен риболовец и в това се убедих две седмици преди да хване този Велик сом!В края на март се запознах с него и му видях въдицата,па успя да хване бяла риба,когато 20лодки бяхме капо/бех хванал тайно една,но не му казах-извинявай/!Точно в такива трудни моменти,когато хващането на риба е невъзможно се разбира,кой го бива!Когато ми каза,че е хванал бях шокиран,но явно ги чатка нещата в тролинга,щот му видех и воблерите!  
   Пак ще хваща големи,няма никакво съмнение за мен!
 Пак ще хваща големи,няма никакво съмнение за мен!  Много рядко четкам някой!
 Много рядко четкам някой! 

Логиката при въдиците е винаги една:Колкото е по-лека,толкова е по-здрава и скъпа!
 Логиката при въдиците е винаги една:Колкото е по-лека,толкова е по-здрава и скъпа!  Мога да ти постна въдица за Сърф-кастинг риболов за 500-600долара за да видиш разликата с Хауалд-процеса!Въдицата е от голямо значение и за презентацията на воблера,защото не е все едно дали ще влачиш воблера с мекица или твърд колец!
 Мога да ти постна въдица за Сърф-кастинг риболов за 500-600долара за да видиш разликата с Хауалд-процеса!Въдицата е от голямо значение и за презентацията на воблера,защото не е все едно дали ще влачиш воблера с мекица или твърд колец!  Най-добре са обяснени разликите във въдиците в сайта на Х-Зога и като им разгледаш данните за тежина на пръта,на примамките,за вида риболов или препоръчителните влакна,сам ще си направиш изводите и защо най-леката въдица е 700лева!
 Най-добре са обяснени разликите във въдиците в сайта на Х-Зога и като им разгледаш данните за тежина на пръта,на примамките,за вида риболов или препоръчителните влакна,сам ще си направиш изводите и защо най-леката въдица е 700лева!  Не ти препоръчвам самите въдици,а просто ЧЕСТНОТО инфо и начина по който ти го поднасят,просто се ориентираш перфектно!Ето Стоманко си е избрал въдици Шимано,които са по-скъпи от моите Шекспири но са точно това,което търсим в риболова-лекота и здравина!Като хванеш голяма риба,ще ти се изяснят причините за тези търсения!Стоманко е минал сам някаква градация в такъмите,докато стигне до 40кила сом и е предоволен,та предполагам че не търси въдица Хауалд за да я смени със Шиманото?
 Не ти препоръчвам самите въдици,а просто ЧЕСТНОТО инфо и начина по който ти го поднасят,просто се ориентираш перфектно!Ето Стоманко си е избрал въдици Шимано,които са по-скъпи от моите Шекспири но са точно това,което търсим в риболова-лекота и здравина!Като хванеш голяма риба,ще ти се изяснят причините за тези търсения!Стоманко е минал сам някаква градация в такъмите,докато стигне до 40кила сом и е предоволен,та предполагам че не търси въдица Хауалд за да я смени със Шиманото?  
   Пак ще хваща големи,няма никакво съмнение за мен!
- minchoto
- ще става разбирач 
Всичко това е много хубаво, но не видях отговор на нито един от зададените въпроси, а именно:

minchoto написа:... би ли обяснил на хората, защо е толкова важно пръчката да е лека? Това е въпрос, който много ме мъчи, ако отново не ми отговориш, може и Стоманко да го направи, нямам нищо противМоже би ги носите на гръб, или постоянно ги държите в ръка, че е толкова важно теглото им?
minchoto написа:... Ще кажа своето скромно мнение и относно другото ти твърдение - че само драга на макарата бил важен и единствено той морял рибата, а пръчката не е важна? За мен е точно обратното! Мога да "регулирам" драга и само като придържам шпулата с ръка, дори и при напълно охлабен аванс.
Честно казано, не държа толкова на отговорите ти, питам по-скоро заради:minchoto написа:... Още нещо - моля те, сподели с хората и вижданията си по отношение на влакната? Все още ли си на мнение, че монофил 0.28 би могъл да изкара сом с тегло 50+? И по-важното - би ли посъветвал хората, търсещи съвет за влакно, да използват въпросният монофил, вместо плетеняк?
Благодаря предварително
Troli Rapala написа:...ЧЕСТНОТО инфо и начина по който ти го поднасят,просто се ориентираш перфектно!
Много е весело тук!   

Троли, на мен също ми е интересен отговора ти.

По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"

- 
				Troli Rapala
- учете се от него 
- Обратна връзка:
Кой точно отговор чакаш и на кой точно въпрос?capetano написа:Много е весело тук!

Мога да ти отговоря перфектно и риторично със следния въпрос:Защо по-леката въдица Х-Зога Takadum 190см.= 150-177грама струва 550 левчета,а Пен-Сърф тежи 360грама и струва 100лева?
 Мога да ти отговоря перфектно и риторично със следния въпрос:Защо по-леката въдица Х-Зога Takadum 190см.= 150-177грама струва 550 левчета,а Пен-Сърф тежи 360грама и струва 100лева?  

