Питане за Морски риболов 2

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
bgkal
новобранец
новобранец

Питане за Морски риболов 2

Мнение от bgkal »

Здравейте!!! Тъй като съм сравнително нов член на форума и в занаята:) и се надявам доста хора да откликнат. Ще се постарая да не задавам много тъпи въпроси, но човек така се учи ........ Ккато и да е от три четири години по време на почивката през лятото вземам такъмите с мен и се опитвам да науча нещо за морския риболов /колкото и до-към момента да не ми се отдава нещо/ :) Вече втора година по-специално се опитвам да ловя кефал на чепаре - единствения улов бяха няколко рибки и това за 3-4 часа след 19 ч. вечерта - използвана стръв морски червей! Моля, дайте ми съчет как точно трябва да е подходът ми - хвърлям от брега /обикновено, в смисъл не от каменисти райони/, колкото се може по навътре и пръчката позволява, постоянно ли се върти с макарата /като примерно при сафрид/я оставям на дъното /въпреки че доста трудно се засича при вълнички или само "клатя" чепарето, кога обикновено е най-предпочитаното време - рано сутрин или късно вечер или и двете? Освен морски червей за примамка какво друго мога да използвам - изкуствени примамки като мухи или пчели мога ли? Основно ходя на северното черноморие - Шабла, Езерче. Крапец, Тюленовою Калиакра...........Знам , че доста теми има около риболова по тези места но все още за мен не си изясних къде е проблема:)))))))))) От много съвети на приятели и познати, който уж са дават съвети, да ви кажа че нощо не ми стана ясно защото всеки казва различно и не знам кое е най-точно. Надавам се да ми дадете най-добрата представа за това как трябва да станат нещата!!!!! Благодаря предварително, а и най-вероятно имам още въпроси с това, и най-вероятно ще излезат в последствие, но всичко с времето!!! :lol:
nnedialko
новобранец
новобранец

Re: Питане за Морски риболов 2

Мнение от nnedialko »

Толкова ли няма кой да помогне на колегата. Sorry, аз не го разбирам иначе с удоволствие.
Аватар
rap66
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rap66 »

bgkal написа:... Вече втора година .. се опитвам да ловя кефал на чепаре ... използвана стръв морски червей! ..
Тука има нещо тотално объркано.
1. Чепаре - 2 м. месина, наричана "майка", на която през 20 см. са навързани къси поводи 5-6 см. наречени "бидеми", на които има куки 12-8N, с навързани парчета пера или ламета, имитиращи малки рибки (изкуствени примамки). На чепаре се лови (целенасочено) от брега сафрид или хамсия. Кефалови риби не се ловят с чепаре.
2. Ако ще се ловят кефалови риби (кефал, платерина), това може да стане по два метода, като и при двата стръвта е основно морски черввей.
2.1. На дъно - клони към шаранджийско оборудване.
2.2. На бомбарда - клони към спининг, би могло да се практикува с оборудването на риболов с чепаре.

Сега ако си избере 1, 2.1 или 2.2, да помогнем. Ама както си е задал въпроса, надали някой морски шъ му отговори, щото ще трябва много да обяснява, основни неща.
Lupo
новобранец
новобранец

Мнение от Lupo »

Чети сега колега.Когато решиш да ходиш на морски риболов първо се отбии до някой риболовен магазин и си купи две- три чепарета №8 или №10 с перушина и пак същите номера с ламета има всякакви комбинации на цветове, това е за риболов на сафрид.За риболов на кефалови риби си купуваш също няколко готови линии от магазина,те представляват повод с дължина около метър и на него монтирани три куки с по едно стиропорче на всяко поводче,което е подвижно на всяка кука нанизваш по един блатен червей замяташ колкото можеш на вътре оставяш линията да падне на дъното,обираш линията да се изпъне и оставяш пръчката вертикално и следиш върха ако нямаш закачено звънче. Когато удари рибата засичаш и навиваш с макарата.Дано съм бил полезен.Успех риболова и чети форума там всичко е обяснено подробно. :D
Момчил Димитров
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Момчил Димитров »

