Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от лодка
naRiba.com

Форум

Риболов на лефери
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
-
- научил се да хвърля
Re: Риболов на лефери
JIRO написа:Плетеното влакно има почти нулева разтегливост ,почти твърда връзка и възлите много често се претоварват от динамичен опън.Слагай парченце силиконово ластиче(амортисьор) в самозатягащия се възел (м/у карабинката и възела,то предотвратява пределното затягане на възела) и от там издръжливоста на възела нараства значително.

Ако може малко допълниелни разяснения, линк към пример. видео ....
И за мен възлите са изпитание

Държавата се издържа от платените данъци , а народа от укритите.
http://www.facebook.com/Veterinaren.kabinet.Todorovi
http://www.facebook.com/Veterinaren.kabinet.Todorovi
Вкарваш ластика м/у възела и карабинката преди да стегнеш и стягаш възела заедно с ластика, изрязваш сърчащите краища ластик изкъсо, после мериш с кантара...
Проблемите с възлите в 99% са в брейда
- калпав (като марка и/или модел), залежал, амортизиран (от лош водач и/или ролка (лагер) на бигела). Аз брейда го сменям в момента в който ми се скъса "безпричинно" 1-2 пъти. До тая година ме изкарваха до септември max. Миналата година началото на септември си купих нов, още пред магазина го навих, връзвам лидера, дърпа -прас, връзвам, дърпам - прас, връзвам .... 5 пъти и тръгнах да го връщам. Е, не го върнах щото продавача (когото познавам и много уважавам като рибар и човек) ми показа възел който не знаех, но по-вече нищо не може да ме накара да купя тая марка (а е известна японска марка). Та от тогава си поръчвам брейдовете от Япония, едно че ми излизат на 3/5 от цената им в България, и по-имам вяра на японец отколкото на българин
Сменям си върховите водачи на пръчките всеки сезон, че понякога и по-често, като се появи досадното стържене. Пръскам си влакното преди всеки риболов ВИНАГИ (не от време на време), има голяма полза особено за по-нежните 8-жилни брейдове. Ако карабинката/вирбела е директно на брейда, превръзвам ЗАДЪЛЖИТЕЛНО в началото на риболова. Ако няма опасност от закачане, ползвам карабинка за безвъзлов монтаж (knotless connector), ако е по-дебела телта, издържа 100% възела.

По повод възлите искам да споделя, че от както връзвам "PR Knot" с машинка шок лидер (дори и късо парче) към плетеняка съм забравил да мисля възлите. Правя си един шок лидер и поне няколко месеца интензивен риболов дори не проверявам нито възела шок лидер/плетено, нито шок лидер/вирбел (карабинка). Проверки при сладководен риболов правя само на последните ~ 2 метра плетено, когато използвам 8 нишково, защото понякога се наранява от водорасли или клони - на морето и това не гледам. Възела е тънък и гладък, и свободно преминава през водачите в двете посоки и не намалява здравината на плетеняка, тъй като няма пречупване. Всеки друг възел го отслабва дори и малко докато при "PR Knot" с машинка се запазва почти 100% здравината на РЕ.
Благодаря на JIRO .Това с ластика не го знаех, задължително ще го пробвам.
rap66 , заинтригува ме с какво си пръскаш влакното,ако не е тайна???
- redovi555
- вече хвърля и на тежко
http://www.voblershop.com/1879/%D0%A1%D ... 8.Varivas/" onclick="window.open(this.href);return false;
Ако не ти се вижда скъпо и това е добър вариант.
http://www.bochko.bg/bg/%D0%B1%D0%B5%D0 ... 0%B8%D0%BE" onclick="window.open(this.href);return false;
Ако не ти се вижда скъпо и това е добър вариант.
http://www.bochko.bg/bg/%D0%B1%D0%B5%D0 ... 0%B8%D0%BE" onclick="window.open(this.href);return false;
555 мерси за информацията...
Първо беше Varivas, но 25лв+9 доставка
, после от Стефан едно италианско за 10-на лв., и то като свърши, бебешко олио. За догодина ще е италианското.

пробвай с течен парафин, има същото действие
- noemis
- научил се да хвърля
- Обратна връзка:
+1tugman написа:пробвай с течен парафин, има същото действие
Продават го по аптеките. Попива много добре - достатъчно е да се капва отгоре по един път на 3-4 влизания. Не без значение е и че е доста евтин.
За пълнота ще направя няколко допълнения за риболова с джиг/пилкер за по пригледно - има ги на стотици места из мрежата, за който се интересува. Пак там (в интернет) могат да се видят десетки различни начини, по които се прикрепват куките (понякога е само една) към пилкера като класическото изпълнение е две кукички хванати с карбонов повод и стигащи до половината или 1/3 от джига броено отгоре надолу.
Тук, за да си спестя обясненията, ето няколко снимки на монтажа, който аз съм си направил (без претенции за последна инстанция):
Снимка 1
Снимка 2
Снимка 3
Може да се каже, че има две основни техники на воденето на джига - "slow jigging" и "fast jigging": бавно и бързо джигване.
slow jigging
fast jigging
На снимка 2 октоподчето е закачено за по-бавното и спокойно джигване, а на снимка 3 са само двойката кукички за бързия вариант на тази техника. Над пилкера/джига не слагам никакви допълнителни примамки (октоподчета) - 1,50 м флуоро закачено директно към основното, в случая плетено влакно, чрез вирбел.
Ееееех мое си маааме колкото искаш в нашето море.....
Треа да сменим морето....начи...
Треа да сменим морето....начи...
дано тая година заври
- smel1968
- ще става разбирач
Сега си заприходих от рибарския магазин новите модели октоподи за влачене-неверотно изглеждат и са целите UV.Само да добвя че снимката е с телефон-на живо са два пъти по добре.didooo написа:дано тая година заври
Мисля че много риба ще ми извадят този сезон.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита.” -Христо Ботев
както са казали хората ;гладна кокошка просо сънува;дано се случиsmel1968 написа:Сега си заприходих от рибарския магазин новите модели октоподи за влачене-неверотно изглеждат и са целите UV.Само да добвя че снимката е с телефон-на живо са два пъти по добре.didooo написа:дано тая година заври
Мисля че много риба ще ми извадят този сезон.