Съвет за 6м директен, помагайте !

Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev

Аватар
Bandoleros
новобранец
новобранец

Съвет за 6м директен, помагайте !

Мнение от Bandoleros »

Здравейте, риболовци. Начинаещ съм все още и бих искал да ви попитам относно телескоп, който си купих скоро. Той е 6м.
Та.. ще ловя с него риби до 1.0 кг-1.5 кг. макс. Искам да ми дадете съветите си за влакното, за повода, за плувката и за куката и за вирбелчета. Н :) ай - често ще ловя на язовири. Благодаря ви предварително. Поздрави ! :) :P
Rsg1f1
новобранец
новобранец

Re: Съвет за 6м директен, помагайте !

Мнение от Rsg1f1 »

Аз ловя на река с директен . но едвали има особено големи разлики с язовир .
1. Вирбел не ти трябва прави тъкъма груб .
2 От Язовир до язовир има огромна разлика дали има течени или , но горе долу 1 - 1,5 гр. плувка е добре .
3 Кука можеби 14 или 12 .
4 Аз повод не ползвам .
5 Влакно около 0,16 .
Изобщо не претендирам че съм голям майстор просто казвам аз как ловя и имам успех поне според моите стандарти .
Моля без нападки .
Аватар
Bandoleros
новобранец
новобранец

Мнение от Bandoleros »

Rsg1f1 написа:Аз ловя на река с директен . но едвали има особено големи разлики с язовир .
1. Вирбел не ти трябва прави тъкъма груб .
2 От Язовир до язовир има огромна разлика дали има течени или , но горе долу 1 - 1,5 гр. плувка е добре .
3 Кука можеби 14 или 12 .
4 Аз повод не ползвам .
5 Влакно около 0,16 .
Изобщо не претендирам че съм голям майстор просто казвам аз как ловя и имам успех поне според моите стандарти .
Моля без нападки .
Да прав си зависи от обстоятелствата, от времето и и др. Няма нападки просто искам мнения. :) Да ми предложите добри здрави марки на влакно и кукички и плувки.
to10or
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от to10or »

Здравей,колега,за основно влакно-Colmic X5000,за поводи-Colmic Xilo или Colmic Stream-и двете са еднакво добри.Щом ще ловиш риби до 1-1,5кг,сечението на основното-не повече от 0,165,а на поводите-0,128 или 0.145 максимум.Относно плувките-от българските най качествени за мен са моделите на Laguna и Rizov,а от вносните-Colmic,Maver,Sensas,Milo,Tubertini.Вирбел на линия за директен лично аз никога не ползвам,но други колеги са свикнали да слагат-въпрос на предпочотание на кого как му е по-удобно и не на последно място по-уловисто :D .
to10or
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от to10or »

Куки ползвам основно на Drennan-модели Carbon match,Wide gape,Super spade,Red maggot,Fine match,на Colmic-N500,Dk 800,N900,N957,имам в арсенала си също и куки на Kamasan и Maver.Колеги са много доволни също от моделите на Owner,Sensas,Milo.Като за начало смятам,че тази информация ще отговори на много от въпросите,които си задаваш.
Аватар
super_snake
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от super_snake »

Аз използвам само влакно 0.12 , като връзвам куката директно на основото влакно.Така по линията има по малко възли и съответно е по издръжлива.Плувки може да използваш и по малки 0.5 , а куките оунер са едни от най-добрите за плувкарски риболов и на добра цена :)
И да добавя , не всичко зависи от такъмите ;)
Всеки ден без риболов , е като ден в пустинята без капка вода !!!
Аватар
Bandoleros
новобранец
новобранец

Мнение от Bandoleros »

to10or написа:Здравей,колега,за основно влакно-Colmic X5000,за поводи-Colmic Xilo или Colmic Stream-и двете са еднакво добри.Щом ще ловиш риби до 1-1,5кг,сечението на основното-не повече от 0,165,а на поводите-0,128 или 0.145 максимум.Относно плувките-от българските най качествени за мен са моделите на Laguna и Rizov,а от вносните-Colmic,Maver,Sensas,Milo,Tubertini.Вирбел на линия за директен лично аз никога не ползвам,но други колеги са свикнали да слагат-въпрос на предпочотание на кого как му е по-удобно и не на последно място по-уловисто :D .
Еми с 6м телескоп повече от 2 кила риби трудно, не е ли така ?
aspius
новобранец
новобранец

Мнение от aspius »

Ако ще се лови шаранчета на язовир с дълбочина около 2,5 м., аз ползвам плувка 2,5 гр., при вятър тумбеста, като имаш предвид , че винаги има вятър, влакно според рибите, ако има вероятност да закачиш някой товарен влак, 0,18 -0,20 с повод две единици по малък диаметър, ако е рибата е до към 1-2, мисля че 0,16 - 0,14 ще свърши супер работа с повод отново две единици по-малък, утежнение еднакви съчми, които са на 7-8 см. над повода, и до сами повод още една или две съчми, за да можеш, като легнеш на дъното да бъдат като "котва" и да се застопори стръвта. И в крайна сметка мисля, че най-важното е не каква плувка, влакно или кука ползваш, а как ще си утежниш плувката и да намериш правилната дълбочина. Аз ловя някой път с плувки от паче перо и нямам разлика в уловените риби.
А относно килограмите на рибите, аз с моята 6 - ца на формакс имам 4,5 кг. амур и 7 кг. толостолоп, за шаранчетата до килограм не е проблем за въдицата. Изпитана е вече втора година, относно здравината нямам забележки. Успех с избора и наслука.
NikolaiManolov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от NikolaiManolov »

Последните 2 риби- с или без ластик ги извади, колега? Ако е без ластик-не ми се вярва много.
aspius
новобранец
новобранец

Мнение от aspius »

Без ластик на язовир Баниска, Община Две Могили, Област Русе. И на мен не ми се вярва, но просто въдицата се представи чудесно. Влакното ми беше 0,20 с повод 0,18 и кука на Гамакацу 12 номер. Мисля, че ако не беше работата на телескопа нямаше да може да се извадят. Това е.
NikolaiManolov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от NikolaiManolov »

Едно голямо, Браво, колега! Това си е много сериозно постижение и кефа е бил несравним!
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nabeden ribar »

аз бих те посъветвал по-дебело основно влакно от 0,16 и по-дебел повод от 0,14 (реални диаметри а не обявените от производителя) да не слагаш. а най-добре е да ползваш 0,12 основно с 0,10 повод. основното влакно да е прозрачно и разтегливо, повода да е мек и здрав на възел. идеята на директния не е да вадиш големи риби, а да ползваш фин такъм. плувка 1 - 1,25 гр. с тънка антена. куки най-вече 12, 14, 16 по номерацията на оунър, не много дебела и не много тънка тел, с малка или дори никаква контра. виж моделите соде и чинта. вирбел няма нужда да слагаш. меко олово - да можеш да го стискаш с пръсти и да го отваряш с нокът. малки съчми, повече на брой. много е важно правилно да утежниш плувката - малка част от антената трябва да е под водата. ще ти трябва и кеп с поне 2,5 метра дръжка
aspius написа:Без ластик на язовир Баниска, Община Две Могили, Област Русе. И на мен не ми се вярва, но просто въдицата се представи чудесно. Влакното ми беше 0,20 с повод 0,18 и кука на Гамакацу 12 номер. Мисля, че ако не беше работата на телескопа нямаше да може да се извадят. Това е.
според мен телескопа няма нищо общо, колега. аз съм вадил 7 кг. толстолоп с яка пръчка и макара. уверявам те че ако рибата е в добра форма и здраве това с такъмите дето описваш няма как да се случи :D. или е просто някакъв невероятен късмет :D .
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов с щека, уип и директен”