насока от знаещите за 1ви мач

Модератор: Paublo_Eskobar

jikanik
новобранец
новобранец

насока от знаещите за 1ви мач

Мнение от jikanik »

Здравейте :)

Решил съм да си купя мачова пръчка и т.к. до сега не съм ловил с такава имам нужда от малко помощ.

Като за 1ва пръчка от този вид мисля да се спра на някоя от ниския ценови клас а след време като понатрупам личен опит и впечатления вече ще ъпгрейдвам инвентара.

Спрял съм се (за сега) на една от тези два варианта:
http://www.sportsdirect.com/shakespeare ... rod-941241" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.sportsdirect.com/shakespeare ... rod-941240" onclick="window.open(this.href);return false;
като тук разликата е само в дължината.

Чета из форума за различни типове огъване на мачовете: параболични, с бързи върхови акции и т.н. като признавам си успявам само до някъде да си обясня нещата на теория. На тези е упоменато че са с "progressive fast through action". Някой би ли ми го разшифровал с няколко думи, моля.

Пръчката мисля да я ползвам малко като универсална (ваглер и плувка) за язовир и река - Камчия, Велека (и от този калибър) като предпочитанията ми са насочени към риболова на кефалчета, уклей, морунаж и други не особено големи риби. Според вас тези на които съм се спрял ще ми вършат ли работа и удачни ли са като съотношение цена/качество?

Благодаря предварително :partyman:
Аватар
azareus
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: насока от знаещите за 1ви мач

Мнение от azareus »

Аз бих се спрял на 3.9м. като и това ми изглежда късо, а колкото до цена/качество за тези около 45 - 50 лева в БГ няма особено голям избор.
Иначе като собственик на http://www.fishingmall.bg/index.php?rou ... ct_id=1708" onclick="window.open(this.href);return false;, мога да ти кажа, че не е никак лош като изпълнение, а и цената е близка до това на което си се спрял.
"Основен недостатък на човека е, че не предвижда буря, когато времето е хубаво..." /Макиавели/
Аватар
Port_Royal
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Port_Royal »

[quote="jikanik"
бързи прогресивни върхови акции = "progressive fast through action"
[/quote]

Колега това е отговора за акцията на мачовете,които си упоменал в темата.Според мен си вземи пръчката на 3.90м.като мисля,че това ще е добър избор за първи мач и покрива напълно условията за които ще го използваш.Мачовете с параболична акция са по меки,гънат се повече и кефа при вадене е голям,като се усеща и най-малката рибка,а този който си харесал е с по-стегнат строй и ще ти върши чудесна работа за риболов на река.Успех в избора на мач. :drinkers: :D :drinkers:
Бъди себе си, доверявай се на вълшебството, следвай сърцето си, мечтай по много и се забавлявай!
Аватар
byjy
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от byjy »

Ето ти едно добро предложение
http://ribibg.com/shop/index.php?p=s_ge ... bgroup=322" onclick="window.open(this.href);return false;
макар и на 3,6м това е мач от който нямо да останеш разочарован и мисля,че с тази дължина ще ти е по удобно и по лесно до свикнеш да боравиш с пръчка от този тип.Ето ти и мнение от човек който е имал такъв
http://www.nariba.com/forum/viewtopic.p ... 7&start=60" onclick="window.open(this.href);return false;
iskamnamore
новобранец
новобранец

Мнение от iskamnamore »

Здравейте,
и аз да се включа в разпитването, ама като не знам и няма кой да питам :(
Понеже си счупих миналият уикенд моята сантиментална телескопична пръчка с водачи(естествено от тъпотия и пребързаност) и аз сега се оглеждам за нещо ново читаво и ако може по-бюджетно. Виждам че колегата търси и той нещо подобно около 4м. за река и язовир(въпреки че за язовир си имам щека ама 2 е повече от 1) та:

Би ми било много интересно ако някой сподели дали има впечатление от телескопични мачове? Не съм мързел, че да не мога да си стъкмявам всеки път въдицата, но сякаш ако няма разлика в качеството бих си взел телескопичен мач.

Също така към мултифункциолността на въдицата, която аз бих и отдал, да ли е възможно да се ползва и за бомбарда ако си взема 40г. акция или това е много и ще е голямо дърво за по-малките рибета по реките(не че не ми се ловят големи кефали ама...?)
?
jikanik
новобранец
новобранец

Мнение от jikanik »

