Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

RQ: Топлия канал АЕЦ?
Модератор: sapuna
RQ: Топлия канал АЕЦ?
Здравейте,
След 3 седмици ме заточват на специализация в АЕЦ Козлодуй за 3 месеца. Съответно ще ми е много полезно ако някой сподели информация за топълия канал и правилата там:).
Да започнем с закона - колко въдици имам право да използвам, 3 или 1 на Дунав и в частност на канала?
Чел съм тук (може би), че от двете страни на канала е различен пропусквателния режим:)) Ако е възможно да се конкретизира:)
Мирната риба там, до колкото разбирам е активна и през зимния период, някакви жокери за стръвта?:)
Парадокса е съм живял 14 години в Козлодуй, но тогава грам не съм си и помислял за риболов, а магията на този спорт(хоби) ме грабна преди 4-5 години и разтресе преди 3 месеца:)))
Благодарен съм за всякаква помощ!
Поздрави!
п.с. Имам пропуск за централата почти до навсякъде,но с ясния спомен, че съоръжение "Брегова помпена станция" - НЕ:)Което пък ако е от решаващо значение за риболова, ще се постарая да бъде променено
След 3 седмици ме заточват на специализация в АЕЦ Козлодуй за 3 месеца. Съответно ще ми е много полезно ако някой сподели информация за топълия канал и правилата там:).
Да започнем с закона - колко въдици имам право да използвам, 3 или 1 на Дунав и в частност на канала?
Чел съм тук (може би), че от двете страни на канала е различен пропусквателния режим:)) Ако е възможно да се конкретизира:)
Мирната риба там, до колкото разбирам е активна и през зимния период, някакви жокери за стръвта?:)
Парадокса е съм живял 14 години в Козлодуй, но тогава грам не съм си и помислял за риболов, а магията на този спорт(хоби) ме грабна преди 4-5 години и разтресе преди 3 месеца:)))
Благодарен съм за всякаква помощ!
Поздрави!
п.с. Имам пропуск за централата почти до навсякъде,но с ясния спомен, че съоръжение "Брегова помпена станция" - НЕ:)Което пък ако е от решаващо значение за риболова, ще се постарая да бъде променено

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
bambin, брат, ако ми уредиш 2 пропуска - цялото ноу-хау + захранка и стръв ще са от мен.
Няма да имам мир, докато не отида поне веднъж на този легендарен канал.
Ето каква информация ми даде Стефко (също е в Козлодуй):
"Искам обаче да ти кажа 2 думи за топлия канал на АЕЦ, с риск да попаря някои твой мечти и идеалистични представи:
На първо място топлия канал отдавна не е това, за което повечето хора го мислят. Отдавна отминаха годините с тлъсти шарани и пълни живарници с риба. Т.е. отминаха със спирането на блоковете и респ. намаляването на топлата вода в канала... Изчезнаха и хубавите хищници , като само распера все още се навърта по-честичко там. С две думи риболова замря и сега е истинско щастие, ако успее човек да докара по 10-тина морунажа или средни по размер платички за цял ден.
Това обаче не пречи на народа да ходи там и по цял ден да псува, спомняйки си как преди време са ловяли по един чувал с риба
Именно хората са другия фактор, поради който канала с всеки изминал ден става все по-отблъскващ. Особено през уикендите намирането на места е буквално лудост. Трябва да си отишъл към 4 часа на някое КПП и да чакаш да те пуснат, което става когато съмне. После следва бясно рали до самия канал и блъсканица за да забодеш пръв своите стойки на някое от свободните все още места и по тоя начин да го заплюеш за себе си. Грозна гледка...
Ако идеш по-късно си обречен да обикаляш като сираче и да се чудиш кой колега пръв ще му писне от некълването и ще си бие камшика към дома. И за какво?! За да можеш на свой ред ти да повисиш и да попсуваш на воля дявола, който те е подвел да си загубиш времето на "прословутия" канал.
Това е истината и ако все пак ти се идва може да се пита тук-там... Но лично аз не обичам това място и винаги бих предпочел "открития" Дунав (или Огоста, в случай, че ми се лови скобар или морунаж)."
bambin, направи разузнаване щом си там и виж нещо за тия пропуски...
Няма да имам мир, докато не отида поне веднъж на този легендарен канал.
Ето каква информация ми даде Стефко (също е в Козлодуй):
"Искам обаче да ти кажа 2 думи за топлия канал на АЕЦ, с риск да попаря някои твой мечти и идеалистични представи:
На първо място топлия канал отдавна не е това, за което повечето хора го мислят. Отдавна отминаха годините с тлъсти шарани и пълни живарници с риба. Т.е. отминаха със спирането на блоковете и респ. намаляването на топлата вода в канала... Изчезнаха и хубавите хищници , като само распера все още се навърта по-честичко там. С две думи риболова замря и сега е истинско щастие, ако успее човек да докара по 10-тина морунажа или средни по размер платички за цял ден.
Това обаче не пречи на народа да ходи там и по цял ден да псува, спомняйки си как преди време са ловяли по един чувал с риба
Именно хората са другия фактор, поради който канала с всеки изминал ден става все по-отблъскващ. Особено през уикендите намирането на места е буквално лудост. Трябва да си отишъл към 4 часа на някое КПП и да чакаш да те пуснат, което става когато съмне. После следва бясно рали до самия канал и блъсканица за да забодеш пръв своите стойки на някое от свободните все още места и по тоя начин да го заплюеш за себе си. Грозна гледка...
Ако идеш по-късно си обречен да обикаляш като сираче и да се чудиш кой колега пръв ще му писне от некълването и ще си бие камшика към дома. И за какво?! За да можеш на свой ред ти да повисиш и да попсуваш на воля дявола, който те е подвел да си загубиш времето на "прословутия" канал.
Това е истината и ако все пак ти се идва може да се пита тук-там... Но лично аз не обичам това място и винаги бих предпочел "открития" Дунав (или Огоста, в случай, че ми се лови скобар или морунаж)."
bambin, направи разузнаване щом си там и виж нещо за тия пропуски...

