Помощ за хавайско копие

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Аватар
КИРО
и господ не е толокова добър
Обратна връзка:

Re: Помощ за хавайско копие

Мнение от КИРО »

kostakosta написа:И там бачо. И там. Чете бре хора като не знаете!
Харпуна и хавайката ли ве Коце ?
За да пиша,значи съм чел - разрешени са.
Хавайското копие е детето на харпуна,използва се само за близка дистанция,
основно за попчета,писии,волски език,абе все дънни риби. :wink:
Изображение

В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Де късмет-може некоя илария и барбунка да го отнесат...
Димитър Чаушев
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от Димитър Чаушев »

starcho написа:Охоо,Чаушев само не истерясвай-абсурдно е сравняването на хавайка и другите с мрежа,условията за ловене са си почти невъзможни.
:lol: Голям абсурд няма що , и двете са бракониерски метод за ловене в сладководни води ,виж за море ..... нямам представа . Условията за ловене особено пролетта са много "невъзможни " :wink:
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Има пичове с добра и скъпа екипировка,ходят за едри рибоци по язовирите,те си стрелят с мощни оръдия и постоянно се оглеждат за инспектори.Това го научих в един магазин за оръдия в София-харпуни демек.Аз съм на море и ми дреме за язовир,тук цяло лято се забавлявам от както съм хванал харпун,виж калкана и есетрата не е желателно да се бият маломерни,ако ги намериш изобщо.Често улова не може да напълни и тиган,но при късмет може и няколко-не е особена конкуренция на въдичарите.Играта на котка и мишка е увлекателна и мишката може доста да те изнерви,лесно няма.
Аватар
kostakosta
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kostakosta »

Верно бате . Заблудил съм се.
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

starcho написа:....Играта на котка и мишка е увлекателна и мишката може доста да те изнерви,лесно няма.
Щом още можеш да се гмуркаш - действай смело,и не пропускай ден.
Аз отдавна вече не мога да практикувам този риболов,а е страхотно да си под водата.
Поне спомените още ме държат,основно с хавайка си работех преди 80-та г.
Изображение

Димитър Чаушев
разбира нещата
разбира нещата

starcho написа:Има пичове с добра и скъпа екипировка,ходят за едри рибоци по язовирите,те си стрелят с мощни оръдия и постоянно се оглеждат за инспектори.Това го научих в един магазин за оръдия в София-харпуни демек.Аз съм на море и ми дреме за язовир,тук цяло лято се забавлявам от както съм хванал харпун,виж калкана и есетрата не е желателно да се бият маломерни,ако ги намериш изобщо.Често улова не може да напълни и тиган,но при късмет може и няколко-не е особена конкуренция на въдичарите.Играта на котка и мишка е увлекателна и мишката може доста да те изнерви,лесно няма.
Както казах за море нямам представа :smt023
А тия където ходят по язовирите не са пичове а .... :oops: изчервих се само като си помислих колко ги псуват :lol: но това е друга тема . Хайде със здраве :wink:
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Здраве и наздраве да се кефим на крастата си.
Аватар
rikitikitavi
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от rikitikitavi »

Не ми се иска много да се намесвам в тази интересна дискусия ама има няколко неща дето е добре да знаете.
Та:
1. в Черно море са разрешени всички харпуни. Все още нямаме точно описание какъв трябва да е харпуна. В този смисъл даже и с лък може да си стреляте като единственото условие е да е потопен целия във водата. С харпун на сушата е ЗАБРАНЕНО да се стреля
2. правилно направеното хавайско копие е идеално за големи риби. Има един недостатък и той е от малката скорост на стрелата му и паразитното движение на ръката.
3. калкана е напълно забранен за нашево брата харпунджия и глобите са големи. Есетрите и моруните май са пък наврени в червената книга-трябва да се провери преди да се стрелят)
4. ми на равен брой! и да не забравите снимки тук да пускате. Може и по няколко думи към снимката..
Е-книгата "Черноморски риболов"
http://knigite.bg/book.php?pid=268" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
starcho
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от starcho »

