"Първият" ми шаранджийски риболов

Модератори: bobopeli, sapuna

pikpik
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

"Първият" ми шаранджийски риболов

Мнение от pikpik »

Реших да споделя в няколко реда за първият ми аматьорски риболов, за пробите и грешките, които смятам съм допуснал. Защо съм сложил в заглавието едни кавички, ами защото за първи път ловя по начин(оборудване, захранки, стръв ...), по който не съм ловил до момента, а ходя на риболов(предимно пъстървов) от както се помня. От скоро покрай риболовни излети с приятели, се запалих по шаранджийският риболов, не че не съм ловил шаранчета, но по старички и остарели методи - на пружина(по модерно му хранилка казват някои, но за мен си остава пружина) с по една вързана кука, или със дъртите пръчки(на някой хора от форума може да са набори :lol: но все още здрави, с които смятам да зарадвам някой малчуган скоро време) на най прост монтаж без повод. След доста четене из форума и нета, избрах и накупих някакви такъми според възможностите си и вече почти оборудван, нямах търпение да изпитам себе си. Преди месец и половина бях на язовирът в с. Бодрово с приятели и имах хубава слука с дъртият ми инвентар, та реших да отида отново там. На язовирът има и барче, което си е в плюс за някои риболовци. :drinkers:
Изображение

Изображение

Изображение
Пристигнах по тъмно и взех да оправям такъмите(доста мъка видях, да се науча да направя правилни и здрави монтажи, но добре че бяха добрите описания във форума и съветите от приятели). Монтажът на който заложих бе на косъм със сейфти болт риг. Не съм купувал някакви скъпи захранки и стръв, а бюджетни такива.
Изображение

Изображение
Реших на двете пръчки да ловя на пелети с аромат ванилия, а на третата сложих три силиконови царевички, в последствие смених едната на пелети с ароматизирана царевица. Не разполагам с лодка за разпъване на въдиците и трябваше да боравя и с пва чорапче. Като купувах пва-то гледах да е в комплект с тръба и туба, ама кой да обърне внимание, че на взетото пишело FAST SINKING и отчитам това за грешка(за някой може и да е по-добре, но за мен определено не е). Закачих стръвта и дипнах(в аромат ванилия едната, а другата риба). Отчитам също като грешка, че най-тежките олова взети от мен бяха 60 грамови, но вече се запасих за следващият път и с по-тежки. След като бях вече в бойна готовност седнах на стола, запалих цигара и зачаках.
Изображение
Не след дълго сигнализатора издаде кратък звук, след кратка пауза последва и рън. Първото изкарано шаранче беше около 2-2,5 килограма, но след изваждането видях, че се е закачило като по учебник точно в десятката, от което бях задоволен, че съм се справил що годе добре с монтажите. Не след дълго време в живарника имаше няколко уловени рибока, рибите не бяха с някакви трофейни размери, но аз бях доволен, защото около мен имаше колеги нямащи и един удар за съжаление. С течение на риболова забелязах, че оптегача на средната въдица, при засичане се удря в стойката и определено мисля щеше да се счупи. Вързах калъфката на стойката за омекотяване на удара, но вече взех да мисля за нова стойка(която от днес вече имам :D ).
Изображение
Неусетно мина времето и към 4-ри след обед трябваше да си тръгвам заради неотложен ангажимент. От протичането на риболовът не разполагам със снимки, защото бях сам без компания(да не ми се смеят на аматьорският риболов) и беше неудобно и да снимам. Имах добра слука както споменах по-горе, като шаранчета около кило направо ги пусках обратно в язовира, а не ги пъхах в живарника. Снимка със скромният, но задоволителен за мен улов имам само една, защото не разполагах в неделя с карп дюшек и бързах да ги пусна отново на свобода, че се разскачаха около изкараният на тревата живарник.
Изображение
Надявам се, поне да съм бил от полза с описаните грешки в риболовният ми излет на начинаещи като мен колеги, а други да не ми се смеят много. :partyman:
Последно промяна от pikpik на Сря Окт 02, 2013 9:22 pm, променено общо 1 път.
Catch and Release
Аватар
Красимир Атанасов
учете се от него
учете се от него

Re: "Първият" ми шаранджийски риболов

Мнение от Красимир Атанасов »

Браво екстра излет.
Пише се болен вече.
Когато хващаш рибата, губиш стръвта. Това е необходима загуба.
Аватар
muerter
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от muerter »

Перфектно си се справил ,и най важното осьзнал си грешките си (за някой хора цял един живот не стига ) :D
Поздрави !!
На някои хора не им е нужен акт за раждане , а писмено извинение от производителя на контрацептиви !!
Аватар
яз,Сопот
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от яз,Сопот »

Браво колега,за първите. :D
Риба къща няма.
Аватар
stefan4etoo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от stefan4etoo »

яз,Сопот написа:Браво колега,за първите. :D
:smt023 :smt023 Няма да са последните , на прав път си колега и влизаш вече яко в джаза :D . Както писа колегата по горе пиши се болен вече.Успехи и занапред :drinkers:
Аватар
pano64
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от pano64 »

Тук няма място за присмиване нали всички се учим цял живот. :smt023
Изображение
Аватар
nasco2
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от nasco2 »

Страхотен излет и добра слука. Поздрави от мен.
Аватар
batceco
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от batceco »

Добър риболов - добре дошъл в света на шараните ;)
Ivoriba
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Ivoriba »

:smt038 :smt038 :smt038
Аватар
choch0
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от choch0 »

Браво колега, пожелавам ти големи бъдещи успехи !
Аватар
MiTaKa™
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от MiTaKa™ »

Силно първо представяне , дай някоя снимка на монтажите :) да видим как си се справил с тях , понеже с времето ще се доизкусуряват за да няма празно засичане.
На какво ти бяха ударите :)
Изображение
Аватар
anton jambol
фен клуб-скобар

Мнение от anton jambol »

:smt023
Хвани и пусни не бъди алчен
Аватар
joroNH
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от joroNH »

:smt023
Никога на колене пред когото и да е.
Аватар
Vesko1
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Vesko1 »

Добре дошъл в не толкова многобройната група на шаранджиите.Като за първи път си се справил отлично,имаш риби,отчел си си грешките,за което мога само да те поздравя.
НАСЛУКА колега и много трофеи ти желая!
ИзображениеИзображение
http://daewoo-chevrolet.com
Пичка всеки може да си хване...но 22 килограмов амур хващат само ..майсторите.
Аватар
harigt
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от harigt »

Справил си се перфектно.Успех и НАСЛУКА :smt006 :smt023
Бате Хари
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”