Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

"Първият" ми шаранджийски риболов
-
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
"Първият" ми шаранджийски риболов
Реших да споделя в няколко реда за първият ми аматьорски риболов, за пробите и грешките, които смятам съм допуснал. Защо съм сложил в заглавието едни кавички, ами защото за първи път ловя по начин(оборудване, захранки, стръв ...), по който не съм ловил до момента, а ходя на риболов(предимно пъстървов) от както се помня. От скоро покрай риболовни излети с приятели, се запалих по шаранджийският риболов, не че не съм ловил шаранчета, но по старички и остарели методи - на пружина(по модерно му хранилка казват някои, но за мен си остава пружина) с по една вързана кука, или със дъртите пръчки(на някой хора от форума може да са набори
но все още здрави, с които смятам да зарадвам някой малчуган скоро време) на най прост монтаж без повод. След доста четене из форума и нета, избрах и накупих някакви такъми според възможностите си и вече почти оборудван, нямах търпение да изпитам себе си. Преди месец и половина бях на язовирът в с. Бодрово с приятели и имах хубава слука с дъртият ми инвентар, та реших да отида отново там. На язовирът има и барче, което си е в плюс за някои риболовци.

Пристигнах по тъмно и взех да оправям такъмите(доста мъка видях, да се науча да направя правилни и здрави монтажи, но добре че бяха добрите описания във форума и съветите от приятели). Монтажът на който заложих бе на косъм със сейфти болт риг. Не съм купувал някакви скъпи захранки и стръв, а бюджетни такива.

Реших на двете пръчки да ловя на пелети с аромат ванилия, а на третата сложих три силиконови царевички, в последствие смених едната на пелети с ароматизирана царевица. Не разполагам с лодка за разпъване на въдиците и трябваше да боравя и с пва чорапче. Като купувах пва-то гледах да е в комплект с тръба и туба, ама кой да обърне внимание, че на взетото пишело FAST SINKING и отчитам това за грешка(за някой може и да е по-добре, но за мен определено не е). Закачих стръвта и дипнах(в аромат ванилия едната, а другата риба). Отчитам също като грешка, че най-тежките олова взети от мен бяха 60 грамови, но вече се запасих за следващият път и с по-тежки. След като бях вече в бойна готовност седнах на стола, запалих цигара и зачаках.

Не след дълго сигнализатора издаде кратък звук, след кратка пауза последва и рън. Първото изкарано шаранче беше около 2-2,5 килограма, но след изваждането видях, че се е закачило като по учебник точно в десятката, от което бях задоволен, че съм се справил що годе добре с монтажите. Не след дълго време в живарника имаше няколко уловени рибока, рибите не бяха с някакви трофейни размери, но аз бях доволен, защото около мен имаше колеги нямащи и един удар за съжаление. С течение на риболова забелязах, че оптегача на средната въдица, при засичане се удря в стойката и определено мисля щеше да се счупи. Вързах калъфката на стойката за омекотяване на удара, но вече взех да мисля за нова стойка(която от днес вече имам
).

Неусетно мина времето и към 4-ри след обед трябваше да си тръгвам заради неотложен ангажимент. От протичането на риболовът не разполагам със снимки, защото бях сам без компания(да не ми се смеят на аматьорският риболов) и беше неудобно и да снимам. Имах добра слука както споменах по-горе, като шаранчета около кило направо ги пусках обратно в язовира, а не ги пъхах в живарника. Снимка със скромният, но задоволителен за мен улов имам само една, защото не разполагах в неделя с карп дюшек и бързах да ги пусна отново на свобода, че се разскачаха около изкараният на тревата живарник.

Надявам се, поне да съм бил от полза с описаните грешки в риболовният ми излет на начинаещи като мен колеги, а други да не ми се смеят много.