Ако е на една ръка и я уцелиш в десятката,инак се премята и разкъсва сама,после бяга да умре някъде за радост на раците...големите де.Имал съм и случаи стрелата да отскача от рибока се едно е гумен,много бързо губи инерция и сила,също и триенето в ръката.
gunman
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gunman »

Имам един приятел, дето е трапер. Ама наистина трапер.
Живее с гората, спи и сънува само гората. Познава всяко кътче от тукашния Балкан и Средна гора. Знае всяко долче и поточе, всеки дънер ако щете. Дивите прасета ги знае всичките поименно. Завършил е Лесотехническия. Интелигентен и ерудиран човек.
Не си пада много по кибиченето в интернет, но веднъж му отворих ловния форум, прочете тук-там и каза следното:
- Само ще ти кажа, братле, че тука има хора дето в гора не са влизали, а ако са хващали пушка, то ще да е на някоя панаирджийска пушкаджийница. На второто изречение, вече ми е ясно що за "разбирач" седи отсреща. Толкова...

Колега Старчо, моите уважения, но прави си там копието и ако може не пиши нищо (ама наистина нищо) повече в страни от ходенето по стругари.
Не пиши нищо за оръдия и магазини за оръдия, за пичове със скъпа екипировка, за моруни, за есетри, за калкани, за тигани...Просто не пиши нищо в тая насока.

@ Димитър Чаушев: Ако ти видиш въдичари да псуват харпунджия, значи да го е..@ в харпунджията. От мен да го знаеш. Читав харпунджия може да извади 10 килограмов шаран на 5 метра от плувката ти и ти да не разбереш нищо от цялата работа. Въобще няма да усетиш, че нещо такова се е случило.

И къде видяхте, че с лък е забранен риболова, и това не стана ясно. Не е регламентиран, но това не значи, че е забранен. Пак да ви питам де: Колко хора сте видели да джапат из плиткото с лък в ръка дебнейки риба (Ю-тюб го изключваме) ??? ...
Обожавам мъже с прякори, означаващи женски полови органи.
Аватар
kostakosta
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kostakosta »

Ей тва българина си умира от кеф да заобикаля, замазва, прескача и т.н. законите. За тва и държавата ни е на туй дередже.

gunman за тебе специално земляк :

(3) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Любителският риболов се извършва само с уредите по чл. 24, ал. 1, т. 1 и 2 и при условията на ал. 2

Чл. 24. (1) Лицата, упражняващи любителски риболов, са длъжни:
1. (изм. - ДВ, бр. 59 от 2012 г.) да използват не повече от 3 броя въдици (пръчки) за риболов с монтирани на тях до две куки (единични или двойни) в изкуствените водни обекти, в Черно море и река Дунав; във водите на Черно море може да се постави чепаре на една от въдиците;
2. (изм. - ДВ, бр. 59 от 2012 г.) да използват 2 броя въдици (пръчки) с монтирани до 2 броя куки (единични или двойни) при риболов в реките, старите речни корита, крайморските, крайдунавските и вътрешните езера и блата;

Описани са подробно средствата позволени за любителски риболов. Всичко останало е забранено с изключение на тези които са упоменати допълнително като разрешени при определени условия.
Димитър Чаушев
разбира нещата
разбира нещата

gunman написа:Имам един приятел, дето е трапер. Ама наистина трапер.
Живее с гората, спи и сънува само гората. Познава всяко кътче от тукашния Балкан и Средна гора. Знае всяко долче и поточе, всеки дънер ако щете. Дивите прасета ги знае всичките поименно. Завършил е Лесотехническия. Интелигентен и ерудиран човек.
Не си пада много по кибиченето в интернет, но веднъж му отворих ловния форум, прочете тук-там и каза следното:
- Само ще ти кажа, братле, че тука има хора дето в гора не са влизали, а ако са хващали пушка, то ще да е на някоя панаирджийска пушкаджийница. На второто изречение, вече ми е ясно що за "разбирач" седи отсреща. Толкова...

Колега Старчо, моите уважения, но прави си там копието и ако може не пиши нищо (ама наистина нищо) повече в страни от ходенето по стругари.
Не пиши нищо за оръдия и магазини за оръдия, за пичове със скъпа екипировка, за моруни, за есетри, за калкани, за тигани...Просто не пиши нищо в тая насока.

