Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на фидер
naRiba.com

Форум

Метод хранилки и мека стръв?
Модератор: Paublo_Eskobar
- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Метод хранилки и мека стръв?
В стихията си съм, контузен лежа в къщи, а без риболов мисля само за глупости.
Та въпроса ми е, когато стръвта на метода е твърда (пелета, царевица и тн.) я смачкваме в калъпчето и няма проблем с оплитания.
Какво се прави, когато е мека, примерно торен черевей?
Идва ми на акъла да смачкам повода в калъпа и да отсавя куката да стърчи, 1-2-3см, отвън, достатъчно късо, за да не се заплита.
Има ли по-грациозен начин?
Та въпроса ми е, когато стръвта на метода е твърда (пелета, царевица и тн.) я смачкваме в калъпчето и няма проблем с оплитания.
Какво се прави, когато е мека, примерно торен черевей?
Идва ми на акъла да смачкам повода в калъпа и да отсавя куката да стърчи, 1-2-3см, отвън, достатъчно късо, за да не се заплита.
Има ли по-грациозен начин?
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
-Проста работа!!! Плувки 0.4-0.6 гр. ,основно влакно 0.10-0.08 и поводи 0.06.Оказа се че британците са имали поводи 0.04 , кука 26 и фуил вместо вердевас за стръв.
- NikLess
- вече хвърля и на тежко
Re: Метод хранилки и мека стръв?
И да хвърляш без да я притискаш към хранилката пак става ...
Роден за риболов, принуден да работи !!!
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
С живата стръв вариантите са два- полагаш малко храна на дъното на пресата,слагаш куката с червея/ако се положи куката на голо дъно червея като шава има вероятност докато се замята да изпадне от хранилката/-пресоваш храната в пресата и забиваш куката със стръвта в нея,както се прави с мека пелета 

Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
+1Nikolay100 написа:И да хвърляш без да я притискаш към хранилката пак става ...
A моят скромен опит сочи, че живата стръв не е силата на "метода"-там повода е къс.По-добре се съчетава с кошничката с повод 30-100 см

Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Безсмислено е да спорим за товаnaskobo написа:+1Nikolay100 написа:И да хвърляш без да я притискаш към хранилката пак става ...
A моят скромен опит сочи, че живата стръв не е силата на "метода"-там повода е къс.По-добре се съчетава с кошничката с повод 30-100 см

Ако се лови на дълбочина над 2м /дори и на по плитко/тази непритисната храна дали ще слезе до дъното с хранилката или ще е самостоятелна единица.
-
- разбира нещата
Я така го правя...3-4 санта свободен, обща дължина 10-12 см. Даже и твърда храна слагам, често (не винаги) па така действам.
- NikLess
- вече хвърля и на тежко
Място за спор няма ! Най вече с теб, който я разбира много повече, аз си изкавам моето мнение. Аз ловя с 8 см повод което е горе долу с 2 см по дълъг от самия метод ... Според мен си слиза до хранилката отма.butnik написа:Безсмислено е да спорим за товаnaskobo написа:+1Nikolay100 написа:И да хвърляш без да я притискаш към хранилката пак става ...
A моят скромен опит сочи, че живата стръв не е силата на "метода"-там повода е къс.По-добре се съчетава с кошничката с повод 30-100 смШарани почти не ловя с кошнички,но доста често ги ловя с метода на червеи.
Ако се лови на дълбочина над 2м /дори и на по плитко/тази непритисната храна дали ще слезе до дъното с хранилката или ще е самостоятелна единица.
Роден за риболов, принуден да работи !!!
butnik написа: Ако се лови на дълбочина над 2м /дори и на по плитко/тази непритисната храна дали ще слезе до дъното с хранилката или ще е самостоятелна единица.
Определено!,
но колегата (+ аз )вероятно има предвид, не да не се притиска храната-напротив, а че не е нужно меката жива стръв да се притиска с храната в калъпа и че не се оплита при хвърлянето, ако късия повод със стръвта се вее свободно навън.
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
- С.Върбанов
- учете се от него
- Обратна връзка:
Живата стръв над храната - винаги !
Горчивината от лошото качество остава дълго след , като е преминало краткото удоволствие от ниската цена!
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
https://www.facebook.com/groups/227639040739150/" onclick="window.open(this.href);return false;
Слагаш храна, после меката стръв, после пак храна и притискаш, но не прекалено много! На меката стръв нищо и няма! Имам спомен, че преди години Бачо Илия беше правил опит с жива стръв и пелети. След притискане с пресичката червеите са си непокътнати 

-
- вече хвърля и на тежко
Живата стръв ако е поставена вътре в метода тя разпуква захранката и при удара с водата голяма част от нея заедно с червея пада от метода, освен ако захранката не е доста лепкава.
-
- новобранец
Не знам дали ще помогне в случая.
При пружини вместо кошнички си е перфектно.Сънувах го една нощ
.
По-тежка пружина отдолу и по-лека по-нагоре.Повода с вирбел или без на равно разтояние между двете, но малко по-къс за да не ги достига.
Лети като снаряд и никога не се оплита.
Разтоянието между пружините и самата им тежест зависи от пръчката, влакното и водоема, но с няколко опита се намира точния монтаж.
При пружини вместо кошнички си е перфектно.Сънувах го една нощ

По-тежка пружина отдолу и по-лека по-нагоре.Повода с вирбел или без на равно разтояние между двете, но малко по-къс за да не ги достига.
Лети като снаряд и никога не се оплита.
Разтоянието между пружините и самата им тежест зависи от пръчката, влакното и водоема, но с няколко опита се намира точния монтаж.
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Това е единият от начините.nasko831 написа:Слагаш храна, после меката стръв, после пак храна и притискаш, но не прекалено много! На меката стръв нищо и няма! Имам спомен, че преди години Бачо Илия беше правил опит с жива стръв и пелети. След притискане с пресичката червеите са си непокътнати
Не се сърдете ,но има да учите още много.Един съвет-винаги хвърляйте метода един път пред вас да видите как работи захранката и да се съобразите с тунинговането и спрямо дълбочината и стръвта.
Зарко,ко речи

- stelco
- ще става разбирач
Eто две снимчици на метод хранилка с жива стръв.

- chirusa_bg
- учете се от него
- Обратна връзка:
Това последното май е правено на ръка, не с преса, или пък бъркам?
Явно на торните им няма нищо. Макар и сърце да не ми дава да си сплескам червея преди замятане.
Някой пробвал ли е с кастери, издържат ли на напрежението?
И преди да ме обвините в идиотия да ви разкажа идеята си.
Забелязъл съм, че има едни дърти и хитри риби. Платики по свободните язовири и шарани по паткарниците, които избягват стръвта, но с голям кеф смучат захранка. (Риболова на паста на щека го доказва; на пружина с 18 куки също)
Та за тези риби ми трябва метод, където куката е в храната, и стръв лесна за засмукване.
Какво по-леко и ефирно от 1-2 плуващи кастера, които да балансират куката или тънко торно, или пък троха и тн.
Явно на торните им няма нищо. Макар и сърце да не ми дава да си сплескам червея преди замятане.

Някой пробвал ли е с кастери, издържат ли на напрежението?
И преди да ме обвините в идиотия да ви разкажа идеята си.
Забелязъл съм, че има едни дърти и хитри риби. Платики по свободните язовири и шарани по паткарниците, които избягват стръвта, но с голям кеф смучат захранка. (Риболова на паста на щека го доказва; на пружина с 18 куки също)
Та за тези риби ми трябва метод, където куката е в храната, и стръв лесна за засмукване.
Какво по-леко и ефирно от 1-2 плуващи кастера, които да балансират куката или тънко торно, или пък троха и тн.
- Но кое е това, което е тайна за улова на бабушка ? Тайна, която са знаели британците.