Има ли гъбари?

Всичко за което не намирате подходящ форум

Модератор: dantho.mihov

Публикувай отговор
Аватар
G.Petkov
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Re: Има ли гъбари?

Мнение от G.Petkov »

Don4o_62 написа:...Нямат двойници но не били вкусни и наблегнахме сьрнелите...

Дончо,
Като има сърнели, за какво са ти кифли и други гъби, бре :D !
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Don4o_62 написа:Овчия нос и кифлата имат ли двойници че сьм на доспат и е пьлно с тях и какви са им вкусовите качества
Събирай колкото можеш. Нямат двойник. Стават в саламура точно както киселото зеле.
1. Бланшираш ги
2. Слагаш в 10% саламура
3. През 5 дена сменяш саламурата докато стане 20%.
После всяка година ще си правиш по този начин. Едната пожълтява при бланширане, но не се притеснявай от това. Можеш да ги хапваш като салатка или след малко измиване (да ги обезсолиш) в готвено.
Да са ти вкусни!
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

Сутринта един колега трьгна с жена му на малка разходка уж,а се вьрна с голяма торба пачи крак за час и нещо,но да не хукнат сега всички за там че пак си има места,вчера изхвьрлихме четири торби кифла,че намаме условия
Главната причина за стреса.... Ежедневният контакт с Идиоти :mrgreen:
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

Пачия крак има ли двоиник че в нета дават че има 4 :roll: сьбрахме много но ни е шубе да го ядем
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от кирил великий »

Don4o_62 написа:Пачия крак има ли двоиник че в нета дават че има 4 :roll: сьбрахме много но ни е шубе да го ядем
Има, Дончо.

№ 1

Изображение

Omphalotus olearius - Горчива миризливка (Пачият крак расте върху почвата, а тая расте върху мъртва дървесина, но и върху парченца дърво, заровени в почвата).

№2

Изображение

Изображение

Hygrophoropsis aurantiaca - Лъжлив пачи крак (Това расте главно около хвойнови храсти и е бая по-оранжево и с истински ламели, за разлика от пачия крак).

Мисля че НЕ е много вероятно да сте набрали от тези двойници. Те могат да ви направят разстройство и да ви боли корема. Т.е. да ви съсипят кефа. Изхвърляй всичко, което е по-оранжево от другите гъби, с по-тънко и немощно пънче. Ако нещо помниш да е расло на клончета в земята или на пънове го изхвърли. И двата двойника се различават общо взето лесно.
ЗА ДРУГИ ДВА ДВОЙНИКА НЕ ЗНАМ, А НЯМАМ ВРЕМЕ СЕГА ДА ТЪРСЯ ДОПЪЛНИТЕЛНО! Имай предвид, че много пачи крак съм изял и не съм ги чувал другите два двойника.
Аз не зная какво да те посъветвам. Лично аз бих ял пачите крака без притеснения, но говоря за себе си.
Да кажат и други форумци...
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

Имам снимки но не мога да ги кача,иначе ядем сьрнели на корем :D
Аватар
stankof
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stankof »

Пачия крак има много приятен аромат и расте главно около влажни места

Изображение
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

stankof написа:Пачия крак има много приятен аромат и расте главно около влажни места
Аромат на кайсия.
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

Токива си ги поливах по 2 пъти на ден
Изображение
и резултата не закъсня :D
Изображение
За 1,5 ч. ходене горе долу бива от към пачи крак - оригинал :D

Изображение
това е Кифла за който не знае,не може се сбърка с никаква друга
Изображение
Изображение
тая е Гълъбка мисля и е отровна
Изображение
тая не я знам и я гледах от 1 м. :lol:
Изображение
Коралки, но интересно от единия склон са такива,от другия жълти
Изображение
Пачи крак
Изображение
Гълъбка
Изображение
Това е Овчи нос или Овча прахан,подобно на Кифлата,но розовеят и отдолу са на дупчици,пак нямат двойник и не могат се сбъркат,но не са така вкусни като Кифлата

Изображение
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

Здрасти, Дончо - пачето краче си е редовно - това, което виждам на снимките.

Сега - тук виж долу снимките:
Don4o_62 написа: тая е Гълъбка мисля и е отровна
Изображение
Гълъбка
Изображение
Това е Овчи нос или Овча прахан,подобно на Кифлата,но розовеят и отдолу са на дупчици,пак нямат двойник и не могат се сбъркат,но не са така вкусни като Кифлата Изображение
Тези, дето ги определяш като гълъбки, не са гълъбки, а са сива (сърнена) рогачка Sarcodon imbricatus. Нямат нищо общо с гълъбките. (Затова не може да се дава инфо за гъба без що годе ясни снимки, защото ти ме питаш примерно има ли двойник гълъбката, а реално имаш пред себе си съвсем друга гъба, както сега. Сърнените рогачки стават и много по-големи. Те са като жълтата рогачка (овчия нос) - стават за ядене, но на мен не са ми вкусни.
ЗА КОРАЛКИТЕ - - знам, че има гъбари, които ги берат и ядат, аз категорично не смея да ги пипам, слабо изучени са, има отровни видове, не ги познавам.

