Риболов на октоподи

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
UNIT
новобранец
новобранец
Мнения: 11
Регистриран на: Чет Дек 05, 2013 2:32 pm

Риболов на октоподи

Мнение от UNIT »

Можете ли да ми кажете къде има най-много октоподи в Гърция, и на какво кълват.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2609
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: Риболов на октоподи

Мнение от Диканаров »

Колега, търси пъстро дъно или скалисто! Октоподите си правят по няколко дупки на 30-40 квадратни метри! Обитаваните дупки са с изчистен от водорасли и боклуци вход, като отпред нареждат чирепи от счупени гърнета, стъкълца, плоски камъчета, раковини и други плоски итвърди парчета! С тях си затварят входа при опасност! Ако си с маска е много интересно да ги търсиш и наблюдаваш в по-голями от човешки бой дълбочини! На дълбочина до гърди и спокойно време става и като използваш кофа, купа или друг съд с прозрачно дъно! Можеш да си го направиш и сам с малко силикон и изрязано по размер парче от плексиглас или акрил! Ловенето е най-лесно с кука от 5мм. бетонно желязо, от едната страна заточено, а от другата завито като дръжката на шпага или рапира! Радиусът на куката не е нужно да е повече от 5см., а дължината на куката от 0.5м. Пъхаш куката в дупката, завърташ на 90 градуса и теглиш. Режеш после главата с два реза, пред и зад очите, натискаш от доло на клюна и като изпъкне в среза, го изтръгваш, после обръщаш торбата и махаш всички вътрешности. За да ти е вкусен, като рак, а не жилав го замрази за 24ч. в камерата. Така умират всички клетки на октопода. Той е с невероятно развита и чувствителна периферна нервна система и реагира на външно дразнение дори и заклан. Например:-кожата на мурена или вряла вода! От вряла вода се свива в гърч и варенето става с много часове. Размразеният го вари с една коркова тапа час и половина, като прибавиш в последният час сол на вкус и китка копър. Октоподът става като сварени прави раци. От тук прави каквото искаш:-салата с лимон, лук и картофи, с майонеза, на желирано и т.н. Хайде на слука и наздраве! :D
На въдица можеш да го търсиш в дупки между или покрай скали, като използваш сардина набодена с куките на "полиангасто". Това е повод от 30-40 см- с навързани една до друга 20-30 куки. Засичаш и вадиш при първо дърпане, защото навре ли се в дупката, вадене няма! Захваща се с пипалата за стените на дупката и може да откъснеш парче от него или пипало но той ще си остане там! :wink:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
vito07
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Мнения: 221
Регистриран на: Съб Юли 14, 2012 3:01 pm

Re: Риболов на октоподи

Мнение от vito07 »

Диканаров написа:Колега, търси пъстро дъно или скалисто! Октоподите си правят по няколко дупки на 30-40 квадратни метри! Обитаваните дупки са с изчистен от водорасли и боклуци вход, като отпред нареждат чирепи от счупени гърнета, стъкълца, плоски камъчета, раковини и други плоски итвърди парчета! С тях си затварят входа при опасност! Ако си с маска е много интересно да ги търсиш и наблюдаваш в по-голями от човешки бой дълбочини! На дълбочина до гърди и спокойно време става и като използваш кофа, купа или друг съд с прозрачно дъно! Можеш да си го направиш и сам с малко силикон и изрязано по размер парче от плексиглас или акрил! Ловенето е най-лесно с кука от 5мм. бетонно желязо, от едната страна заточено, а от другата завито като дръжката на шпага или рапира! Радиусът на куката не е нужно да е повече от 5см., а дължината на куката от 0.5м. Пъхаш куката в дупката, завърташ на 90 градуса и теглиш. Режеш после главата с два реза, пред и зад очите, натискаш от доло на клюна и като изпъкне в среза, го изтръгваш, после обръщаш торбата и махаш всички вътрешности. За да ти е вкусен, като рак, а не жилав го замрази за 24ч. в камерата. Така умират всички клетки на октопода. Той е с невероятно развита и чувствителна периферна нервна система и реагира на външно дразнение дори и заклан. Например:-кожата на мурена или вряла вода! От вряла вода се свива в гърч и варенето става с много часове. Размразеният го вари с една коркова тапа час и половина, като прибавиш в последният час сол на вкус и китка копър. Октоподът става като сварени прави раци. От тук прави каквото искаш:-салата с лимон, лук и картофи, с майонеза, на желирано и т.н. Хайде на слука и наздраве! :D
На въдица можеш да го търсиш в дупки между или покрай скали, като използваш сардина набодена с куките на "полиангасто". Това е повод от 30-40 см- с навързани една до друга 20-30 куки. Засичаш и вадиш при първо дърпане, защото навре ли се в дупката, вадене няма! Захваща се с пипалата за стените на дупката и може да откъснеш парче от него или пипало но той ще си остане там! :wink:
Колега корковата тапа за какво се слага, стана ми любопитно.
Ние ги варим във вино, на октопод по 0.5л , става страхотно.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател
Мнения: 2609
Регистриран на: Пет Мар 17, 2006 6:01 pm
Местоположение: софия

Re: Риболов на октоподи

Мнение от Диканаров »

Това ми каза да правя един италиански колега! Изглежда новата тапа съдържа някакви танини, които разпускат месото и то увира два пъти по-бързо!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от брега”