Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Водоеми и реки
naRiba.com

Форум

Инфо за р. Струма!
Модератор: sapuna
Re: Инфо за р. Струма!
То е ясно, че едно време е имало скобар сигурно под моста с голите мадами в центъра на Кюстендил и във ваната в къщи, НО сега...chokoboy написа:1. Скобарът не ми е известно, поне на мен, да мигрира по начина по който мигрира мрената или клена, например. Какво имам предвид? Много малка част от него изминава пътя от голямата река, за да си хвърли хайвера в малък приток на реката. Причините за това са много и различни, една от тях е самата риба, размерът и съответните и навици на живот и обитание. Няма да навлизам тук в по-голяма дискусия относно това.
Незнам как мигрират мрената и клена.....нито скобара ... изследване по темата не съм чел .....
но съм виждал скобари да хвърлят хайвер на 5-6км нагоре по треклянската....А през останалото време от годината там не присъства тази риба категорично....

Ааа...колега, забравих да пиша и за "миграцията", за която ти каза, че не си чел. Моите лични впечатления са, че кленът и мряната са способни и обичат да се предвижват по притоците и сега да хвърлят хайвер, включително в Треклянска и т.н. Но това е мое наблюдение и не ангажирам никого с него.roamer написа:То е ясно, че едно време е имало скобар сигурно под моста с голите мадами в центъра на Кюстендил и във ваната в къщи, НО сега...chokoboy написа:1. Скобарът не ми е известно, поне на мен, да мигрира по начина по който мигрира мрената или клена, например. Какво имам предвид? Много малка част от него изминава пътя от голямата река, за да си хвърли хайвера в малък приток на реката. Причините за това са много и различни, една от тях е самата риба, размерът и съответните и навици на живот и обитание. Няма да навлизам тук в по-голяма дискусия относно това.
Незнам как мигрират мрената и клена.....нито скобара ... изследване по темата не съм чел .....
но съм виждал скобари да хвърлят хайвер на 5-6км нагоре по треклянската....А през останалото време от годината там не присъства тази риба категорично....Фактът обаче, че сега няма да видиш в Треклянска, Драговищенска и т.н. скобар говори: първо-рибата със сигурност е намаляла, второ-поради човешката намеса, рибата е променила навиците си и хабитатите си. Това исках да кажа. Възможно е, в периода на размножаване да ходи по Елешница на вливането, защото там реката е голяма има и тук-там по някой вир или по-дебел бързей наблизо и има къде да се крие в случай на опасност, но не съм сигурен.
Ех, момчета, момчета ... веднага наскачахте на новобранеца, никакви 100 дни толеранс. Ще се възползвам от правото си на отговор, така да се каже, че и да се представя малко по - обстойно.
Писах, че ми умират риби от дълбоко гълтане, без да уточнявам какви. Хищни де, най - често кленове, костури и много рядко балканки.
За моята внезапна поява - отдавна влизам във форума, с десетилетия по - отдавна съм по реки и язовири. Напоследък ми остава свободно време през нощта и реших да провокирам някой и друг приятелски спор.
За скобара - без да се съмнявате, когато съм хванал първия ми на земен и Маруто бяла №9, повечето от вас или не са били родени, или са били в яслите. Просто от много години престанах да го търся, по ред причини. Най - вече защото не ми се виси цял ден за 5 риби и половина, свиренето на влакното не ми е достатъчно. Може би защото съм нервен, невъздържан и криминалнопроявен. Предпочитам други обилно плододаващи дисциплини - сухи мухи, медна мепс №1, роджърчо сърфиста, някое гулешче и най - вече любимите ми мренки на зеленки. А зимно време да вися на близалка и или на фидер с перли, е - е ...
За река Струма - определено първата ми и единствена голяма любов. От 5 - ти до 10 - ти клас всички лета съм прекарвал при роднини в Нов чифлик, през този период съм я обикалял от 2 - рия тунел до Четирци, надлъж и нашир. Виждал съм неща, за които може би само батко ви Ринго има представа. И да ви описвам стотици скобари, плацикащи се във вира на помпената станция над вливането на Драговищица, гарнирани със зрелищни скокове срещу улеите, пак няма да можете да си го представите.
Една гатанка за Велека, понеже е изчел всички 400 страници : Колега, кога направиха бента под Кадин мост, та ми преебаха любимото място - буните в парка?
Пак за скобара - условията за секс са му вродени и строго определени. А именно - предимно нощно време, на широки плитки участъци - 5 - 10 см вода, събират се като сьомги по 30 - 40 и повече на пет квадратни метра , след което настава вакханалия. Съмнявам се човешката намеса да ги кара да мръстят по вировете, просто заради геноцида вече се събират по 2 -3. Сиамската бойна рибка / бета/ например дори и в аквариум иска чисто дъно без пясък, за да се размножава.
И без да се обиждате - ама и вие, колеги скобарджии, също разказахте и разказвате играта на тая риба, току виж след време верно си снимате само топките. И пак не ми е ясно, защо ги събирате по живарниците, като толкова много ги обичате и накрая по тъмно с болка в сърцето ги пускате?
За въпросното Месоядно - не че съм му адвокат, но понеже съм криминалец познавам много адвокати от Югозапада, включително и от Кюстендил. Адвокат месар от Кюстендил няма, ако колегата Джони не е съгласен, може да се уточним на ЛС с обещание за конфидециалност от моя страна.
Чао и до утре вечер, когато пак ще ви захапя дружески.
Писах, че ми умират риби от дълбоко гълтане, без да уточнявам какви. Хищни де, най - често кленове, костури и много рядко балканки.
За моята внезапна поява - отдавна влизам във форума, с десетилетия по - отдавна съм по реки и язовири. Напоследък ми остава свободно време през нощта и реших да провокирам някой и друг приятелски спор.
За скобара - без да се съмнявате, когато съм хванал първия ми на земен и Маруто бяла №9, повечето от вас или не са били родени, или са били в яслите. Просто от много години престанах да го търся, по ред причини. Най - вече защото не ми се виси цял ден за 5 риби и половина, свиренето на влакното не ми е достатъчно. Може би защото съм нервен, невъздържан и криминалнопроявен. Предпочитам други обилно плододаващи дисциплини - сухи мухи, медна мепс №1, роджърчо сърфиста, някое гулешче и най - вече любимите ми мренки на зеленки. А зимно време да вися на близалка и или на фидер с перли, е - е ...
За река Струма - определено първата ми и единствена голяма любов. От 5 - ти до 10 - ти клас всички лета съм прекарвал при роднини в Нов чифлик, през този период съм я обикалял от 2 - рия тунел до Четирци, надлъж и нашир. Виждал съм неща, за които може би само батко ви Ринго има представа. И да ви описвам стотици скобари, плацикащи се във вира на помпената станция над вливането на Драговищица, гарнирани със зрелищни скокове срещу улеите, пак няма да можете да си го представите.
Една гатанка за Велека, понеже е изчел всички 400 страници : Колега, кога направиха бента под Кадин мост, та ми преебаха любимото място - буните в парка?
Пак за скобара - условията за секс са му вродени и строго определени. А именно - предимно нощно време, на широки плитки участъци - 5 - 10 см вода, събират се като сьомги по 30 - 40 и повече на пет квадратни метра , след което настава вакханалия. Съмнявам се човешката намеса да ги кара да мръстят по вировете, просто заради геноцида вече се събират по 2 -3. Сиамската бойна рибка / бета/ например дори и в аквариум иска чисто дъно без пясък, за да се размножава.
И без да се обиждате - ама и вие, колеги скобарджии, също разказахте и разказвате играта на тая риба, току виж след време верно си снимате само топките. И пак не ми е ясно, защо ги събирате по живарниците, като толкова много ги обичате и накрая по тъмно с болка в сърцето ги пускате?
За въпросното Месоядно - не че съм му адвокат, но понеже съм криминалец познавам много адвокати от Югозапада, включително и от Кюстендил. Адвокат месар от Кюстендил няма, ако колегата Джони не е съгласен, може да се уточним на ЛС с обещание за конфидециалност от моя страна.
Чао и до утре вечер, когато пак ще ви захапя дружески.
-
- фен клуб-скобар
Точно, че си по възрастен и не ги знаеш младите келемета! Има Месояден тип и не е един!Тоя за когото говоря е младок и ми е познат! На ръба е на отучването на вредните си стари навици;) За сега мисля да го тормозя под прикритие......ако не се вразуми,ще го представя на аудиторията.....той е тук и вижда всичко в момента!Принципно аз също съм израстнал на реката и я знам от тунели,през джунгли и Чифлици,Елешници и стари бентове,буни и красоти......време оно......да ама като се замисля тогава рибата беше много и по лесна за ловене,после нещата се из
родиха!
родиха!
Монтанеца и Вальо Колев -НАЙ ГОЛЕМИТЕ!!!!!
Личен лекар на скобарите
Личен лекар на скобарите

Eй, то не беше приятелски огън, то не бе чудоDJONI RINGO написа:Тоя за когото говоря е младок и ми е познат! ....!

Не, че съм подстрекател, ама "младока" да отговори на удара

Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
[quote="mrenka"]Ех, момчета, момчета ... веднага наскачахте на новобранеца, никакви 100 дни толеранс. Ще се възползвам от правото си на отговор, така да се каже, че и да се представя малко по - обстойно.
Пак за скобара - условията за секс са му вродени и строго определени. А именно - предимно нощно време, на широки плитки участъци - 5 - 10 см вода, събират се като сьомги по 30 - 40 и повече на пет квадратни метра , след което настава вакханалия. Съмнявам се човешката намеса да ги кара да мръстят по вировете, просто заради геноцида вече се събират по 2 -3.
Аз лично се извинявам за прибързаното изказване,ма и ти не почна добре с това за нежния скобар!
Темата има нужда от хора с опит така че добре дошъл!
За скобарите,все още ги има по Благоев в достатъчно количество и описаната вакханалия може да се наблюдава и днес.Това което казваш за 5 риби също не е така.При нормални условия нормално се лъжат по 10-15 скобара дневно.Зимата при групирана риба и повече /на стръв/.За съжаление в горното течение Земен-Кюстендил положението доста различно.По Земен почти няма скобар,Кюстендилско се намира, ма тегаво,не може да се правят бройки редовно,освен разбиране требва и късмет.И аз предпочитам да си ги бричим по земенско/красота и спокойствие/ ма нема.По Благоев цари простащина,лунни пейзажи,боклуци и цигания.Народа беден,гладен,прост какво да се очаква.Миналата година бях на почивка на Огняново и забелязах,че на Места почти няма рибари.Предстои ми покупка на каравана и проучване рибното разнообразие и нищо чудно да се преориентирам.Това спокойствие и чиста природа не е за изпускане.
Пак за скобара - условията за секс са му вродени и строго определени. А именно - предимно нощно време, на широки плитки участъци - 5 - 10 см вода, събират се като сьомги по 30 - 40 и повече на пет квадратни метра , след което настава вакханалия. Съмнявам се човешката намеса да ги кара да мръстят по вировете, просто заради геноцида вече се събират по 2 -3.
Аз лично се извинявам за прибързаното изказване,ма и ти не почна добре с това за нежния скобар!
Темата има нужда от хора с опит така че добре дошъл!
За скобарите,все още ги има по Благоев в достатъчно количество и описаната вакханалия може да се наблюдава и днес.Това което казваш за 5 риби също не е така.При нормални условия нормално се лъжат по 10-15 скобара дневно.Зимата при групирана риба и повече /на стръв/.За съжаление в горното течение Земен-Кюстендил положението доста различно.По Земен почти няма скобар,Кюстендилско се намира, ма тегаво,не може да се правят бройки редовно,освен разбиране требва и късмет.И аз предпочитам да си ги бричим по земенско/красота и спокойствие/ ма нема.По Благоев цари простащина,лунни пейзажи,боклуци и цигания.Народа беден,гладен,прост какво да се очаква.Миналата година бях на почивка на Огняново и забелязах,че на Места почти няма рибари.Предстои ми покупка на каравана и проучване рибното разнообразие и нищо чудно да се преориентирам.Това спокойствие и чиста природа не е за изпускане.
То е ясно, че едно време е имало скобар сигурно под моста с голите мадами в центъра на Кюстендил и във ваната в къщи, НО сега...
Фактът обаче, че сега няма да видиш в Треклянска, Драговищенска и т.н. скобар говори: първо-рибата със сигурност е намаляла, второ-поради човешката намеса, рибата е променила навиците си и хабитатите си. Това исках да кажа. Възможно е, в периода на размножаване да ходи по Елешница на вливането, защото там реката е голяма има и тук-там по някой вир или по-дебел бързей наблизо и има къде да се крие в случай на опасност, но не съм сигурен.[/quote]
Не става въпрос за едно време,а за миналата година.Ловувам в района и чат пат въртим блесни на треклянската така че имам представа какво се случва постоянно!

