Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Лекция 3.
Модератор: dantho.mihov
- asenovpk
- фен клуб-скобар
- Обратна връзка:
Цитат:
днеска се измакнах от работа на обед и отидех на р. струма мосто на с. копеловци висех до 4 и половина ама нищо не фанах се едно съм фърлил у варница забърках подхранка малко леб малко 250г белки
не иска да барне немаше никой рибар реката е ного бистра
преди там се ловеше ного риби а са що става не знам и никой не ходи
неможе да нема риби ама те фърлях белки с прашката лових и на белки и на троха ама нищо лових с 8 цата директен .значи надоле към бл.град има риби а тука стана ебати и умрелата работа преди години съм ловил скобари направо от мосто имаше сумати народ а сега нема никой
човечецо си е ехтра
некаде околоо перник е затова дума така 
днеска се измакнах от работа на обед и отидех на р. струма мосто на с. копеловци висех до 4 и половина ама нищо не фанах се едно съм фърлил у варница забърках подхранка малко леб малко 250г белки
неможе да нема риби ама те фърлях белки с прашката лових и на белки и на троха ама нищо лових с 8 цата директен .значи надоле към бл.град има риби а тука стана ебати и умрелата работа преди години съм ловил скобари направо от мосто имаше сумати народ а сега нема никой

- GODzillata
- и господ не е толокова добър
Re: Лекционе трез.
чуруликпенчо написа:Днес,с благословията на колегата Годзила...

ЧуруликПенчо, приветствам идеята ти за ограмотяване на съфорумниците, колкото и утопична да е...

@Nedeltcho Delev, добре дошъл! Вече сигурно си разбрал разликата между МОД и БОТ.

На риба - като на война! Fish'n'chicks!
Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

Кеч & Рилийс...в тиганааа-аха-ха-хаааа...

- чуруликпенчо
- сериозен играч
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Има разлика.Удареното "и" се използва като притежателно.А има ли някаква разлика между и' и често използваното вместо него й
Пример:
Той разсъблече дрешките И.
Поради липсата на такова "и" с ударение /в клавиатурата/ ,много често се използва "й".
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
-
Чурулик,голям зубрач си бил като ученик.В училище ми обясниха,че(във) се пиши когато следващата дума започва с (в) или(ф) и (със) се пиши когато следващата дума започва със (з) или (с). Незнам колко съм прав,но това съм запомнил,когато съм присъствал.чуруликпенчо написа:В следващата тема.Браво Чуруликпенчо!Остава да ни ограмотиш малко и за случаи подобни на този:В ФОРУМ,С ЗАЕК и.т.н.
- dimitar_
- сериозен играч
Добра си е темата , наистина ако човек напише нещо и трябва после да обеснява какво е искал да напише , по добре да не започва да пише !
Пък това , че сме "изяли" някоя буква , или някоя запетайка се е "скатала", майната му , нашите писания няма да ходят при нотариус , по си е важно да се разбере , къде край водата сме били , и как сме си изкарали излета ! Иначе всички сме си от различни краища на страната , и аз смятам че нещата за които си пишем , звучат по - истински , ако си ги напишем както си ги говорим , пък когато се видим на място ще си поясняваме какво точно значат някои "изрази"!
И все пак , това , че сме се опитали да пишем за нещо с риск да не бъдем разбрани , е винаги по - добро , от това да мълчим като "дупета" ... !
И още нещо съм забелязъл , българина най - добре изговаря "Ф"-то след третата ракия ...
Пък това , че сме "изяли" някоя буква , или някоя запетайка се е "скатала", майната му , нашите писания няма да ходят при нотариус , по си е важно да се разбере , къде край водата сме били , и как сме си изкарали излета ! Иначе всички сме си от различни краища на страната , и аз смятам че нещата за които си пишем , звучат по - истински , ако си ги напишем както си ги говорим , пък когато се видим на място ще си поясняваме какво точно значат някои "изрази"!
И все пак , това , че сме се опитали да пишем за нещо с риск да не бъдем разбрани , е винаги по - добро , от това да мълчим като "дупета" ... !
И още нещо съм забелязъл , българина най - добре изговаря "Ф"-то след третата ракия ...
- barutchiata ©
- Администратор
snegk написа:Чурулик,голям зубрач си бил като ученик.В училище ми обясниха,че(във) се пиши когато следващата дума започва с (в) или(ф) и (със) се пиши когато следващата дума започва със (з) или (с). Незнам колко съм прав,но това съм запомнил,когато съм присъствал.чуруликпенчо написа:В следващата тема.Браво Чуруликпенчо!Остава да ни ограмотиш малко и за случаи подобни на този:В ФОРУМ,С ЗАЕК и.т.н.
И аз това си спомням от училище, ама знам ли,

- КИРО
- Обратна връзка:
Нищо против диалекта,но поне след точката почни с главна буква.Намери мястото на запетаята,тя е много важна.Бях дал пример за запетаята.Може да те обеси,нали.asenovpk написа:Цитат:
![]()
![]()
човечецо си е ехтра
некаде околоо перник е затова дума така
А тези дето пишат с диалект,са ми много симпатични,бога ми.И на мен много са ми се смяли,а и аз на тях,но завинаги с тези хора съм свързан душевно,от много години.
Пожелавам ви такива приятели като моите.
- чуруликпенчо
- сериозен играч
Нищо подобно.Бях от "неприемливите" ученици,но ме траеха заради родителите ми/т.нар. сега бивши номенклатури/. Дори ми е намаляно поведението за бягства,пушене в училище и пререкания с учителите.Факт е обаче,че обожавам четенето на книги.В утрешната тема ще ви представя думи , които нямат проверка за правопис.Те просто се заучават или запомнят машинално /от книгите/.Чурулик,голям зубрач си бил като ученик.В училище ми обясниха,че(във) се пиши когато следващата дума започва с (в) или(ф) и (със) се пиши когато следващата дума започва със (з) или (с). Незнам колко съм прав,но това съм запомнил,когато съм присъствал.

П.П. Абе,Sneqk,nаправо ми разби 1/3 от утрешната тема с това в-във,с-със. Хубавото е , че си запомнил много точно правилата.
Няма дума в българския език,която в множествено число да завършва на "Й".
Нали нямаш предвид мен, защото аз съм Доцента, а Чуруликпенчо действително е започнал хубаво начинание. Някога, в зората на българската държавност на тази наша територия - имали сме доста повече букви в азбуката, а сега са само 30 ! Чуруликпенчо, я им разкажи нещо по въпроса, още веднъж приветствам от все сърце твоите лекции - уроциbadboy4life написа:Отново доцента с нов урок!Браво за труда! Ценен и полезен урок за всички, независимо възраста!![]()
![]()

Мъдете здрави,
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"
па другото ще се оправи!
Риболовна академия "Негован"