Кефал на спининг. Сезонни предпочитания.

Модератори: Павел Иванов, sestrata

Публикувай отговор
Аватар
BaMnup
новобранец
новобранец

Кефал на спининг. Сезонни предпочитания.

Мнение от BaMnup »

Скоро се запалих по риболова на кефал на изкуствени примамки и още съм доста начинаещ. Затова искам да разбера откога докога се лови успешно и относително се дава кефалът на блесни и воблери.
Другият ми въпрос е по кое време на годината и на деня коя примамка - блесна ( сребриста или златиста ) или воблер кога би била успешна.
Сега ще кажете, че кефалът се лови успешно цяла година - това ми е ясно, но аз искам да разбера кога излиза и се храни активно и си бие в бързеите и до кога.
Благодаря предварително на включилите се.
Красимир Атанасов написа: В момента изглеждаш като куче,което го сърби цвайтера и със задни крака зад ушите препуска през мегданя.
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Re: Кефал на спининг. Сезонни предпочитания.

Мнение от nabeden ribar »

Целогодишно и целодневно (брата има и много добри екземпляри през нощта на "сомски" воблер :D ) се лови, без периода на забраната. Зимата изключително на воблер, но е групиран, не е навсякъде. Лятото взема почти всичко с подходящ размер. Според моя опит бавната равномерна проводка е достатъчно ефективна. Има и дни когато просто не ще.
Аватар
максимов96
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от максимов96 »

nabeden ribar написа:Според моя опит бавната равномерна проводка е достатъчно ефективна. Има и дни когато просто не ще.
Много точно колега :smt023
Разкажи как го води попера?На каква дълбочина ти удари?
Аватар
mesket4eto
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от mesket4eto »

Лято и есен са си най- дашните сезони, както е писано по- горе. Сега хващам кефали, където до преди 4-5 месеца не искаше да бутне блесната, а кефалите се виждаха да играят. Въпреки общите сезонни закономерности във всеки водоем рибата си има особености, без трупане на опит на принципа "проба-грешка" не се става кефалджия.
Кръв повръщам - риба не връщам!!!!!
Troli Rapala написа:Така де,но ми писна от реплики-"Купих си Екусима преди 3 дена и съм много доволен"! :shock:
!!!!!
dobata84
новобранец
новобранец

Мнение от dobata84 »

Колега ето ти няколко доказали се при мен на река Искър воблери и блесни.
http://ribibg.com/shop/s_preview_pic.ph ... duct=26292" onclick="window.open(this.href);return false;
http://ribibg.com/shop/s_preview_pic.ph ... duct=24081" onclick="window.open(this.href);return false;
http://ribibg.com/shop/s_preview_pic.ph ... duct=23929" onclick="window.open(this.href);return false;
http://ribibg.com/shop/s_preview_pic.ph ... duct=15740" onclick="window.open(this.href);return false;
http://ribibg.com/shop/s_preview_pic.ph ... duct=15784" onclick="window.open(this.href);return false;
http://ribibg.com/shop/s_preview_pic.ph ... oduct=2847" onclick="window.open(this.href);return false;
http://ribibg.com/shop/s_preview_pic.ph ... duct=29856" onclick="window.open(this.href);return false;
http://ribibg.com/shop/s_preview_pic.ph ... duct=29864" onclick="window.open(this.href);return false;

колега това е от мен дано да съм ти бил в полза
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

mesket4eto написа: Сега хващам кефали, където до преди 4-5 месеца не искаше да бутне блесната, а кефалите се виждаха да играят...
Преди 4-5 месеца беше малко забранена :D .
От късна есен, цялата зима, до периода на забраната не разчитай на блесната. Колкото по-студена е водата - толкова по-актуален е воблера и по-бавната проводка. Зимата се води пределно бавно.

п.п.
ВаМпире, гледам че си наблизо, ако имаш затруднения - може да се срещнем. Иначе те съветвам да се придържаш към по-евтините и доказали се примамки те са достатъчно ефективни - от блесните това са моска , мепс, сребърна, златна, медна. Задължително вирбел. От воблерите - салмо, голди (и всякакви др сръбски), малки и предимно топчести, жълтия цвят работи добре лятото, есента и зимата. Флурисцентните зелен и червен (електрикови) цветове дават ефект пролетта и при мътна вода. При воблерите има дълбочина на газене! Салмо я отбелязват на опаковката. Освен това могат да бъдат плуващи, потъващи и с неутрална плаваемост. Аз предпочитам плитко газещите плаващи воблери. Избягвай тези с голяма лопатка насочена напред. Когато ловиш с воблер ползвай само карабинка, възможно най-малката, изработена изцяло от тел. Тези с метална пластина по средата ги избягвай. Може и без карабинка - възел "рапала". Влакно - монофилно, реален диаметър 0,15-0,18мм.
Аватар
BaMnup
новобранец
новобранец