@ Димитър Чаушев: Ако ти видиш въдичари да псуват харпунджия, значи да го е..@ в харпунджията. От мен да го знаеш. Читав харпунджия може да извади 10 килограмов шаран на 5 метра от плувката ти и ти да не разбереш нищо от цялата работа. Въобще няма да усетиш, че нещо такова се е случило.

И къде видяхте, че с лък е забранен риболова, и това не стана ясно. Не е регламентиран, но това не значи, че е забранен. Пак да ви питам де: Колко хора сте видели да джапат из плиткото с лък в ръка дебнейки риба (Ю-тюб го изключваме) ??? ...
Това дали ще го видя или усетя ,не ме спира да не им е...а , м...@...та , във сладководни води харпуна ,вилата , търмъченето , копия и всички подобни освен въдицата са БРАКОНИЕРСТВО . Не мисля да влизам в излишни спорове за неща определени от закона !
Аватар
КИРО
Обратна връзка:

Мнение от КИРО »

kostakosta
Никъде не пише че е разрешен риболова на плувка,
защо се практикува тогава?

И не чети "евангелието" отгоре отгоре,ами докрай.
Те тук си го пише - http://lex.bg/laws/ldoc/2135184393" onclick="window.open(this.href);return false;

Чл. 35. (1) Забранява се стопанският и любителският риболов в обектите по чл. 3, ал. 1 със следните уреди, средства, принадлежности и приспособления:
1. взривни материали, отровни и упойващи вещества;
2. (изм. - ДВ, бр. 59 от 2012 г.) електрически ток и технически устройства и съоръжения за улов с електрически ток и лъчения;
3. (доп. - ДВ, бр. 59 от 2012 г.) дънни тралиращи и драгиращи средства с изключение на бийм трал;
4. огнестрелно оръжие;
5. харпун;
6. (нова - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2007 г.) кърмаци;
7. (нова - ДВ, бр. 59 от 2012 г.) маломерни мрежени уреди тип "парашут".
(2) (Изм. - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Забраната по ал. 1, т. 5 не се отнася за любителски риболов във водите на Черно море. Условията и редът за извършване на любителски риболов с харпун се уреждат с наредбата по чл. 15, ал. 1.
(3) (Нова - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г.) Любителският риболов се извършва само с уредите по чл. 24, ал. 1, т. 1 и 2 и при условията на ал. 2.
(4) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 94 от 2005 г., в сила от 01.01.2006 г., изм. - ДВ, бр. 36 от 2008 г., изм. - ДВ, бр. 80 от 2009 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 59 от 2012 г.) Уредите по ал. 1, т. 2 и 3 могат да се използват за провеждане на научни изследвания с разрешение на министъра на земеделието и храните при условията и по реда на издаване на разрешителното за научноизследователски цели по чл. 40.
(5) (Нова - ДВ, бр. 59 от 2012 г.) Министърът на земеделието и храните по предложение на изпълнителния директор на ИАРА със заповед определя зони, в които е забранено използването на бийм трал. Заповедта се публикува на интернет страницата на ИАРА в тридневен срок от издаването й.
(6) (Нова - ДВ, бр. 59 от 2012 г.) Забранява се използването на бийм трал в зоните по ал. 5, както и от риболовни кораби без функциониращо бордово оборудване за сателитно проследяване.

Чл. 37. Забранява се извършването на стопански и любителски риболов в обектите по чл. 3, ал. 1 чрез косене (търмъчене).
Изображение

Аватар
kostakosta
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от kostakosta »

Закона не може да предвиди какви точно идеи ще хрумнат на изобретателния български бракониер.
Затова в него са упоменати разрешените средства за любителски риболов и са изброени известните до сега бракониерски средства.
Ако утре някой почне да ги трепе с лазер да речем :axe: също си е бракониер макар и средството да не е забранено.
Като сте толкоз ербап почвайте с каквото ви хрумне да ловите и се обадете на ИАРА да дойдат - да видим какво ще стане.
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”