Толстолоб с мухарка

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Павел Иванов написа:.... Само ако е по-дълбочко ще ти трябва по-дългичък лидер с типет та да стигне до дъното :
Няма да ми трябва да ходи до дъното :D Тук става дума за ловене на толстолоб "под повърноста"
IDA написа:
И аз така мислех до преди три години :roll: На СТРЪВ- ТЕСТО до сега съм ловил в два не много големи арендни водоема -"Михилци" и "Мурла" , водоемите са около Карлово. И на двата се лови перфектно и "на пружина" и по двата варианта по-горе , то по горните варианти се лови навсякъде където ги има , но втория със щукарската плувка не го ползвам , бах ти плувката :wink:
Въдица - директен седем или осем метра , ластик 1.6/1.8/2.0/2.2 мм. на трето , четвърто или пето коляно , цяла линия 50-70см по-къса от пръта 0.16/0.18/0.20/0.22 , аз специално ползвам "ЛАЗЕР-Шогун" , без повод!!! Кука за тестото "КОЛМИК"номер 10, Серия 500 , бяла с осем навивки при връзването (не по малко от шест и не повече от осем) , плувки 1.0-1,5гр. ползвам от десет години насам основно на "ВИДРАКС" , тип "морковче" с много дълго тяло и дебела антена , сменяема и за светещо 4.3мм. Съклет ме хваща като не мога да ги намеря по магазините- видя ли ги купувам поне по десетина броя за директните телескопи (не само за толстолобите) 1.0/1.5/2.0/2.5гр.
Методика: Столче , в дясно от него желязна Г-образна стойка за риболов "на дъно" , телескопа на нея , отпред се фиксира на двуколенна стойка с чаталче в горната част , върха на пръта е добре да бъде на не повече от 20-30см . от повърхноста на водата за да се елиминира до колкото може корема при вятър . Лови се на 1.0-1.2-1.5метра под повърхноста , при дълбочини под плувката 4-5-6метра с тесто на куката и много рехава или много рядка захранка така че да прави облак горе , все едно за уклеи(чаушани :D ) Като дойдат "добичетата" около плувката се премятат гърбове и тя се подмята наляво-надясно от блъсканицата във линията Кълването е ясно изразено плавно потапяне под някакъв ъгъл ,все едно на шаран. Къса подсечка са да не "излети" линията при "фитка" и от там нататък според размера , такъма и задтакъмния специалист :D Хващал съм на ден по 3-4 , един път 7 , като от тях на шест куката беше забита в устата , горе в левия ъгъл и само на един -на два см. под устата ; над 90% засмукват куката с тестото- И ТОВА АКО Е "СЛУЧАЙНО" И НЕ Е СТРЪВ :roll: :roll: :roll:
Поздрави :D
Фактически след шнура , ще трябва 1.20-2.0м. повод и сигнализатор; бекинг или нещо друго след шнура задължително трябва да има и да е поне стотина метра. След "кълването" и засичането, в първите една-две секунди нищо не се случва , след това шнура ще изчезне под вода за не-повече от 2-3 секунди и от там нататък още 50-70 метра бекинг. "Нещото" има скорост 8-10м/сек. и като разбере за какво става въпрос-включва директно на пета, без съединител :D :D :D
Изображение
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Мале,мале идвам та разбраф.Вземи сложи на макарата едно електро моторче някой интеграл и ще стане кибермухркаидова :lol: :lol: :lol: :lol:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

snegk написа:Мале,мале идвам та разбраф.Вземи сложи на макарата едно електро моторче някой интеграл и ще стане кибермухркаидова :lol: :lol: :lol: :lol:
Тцтцтцъъъ...... :D
Изображение
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

То верно че в случая няма да ти требва да изпъваш мухата та да я положиш уставно ама с коничен лидер ще ти е много по-лесно едно да изкараш шнура , второ да уцелиш захраненото петно :wink:

