Къде се намирам:
Къмпингуване
Екипировка
naRiba.com

Форум

Ел двигател за лодка
Модератори: emo vasilev, Ачо ♣
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Re: Ел двигател за лодка
при тролинг скорост натоварването на лодката не е от особено значение, а по-скоро дължината й /по-дългата се движи с по-малко съпротивление/... с 55-ца би трябва да се движи на 50% мощност т.е. 20-ина ампера консумация... Колко часа ще изкара зависи от състоянието на акумулатора, посоката на вятъра и др. Неудобното е, че трябва да се ползва отделен акумулатор, защото ако се изхаби този, с който пали бензиновият мотор... неприятно...
Благодаря за бързата реакция Тедо!
Поръчах двигателя днес. В събота ще го пробвам и ще пиша как се е представил. Дано не се налага да го продавам.
Поръчах двигателя днес. В събота ще го пробвам и ще пиша как се е представил. Дано не се налага да го продавам.
В неделя от 7.30 до 14.00 ч. на вода, в комбинация с бензиновия мотор, с обикновен 100 ah акумулатор /свален от джипа/, на скорост 40-70% - по мои сметки около 3-3.5 часа само с ел. мотора. Доволен съм от покупката и мисля да се оборудвам с 2 тягови акумулатора по 120 ah.
-
- ще става разбирач
pap21 написа:Здравейте колеги!
До тук от прочетеното не ми стана много ясно, затова искам да попитам някой, който го е изпитал на собствен гръб. Та въпросът ми е следния:
Имам лодка 4.60 м. пластмасова около 150 кг. с извънбордов двигател 60 к.с. и той около 100-120 кг. + 2 души около 200-210 кг., + оборудване /резервоар, акумулатори, въдици/ още около 70 кг. ОБЩО тегло около 530-550 кг. Дали е подходящ ел.двигател VariMax V55 42"? Ще се движи ли нормално за тролинг 4-5 км/ч, без да е необходимо да се кара на пълна газ? С тягов акумулатор 105 Аh, ще може ли да се троли 6-10 часа? /а не само 2 ч./?
Предварително Ви благодаря!
със платна ще си по добре ; то верно че и пасажерите са с ел двигатели ,ама генераторите им са дизелови
- Тедо
- сериозен играч
- Обратна връзка:
Не знам ползвал ли си ел. мотор - кефът от безшумното придвижване е голям. Дори да не го ползваш постоянно, а само 3-4 часа за деня, пак е достатъчно за да си отпочинат ушитеSANTIMIR написа: със платна ще си по добре ; то верно че и пасажерите са с ел двигатели ,ама генераторите им са дизелови

Това, което не ми харесва, е единствено хамалогията с големите акумулатори...
-
- вече хвърля и на тежко
От 5 години сме по язовирите и мъчим тролинга, като повечето време изкарваме на ел. двигател. Отначало беше малко лутане докато намерим правилната комбинация - а тя в момента е Varimax 40 с тягов аумулатор 100 А на стъклопластова лодка 4.40 - изкарва един цял ден тролинг. Естествено на транеца стои и четиритактов 20 кс за придвижване... В началото, че и доскоро бях голям противник на електричката, но наистина е удоволствие да слушаш тишината, а и след последния излет когато бензиновия мотор се зацигани, точно електричката ни спаси от упражнения с греблата 

И най-лошия ден на риболов е много по-добър от най-добрия ден на работа!