Пристигнах по тъмно и взех да оправям такъмите(доста мъка видях, да се науча да направя правилни и здрави монтажи, но добре че бяха добрите описания във форума и съветите от приятели). Монтажът на който заложих бе на косъм със сейфти болт риг. Не съм купувал някакви скъпи захранки и стръв, а бюджетни такива.

Реших на двете пръчки да ловя на пелети с аромат ванилия, а на третата сложих три силиконови царевички, в последствие смених едната на пелети с ароматизирана царевица. Не разполагам с лодка за разпъване на въдиците и трябваше да боравя и с пва чорапче. Като купувах пва-то гледах да е в комплект с тръба и туба, ама кой да обърне внимание, че на взетото пишело FAST SINKING и отчитам това за грешка(за някой може и да е по-добре, но за мен определено не е). Закачих стръвта и дипнах(в аромат ванилия едната, а другата риба). Отчитам също като грешка, че най-тежките олова взети от мен бяха 60 грамови, но вече се запасих за следващият път и с по-тежки. След като бях вече в бойна готовност седнах на стола, запалих цигара и зачаках.

Не след дълго сигнализатора издаде кратък звук, след кратка пауза последва и рън. Първото изкарано шаранче беше около 2-2,5 килограма, но след изваждането видях, че се е закачило като по учебник точно в десятката, от което бях задоволен, че съм се справил що годе добре с монтажите. Не след дълго време в живарника имаше няколко уловени рибока, рибите не бяха с някакви трофейни размери, но аз бях доволен, защото около мен имаше колеги нямащи и един удар за съжаление. С течение на риболова забелязах, че оптегача на средната въдица, при засичане се удря в стойката и определено мисля щеше да се счупи. Вързах калъфката на стойката за омекотяване на удара, но вече взех да мисля за нова стойка(която от днес вече имам

Неусетно мина времето и към 4-ри след обед трябваше да си тръгвам заради неотложен ангажимент. От протичането на риболовът не разполагам със снимки, защото бях сам без компания(да не ми се смеят на аматьорският риболов) и беше неудобно и да снимам. Имах добра слука както споменах по-горе, като шаранчета около кило направо ги пусках обратно в язовира, а не ги пъхах в живарника. Снимка със скромният, но задоволителен за мен улов имам само една, защото не разполагах в неделя с карп дюшек и бързах да ги пусна отново на свобода, че се разскачаха около изкараният на тревата живарник.

Надявам се, поне да съм бил от полза с описаните грешки в риболовният ми излет на начинаещи като мен колеги, а други да не ми се смеят много.

Последно промяна от pikpik на Сря Окт 02, 2013 9:22 pm, променено общо 1 път.
Catch and Release
- Красимир Атанасов
- учете се от него
- muerter
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: "Първият" ми шаранджийски риболов
Перфектно си се справил ,и най важното осьзнал си грешките си (за някой хора цял един живот не стига )
Поздрави !!

Поздрави !!
На някои хора не им е нужен акт за раждане , а писмено извинение от производителя на контрацептиви !!
- stefan4etoo
- сериозен играч
яз,Сопот написа:Браво колега,за първите.

- nasco2
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Страхотен излет и добра слука. Поздрави от мен.
Добър риболов - добре дошъл в света на шараните 

- choch0
- научил се да хвърля
Браво колега, пожелавам ти големи бъдещи успехи !
- MiTaKa™
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Силно първо представяне , дай някоя снимка на монтажите
да видим как си се справил с тях , понеже с времето ще се доизкусуряват за да няма празно засичане.
На какво ти бяха ударите

На какво ти бяха ударите

- anton jambol
- фен клуб-скобар
- Vesko1
- сериозен играч
Добре дошъл в не толкова многобройната група на шаранджиите.Като за първи път си се справил отлично,имаш риби,отчел си си грешките,за което мога само да те поздравя.
НАСЛУКА колега и много трофеи ти желая!
НАСЛУКА колега и много трофеи ти желая!

http://daewoo-chevrolet.com
Пичка всеки може да си хване...но 22 килограмов амур хващат само ..майсторите.