Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
Re: Има ли гъбари?
Шишкин е велик...
- чпс
- ще става разбирач
15:00 нахлупвам шапка-невидимка и докато се изпарявам - едва не се сблъсквам с ИП
15:30 с метрото и малко пеш – само за някакви си 30 минути прекосявам града и се озовавам вкъщи
15:45 маскирам се като гъбар и потеглям
16:30 все още не мога да стигна до околовръстното
17:00 благополучно минавам покрай табела „София“ от западния край на града
17:45 вече съм на 60 км от София, но ливадите са подозрително сухи - тук няма гъби
18:15 още 10 км по-на запад
И тези ливади са сухи, но тук-там успявам да открия все още ненаселени печурки

Tревата е висока и светла (изсъхнала) и трябва да минеш съвсем близо до гъбата за да успееш я видиш

19:00 още 5 км по-на запад
Oгромна добре окосена ливада; над тревата стърчат сърнели

И тук батериите – както му е реда – свършват, естествено няма резервни
Ливадата е голяма, гъби стърчат навсякъде, бързам да ги събера , защото се смрачава
На места ливадата е мокра, автомобила буксува, добре че е с двойно предаване
Предната гума минава на 20 см от поредната гъба, спирам, отварям вратата, протягам се, откъсвам гъбата и се насочвам към следващата
19:30 Край, не виждам повече гъби, пълзя по черния разбит и кален път към асфалта
Спирам покрай 2-3 неокосени ливади и всеки път още след първите 20 крачки попадам на сърнели
Стига - и двете кофи са пълни
19:50 стъпвам на асфалта, наоколо вече е мрачно
Газ до ламарината
21:10 прибирам се благополучно без среща с КАТ
Крайният резултат в компактен вид

Крайният резултат в разгънат вид

Още веднаж внимателен преглед на всяка гъба

Утре и в неделя май няма да ходя за гъби
15:30 с метрото и малко пеш – само за някакви си 30 минути прекосявам града и се озовавам вкъщи
15:45 маскирам се като гъбар и потеглям
16:30 все още не мога да стигна до околовръстното
17:00 благополучно минавам покрай табела „София“ от западния край на града
17:45 вече съм на 60 км от София, но ливадите са подозрително сухи - тук няма гъби
18:15 още 10 км по-на запад
И тези ливади са сухи, но тук-там успявам да открия все още ненаселени печурки

Tревата е висока и светла (изсъхнала) и трябва да минеш съвсем близо до гъбата за да успееш я видиш

19:00 още 5 км по-на запад
Oгромна добре окосена ливада; над тревата стърчат сърнели

И тук батериите – както му е реда – свършват, естествено няма резервни
Ливадата е голяма, гъби стърчат навсякъде, бързам да ги събера , защото се смрачава
На места ливадата е мокра, автомобила буксува, добре че е с двойно предаване
Предната гума минава на 20 см от поредната гъба, спирам, отварям вратата, протягам се, откъсвам гъбата и се насочвам към следващата
19:30 Край, не виждам повече гъби, пълзя по черния разбит и кален път към асфалта
Спирам покрай 2-3 неокосени ливади и всеки път още след първите 20 крачки попадам на сърнели
Стига - и двете кофи са пълни
19:50 стъпвам на асфалта, наоколо вече е мрачно
Газ до ламарината
21:10 прибирам се благополучно без среща с КАТ
Крайният резултат в компактен вид

Крайният резултат в разгънат вид

Още веднаж внимателен преглед на всяка гъба

Утре и в неделя май няма да ходя за гъби
- Patera
- вече хвърля и на тежко
Здравейте отново! Току-що се натъпках с масловки, направих си и две бурканчета за проба
(ще видим, какво ще се получи), но дайте идея, как да си измия ръцете, не се сетих да ползвам ръкавици и сега съм омазан като циганин.

I can teach you wonders if you give me your soul
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
Marvels and wild dreams can be yours
I can teach you how iron turns to gold
And how life can grow so old
- krasii
- научил се да хвърля
Някой да знае дали някъде около Бургас изкупуват манатарки и цената каква е?
Гледам, че никой не ти отговаря. Ето възможност:krasii написа:Някой да знае дали някъде около Бургас изкупуват манатарки и цената каква е?
Почти във всяко село в което има берачи вечерта около 17-18 ч. идва брокер, който изкупува гъбите.
Попитай около теб и ще разбереш.
Цената е изкл. ниска, но това е следствие на невъобразимо големите количества манатарки и други гъби.
В момента се купува без оглед на качеството, смесено на цена около 1,50 лв/кг. за манатарките. Това е.
Булката е около 1 лв/кг. Успех !
Ако някой не вярва какви количества манатарки има в гората, мога да ви пусна един клип ( снимал съм), но се старая да не събуждам завист. Получавам упреци, че едва ли не се хваля. А не е така. Сдържам се да пиша и показвам прекрасната гъбена година. Нямало е друга такава до сега - богата на всичко каквото се сетите като гъби.
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
bgbul написа:... Нямало е друга такава до сега - богата на всичко каквото се сетите като гъби.
Както не е имало и толкова дъждовна година

Поне аз не помня такава, а вече доста години следя времето - заради рибите или гъбите

bgbul,
Пускай клипа - да се зарадваме още веднъж

Завист е имало, има и ще има винаги.
Тук си пишем за гъби и всеки ще е доволен да види още нещо !
- krasii
- научил се да хвърля
Не бях виждал толкова гъби през живота си,хващайте гората не се чудете.
- Vid
- кандидат преподавател
Вярвам ти, в гората има тонове манатарка........bgbul написа: Ако някой не вярва какви количества манатарки има в гората....
Ама, от гъби се умира само веднъж, и затова си предпочитам рибите, а гъбите ги заобикалям....
Манатарката я обожавам като вкусови качества и си я купувам от Метро за 30 лв. килото, има ли гаранция за това, че в пакета няма и някоя "дяволска гъба"??? Ако умра, оне ще ги съдя до... Ама, дано да не умирам от това де....

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека
Има, спокойно!Vid написа: Ама, от гъби се умира само веднъж, и затова си предпочитам рибите, а гъбите ги заобикалям....
Манатарката я обожавам като вкусови качества и си я купувам от Метро за 30 лв. килото, има ли гаранция за това, че в пакета няма и някоя "дяволска гъба"???
Всяка друга манатарка различна от ядливите почернява при изсушаване.
Ядливите остават бели или леко потъмнели.
Освен това едно или две резенчета дяволска няма да те убие.
В събота със семейството решихме да проверим сърнелите, около София. Намерихме 20-на, но вече преминават, за сметка на това набрахме около 2-3 кг манатарки. Имаше масловки и единични бройки пачи крак. С изключение на масловките за другите гъби си трябваше повечко ходене за да бъдат открити. Гъбари също имаше.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
- sapuna
- Модератор
- Обратна връзка:
Манатарка има вече и в Търновско

- G.Petkov
- и господ не е толокова добър
След вчерашното запитване за изкупуване на манатарки и особено след поста на bgbul за изобилието в горите, беше ясно че днес ще е ден на гъбите, в частност на манатарките
!
Качих се в Стара планина, в една хубава, гъбна гора,
Да кажа че беше влажно е малко - отвсякъде течеше вода
!

За съжаление а може би и не, пред мен бяха минали професионалните събирачи, но гъби имаше и след тях - намирах предимно млади, свежи и чисти от към червейчета манатарки,
Гората ме посрещна ето така :

После се преместих в една друга гора, отбягвана от гъбарите, но пълна с гъби,

Имаше и други гъби - малко пачи крак, редки коралки и тук-там булки, но болни - побеляват от плесен още преди да се развият,

Но основната гъба беше манатарката,

Събрах толкова, че ми дотежаха и едва тогава спрях с удоволствието да си в гора, препълнена с гъби
,

Качих се в Стара планина, в една хубава, гъбна гора,
Да кажа че беше влажно е малко - отвсякъде течеше вода

За съжаление а може би и не, пред мен бяха минали професионалните събирачи, но гъби имаше и след тях - намирах предимно млади, свежи и чисти от към червейчета манатарки,
Гората ме посрещна ето така :
После се преместих в една друга гора, отбягвана от гъбарите, но пълна с гъби,
Имаше и други гъби - малко пачи крак, редки коралки и тук-там булки, но болни - побеляват от плесен още преди да се развият,
Но основната гъба беше манатарката,
Събрах толкова, че ми дотежаха и едва тогава спрях с удоволствието да си в гора, препълнена с гъби

Ето това са хубави постове. Красота!
- stankof
- ще става разбирач
Колега bgbul пускай клипа да се надъхаме малко
Форума е за да споделяне и да се хвалим,кой с малко,кой с повече и по-големи (гъби и рипки) ,а който си завижда да завижда.
Вчера за 2 часа понабрах малко високопланински гъбки.Пачия крак беше много едър излезнал по обичайните си влажни и сенчести места и ако имах време щях да набера сигурно рекордно количество,но и двата килограма ми стигат за малкото време което имах
А гъби и влага имаше наистина много и все различни видове,но аз събирах само тези:

За съжеление,манатарките вече маи няма да ги има,а знам ли може и да се появят някой есенни последни бройки.
Сърнели имаше много от червенеещите,но нямах време да ги бера всички щото времето напредваше,а и почна да вали.
Престраших се да ги опитам най после пържени и найстина bgbul беше прав че са по-вкусни и ароматни и от обикновенните сърнели.
Иначе ливадите бяха пълни с масловки ,а ето тези гъбки излезнали варху дънерите и гнилата дървесина ми направиха силно впечатление,някой ако знае какви са да свирка,аз предполагам че са ядливи,но знам ли

п.п.Колегата G.Petkov пак е разбил манатарките
Де и по мойте ловни полета да имаше такава окупация от тях

Форума е за да споделяне и да се хвалим,кой с малко,кой с повече и по-големи (гъби и рипки) ,а който си завижда да завижда.
Вчера за 2 часа понабрах малко високопланински гъбки.Пачия крак беше много едър излезнал по обичайните си влажни и сенчести места и ако имах време щях да набера сигурно рекордно количество,но и двата килограма ми стигат за малкото време което имах

А гъби и влага имаше наистина много и все различни видове,но аз събирах само тези:

За съжеление,манатарките вече маи няма да ги има,а знам ли може и да се появят някой есенни последни бройки.
Сърнели имаше много от червенеещите,но нямах време да ги бера всички щото времето напредваше,а и почна да вали.
Престраших се да ги опитам най после пържени и найстина bgbul беше прав че са по-вкусни и ароматни и от обикновенните сърнели.
Иначе ливадите бяха пълни с масловки ,а ето тези гъбки излезнали варху дънерите и гнилата дървесина ми направиха силно впечатление,някой ако знае какви са да свирка,аз предполагам че са ядливи,но знам ли

п.п.Колегата G.Petkov пак е разбил манатарките

Де и по мойте ловни полета да имаше такава окупация от тях

ПАЗИ БОЖЕ ОТ НЕКАНЕН ГОСТ ОТ ГНИЛ МОСТ И ОТ ЧОВЕК ПРОСТ НА ГОЛЯМ ПОСТ!
- Vid
- кандидат преподавател
Да напиша и Я едно изречение, въпреки, че не съм гъбар.
В моя край манатарките са в изобилие, като бройката е към кило..
Това предполагам е манатарка??

В моя край манатарките са в изобилие, като бройката е към кило..

Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека