Кога да засичаме

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
zehero
новобранец
новобранец

Кога да засичаме

Мнение от zehero »

Колеги кажете кога да засичам при риболов на дъно когато следим върха на пръта или сме сложили звънче защото винаги като ми кълве се чудя к'во да правя.
Holly
новобранец
новобранец

Re: Кога да засичаме

Мнение от Holly »

Колега, в повечето случаи, когато ловиш на дъно рибата се самозасича /или поне преди беше така/. Следене по върха не е за препоръчване, освен ако не ловиш с фидер пръчка. При всякакви други ситуации е добре да имаш някакъв сигнализатор: звънче, камбанка, шпионка, електрически, топче кал, глина, хляб или каквото си подготвил. При дъното вариантите са два: или дърпа звънчето нагоре или го отпуска надолу, при това чувствително, не говоря за някакво леко трепкане, защото често се случва рибата /когато имаше риба/ да се удря в кордата и да реализира фалшиво кълване. В общи линии при добро кълване винаги иска да ти вземе пръчката, така че когато я видиш да упорства не се чуди, леко засичане, за да не и извадиш само джуките и я прибираш на сухо. Естествено може да не съм бил изчерпателен, но някой ще ме допълни.
Такъмчето

KARPELA TEAM BULGARIA
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Другия вариант е когато показалец, звънче, оптегач, или к`вото е обесено на кордата се отпусне от раз почти до земята. Най-вероятното е рибока да се качнал и отпуснал линията.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
zehero
новобранец
новобранец

Мнение от zehero »

Мерси за отговорите колеги много ми помогнахте,но някога леко ми отпуска и дърпа тогава да засичам ли?Защото един път бях хвърлил на жаба и така ми отпуска леко и дърпа и като засякох изкарах само краката на жабата.
Райчин
новобранец
новобранец

Мнение от Райчин »

Зависи и от това каква риба е клъвнала.Ако е шаран обикновено грабва стръвта и както казва по-горе колегата се мъчи да ти отнесе пръчката.Едрата каракуда пък дръпва леко и отпуска,защото тръгва към брега.В този случай обираш линията и засичаш.При сома-той само опъва,вдига горе звънчето и тегли яко към дъното.Така,че при различната риба е различно,но един съвет от мен-никога не прави зверско засичане,а умерено силно-то се усеща при дърпането.
zehero
новобранец
новобранец

Мнение от zehero »

Райчин написа:Зависи и от това каква риба е клъвнала.Ако е шаран обикновено грабва стръвта и както казва по-горе колегата се мъчи да ти отнесе пръчката.Едрата каракуда пък дръпва леко и отпуска,защото тръгва към брега.В този случай обираш линията и засичаш.При сома-той само опъва,вдига горе звънчето и тегли яко към дъното.Така,че при различната риба е различно,но един съвет от мен-никога не прави зверско засичане,а умерено силно-то се усеща при дърпането.
Някой път звънчето дрънва един път някой път два,три тогава засича ли се?Колеги кажете къде е най-добре да се сложи звънчето?
Аватар
antivik
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от antivik »

Някъде по-близо до върха/то зависи и колко ти е дълга сопата, как си я шибнал на брега и как е хванат звънеца(що ми се е случвало при отпускане на дрънкалото и засичане, така да се усуче около сопат...представи си за к`во иде реч :wink: )/, а леките подръпвания на звънеца относително съответстват на леките почуквания на плувката или както по-горе са ти написали, удари на рибата във влакното и съответното фалшиво кълване.
Когато рибата не ще - НЕ ЩЕ!
albundi29
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от albundi29 »

Колега на този въпрос няма точен отговор, със времето ще свикнеш и сам ще усетиш кога трябва да засичаш .Ако ловиш шарко бъди по търпелив.А относно усукването на влакното около въдицата това зависи от такъмите които ползваш ама това е друга тема..
Жаден съм а вода не ми се пие
zehero
новобранец
новобранец

Мнение от zehero »

albundi29 написа:Колега на този въпрос няма точен отговор, със времето ще свикнеш и сам ще усетиш кога трябва да засичаш .Ако ловиш шарко бъди по търпелив.А относно усукването на влакното около въдицата това зависи от такъмите които ползваш ама това е друга тема..
Колега на дъно предимно ловя мряна,сом,каракуда и кефал някой път знам кога да засека някога се колебая зависи как ще удари.
Аватар
kocitoto
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от kocitoto »

Щом става въпрос за река имай предвид, че лекото поиграване на звънчето, еднократното му почукване и други такива краткотрайни сигнали, често не са кълване на риба. В много от случаите това са боклуци носени от реката/клончета, листа и т.н./. Лично аз процедирам по следния начин: когато видя, такъв краткотраен сигнал, заставам до въдицата за няколко секунди и наблюдавам играта на звънчето/движенията му нагоре и надолу/. Често плавната му игра е именно от самото течение на реката, а не от риба, т.е. ако видиш, че повдига малко и после отпуска, то това може да е течението. За да избегнеш тези колебания на звънчето или върха/до колкото може, защото никога не може да елиминираш тези леки движения напълно, когато става въпрос за река, би било добре да използваш по-тънки влакна (до колкото ти позволява това, според рибата, която търсиш) , както и по-тежки олова, за да не бъдат местени от течението и да ти създават лъжливи кълванета ( при монтажите си използвай микро вирбели, за да може лесно да сменяш оловата и да намериш най-подходящите за определеното течение).

Когато става въпрос за затворени водоеми, както казаха колегите по-горе такива трепвания може да се получат от риби удрящи се във влакното, но и тук не бива да игнорираш теченията, когато става въпрос за по-голям водоем.

В крайна сметка, можеш да намалиш тези "фалшиви кълванета", но не можеш да се отървеш от тях. Винаги има празни засичания (особено на река), така че не се притеснявай, с повече ходене идва един момент, в който започваш несъзнателно да игнорираш голяма част от трептенията, а хубавото кълване няма как да го сбъркаш.
Ловят си двама риба. Единият разправя: -Знаеш ли какво сънувах...Седя си на брега с Анджелина Джоли, а наоколо никой! -И? -И хващам един 5 килограмов шаран....-А тя? -А на нея не й кълвеше, копеле!
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”