Подходяща шаранджийска макара

Модератор: sapuna

lukas65
ще става разбирач
ще става разбирач

Подходяща шаранджийска макара

Мнение от lukas65 »

Здравейте,колеги! От една седмица ми се създаде един проблем,който се надявам да разреша с ваша помощ.Закупих от колегата topspin три броя/оказа се последните/ телекарпове ROBINHAN 3.60,3.50LBS.Малко преди тази покупка,продадох във форума два чисто нови Cormorana Big Ben 5000 като си мислех,че от повече шаранджийски такъми няма да имам нужда,но съм се лъгал.И сега се оказах с три неокомплектовани въдици,а перфектното време за риболов е вече налице.Изпопрочел съм всичко по форумите за този вид макари,знам какво искам,но изборът в ценовия диапазон,който съм определил/ до 50 лв./е огромен,а качеството и надежността на огромния брой представени в различните оnline магазини марки - неясни.Знам,че за тези пари не мога да очаквам чудеса,но нали трябва да си подхождат и на качеството, и цената на въпросните въдици,т.е.гърнето е налице,търси се подходящ похлупак,чиито параметри мога да стесня още малко,а именно:Long cast шпула,преден аванс/може и Baitrunner/,ниско оборотно число,Оne tuch ръкохватка,достатъчен брой лагери.Tова е в общи линии.Ще се радвам на всяко ваше предложение,произлязло от лични впечатления и опит.Благодаря предварително!
Аватар
Антон Тонев
сериозен играч
сериозен играч

Re: Подходяща шаранджийска макара

Мнение от Антон Тонев »

lukas65 написа:Здравейте,колеги! От една седмица ми се създаде един проблем,който се надявам да разреша с ваша помощ.Закупих от колегата topspin три броя/оказа се последните/ телекарпове ROBINHAN 3.60,3.50LBS.Малко преди тази покупка,продадох във форума два чисто нови Cormorana Big Ben 5000 като си мислех,че от повече шаранджийски такъми няма да имам нужда,но съм се лъгал.И сега се оказах с три неокомплектовани въдици,а перфектното време за риболов е вече налице.Изпопрочел съм всичко по форумите за този вид макари,знам какво искам,но изборът в ценовия диапазон,който съм определил/ до 50 лв./е огромен,а качеството и надежността на огромния брой представени в различните оnline магазини марки - неясни.Знам,че за тези пари не мога да очаквам чудеса,но нали трябва да си подхождат и на качеството, и цената на въпросните въдици,т.е.гърнето е налице,търси се подходящ похлупак,чиито параметри мога да стесня още малко,а именно:Long cast шпула,преден аванс/може и Baitrunner/,ниско оборотно число,Оne tuch ръкохватка,достатъчен брой лагери.Tова е в общи линии.Ще се радвам на всяко ваше предложение,произлязло от лични впечатления и опит.Благодаря предварително!
Имах телекарпове, но ги продадох.Според мен имат един сериозен недостатък-Първия водач е много близо до макарата, и при прибиране на монтаж от да речем- 150-200м,ръката ти се схваща от въртене.В смисъл, влакното оказва по голямо съпротивление на ролката на бигела и оттам по трудно въртене.Така, че моя съвет е да избираш внимателно макарите.Или да избираш такива с по малък размер на шпулата.Иначе,нямах никакви други забележки.В тоя ред на мисли, не очаквай кой знае какви метри да хвърляш от ръка-пак по вина на близостта на водача.Иначе пръчките са достатъчно твърди, за да ползваш и PVA,което ще компенсира малкото разстояние на което ще замяташ.
ПП1 Тези сопи с колко мм първи водач са-30-40-50мм?
ПП2 Според мен размер 6000 е оптимален за тези сопи.
Как обичам да си блажа със сланина,
как обичам с винце и на месечина,
да си лафя със дружина!
Антон Тонев
lukas65
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от lukas65 »

ПП1 Тези сопи с колко мм първи водач са-30-40-50мм?

Благодаря,колега,за отзивчивостта и за напътствията,които непременно ще имам предвид.Колегата,от който закупих пръчките е посочил,че първият водач е 50мм,а шублерът сочи,че светлият отвор е 40 мм/реално аз не знам какви са критериите,по които се определя размерът на водача/.Разстоянието между макарата и първия водач е 80 см.Толкова е и при триколенните ми пръчки.От тази гледна точка мисля,че няма основание за притеснение.Поздрави.

P.S. Не разбрах само каква е логиката да се избере макара с по-малка шпула,след като по-широката навива повече влакно,респективно прави по-малко обороти!
Аватар
Антон Тонев
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Антон Тонев »

lukas65 написа:ПП1 Тези сопи с колко мм първи водач са-30-40-50мм?

Благодаря,колега,за отзивчивостта и за напътствията,които непременно ще имам предвид.Колегата,от който закупих пръчките е посочил,че първият водач е 50мм,а шублерът сочи,че светлият отвор е 40 мм/реално аз не знам какви са критериите,по които се определя размерът на водача/.Разстоянието между макарата и първия водач е 80 см.Толкова е и при триколенните ми пръчки.От тази гледна точка мисля,че няма основание за притеснение.Поздрави.
На моите Телекарпове, които бяха при мен, не съм мерил разстояние от макродържача до първия водач.Оттделно от това, диаметъра на първия водач беше 30мм/вътрешен диаметър/, а макарите ми бяха 12000 размер на шпулата, та затова ми създаваше известен дискомфорт това.Сега съм с триколенни, и макари/8000/,а пък освен това и рядко хвърлям от ръка.
ПП Относно въпроса ти-диаметъра на водача, води до по малък кастинг,заради съпротивление на влакното със водача.
да си лафя със дружина!
Антон Тонев
lukas65
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от lukas65 »

[/quote]На моите Телекарпове, които бяха при мен, не съм мерил разстояние от макродържача до първия водач.Оттделно от това, диаметъра на първия водач беше 30мм/вътрешен диаметър/, а макарите ми бяха 12000 размер на шпулата, та затова ми създаваше известен дискомфорт това.Сега съм с триколенни, и макари/8000/,а пък освен това и рядко хвърлям от ръка.
ПП Относно въпроса ти-диаметъра на водача, води до по малък кастинг,заради съпротивление на влакното със водача.[/quote]

Във всичко,което пишеш има резон и логика,но моите терзания са във връзка с конкретна,добре изработена /не с пластмасови чаркълъци/ макара,защото на цена до 50 лв.има над 20 вида само марки,които предлагат от своя страна над 100 вида модела макари.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
Аватар
larybalky
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от larybalky »

ХАХА очакваше се sapuna да сложи край на дискусията.Размер 9000 до колкото виждам,7 лагера,стоп,обратен ход това се вижда от снимката ако и влиза в бюджета ми звучи добре.
Мераклия
Аватар
Антон Тонев
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Антон Тонев »

Митак, ако внасяш все още FL-Cor-60, покажи му една :D :wink:
да си лафя със дружина!
Антон Тонев
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

COR-а е бейт и не е типичната шаранджийска макара!Вярно ,доказан боец е и в 50-левовата граница просто няма равен .... е ,тази година се появи още нещо интересно ;) http://sapuna.snimka.bg/fishing/fl.447121.32563606" onclick="window.open(this.href);return false;
CFA е старата Tokushima ,но вече под бащинското си име!Цените им се връзват ,че са и под посочената! ;)
Друго интересно от FL тази пролет е този шедьовър - http://sapuna.snimka.bg/fishing/fl-hk-9000.803348.all" onclick="window.open(this.href);return false; .Вярно ,по скъпичка е ,но говорим за нещо коренно различно!
Изображение
Аватар
lishev_64
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от lishev_64 »

FL HK 9000 изглежда доста добра и надеждна. Не знам на какви пари е и какви са и т. данни, но изглежда, че може да се разчита на нея. Как е в сравнение с FL GH 9000 http://www.nariba.org/index.php?route=p ... ct_id=1428 :?:
НА СЛУКА... И НЕКА БЪДЕМ ЧОВЕЦИ !!!
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

0,40мм/350м ; 4,1:1 ; wormshaft ; ценови клас около GH
Нямам преки впечатления ,но на първо четене е много стегната и балансирана макара!Лично на мен по ми харесва!
Изображение
silenthell
новобранец
новобранец

Мнение от silenthell »

Тез ФЛ HK 9000 има ли ги някъде в Пловдив
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

За Пловдив не знам ,има ги в Плевен - http://best-fishing.eu/ribolovna-makara-kh9000-fl" onclick="window.open(this.href);return false;
Изображение
kp.box
новобранец
новобранец

Мнение от kp.box »

И аз имам едно питане, старата ми макара е такава
http://www.yateleyangling.co.uk/shimano ... -reel.html" onclick="window.open(this.href);return false;
и мисля докато ловя с новата на плувка или спининг да заложа един прът за дъно, дали няма да се счупи ако нещо по тежко удари.
Публикувай отговор

Обратно към “Въдици и макари”