Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на болонезе
naRiba.com

Форум

питане за болонезе и макара
Модератори: Paublo_Eskobar, emo vasilev
-
- новобранец
питане за болонезе и макара
здравейте колеги понеже зимата няма къде да ходя за шарани сам решил да ходя по реката но не съм запознат с този риболов и искам малко мнение от опитни колеги та така спрял сам се на ето това болонезе http://ribi-abv.bg/%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D ... lo-pid=191" onclick="window.open(this.href);return false; и ето тази макара http://www.masterfishing.bg/product/93/ ... 1000a.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: питане за болонезе и макара
Болонезето за тия пари горе - долу бива. Съвета ми е да вземеш 6-те метра. От тая чекия макарата бягай като дявол от тамян! Читава Дайва под 200 кинта просто НЯМА, пък и с тоя размер няма как да балансираш такава пръчка!!! Моя съвет е да си вземеш едно Шимано "Катана" размер 3000 и за тия пари това е добра комбинация ! Егати "експертите" дето са те съветвали ! В руските форуми викат на "Катаната" Калашников сред макарите, така че сещай се.
-
- новобранец
благодаря колега
-
- вече хвърля и на тежко
Напълно съм съгласен!Даже според мен под 300-350лв няма читава Daiwa!Ако може да изкажа мнение за набелязаната от теб болонеза-по-добре вземи петицата,не се усеща в ръката,доста стегната и изпъната.Шестицата вече си тегне доста!Друг е въпроса,че под Exage на Shimano лично за мен моделите(Catana,Nexave,Alivio) са доста под нивото на определението "читава макара".Това обаче е лично мое мнение и не искам изказвайки го по никакъв начин да ти влияя или да се заяждам с когото и да е било!Поздрави от мен и успех с покупката!WORCGROUP написа:Болонезето за тия пари горе - долу бива. Съвета ми е да вземеш 6-те метра. От тая чекия макарата бягай като дявол от тамян! Читава Дайва под 200 кинта просто НЯМА, пък и с тоя размер няма как да балансираш такава пръчка!!! Моя съвет е да си вземеш едно Шимано "Катана" размер 3000 и за тия пари това е добра комбинация ! Егати "експертите" дето са те съветвали ! В руските форуми викат на "Катаната" Калашников сред макарите, така че сещай се.
И съм съгласен и не ! Ексейджа си е класика в жанра, особено що се касае в ценовия диапазон 100-200 лева ! Обаче си мисля, че за такава пръчка си е малко в повечко, особено що се касае до цената. Като изключим "бързия аванс" разликата между Ексейджа и Катаната не е чак толкова голяма. Друг е въпроса , ако колегата реши да вземе по-класно болонезе, тогава един мачов Ексейдж 3000 ще "заспи"!
Колега, най-важното при избора на въдицата е да е ЛЕКА. В този ред на мисли, гелатото на 5м е супер лека и стегната въдица, проблема е, че на някои места си трябва 6м.

http://www.fotosviat.bgM_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
- azareus
- ще става разбирач
Ексейдж та Ексейдж е добре де тая макара като е толкова "читава" защо постоянно присъства в раздел продавам? За мен има само едно обяснение : Хората дават 130 -140лв. и очакват чудеса, а то се оказва, че не е нищо повече от обикновен макаре за 70-80 и по-малко лева.
"Основен недостатък на човека е, че не предвижда буря, когато времето е хубаво..." /Макиавели/
Аз четвърта година ползвам въпросната пръчка и нямам забележки.Моята е петица защото когато я вземах разпънах и 5 и 6 шестицата ми дойде малко тежка , но ти си знаеш къде ще я ползваш . А за макарата колегите са прави , само ядове с евтини дайви аз я оборудвах риоби екусима 1000 и съм доволен . Петицата идеално се балансира с размер 1000 .
-
- вече хвърля и на тежко
Shimano Exage е ''читава" и постоянно присъства в раздел продавам(след което се и купува доста бързо),защото е може би най-конвертеруемия и купуван модел на пазара.Хората не очакват чудеса за 130-140лв,повярвай ми,а макарата да им върши работа.И няма лошо,че една трета от риболовците в България имат в арсенала си "обикновено макаре" за 70-80,че даже и по-малко леваazareus написа:Ексейдж та Ексейдж е добре де тая макара като е толкова "читава" защо постоянно присъства в раздел продавам? За мен има само едно обяснение : Хората дават 130 -140лв. и очакват чудеса, а то се оказва, че не е нищо повече от обикновен макаре за 70-80 и по-малко лева.

- pachosz
- сериозен играч
И аз имам 2 Ексейджа, ама никакви проблеми не съм имал с тях от 5-6 години доста често ползване.
А за баланса, дето писа по-горе колегата, на 6 мерта тояга, колкото и да е лека, трябва кило и половина макара да й слагаш да я балансираш. Не е нужен на болото баланс, трябва просто да е по-лека цялата система. Така че и по-малък размер макара ще си върши добра работа.
Иначе за тая Дайва, която е посочил road_killer в първия пост - и на мен никак не ми вдъхва доверие таз макара, никак.
А за баланса, дето писа по-горе колегата, на 6 мерта тояга, колкото и да е лека, трябва кило и половина макара да й слагаш да я балансираш. Не е нужен на болото баланс, трябва просто да е по-лека цялата система. Така че и по-малък размер макара ще си върши добра работа.
Иначе за тая Дайва, която е посочил road_killer в първия пост - и на мен никак не ми вдъхва доверие таз макара, никак.
-
- новобранец
Днес по пат за алай на реката влязох да си взема 200гр бял червей и какво да гледам болонезето което бях решил да си взимам беше ма стелажа, веднага го разспънах пасна ми на ръката и си го взех.Нистина много хубава и стегната пръчка в този ценови клас .....сега остава само и макарата да избера .....
Kлегата пуснал темата и дума не е казал за Ексейджа, ама ние да си дойдем на думата....
Моят съвет е, че не е грашка , че си се спрял на макара с размер 1000, всеки грам по-малко при болото е важен.Проблемът е, че точно на тази макара предавателното число го дават 4.9:1, т.е. прекалено малко и съчетано с малкия размер на шпулата прави макарата неподходяща. Бих те посъветвал да се ориентираш към мачови макари с размер 1500-2000, със завишено предавателно число
Определи си цена,потърси, спри се на определени модели и пак питай.

Моят съвет е, че не е грашка , че си се спрял на макара с размер 1000, всеки грам по-малко при болото е важен.Проблемът е, че точно на тази макара предавателното число го дават 4.9:1, т.е. прекалено малко и съчетано с малкия размер на шпулата прави макарата неподходяща. Бих те посъветвал да се ориентираш към мачови макари с размер 1500-2000, със завишено предавателно число

Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
-
- новобранец
Несам се спрял на размер 1000 просто се извинявам че точно този размер излезе на линка иначе сам се спрял на 2500 а лично този модел се спрях на него поради простата причина че мои приятел има такава дайва която я ползва за спининг и е доста доволен от нея
Е точно тук е пинизаroad_killer написа:мои приятел има такава дайва която я ползва за спининг и е доста доволен от нея

Спокойно можеш да минеш на размер 2000.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн