Дунав 10.06.05-13.06.05 гр.Лом

Модератори: bobopeli, sapuna

Христо Златев
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Дунав 10.06.05-13.06.05 гр.Лом

Мнение от Христо Златев »

С няколко думи очи пълни ,ръце празни.Едри риби видях ,едри риби не хванах.Но всичко по реда си ,основната ми цел на този излет бе да подобря рекорда си за распер. Още на 10.06 след обяд бях под устието на р.Лом имаше двама местни колеги който също като мен хвърляха на блесна , не след дълго един от тях закачи и извади распер около 3кг. 30 мин след това се разрази лятна буря която ни разгони .На другият ден 11.06. през целият ден духаше силен западен вятър и расперите въобще не се забелязваха ,след обяд отидох до с.Трайково на около 10 км срещу течението на река Лом и с мухарката спасих рибарската си чест .Преобладава дребен клен ,следващият път ще ловя на рибка, един местен колега ловеше така и бе хванал 7 мерни .Аз от около 60 хванати отделих 12 мерни .12.06. още от сутринта времето бе прекрасно расперите си гонеха уклея, но не хапеха блесните ,разходих се надолу по течението на Дунав до местноста "рязаните секции",там бе отседнал от два дена софийски колега с над 15 въдици оплака се че две нощи на конощип,пиявица и рибка не му е ударило нито едно сомче,едва тази сутртин на въдица с капан и качамак хванал едра щука (явно е имало дребна рибка закачена на някоя от куките).Същият ден вечерта хвърлях на конощип от понтона срещу Трансаимпекс,като хванах само две маломерни сомчета и една непозната за мене риба наречена от местен колега "резовец"(много прилича на бяла риба само главата и е по различна ).13.06 расперите гонеха уклея буквално в краката ми ,но резултата бе класическо капо бяхме 5 колеги на блесна на около 500м. по реката в един момент се събрахме на едно място и се оказа след като е паднала забраната нито един не е хванал распер.Аз гонех хищник и не успях ,но иначе доста успешно се лови скобар на мамка ,на 13.06 . бях свидетел как едно хлапе от малцинствата извади с кука 12 и 0.18 влакно на бял червей около 2.5кг бяла мряна на 1.80м.дъбочина, разговарях и с един познат професионален риболовец ,който потвърди че мряна лови всяка вечер в мрежите си .Така че за мене по Дунава е било неуспешно не означава, че някой друг не ги е скъсал . :roll: То и без това удоволствието от риболова не се измерва в килограми рибно тегло :lol:
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Като продължение на горното, хайде и аз да разкажа за моето "откриване" на риболова, което вместо в почивните дни на 11-ти и 12-ти се състоя вчера след края на работния ми ден. Имах 3-4 часа на разположение и реших да ида до Дунава хем да начеша крастата, хем да изпробвам поведението на новите си придобивки - 2 воблера, 1 кастмастер и 1 блесна.
Бях взел телескопчето на плувка и още с първите хвърляния започна да кълве - дребна и маломерна бабушка и уклей. Кълвеше яко, но все дребосъци, които естествено бяха пуснати. Беше рано да вадя спининга, та реших да поработя с телескопчето - ей така за кеф. И така докъм 19,30, когато ми омръзна вече и реших да прекратя. Резултата на плувка беше множество дребна бабушка, 3 уклея, попчета и 1 морунаж. Следваха опитите ми със разните воблери, защото вече започнаха да се забелязват първите признаци на безпокойство у дребните рибета по повърхността на водата :lol: Започнах с едно потъващо Голди 4.5 см, последвано от едно 5 см. плаващо такова, пауза, пак потъващото... Но резултат - никакъв. Към 8.30 на потъващия воблер клъвна едно карагьозче, което страшно ме зарадва, защото беше първия ми улов на такава риба :lol: :lol: и защото ме окуражи да продължа да мяткам с железата и дърветата :wink: :lol: . Извадих дори и кастмастера, но повече на нито една от примамките не пожела да клъвне. С това риболова приключи.
Та като цяло риболовът не беше кой знае какво, да не кажа че беше слабичък... Реших да разкажа за него тук, защото някак много добре пасва на написаното от колегата Тачо. Но въпреки всичко на мен ми хареса и не бих го определил като "неуспешен". Все пак това за което бях отишъл се получи - начесах крастата (е верно с дребосъци, ама... :oops: ) и успях да изпробвам играта на новите воблери, че даже да хвана нещо с тях. Отделно се изкефих на хубавото време и на факта че след дълга пауза въобще успях да ида за риба :lol: :lol:
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

Прав си колега ...за удоволствието от риболова :D :D :D
Ама какви риби има само в дунава....Риби мечта.
Надявам се и аз някой ден да дойда да си пробвам късмета на тази река.
Много ми се иска да хвана бяла мряна.А и други видове , които могат предимно в дунава да се хванат :)))
Айде следващия път да ги скъсаш :D :D :D ( от 2кг на горе )
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Христо Златев
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Rimohit писа :
Ама какви риби има само в дунава....Риби мечта.
Надявам се и аз някой ден да дойда да си пробвам късмета на тази река.
Колега ,един съвет от мен,създай си "базов лагер" :P .Тоест ако все още си ерген ,хвани се ожени за някое гадже от покрай голямата река .Във в който и момент да кажеш хайде да идем на Дунава,винаги ще бъде щастлива,няма да мрънка за парите похарчени за бензин.Тя ще види мама и тате ,ти ще си ходиш да мяткаш :lol: :lol: :lol: .Дет са вика и вълка сит и агнето цяло :wink:
rimohit
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от rimohit »

Тачо ..Тачо:) :) :)
Ами аз така направих ама обърках водните басейни :D :D :D

От Бургас си взех жена . Ама не знам дали да не се откажа от морския риболов съвсем. :P :P :P
По голям кърък от мене по морето няма :) :) :)

Айде .И ще ми е много интересно да пишете какви рибоци ловите

Наслука
татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Христо Златев
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Жоро ,Рязаните секций и върбите под устието на р.Лом са една и съща местност, обикновенно там винаги има добри резултати,но на откриването не бе така.А заливчето за което говориш се нарича "Гърлото" и е страхотно място,там за първи път съм ловил риба на р.Дунав преди 10 г.Прясно инфо за Лом нямам ,евентуално ако ходя събота и неделя (1.07-2.07)ще пиша кво е положението.
Публикувай отговор

Обратно към “Моят риболовен излет”