От всичко, което си показал, наблягай на пачия крак и сърнелите - стига да има! Пачият крак търпи по-дълго, та можеш да си мариноваш.
ИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображениеИзображение
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

малко подведох аудиторията за Гълъбката че така ми дойде,но не е фатално,понеже има колеги който знаят и поправят,нали за това сме тук,интересно оная сивата дебеличка каква е,отгоре една мазна и никаква индикация да е наядена от животинки,сигурно е някои бързотрепач :roll:
относно Пачия крак един местен след щателно разглеждане,изяде демонстративно 2 - 3 сурови и се огледа за още,че в сурово състояние пречиствали кръвта,викам я ходи да пиеш мастика с домашно мляко, ами стига ми се облизвай за Пачия крак че съм се катерил като дърт пръч по хендека нагоре :lol:
местния капацитет каза също много да внимаваме със сърнелите,че скоро се били натровили няколко човека от близка махала,та малко смущаващо стана да ги ядем или не,но ги кипвахме първо, изхвърляхме водата, после в масло и :drinkers: та такива работи
Аватар
кирил великий
разбира нещата
разбира нещата

един местен след щателно разглеждане,изяде демонстративно 2 - 3 сурови и се огледа за още,че в сурово състояние пречиствали кръвта,викам я ходи да пиеш мастика с домашно мляко, ами стига ми се облизвай за Пачия крак че съм се катерил като дърт пръч по хендека нагоре
:lol: :lol:
bgbul
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от bgbul »

Don4o_62 написа: 1.Тая не я знам и я гледах от 1 м. :lol:
Изображение
2. Това е Овчи нос или Овча прахан,подобно на Кифлата,но розовеят и отдолу са на дупчици,пак нямат двойник и не могат се сбъркат,но не са така вкусни като Кифлата
Изображение
1. Тая е овчи нос- бакърен. Има и сив овчи нос. При разрязване пожълтява. Ядлива и мнооого вкусна.
2. А това на което казваш овчи нос е всъщност овчи крак.

Другото Кирил ти го е казал.
Аватар
stankof
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stankof »

Все не ми остава време от 10-тина дни да драсна някой ред тука,ако и да е доста успешна годината ми откъм гъбобер 8)
Като за начало ще спомена за Сърнените Рогачки за които е писал и колега преди мен.
Тези гъби по принцип досега не съм ги опитвал,но съм чел че са с добри вкусови качества ако се ядъ в младо састояние.
От тях,както и от всички други горски гъби тази година има накакъв августовски бум.
Да поясня само че гъбите в този репортаж са снимани и брани на 1500-1600 м.н.в.
В гората имаше върволици от тях ,но повечето твърде големи и престарели за консумация,някой от тях достигаха над 30 см радиус на шапката и колонийте бяха в форма на пътечки дълги по 6-7 метра.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Другата гъба която ми направи силно впечатление беше Сърнелата!
Но не каква да е сърнела,а Червеникавата сърнела.
Набрах много от неи по обичайните места по който и други години съм я срещал - под високи смарчове израснали на колоний от по минимум 5-6 на сухо върхо игличките опадали от дървото.
При нараняване леко почервеняваше,както съм чел по книгите,но и ней не съм ял още и я изсуших за по-късна консумация,та чакам вашето мнение за този вид сърнела.
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Другото беше главно Манатарка и Пачи крак,които се виждат на места и в предходните снимки и бяха в добри количества,като част отидоха за директна консумация,а друга за сушене.......
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Tва са някакви коралки според мойте справки ядливи,но не съм ги брал:
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

А тук някаква непозната за мен гъба израснала в мравуняк,може би Бисерна гъба,но пънчето и го дават бяло,а тук е кафеникаво?
Изображение
Изображение

Имаше още десетки видове гъби и то в големи количества,кои отровни кои ядливи,но не съм се спирал на тях подробно,щото гледах да си бера манатарчиците и пачите крака и да не губя ценно време :)
Влагата тази година даде резултат ,за последно по мойте високопланински места съм имал такава слука преди повече от 10 години и сега съм много доволен :D
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
Аватар
Don4o_62
учете се от него
учете се от него

Мнение от Don4o_62 »

Миналата година нямаше много гъби,но имаше много оси,сега обратно
Иначе е много приятно да се разхождаш по гората и да гледаш килими от гъби,красота :D
Публикувай отговор

Обратно към “Разни”