Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

Алтернативни енергийни източници - направи си сам
Модератор: emo vasilev
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Re: Алтернативни енергийни източници - направи си сам
Действай,и после показвай. 

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Попаднах на това приложение за ВЕИ фотоволтаици - Направи си сам. С него може да се измерва количеството на соларната енергия.
Асен Върбанов написа:Имам от доста години слънчев колектор за топла вода, тип направи си сам. Какво реално представлява: водосъдържател, който се намира над панелен радиатор от най-дългите. В най-ниската част на водосъдържателя се слага щуцер и се връзва с най-ниската част на радиатора, а от своя страна горната част на радиатора се връзва с горната част на водосъдържателя, като и в двете връзки се внимава да не се получава обратен наклон за да може водата да си циркулира по естествен път (топлата вода се разширява и по този начин олеква и бива изместена от студената във бойлера, която е в ниската му част). Радиатора съм срязал, като ползвам само единият панел и е боядисан в черно.
Всичко това ми е на село където даже и вода няма в по- голямата част от лятото и се налага да ползвам вода от сондата и сутрин напълнен бойлера с около 200л вода (бутилка за сгъстен въздух от стар локомотив) се загрява до 2ч след обяд и е готова за къпане. В големите жеги даже се е налагало да се разхлажда.
Ако някой има интерес, мога да си поиграя и да направя схема за изпълнението.
Добре. А защо си направил тази еквилибристика? Аз го направих по-просто преди две години и до сега нямам ядове. Само си източвам и прибирам бойлера на сушинка за през зимата...
Взех стария си комбиниран бойлер, на който изгоря печката, поставих го на слънчево място, без да махам печката, защото би трябвало в противен случай да повдигам балона с камъни. Боядисах го с боя черен мат - 10 лв. кутията. Купих си гъвкава връзка и два крана (първия изгоря за едно лято, та тази пролет взех друг, защото първия чак се беше пръснал, въпреки че бях източил цялата система за през зимата...) които ми излязоха общо още 10 лв. Вярно е, че за плочата пред бойлера отиде още 1/3 торба цимент и работата, но всичко излезе под 23 лв. И си имам, също слънчев бойлер, в който водата е гореща към 13-14 часа, а през август можеш да се къпеш още в 12-12:30. И да, понякога и аз си разхлаждам водата, че не искам да се ощавя

Ето снимка. Плочата пред бойлера ще трябва да я заливам отново, защото докато беше още пресен бетона баба стъпа няколко пъти в него

Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.