@Port_Royal, и аз така предположих че се превежда но исках да се уверя че не бъркам.
Това означава че пръчката е по-твърда към основата и прогресивно става по-гъвкава към върха, нали?
Колкото до дължината, като цяло предпочитам да е по-дългата но се замислях дали с нея няма да закачам повече по клони и храсталаци по реките, сегашния ми телескоп е 3,6м и с него си имам проблеми от време на време със закачките. С мача по по-различен начин ли ще се замята плувката така че да избягвам нежеланите закачки?
Ако ще е 3.9м има още една оферта на Шекспир, http://www.sportsdirect.com/shakespeare ... rod-941254" onclick="window.open(this.href);return false;, която е с 40гр по-лека при същата акция, това което ме учудва обаче е че като че ли тя се предлага с 4 върхови секции. Ако е така каква точно е идеята да е с 4 върха, резервни ли са или са с различна акция макар че е упоменато 20гр акция?
Моля да ме извините ако въпросите ми ви звучат глуповати. :)
Аватар
Port_Royal
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Port_Royal »

jikanik написа: Това означава че пръчката е по-твърда към основата и прогресивно става по-гъвкава към върха, нали?
:smt023 :smt023 :smt023

Относно другата пръчка на Шекспир си нямам и на идея защо има 4 върха.Фидерите разполагат с толкова секции,но като гледам не ми прилича на такава пръчка,може би е взаимствано от тях като се ползват различните върхове спрямо избора на ваглери и слайдери като тегло и на какви водоеми ще се лови,на затворени по меките върхове,а на река по твърдите предполагам. :D :D :D
Бъди себе си, доверявай се на вълшебството, следвай сърцето си, мечтай по много и се забавлявай!
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от nabeden ribar »

jikanik написа:Здравейте :)

Решил съм да си купя мачова пръчка и т.к. до сега не съм ловил с такава имам нужда от малко помощ.

Като за 1ва пръчка от този вид мисля да се спра на някоя от ниския ценови клас а след време като понатрупам личен опит и впечатления вече ще ъпгрейдвам инвентара.

Спрял съм се (за сега) на една от тези два варианта:
http://www.sportsdirect.com/shakespeare ... rod-941241" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.sportsdirect.com/shakespeare ... rod-941240" onclick="window.open(this.href);return false;
като тук разликата е само в дължината.

Чета из форума за различни типове огъване на мачовете: параболични, с бързи върхови акции и т.н. като признавам си успявам само до някъде да си обясня нещата на теория. На тези е упоменато че са с "progressive fast through action". Някой би ли ми го разшифровал с няколко думи, моля.

Пръчката мисля да я ползвам малко като универсална (ваглер и плувка) за язовир и река - Камчия, Велека (и от този калибър) като предпочитанията ми са насочени към риболова на кефалчета, уклей, морунаж и други не особено големи риби. Според вас тези на които съм се спрял ще ми вършат ли работа и удачни ли са като съотношение цена/качество?

Благодаря предварително :partyman:
Здрасти. За тази цена шекспира е много добър избор за мач. Лично аз не бих си взел пръчка с дължина 3.90, освен ако не мисля да я ползвам основно за рибарник. За язовир според мен е по-удачно да се ползва минимум 4.20. За река по-дългата пръчка също е предимство. Ако ходиш по-често на реката можеби е по-добре да си вземеш болонеза. Там тя има предимство пред мача. С нея също можеш да ловиш на язовира, но ще береш ядове ако духа.
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

iskamnamore написа:
Би ми било много интересно ако някой сподели дали има впечатление от телескопични мачове?
Единственото им предимство е в по-лесното сгъване и разгъване, по-бързото привеждане в "бойно" положение. Подходящи са ако имаш навика често да сменяш мястото на риболов, да се движиш, да търсиш рибата. Освен това често са по-къси в сгънат вид. Ако считаш това за предимство...
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Port_Royal написа:
jikanik написа: Това означава че пръчката е по-твърда към основата и прогресивно става по-гъвкава към върха, нали?
:smt023 :smt023 :smt023

Относно другата пръчка на Шекспир си нямам и на идея защо има 4 върха
Това на снимката са върхове на фидер. Има пръчки дето са и мач и лайт фидер в едно, може би тази да е такава. Или просто са объркали снимките.
golemana
новобранец
новобранец

Мнение от golemana »

Аз поръчах този
http://www.sportsdirect.com/shakespeare ... rod-941254" onclick="window.open(this.href);return false;
ще докладвам като пристигне.
jikanik
новобранец
новобранец

Мнение от jikanik »

благодаря ви за отговорите :)

поръчвам Shakespeare Mach 2 XT 13ft и пожелавам наслука на всички колеги

:partyman:
golemana
новобранец
новобранец

Мнение от golemana »

Shakespeare Mach 2 XT 13ft пристигна!Добра е пръчката но акцията ми се струва ,че е 10-30,а не както е написано 20гр. Ще я пробвам в неделя. Сложих и един Drennan RED Range и направо заспа,перфектен баланс!!!
Аватар
Port_Royal
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Port_Royal »

Честита нова придобивка и големи само да дърпаш колега!!! :drinkers: :D :drinkers:
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мач”