Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com

Форум

Има ли надежда наистина?
Модератор: dantho.mihov
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Има ли надежда наистина?
Къде от скука, къде от любопитство, къде от наблюдения реших да ви направя една анкета, та да видим развиват ли се нещата на добре и хора пускат ли поне част от улова си ( тази която превишава позволената норма поне). По мой наблюдения, като изключим баш браковците, младите рибари, а чесъо вече и при по-старото поколение, пускат маломера или пък не прибират нищо. Аз лично за себе си мога да отговоря съвсем честно, че от 4-5 години не взимам маломерни риби, ако взема нещо то е една две риби годишно, а от миналата година връщам всьо що хвана.
Та нека се пребройм рилийзаджийте и нерилийзаджиите
. Ама честно си кажете, не е срам и позор да вземете да пръжнете.
Та нека се пребройм рилийзаджийте и нерилийзаджиите

Последно промяна от Д.Граховски на Вто Сеп 09, 2014 6:30 pm, променено общо 1 път.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

[url]http://maximo.bg/url]

Re: Има ли надежда наистина?
Интересно!
Пъстърва- 100% обратно(няма значение балканки -американки)
Кефал -99% обратно(взел съм 5 тая година)
Костур-ако докопам по едри вземам около 3-те кила.
Не съм гласувал в анкетата,там трябва да има още една точка -спазвам закона!
Пъстърва- 100% обратно(няма значение балканки -американки)
Кефал -99% обратно(взел съм 5 тая година)
Костур-ако докопам по едри вземам около 3-те кила.
Не съм гласувал в анкетата,там трябва да има още една точка -спазвам закона!
...хаосът се намира в най-голямо изобилие там, където някой се стреми да въведе ред.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
И хаосът винаги надмогва реда, защото е по-добър организатор.
- Красимир Атанасов
- учете се от него
Отговора който дадох се отнася за Швеция.
В Бг морска риба си взимам, да.
От сладките едра каракуда бих взел веднъж на сезона.
Преди и аз какви съм ги вършил но от едно 7-8 год. Всичко почти ресто връщам.
Особено пък маломерки въобще не ги коментирам.
В Бг морска риба си взимам, да.
От сладките едра каракуда бих взел веднъж на сезона.
Преди и аз какви съм ги вършил но от едно 7-8 год. Всичко почти ресто връщам.
Особено пък маломерки въобще не ги коментирам.
- кирил великий
- разбира нещата
bobopeli написа:Не съм гласувал в анкетата,там трябва да има още една точка -спазвам закона
Е, то у нас тази работа най-трудно става, та затова и авторът на темата не я е включил.
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Включих я впоследствие

- Redimido
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Разписах се и аз
А утре отивам да я скърша на Жребеца на фидер...

- Вуйчо-Ваньо
- сериозен играч
Ами да,и аз спазвам закона.Обичам прясна рибка и когато имам възможност си взимам и си хапвам.
ПП:Когато взимам риба за ядене си я хапвам веднага,а не я пълня във фризера!

- Д.Граховски
- кандидат преподавател
То и аз правех така понякога ама последния път взех за наще един скобар от Струма и рибата така миришеше на навта, че сега предпочитам ако искат да ядат да им купя скумрийка.Вуйчо-Ваньо написа:Ами да,и аз спазвам закона.Обичам прясна рибка и когато имам възможност си взимам и си хапвам.![]()

Да споделя и аз как стоят при мен нещата.Активен риболов, практикувам от около 15 г., до преди 5-6 г. вземах толкова колкото позволява закона и нито рибка в повече, но до тогава, все още не се бях ориентирал какъв точно риболов ще практикувам и ловях всичко що е риба, или по точно правех опити да ловя всичко
. Последните няколко години обаче реших че моя риболов е шаранджйиския. Като му изневерявам по 2-3 пъти в годината, за по 2-3 часа след работа с спининга по Девненска, на която нямам нито едно капо, но в същото време не съм взел и нито една рибка. Другия вид риболов който практикувам паралелно с шаранджйиския това е плувкарския. При него вземам таранки със среден размер, едър уклей и едри червеноперки до толкова до колкото позволява закона и то не за друго ами да докажа на нежната ми половинка, че наистина съм бил за риба
. Но никога маломерни рибки и едри каракуди, като под едри каракуди говорим за риби от 0.8-1 кг нагоре.
А сега да споделя и за шараните, моята страст. До преди 3 год. вземах по 1 риба и то само ако е около 3-4 кг,. Тогава моето разсъждение беше, че по малка от 3 кг. не стига а по голяма от 4 кг. вече е разхищение. И така до един слънчев ден когато се наложи да изчистя жив шаран. То като се почнаха едни кървища едни чудесии и като ме гледа тая ми ти риба в очите с отворена уста и аха да ми проговори и си казах, никога, ама никога повече, няма да занеса във вкъщи такава риба. От тогава до ден днешен с чиста съвест мога да кажа че при шаранджйиския риболов практикувам само хвани пусни.
Та в този ред на мисли, няма как да гласувам, защото и 5-те точки не отговарят на моя начин на риболов.Не бих казал че връщам всичко което хвана, защото макар и 4-5 кг. риба на година да взимам аз взимам.
Да кажа че връщам само маломерни, ами не е така, връщам и големи.
Само ако превиша нормата пак не мога да го маркирам, защото връщам и без да съм я превишил.
Четвърта точка не знам да ли и с пистолет на главата бих я маркирал.
А по 5-та точка, да спазвам закона само когато взимам риба

А сега да споделя и за шараните, моята страст. До преди 3 год. вземах по 1 риба и то само ако е около 3-4 кг,. Тогава моето разсъждение беше, че по малка от 3 кг. не стига а по голяма от 4 кг. вече е разхищение. И така до един слънчев ден когато се наложи да изчистя жив шаран. То като се почнаха едни кървища едни чудесии и като ме гледа тая ми ти риба в очите с отворена уста и аха да ми проговори и си казах, никога, ама никога повече, няма да занеса във вкъщи такава риба. От тогава до ден днешен с чиста съвест мога да кажа че при шаранджйиския риболов практикувам само хвани пусни.
Та в този ред на мисли, няма как да гласувам, защото и 5-те точки не отговарят на моя начин на риболов.Не бих казал че връщам всичко което хвана, защото макар и 4-5 кг. риба на година да взимам аз взимам.
Да кажа че връщам само маломерни, ами не е така, връщам и големи.
Само ако превиша нормата пак не мога да го маркирам, защото връщам и без да съм я превишил.
Четвърта точка не знам да ли и с пистолет на главата бих я маркирал.
А по 5-та точка, да спазвам закона само когато взимам риба
написа:Обърни си шапката с козирката назад. Шарана си мисли, че си тръгваш и започва да кълве.
- Д.Граховски
- кандидат преподавател
Да също едно от нещата които ме карат да настръхвам е убийството на рибата, особено докато е жива .. Жал ми е, особено както до миналата година ловях и линове два три пъти годишно, ама той като те погледни стези червени очи... Как да убиеш такава риба. А сега на 99,99% спининг и само хвани и пусни, не мога просто да убивам повече риба, особено като знам какви количества останаха във водоемите и реките ни.

- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Абе гласувах че спазвам закона,ама при мен има понякога и нарушения на закона.
Ся,чакам от близо година да се появи есенния сафрид.
Дето ще мина само с 3 кила на ден,няма да стане.
Поне 30 - 40 ми трябват за годината.
Еле пък да набарам чернокопа - скубя колкото мога.
Хамсия гледам да си набавя десетина кила на година,ама обикновенно си я купувам.
Сардина - там нямам мярка,но и повече от 3кг/ден рядко ще се наловят.И то много рядко.
Дребното си го връщам,че не си заслужава да се хаби материала.
Сафрида сега като дойде,ще се застои най-много 4-5 дена,това говоря за големия пасаж.
Чернокопа пък,може и за 2-3 дена на 5-та да мине през залива.
Обикновено през тези дни,няколко не можеш да влезеш в морето,заради ветрове и т.н.
Попчета,повече от 2 - макс 3кг не ловя,че те са местна популация.
На сладководен риболов не ходя.
Може някоя година,в някой ден,някой да ме види на такова място,
ама това ще е повече заради някакво събитие,и да има малко майтап на водоема.
Ся,чакам от близо година да се появи есенния сафрид.
Дето ще мина само с 3 кила на ден,няма да стане.
Поне 30 - 40 ми трябват за годината.
Еле пък да набарам чернокопа - скубя колкото мога.
Хамсия гледам да си набавя десетина кила на година,ама обикновенно си я купувам.
Сардина - там нямам мярка,но и повече от 3кг/ден рядко ще се наловят.И то много рядко.
Дребното си го връщам,че не си заслужава да се хаби материала.
Сафрида сега като дойде,ще се застои най-много 4-5 дена,това говоря за големия пасаж.
Чернокопа пък,може и за 2-3 дена на 5-та да мине през залива.
Обикновено през тези дни,няколко не можеш да влезеш в морето,заради ветрове и т.н.
Попчета,повече от 2 - макс 3кг не ловя,че те са местна популация.
На сладководен риболов не ходя.
Може някоя година,в някой ден,някой да ме види на такова място,
ама това ще е повече заради някакво събитие,и да има малко майтап на водоема.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
Дребно или ситно връщам,грацата особенно,виждал съм колеги да прибират всичко или да дават на дежурните котаци-срамота!
-
- новобранец
Аз лично от речните риби ям само пъстърва, тя в България е рядкост и е маломерна съответно не я взимам ако хвана изобщо. А от морските акула и сьомга. Баща ми, с който рибарствам не яде никаква риба. Та ми е сложно взимането.
Основно взимам ако съм на платено бонусите и ги нося на баба ми.
Веднага вкарвам другата гледна точка, че дори и всички да спазват закона и да не взимат над 3 кила като минат мрежарите нищо не остава. Това добавя нелицеприятния аргумент относно пускането- ти ги пускаш, за да може мрежаря да я вземе после..
За мен надеждата е държавата да дава под аренда с цел спортен риболов по-големи язовири и да има такива със специален статут.
Нищо не пречи например Панчерево да е с допълнителен билет за 10-20 лв повече на година и със събраните пари да се чисти зарибява и проверява/пази. Няколко камери с нощно виждане, охранителна фирма и с мрежарите е свършено.
Цялата работа е мътна и кървава, частните мини рибарници който ние наричаме *платено* веднага ще фалират и изчезнат ако има нормални държавни водоеми с риба.
Ако към язовири като Батак и Искър има държавни риболовни стопанства да отглеждат и зарибяват и се пазят но се заплаща сериозен годишен билет от сорта на 50-100 лв ще ходите ли някога на *платено* ?
Основно взимам ако съм на платено бонусите и ги нося на баба ми.
Веднага вкарвам другата гледна точка, че дори и всички да спазват закона и да не взимат над 3 кила като минат мрежарите нищо не остава. Това добавя нелицеприятния аргумент относно пускането- ти ги пускаш, за да може мрежаря да я вземе после..
За мен надеждата е държавата да дава под аренда с цел спортен риболов по-големи язовири и да има такива със специален статут.
Нищо не пречи например Панчерево да е с допълнителен билет за 10-20 лв повече на година и със събраните пари да се чисти зарибява и проверява/пази. Няколко камери с нощно виждане, охранителна фирма и с мрежарите е свършено.
Цялата работа е мътна и кървава, частните мини рибарници който ние наричаме *платено* веднага ще фалират и изчезнат ако има нормални държавни водоеми с риба.
Ако към язовири като Батак и Искър има държавни риболовни стопанства да отглеждат и зарибяват и се пазят но се заплаща сериозен годишен билет от сорта на 50-100 лв ще ходите ли някога на *платено* ?
- Vid
- кандидат преподавател
От рибите в БГ, които са ми цел на риболов, хапвам само сом и бяла риба и то, ако са повече от мерни екземпляри.. Всичко останало като мерки и видове си плува там от де е дошло..
Късметът е пресечната точка на предварителната подготовка и шанса.
Сенека
Сенека