Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
naRiba.com
Форум
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
прът за дъно?
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
прът за дъно?
Мога ли да използвам шаранджийски прът за дънен морски риболов от брега? Благодаря предварително.
Късметът е на страната на подготвените.
Re: прът за дъно?
При морски риболов на дъно от брега кое индикира кълването?Мишката написа:Мога ли да използвам шаранджийски прът за дънен морски риболов от брега? Благодаря предварително.
Върха.
Ако връхчето е достатъчно меко- стъклопласт например- може и шаранджийски,
иначе отговора се набива на очи- фидер.
Това само в случаи, че не искаш да си купуваш специализирана въдица за морски риболов, де.
А какво ще рече специализирана? На шаранджийските пише Carp, на морските какво трябва да е написано? Благодаря.
-
Limanov
- ще става разбирач

Surf
Ако не е специализирана за морски- да си знаеш:
Като свършиш риболова, вземаш шишенцето и миене със сладка вода водачите и шпулата(не цялата макара) да няма после окисчета тук- таме.
Като свършиш риболова, вземаш шишенцето и миене със сладка вода водачите и шпулата(не цялата макара) да няма после окисчета тук- таме.
https://www.nariba.com/obiavi/obiava/%D ... %84-a12108" rel="follow" onclick="window.open(this.href);return false;
-
Ribarina
- разбира нещата

- Обратна връзка:
Според мен зависи за какво ще се ползва въдицата.
Аз например сега мисля да си купя шаранджииски пръчки за котките.
Аз например сега мисля да си купя шаранджииски пръчки за котките.
1. Каква е оптималната дължина и акция за дънна въдица за морски риболов на дъно от брега. Какво се ползва най-често?
2. И макарката какъв размер е най-добре да бъде.
*За риби като морски кефал, платерина и от сорта.
3. Каква трябва да е въдицата за риболов на плувка от брега? Мога ли да ползвам шаранджийска мачова пръчка за бомбарда при улов на зарган?
2. И макарката какъв размер е най-добре да бъде.
*За риби като морски кефал, платерина и от сорта.
3. Каква трябва да е въдицата за риболов на плувка от брега? Мога ли да ползвам шаранджийска мачова пръчка за бомбарда при улов на зарган?
Аз ползвам shimano nexave 420-120
Макари sert wide cast.
Мачова въдица за бомбарда 390-05-40гр на три части.
Макари sert wide cast.
Мачова въдица за бомбарда 390-05-40гр на три части.
-
Митко Кирилов
- разбира нещата