Модел TAKA SI-6311 TAKA SI-6312 TAKA SI-6313
Дължина 6'3"/ 1,91 м 6'3"/ 1,91 м 6'3"/ 1,91 м
Трансп.Д. 190 см 190 см 190 см
Акция Fast Fast Fast +
Плетено влакно 0.165 мм 0.235 мм 0.285 мм
Макс. аванс 3 кг 5кг 7 кг
Препоръчителен аванс 1-2 кг 2-3 кг 3-4 кг
Диаметър/връх 1.76 мм 1.80 мм 1.86 мм
Диаметър/дъно 9.61 мм 10.40 мм 11.50 мм
Цвят Жълт Син Син
Тегло 150 г 160 г 177 г
Не бих си купил Х-Зога,просто ги давам за пример за перфектното инфо при избор на въдица,жалко че и другите фирми не ги дават така точно нещата!
 Няма тайни и скрити неща за "процеси" от които никой не разбира и не му се занимава да порови за да разбере стъклопластовата истина за 100%-вия карбон!
 Няма тайни и скрити неща за "процеси" от които никой не разбира и не му се занимава да порови за да разбере стъклопластовата истина за 100%-вия карбон!  

- 
				Troli Rapala
- учете се от него 
- Обратна връзка:
capetano написа:Много е весело тук!
Ето ти още един отговор,ти нали си спинингист та ще се сетиш:При въдиците имаме ли различни строеве от Слоу до Фаст и Ултра Фаст ? Строят има ли някакво значение за играта на воблера или е измислен за разнообразие?

Тролингът е доста по-сложен и труден от спининга та не е все тая с каква въдица ще влачиш,но още не си го разбрал!
 Тролингът е доста по-сложен и труден от спининга та не е все тая с каква въдица ще влачиш,но още не си го разбрал!  

Последно промяна от Troli Rapala на Сря Авг 28, 2013 10:32 pm, променено общо 1 път.

- 
				Troli Rapala
- учете се от него 
- Обратна връзка:
И за още по-весело те питам:Защо Х-Зога ти препоръчват използването на определено влакно за дадена въдица?capetano написа:Много е весело тук!

"Плетено влакно	0.165 мм	 0.235 мм	 0.285 мм"
 "Плетено влакно	0.165 мм	 0.235 мм	 0.285 мм"  Това,че на много хора им е манджа с грозде в главите и не могат да си направят хармоничен такъм от първия път е простимо,но с години да ми стъкмяват грешни постановки и схеми е досадно и вредно!
 Това,че на много хора им е манджа с грозде в главите и не могат да си направят хармоничен такъм от първия път е простимо,но с години да ми стъкмяват грешни постановки и схеми е досадно и вредно!  

Ти си в час и не те упреквам,знам ти старите такъми!
 Ти си в час и не те упреквам,знам ти старите такъми!  Помниш ли онази твоя истинска кастингова въдица на Шекспир със стъклопластов връх колко тежи и я сравни със Шекспир-Тайгър или Пен Сърф-ТоРКю!
Помниш ли онази твоя истинска кастингова въдица на Шекспир със стъклопластов връх колко тежи и я сравни със Шекспир-Тайгър или Пен Сърф-ТоРКю!  Чакам отговора ти с нетърпение и голямо веселие!
 Чакам отговора ти с нетърпение и голямо веселие!  Така ситуацията ще се изясни още!
 Така ситуацията ще се изясни още!Re: Въдица и макара за тролинг
capetano написа:Троли, на мен също ми е интересен отговора ти.
minchoto написа:Всичко това е много хубаво, но не видях отговор на нито един от зададените въпроси, а именно:
minchoto написа:... би ли обяснил на хората, защо е толкова важно пръчката да е лека? Това е въпрос, който много ме мъчи, ако отново не ми отговориш, може и Стоманко да го направи, нямам нищо противМоже би ги носите на гръб, или постоянно ги държите в ръка, че е толкова важно теглото им?
minchoto написа:... Ще кажа своето скромно мнение и относно другото ти твърдение - че само драга на макарата бил важен и единствено той морял рибата, а пръчката не е важна? За мен е точно обратното! Мога да "регулирам" драга и само като придържам шпулата с ръка, дори и при напълно охлабен аванс.
minchoto написа:... Още нещо - моля те, сподели с хората и вижданията си по отношение на влакната? Все още ли си на мнение, че монофил 0.28 би могъл да изкара сом с тегло 50+? И по-важното - би ли посъветвал хората, търсещи съвет за влакно, да използват въпросният монофил, вместо плетеняк?
Благодаря предварително
Ако мислиш че двете харакнеристики на "сттроя" са играта на воблера и/или разнообразието.. Ама няма смисъл да давам обяснения майTroli Rapala написа:Ето ти още един отговор,ти нали си спинингист та ще се сетиш:При въдиците имаме ли различни строеве от Слоу до Фаст и Ултра Фаст ? Строят има ли някакво значение за играта на воблера или е измислен за разнообразие?

[/quote]Troli Rapala написа:И за още по-весело те питам:Защо Х-Зога ти препоръчват използването на определено влакно за дадена въдица?

Зогите.. Доста хора не си взеха само защото минапаха през конкретна "реклама".. Някакси се бяха преситили на такава реклама.. Както и да е..
Преди тях конкретни дебелини за "правилно" влакно се препоръчват от мнооого отдавна.. Това обаче има отношение към кастинтга, което пък няма отношение към тролинга...
Моите Ъглита са хем само слаби /50 горна/, хем тежки /335 гр/, но с тях и със слон мога да се преборя

Виж, на лайт-спининг ходя с пръчка 80 гр, но с нея маам по цял ден и после се почесвам между плешките без да ме притеснява

По принцип не съм безчувствен, боли ме за много хора... Просто местата които ме болят, са различни...

Контев написа:"Рибите се откачат най-вече, когато не са добре закачени!"

- 
				Troli Rapala
- учете се от него 
- Обратна връзка:
Ами Капетано отговарям ти само на твоя въпрос и ако Опааа,го поканят утре да лови на тролинг дву-килограмови пъстърви на Доспат,обясни му как ще влачи воблерчета по 4-7санта с тая гега от 400грама,която е предвидена за 40либри линия и влачене на Сливъри и Магнуми?  Ако за някои елементи тролинга се свежда само до влаченето на Сливъри,Магнуми и други големи телета,това си е техен личен проблем и не ме вълнува грам!За мен е важно да съм обективен според опита и знанията придобити след 9 годишен тролинг!
 Ако за някои елементи тролинга се свежда само до влаченето на Сливъри,Магнуми и други големи телета,това си е техен личен проблем и не ме вълнува грам!За мен е важно да съм обективен според опита и знанията придобити след 9 годишен тролинг!  Другия вариант е Опаа да си купи 10 въдици и 10 макари,за всякакви ситуации!
 Другия вариант е Опаа да си купи 10 въдици и 10 макари,за всякакви ситуации!  

Ако за някои елементи тролинга се свежда само до влаченето на Сливъри,Магнуми и други големи телета,това си е техен личен проблем и не ме вълнува грам!За мен е важно да съм обективен според опита и знанията придобити след 9 годишен тролинг!
 Ако за някои елементи тролинга се свежда само до влаченето на Сливъри,Магнуми и други големи телета,това си е техен личен проблем и не ме вълнува грам!За мен е важно да съм обективен според опита и знанията придобити след 9 годишен тролинг!  Другия вариант е Опаа да си купи 10 въдици и 10 макари,за всякакви ситуации!
 Другия вариант е Опаа да си купи 10 въдици и 10 макари,за всякакви ситуации!  

Много рядко четкам някой!  [/quote]
[/quote]
След 2 часа тръгвам за София, ще черпя ,  дано само ми останат кинти за София, че имам и други спирки преди това и да стане като предната седмица
 ,  дано само ми останат кинти за София, че имам и други спирки преди това и да стане като предната седмица  .
 . 

Много рядко четкам някой!  [/quote]
[/quote]След 2 часа тръгвам за София, ще черпя
 ,  дано само ми останат кинти за София, че имам и други спирки преди това и да стане като предната седмица
 ,  дано само ми останат кинти за София, че имам и други спирки преди това и да стане като предната седмица  .
 . 
- 
				Troli Rapala
- учете се от него 
- Обратна връзка:
Капетано,не случайно ти отговарям на теб,а защото поне имаш натрупан опит в лодката на тролинг от електрика до четири такта през годините,че и азе от там тръгнах и там стигнах!  А на елементи с два часа опит в тролинга и да им обяснявам няма как да ме разберат,просто им требва много време и много риби докато се осъзнаят и почнат да ръсят мозък по форумите с умопомрачителни предложения!
 А на елементи с два часа опит в тролинга и да им обяснявам няма как да ме разберат,просто им требва много време и много риби докато се осъзнаят и почнат да ръсят мозък по форумите с умопомрачителни предложения!  При мен поне има повечко натрупване на материал,та ми е простено да ръся на воля!
 При мен поне има повечко натрупване на материал,та ми е простено да ръся на воля!  

А на елементи с два часа опит в тролинга и да им обяснявам няма как да ме разберат,просто им требва много време и много риби докато се осъзнаят и почнат да ръсят мозък по форумите с умопомрачителни предложения!
 А на елементи с два часа опит в тролинга и да им обяснявам няма как да ме разберат,просто им требва много време и много риби докато се осъзнаят и почнат да ръсят мозък по форумите с умопомрачителни предложения!  При мен поне има повечко натрупване на материал,та ми е простено да ръся на воля!
 При мен поне има повечко натрупване на материал,та ми е простено да ръся на воля!  

- 
				Troli Rapala
- учете се от него 
- Обратна връзка:
След 2 часа тръгвам за София, ще черпяstomanco написа:Пак ще хваща големи,няма никакво съмнение за мен!Много рядко четкам някой!
 ,  дано само ми останат кинти за София, че имам и други спирки преди това и да стане като предната седмица
 .  [/quote]
[/quote]Ма заповядай бе младежо,ще те разведа из София да ти намеря пръчка с "Процес Хауалд",че твоята сигурно е пред счупване след такава голема риба?