Колега,купуваш такъм за кефал който има във всеки рибарски магазин,олово 60-80 грама,на оловото задължително с вирбел!Купуваш блатен червей и твоя риболов за платерина,кефал е готов.Отиваш на най близкият плаж и мяташ въдицата на пясъчно дъно,никога в камъни.Въдицата слагаш на стойка и изпъваш добре линията.Засичането става почти мигновено след кълването,няма да чакаш!Това е особенно важно,защото рибата рядко се самозасича.Друго няма,това е един от най-елементарните риболови и започни с него,постепенно ще се учиш на другите вид риболов и риби!Но стига с това лято,щом искаш да риболуваш на морето,ела юни месец или септември.Това е от мен и наслука!
Някой ден рибата в черно море ще я гледаме само на снимка и то от миналото :(
Аватар
1000n
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от 1000n »

bgkal написа: Вече втора година по-специално се опитвам да ловя кефал на чепаре - единствения улов бяха няколко рибки и това за 3-4 часа след 19 ч. вечерта - използвана стръв морски червей!
Мисля, че се сещам от къде идва объркването при думите "кефал на чепаре".

Чл. 24, ал. 1 от Закона за рибарството и аквакултурите гласи

Чл. 24. (1) Лицата, упражняващи любителски риболов, са длъжни:
1. (изм. - ДВ, бр. 59 от 2012 г.) да използват не повече от 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични или двойни) в изкуствените водни обекти, в Черно море и река Дунав; във водите на Черно море може да се постави чепаре на една от въдиците;
2. (изм. - ДВ, бр. 59 от 2012 г.) да използват 2 броя въдици (пръчки) с монтирани до 2 броя куки (единични или двойни) при риболов в реките, старите речни корита, крайморските, крайдунавските и вътрешните езера и блата;

А в допълнителните разпоредби на Закона за рибарството и аквакултурите,
можем да прочетем следното определение за чепаре:

"Чепаре" е ръчен уред с въдици, с който се извършва морски риболов от брега или от лодка.

От цитираните текстове на закона за рибарството и аквакултурите става ясно, че
такъмите за кефал с три и повече на брой куки за незаконни и служителите на ИАРА
имат законовото основание да санкционират всеки един риболовец, ползващ подобен такъм.

За магазинерите проблемът е още по-голям, защото
като продават такъми за кефал с три или повече куки излиза, че
продават бракониерски пособия за риболов.

Затова някои "находчиви" магазинери преминават към търговски трик,
наричайки такъма за кефал - "чепаре за кефал". :idea:

За чепаретата няма ограничение за брой куки в закона,
а и риболовът с чепаре е позволен в Черно море.

Всичко това обаче обърква неопитните риболовци, а покрай тях и по-опитните! :wink:

Иначе колегите са споменали вече, че кефаловите риби по принцип
не се хващат на чепаре с изкуствени примамки (пера, ламета и т.н.),
а основно на морски червей.
Разбира се има и изключения, но те са по-скоро рядкост
отколкото правило в риболова на кефалови риби в Черно море.

Наслука на всички! :D
bgkal
новобранец
новобранец

Мнение от bgkal »

Благодаря на всички, които писаха! Всичко ще бъде много полезно /е не че не можете да продължавате да давате съвети/. Искам да кажа, че това с "чепарето за кефал" така ми беше обяснено след обстоен разговор в риболовния магазин и дори ме убеждаваха , че това е нещото което ми трябва за улов - само да споделя, че бях се насочил към чепаре за сафрид и ми обясниха, че чепарета има и за кефал ако искаш си вземи това е много добро, много кълве и т.н. /сещам се , че имаше и много други клиенти, сред които и местни, които даваха съвети какви ли не/.... Та затова такъв ми бе въпроса за "чепаре за кефал" и за това се обърнах към този форум. Колегата 1000n - "
Мисля, че се сещам от къде идва объркването при думите "кефал на чепаре".

Чл. 24, ал. 1 от Закона за рибарството и аквакултурите гласи

Чл. 24. (1) Лицата, упражняващи любителски риболов, са длъжни:
1. (изм. - ДВ, бр. 59 от 2012 г.) да използват не повече от 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични или двойни) в изкуствените водни обекти, в Черно море и река Дунав; във водите на Черно море може да се постави чепаре на една от въдиците;" с цялото негово мнение е доста прозорлив - може би най-добре схвана корена на проблема :). Благодаря на всички за съветите - наистина разчитам на вашата компетенция и търпение :):):):):) Пишете още мнения и съвети - ще ми бъдат много полезни!!!!

P.S.: Исках да кажа Езерец, а не Езерче!
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от брега”