По повод поставените от теб въпроси мога да предложа следните отговори:
1.Щом се интересуваш от морския риболов, прочети по-задълбочено писаното в форума.
2.Няма универсална въдица да е приложима за употреба за различните видове риболов , затова един от асовeте в този риболов, Kodjito75, ти е написал с какво е оборудван за всеки от случаите.
3.Подборът на оборудване зависи от мястото и какво ще ловиш : дали ще гониш далечна дистанция или такава не ти е необходима?Дали ще ловиш само на дъно или ще “махаш” за зарган и кефалови с бомбарда.
4.При мен за условията в и около Варна /мястото!/ нещата изглеждат така:
5.Налага се да гоня далечна дистанция и затова съм се оборудвал с 2 шаранджийски карбонови триколенни въдици/изпълнение също както сърфови/, дължина 3.9 м, акция 3.5 либри, тежести 90-120 гр за дистанции 90-120 м.Изпробвани за кефалови риби, достатъчно чувствителни: индексират и кълване на барбуна.За тези въдици ползвам 2 тежки макари за дънен риболов Дайва БГ 60 и Сийлстар от същия габарит.
6.За дистанции до 40-80 м от брега има огромно предлагане на пръчки.Акция върхова от макс 50-60 гр ще е напълно достатъчна, дължина ~ 3.6 м и всяка евтина такава ще ти върши работа.За макарата –също.Лично аз при тези дистанции ползвам тунингован триколенен фидер и стар шаранджийски телескоп на Балцер. Важното е пръчката да я пипнеш и почувсваш: всяка пръчка си има своята характеристика и динамика, които сам трябва да усетиш и нагодиш към нея!
7.За улов на зарган не може да се ползват дънни въдици: прекалено са тежки.За избор на такава пръчка и макара към нея има много писано във форума!Шаранджийска мачова пръчка може да се ползва, ако има приблизително следните характеристики: дължина 3.6/3.9 м, акция 30-40 гр и теглото и да не надхвъля 280-300 гр./след 2-3 часа мятане с по-тежък прът ще останиш без ръце!/.За улов на зарган имам 3 алтернативи: Шимано Нексейв боло 5 м, акция до 60 гр за улов от скали и над тетраподи, Шимано Нексейв Троут, дължина 4.5 м, акция до 50 гр. и тунингован триколенен фидер Ксенон за хвърляне на максимално утежнени бомбарди от тетраподи.Макарите ми са дайва екселер и регал в размер 2500.
8.Колкото и да те съветваме и даваме мнения, чети и се интересувай, оглеждай около себе си: кой с какво и как лови! Никой не може да ти даде готова рецепта!За начало, ако нямаш оборудване, започни с по-бюджетно такова, натрупай опит и тогава се ориентирай към по-марково, ако ти е необходимо!
Желая ти успех в избора, че сезонът чука на вратата!
1.Щом се интересуваш от морския риболов, прочети по-задълбочено писаното в форума.
2.Няма универсална въдица да е приложима за употреба за различните видове риболов , затова един от асовeте в този риболов, Kodjito75, ти е написал с какво е оборудван за всеки от случаите.
3.Подборът на оборудване зависи от мястото и какво ще ловиш : дали ще гониш далечна дистанция или такава не ти е необходима?Дали ще ловиш само на дъно или ще “махаш” за зарган и кефалови с бомбарда.
4.При мен за условията в и около Варна /мястото!/ нещата изглеждат така:
5.Налага се да гоня далечна дистанция и затова съм се оборудвал с 2 шаранджийски карбонови триколенни въдици/изпълнение също както сърфови/, дължина 3.9 м, акция 3.5 либри, тежести 90-120 гр за дистанции 90-120 м.Изпробвани за кефалови риби, достатъчно чувствителни: индексират и кълване на барбуна.За тези въдици ползвам 2 тежки макари за дънен риболов Дайва БГ 60 и Сийлстар от същия габарит.
6.За дистанции до 40-80 м от брега има огромно предлагане на пръчки.Акция върхова от макс 50-60 гр ще е напълно достатъчна, дължина ~ 3.6 м и всяка евтина такава ще ти върши работа.За макарата –също.Лично аз при тези дистанции ползвам тунингован триколенен фидер и стар шаранджийски телескоп на Балцер. Важното е пръчката да я пипнеш и почувсваш: всяка пръчка си има своята характеристика и динамика, които сам трябва да усетиш и нагодиш към нея!
7.За улов на зарган не може да се ползват дънни въдици: прекалено са тежки.За избор на такава пръчка и макара към нея има много писано във форума!Шаранджийска мачова пръчка може да се ползва, ако има приблизително следните характеристики: дължина 3.6/3.9 м, акция 30-40 гр и теглото и да не надхвъля 280-300 гр./след 2-3 часа мятане с по-тежък прът ще останиш без ръце!/.За улов на зарган имам 3 алтернативи: Шимано Нексейв боло 5 м, акция до 60 гр за улов от скали и над тетраподи, Шимано Нексейв Троут, дължина 4.5 м, акция до 50 гр. и тунингован триколенен фидер Ксенон за хвърляне на максимално утежнени бомбарди от тетраподи.Макарите ми са дайва екселер и регал в размер 2500.
8.Колкото и да те съветваме и даваме мнения, чети и се интересувай, оглеждай около себе си: кой с какво и как лови! Никой не може да ти даде готова рецепта!За начало, ако нямаш оборудване, започни с по-бюджетно такова, натрупай опит и тогава се ориентирай към по-марково, ако ти е необходимо!
Желая ти успех в избора, че сезонът чука на вратата!
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Моята морска дънарка е 330 или 360 с акция до 60 грама, с по-мек връх, а да и телескопична и се събира лесно в малкия багажник. Някаква китайска непретенциозна за 20-30 лева. Хвърлям я по камънаци, тетраподи и т.н. И не ми пука, че се драска и поръждясва. Макарата и тя ми е някаква обикновена размер 3000, и ми върши идеална работа. Влакното не е нещо специално, по-скоро евтино и здраво, и го сменям като почне да се къса лесно на възел. Такъмите си ги правя сам, като имам време.
- hshopov
- разбира нещата

Може колега( след това я измий с вода)
Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
-
hurtshunter
- новобранец

Колега и аз ползвам понякога шаранджийска за дъно но наистина не е работа...не са така чувствителни върховете,а за морския риболов това е необходимо. За 70-100лв а и по малко си вземаш една SURF пръчка и си ти. Поздрави
http://bubukabg.com/" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;