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Значи, отиваш в рая на спинингистите! Вземи си въртящи блесни Меппс Аглия от 1 до 4 номер с бели и жълти листенца - това е за распер и бяла риба и други, Лусокс от 2 до 4 номер за щуките, води се бавно, различни разцветки, може и тандем, вземи си и силиконки, вземи и клатушки от руските, продълговати с червено пластмасово сърце на задната халка и няма да сбъркаш. Ако видиш там батето Кирил Давидов, той ще ти обясни какво да правиш с всичките тия железа и дървйе
Иначе, питай Стефко, защото е пич и няма да спести информация. Аз през февруари , пак ще ида там и жална им майка на хищниците

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
Благодаря за насоките и съветите:)
Горе долу нещата се повтарят от това което чувам.....хора от тук в шопско го смятат за мана небесна там, а откъсачната информация от хора в Козлодуй е точно обратната.
Лично за мен дори тези малки резултати, които се цитират биха били грандиозен успех и преживавяне....тази година от около 25 излета рекордната ми риба е пъстърва 25 см, една на брой на платен гьол...
От сега тука ме ръчкат за пропуски за там 5-6 човека, но процедурата за това ще я видя на място, а и дали си струва:)
За съжаление спининга ми е почти табу и опита ми с този риболов се равнява до борбата да не оставя примамките във водоема.
А това което GODzillata препредава като статус на ръчкане за места там....лекинко ме отчайва....не съм фен на ръгането....да не кажа, че го ненавиждам, независимо от евентуалните резултати:)
От 07.01. съм там и дано до края на януари направя 1 риболов.......сам не бих тръгнал, а ще ми трябва време да намеря(ми намерят) някой ентусиаст.........Хубавото е, ако така може да се каже, че връзките ми с приятели и познати там одавна са избледняли, и седенето сам през уикендите би ме стимулирало и самостоятелно да тръгна да топа въдиците някъде:)
Поздрави и мерси за инфо!
Горе долу нещата се повтарят от това което чувам.....хора от тук в шопско го смятат за мана небесна там, а откъсачната информация от хора в Козлодуй е точно обратната.
Лично за мен дори тези малки резултати, които се цитират биха били грандиозен успех и преживавяне....тази година от около 25 излета рекордната ми риба е пъстърва 25 см, една на брой на платен гьол...
От сега тука ме ръчкат за пропуски за там 5-6 човека, но процедурата за това ще я видя на място, а и дали си струва:)
За съжаление спининга ми е почти табу и опита ми с този риболов се равнява до борбата да не оставя примамките във водоема.
А това което GODzillata препредава като статус на ръчкане за места там....лекинко ме отчайва....не съм фен на ръгането....да не кажа, че го ненавиждам, независимо от евентуалните резултати:)
От 07.01. съм там и дано до края на януари направя 1 риболов.......сам не бих тръгнал, а ще ми трябва време да намеря(ми намерят) някой ентусиаст.........Хубавото е, ако така може да се каже, че връзките ми с приятели и познати там одавна са избледняли, и седенето сам през уикендите би ме стимулирало и самостоятелно да тръгна да топа въдиците някъде:)
Поздрави и мерси за инфо!
- GODzillata
- и господ не е толокова добър
В мое лице има един голяяяям ентусиаст, който е на принципа "око да види - ръка да пипне", така че ако има опция за два пропуска за един ден поне - свиркай.bambin написа:...сам не бих тръгнал, а ще ми трябва време да намеря(ми намерят) някой ентусиаст...

На риба - като на война! Fish'n'chicks!

Хайде и тук да се включа, щото гледам, че ми се споменава името
Ще потвърдя ситуацията описана от мен в горния цитат на Годзилата и ще кажа, че мъките на канала продължават с пълна сила и в момента. Предполагам, че доста от вас си мислят, че ги будалкам и "пазя за себе си свещенното място"
, но повярвайте нямам никакво подобно намерение. Както споделих и преди - ненавиждам канала и с радост не бих стъпил там никога, ако не са някои обективни обстоятелства ... За да се уверите ето ви малко информация и от друг източник (предпоследния пост):
http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... &start=420
Иначе въпроса с пропуските е доста сложен. Не може да се издава пропуск на който и да е, а за целта се правят дълги и подробни проучвания, подават се документи и т.н... Има си цял пропускателен режим в АЕЦ, който е достатъчно строг и се съблюдава стриктно. Понякога не става дума дори за наличие на връзки или познати... Има обаче една възможност, в която не съм сигурен и ще трябва да проверя, когато ми остане малко повечко време. Може да се окаже само слух, така че засега няма да я споделям...
За спининговия рай: г-н Доценте, ще си позволя, при цялото ми уважение към вас, да не се съглася с подобна квалификация на тамошните места
Наистина има и нелоши перспективни точки за бяла риба и распер, но те са недостъпни за "обикновения" риболовец, па макар бил той с пропуск или не. Там ходят съвсем "отбрани" елементи и да им се обръща внимание от останалите риболовци е безпредметно. По достъпната част на канала ситуацията е доста далеч от какъвто и да е рай, още по-малко спинингов
Вярно излиза по някоя рибка, но по правило дребна и нарядко... Ще кажа за N-ти път: на Дунава и Огоста има къде-къде по-приятни, по-спокойни и по-резултатни места за спининг 
Поздрави на всички

Ще потвърдя ситуацията описана от мен в горния цитат на Годзилата и ще кажа, че мъките на канала продължават с пълна сила и в момента. Предполагам, че доста от вас си мислят, че ги будалкам и "пазя за себе си свещенното място"

http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... &start=420
Иначе въпроса с пропуските е доста сложен. Не може да се издава пропуск на който и да е, а за целта се правят дълги и подробни проучвания, подават се документи и т.н... Има си цял пропускателен режим в АЕЦ, който е достатъчно строг и се съблюдава стриктно. Понякога не става дума дори за наличие на връзки или познати... Има обаче една възможност, в която не съм сигурен и ще трябва да проверя, когато ми остане малко повечко време. Може да се окаже само слух, така че засега няма да я споделям...
За спининговия рай: г-н Доценте, ще си позволя, при цялото ми уважение към вас, да не се съглася с подобна квалификация на тамошните места

Поздрави на всички

Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
-
- ще става разбирач
Хайде и аз да се изкажа-20% от бреговата ивица,сгодна за риболов бе съсипана след строежа на минивец на изхода на канала,което сгъсти рибарите по брега много неприятно.Успоредно с това в момента нивото на Дунав е много високо-водните стоежи при Оряхово варират около 400 см в последните седмици,бреговата ивица е залята и просто няма места.Освен това,както спомена Стефко,в момента работят само два блока на АЕЦ,което при едно ниво 200 см примерно няма да е проблем,но при високо ниво вече идва студена вода,която се смесва с топлата още преди местата,на които редовия риболовец с пропуск може да лови.Ако искате да видите ква е ситуацията -в Google Earth вече има спътникова снимка с доста висока резолюция,правена при маловодие-канала,който свързва студената с топлата вода е пресъхнал,но в момента не е така.За пропускателния режим няма да коментирам-Стефко го е направил.Всички които имат магнитен пропуск и за АЕЦ и тези,имащи временни пропуски за външната зона и пропуски за риболов могат да си ловят с три въдици.С една дума-трябва да си в района ,за да улучиш момента,когато е почнало да кълве,иначе само ще си изхабите усилията да си осигурите еднократен достъп и след това красиво капо.ИАРА са чести посетители на Канала...Миналата зима останах много доволен от риболова там-но точно по това време водните стоежи на Реката бяха някъде около 200 при Оряхово и нямаше такива колебания-с 90см примерно за денонощие...
НАПЪЛНО СПОДЕЛЯМ МНЕНИЕТО О КОЛЕГАТА СТЕФЧО МНОГО СЕ ГОВОРИ ЗА ТОЗИ КАНАЛ НО НЕ КОИ ЗНАЕ КАКВО ЕДИНСТВЕННО ЗИМАТА 2 МЕСЕЦА СИ ЗАСЛУЖАВА.ПОНЕ ТАКА БЕШЕ ДО ПРЕДИ 2 ГОДИНИ ОТ ТОГАВА НЕ СЪМ ХОДИЛ.ВИЖДАЛ СЪМ ДА СЕ ВАДЯТ ТОНОВЕ РИБА ТАМ КОЛЕГИТЕ ЗНЯТ КАК И КОГА НО НЕЩО РЕЖИМА И СТАТУТА НЕ МИ ХАРЕСВА И ЗА ТОВА НЕ МИ СЕ ХОДИ ТАМ .ИНАЧЕ СПОР НЯМА МНОГО РИБА ВЛИЗА ЗИМАТА ОТ ДУНАВА.
Писането с нормален шрифт е препоръчително
Писането с нормален шрифт е препоръчително