Инак след време ти пожелавам да си вземеш една от онези които ти пуснах по-раншко :wink: С тех нема да ти се налага да опъваш километри бекинг а самата гегичка ш си мори рибата и нема да и дава много да бега :D
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Павка , колко са дълги шнуровете :roll:
Изображение
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Много зависи от шнура :wink: Има шнурове и по 18 метра както и по 35 ама най-честите са 25 - 27м. Виж при тия класове къде им се хвърляш не съм сигурен дали не правят и по-дълги .
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Павел Иванов написа:Много зависи от шнура :wink: Има шнурове и по 18 метра както и по 35 ама най-честите са 25 - 27м. Виж при тия класове къде им се хвърляш не съм сигурен дали не правят и по-дълги .
Реално предния край на шнура ще трябва да пада на не-повече от 20-25метра , в никакъв случай няма да е повече. Ако е торпедовиден ще е добре да е с по-късо "торпедо" , не 10 а примерно 4-5-6 метра. Аз не съм наясно практически на нашия пазар дали такива WF с по-късо торпедо , даже ако е тройка или четворка ще е трепач :D Аз за класа мислех от гледна точка на теглото на шнура , съобразно "гьостерицата" и макарата която стягам :oops: Ако е 18-20 метра , с торпедо 3-4-5 метра ще е оптимума. Пръта(този) също ще ги мори , обаче имай в предвид че и от онези да е - добитъците си искат тяхните си последни 50-70метра :D :D :D
Изображение
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Ще трябва да отделиш и малце време за поляната щот тия 20-25 метра ако и да са с голям и дебел шнур не се постигат от първият път :wink:
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Павел Иванов написа:Ще трябва да отделиш и малце време за поляната щот тия 20-25 метра ако и да са с голям и дебел шнур не се постигат от първият път :wink:
Планирал съм го- в Карлово , на стадиона :oops: Сега обаче трябва да сглобя цялата работа. Аз мисля в тази последователност:
Най- напред подвижни втулки за подвижните водачи на 1-во, 2-ро и 3-то коляно , втулките ще са по средата на колената и не по къси от 4-5см- по този начин строя и здравината на пръта значително ще се подобрят, ще стане все едно със седем колена!
След това се поставя върха и всички водачи- стационарни и подвижните върху втулките , лакират се връзките , поставя се тапата и задната ръкохватка!
Макарата(вече напълнена със бекинг и шнур) се хваща на макародържача (преди да е поставен) и с подвижен монтаж (с ластици на пръта) се определя баланса и точното място на макародържача и макарата + предната ръкохватка!
Баланса трябва да е такъв , че центъра на тежеста да е на 1-2см пред предния край на предната ръкохватка!
Дано съм бил разбираем и моля за мнение правилно ли съм си ги подредил в главата :D
Изображение
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Баланса трябва да ти е точно преди дръжката :idea: Много колеги се бъркат и гледат баланса да е преди макародържача ама не е баш тъй ! Работната дължина на пръта започва точно от началото на дръжката и за туй точно там трябва да го търсиме :wink: Още повече за да получиш точен баланс е хубаво да прокараш шнура през водачите и тогава да мериш а не на ненатоварена сопица .
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Павел Иванов написа:Още повече за да получиш точен баланс е хубаво да прокараш шнура през водачите и тогава да мериш а не на ненатоварена сопица .
За това не бях се сетил :oops: Днеска поръчах шнура и бекинга , и двата на Шекспир , шнура WF , 9/10 клас , бекинга 75м/13кг. От понеделник ще се заема с водачите, тук SIC-ови има само с единични крачета та и тях трябва да ги издирвам. То време има-екшъните ще са чак след забраната , но може да се пробва и за някой зъбат звяр на голям стример на Душанци или на някой аренден гьол :D
Изображение
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Все още съм с предупеден основно къмто телескопичните бланки амъ :? Все си мисля че плътни бланки ( примерно от някоя по-дългичка Джермина ) биха били по-държеливи на натоварване а и гегичката би имала в пъти по-добър строй .
Бачо Илия
учете се от него
учете се от него

Мнение от Бачо Илия »

Павел Иванов написа:Все още съм с предупеден основно къмто телескопичните бланки амъ :? Все си мисля че плътни бланки ( примерно от някоя по-дългичка Джермина ) биха били по-държеливи на натоварване а и гегичката би имала в пъти по-добър строй .
От къде мога да взема само бланки , в смисъл- гол прът 3.30/3.60/3.90 и-дву или триколенен , без водачи и макародържач , или трябва да разваля някой дето не ми трябва чак толкова :roll:
Изображение
Аватар
Павел Иванов

Мнение от Павел Иванов »

Не се тормози като за сефте да търсиш бланки , разколачвай смело :wink:
HTeem
новобранец
новобранец

Мнение от HTeem »

Абе пичове, мноо серьозна тема сте подхванали. Аз едва по един два клендака лова на муа, вие за толстолоби ми говорите!
Публикувай отговор

Обратно към “Мухарски риболов”