Мнение от BaMnup »

nabeden ribar Благодаря за изчерпателния отговор, възможно е да направим едно риболовче покрай Владишкият мост скоро.
Красимир Атанасов написа: В момента изглеждаш като куче,което го сърби цвайтера и със задни крака зад ушите препуска през мегданя.
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Това съвсем не изчерпва всичко, това са само един вид първоначални насоки, ориентиране, нещо като А и Б. Хубаво е човек сам да открива нещата, инак лесно губи интерес. Надолу има тема 40 страници свързана с примамки за кефал. Сигурен съм че всичките ловят, разбира се някои от тях при определени условия, затова те съветвам поне като за начало да не изпадаш в крайности, не е нужно да имаш всичко, не е и излишно де, но човек трябва да почне от някъде, постепенно да усвоява нещата и да се развива. В този смисъл като за начало е добре да почнеш по-евтини класически примамки, да разбереш как и при какви условия работят и постепенно да попълваш с нови. Разбира се има и друга крайност - имам един колега за когото не съществува друга примамка освен Моска №2 златна! Пича си лови само с нея и грам не му пука.
Аватар
stankof
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stankof »

Колега nabeden ribar нищо лично,ама забележката ти малко контрастира с написаното от теб самия няколко поста по напред :idea:
nabeden ribar написа:
mesket4eto написа: Сега хващам кефали, където до преди 4-5 месеца не искаше да бутне блесната, а кефалите се виждаха да играят...
Преди 4-5 месеца беше малко забранена :D .
nabeden ribar написа:Целогодишно и целодневно (брата има и много добри екземпляри през нощта на "сомски" воблер :D ) се лови, без периода на забраната. Зимата изключително на воблер, но е групиран, не е навсякъде. Лятото взема почти всичко с подходящ размер. Според моя опит бавната равномерна проводка е достатъчно ефективна. Има и дни когато просто не ще.
Иначе си дал добро инфо на колегата пуснал темата какво му е нужно като за начало,сега остава да тръгва за кефали и да пробва :wink:
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Ни Тъ разбрах нещо колега!
Първоначално въпроса беше "по кое време на деня" и аз отговорих - по всяко, дори могат да бъдат хванати и през нощта. Рибите са факт, хванати са на воблер, макар и те да не са били обекта на риболов, но са били активни при определени условия.
И да, кефал се лови успешно и през периода на забраната, просто аз не искам да го коментирам.
Ако има нещо друго, дето да те притеснява кажи, готов съм за дискусия.
svetlio7878
новобранец
новобранец

Мнение от svetlio7878 »

Може ли инфо за възела"Рапала"?
Аватар
stankof
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от stankof »

nabeden ribar написа:Ни Тъ разбрах нещо колега!....................
Всички знаем за активноста на сома през ноща,а и всички също знаем за Забраната за риболов в тъмната част на денонощието :!:
Идеята ми беше че правиш забележки че преди 4-5 месеца било забрана,и в същото време обясняваш как кефала гони сомските воблери в тъмното :roll:
От това по ясно немога да ти го напиша :idea:
ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
svetlio7878
новобранец
новобранец

Мнение от svetlio7878 »

Е разсърди го сега преди да ми е казал възела.
gergi762
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от gergi762 »

svetlio7878 написа:Е разсърди го сега преди да ми е казал възела.
Ето
http://kefalbg.blogspot.com/2014/04/blog-post_22.html" onclick="window.open(this.href);return false;

http://www.ribibg.com/index.php?p=get_a ... _route=597" onclick="window.open(this.href);return false;
Остави само стъпки
nabeden ribar
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

stankof написа:
nabeden ribar написа:Ни Тъ разбрах нещо колега!....................
Всички знаем за активноста на сома през ноща,а и всички също знаем за Забраната за риболов в тъмната част на денонощието :!:
Както и че има освободени водоеми и зони за нощен риболов. Вярвам че и за теб не е сензация! Има и разрешени водоеми през забраната и затова признавам че забележката ми е неуместна.
Публикувай отговор

Обратно към “Спинингов риболов”