Не става въпрос за едно време,а за миналата година.Ловувам в района и чат пат въртим блесни на треклянската така че имам представа какво се случва постоянно!
-
- фен клуб-скобар
А за Елешница пък ако заговоря- каква красота беше и още е,но без риба! Да скобар се качва в нея и хвърля хайвер и то бая над Четирци,пъпчасали риби по краищата на реката седят като дрогирани..... Елешница бате там започнах.....
Личен лекар на скобарите
Личен лекар на скобарите

-
- фен клуб-скобар
А за Елешница пък ако заговоря- каква красота беше и още е,но без риба! Да скобар се качва в нея и хвърля хайвер и то бая над Четирци,пъпчасали риби по краищата на реката седят като дрогирани..... Елешница бате там започнах.....
Личен лекар на скобарите
Личен лекар на скобарите

Точно на вливането не съм ходил отдавна, предполагам, че нещата са зле и ще стават още по-зле. Любопитен съм след таз годишната "голяма вода", дали пък няма да се появят нови интересни места и все пак някоя рибка да се завърти...DJONI RINGO написа:А за Елешница пък ако заговоря- каква красота беше и още е,но без риба! Да скобар се качва в нея и хвърля хайвер и то бая над Четирци,пъпчасали риби по краищата на реката седят като дрогирани..... Елешница бате там започнах.....
- калин кацаров
- сериозен играч
Ебават цялата работа с тази измислена и разделена на периоди по реките забрана. Скобара и мряната не хвърлят хайвер по Благоевградско, за кво там сега има забрана, а нагоре не. Рибата като се набута по притоците нагоре и в момента се излавя. Онзи ден един ми вика за 2 дни хванах над 400 мрени, е за тва говоря, тази риба е хайверна или и предстои да хвърли хайвер .Реката задължително трябва да се забрани от 15 април до 15 юни навсякъде. Рибата се излавя от месарите, никакви природни други пречки няма в момента за размножаване. Просто не се следи за контрола и с разрешената норма на ден за улов. Зимата му еб..а майката на скобара , сега като унищожат и мрената и край. Лятото и есента, всеки знае, че силен риболов става на определени места само.
Сигурно има правота в думите ти за забраната и може би трябва да не е поетапна. Но нека да не изпадаме в еуфория/или по-скоро паника/ относно това къде и как ще се лови. На тоя дето е хванал 400 мрени му кажи много "поздрави" от мен - в момента и на главите на мрените да хвърляш директно, трудно ще излъжеш някоя.калин кацаров написа:Ебават цялата работа с тази измислена и разделена на периоди по реките забрана. Скобара и мряната не хвърлят хайвер по Благоевградско, за кво там сега има забрана, а нагоре не. Рибата като се набута по притоците нагоре и в момента се излавя. Онзи ден един ми вика за 2 дни хванах над 400 мрени, е за тва говоря, тази риба е хайверна или и предстои да хвърли хайвер .Реката задължително трябва да се забрани от 15 април до 15 юни навсякъде. Рибата се излавя от месарите, никакви природни други пречки няма в момента за размножаване. Просто не се следи за контрола и с разрешената норма на ден за улов. Зимата му еб..а майката на скобара , сега като унищожат и мрената и край. Лятото и есента, всеки знае, че силен риболов става на определени места само.
Да де, но те не хвърлят това дето ние хвърляме и ако им хвърли на главите всичко ще извади. Парашути, ток и не знам още какво.
Ще трябва да те разочаровам колегаmrenka написа: Една гатанка за Велека, понеже е изчел всички 400 страници : Колега, кога направиха бента под Кадин мост, та ми преебаха любимото място - буните в парка?

П.С. Така и не разбрах, защо е толкова важно за теб да ти назова точната година, през която е изграден този прословут бент

- tcekata
- вече хвърля и на тежко
Да, това си е въпрос с повишена трудност. Лично съм наблюдавал изграждането на бента, но изобщо не мога да се сетя за годината. 
А пък преди 35 години скобари имаше и по река Драговищица, няколко км над село Горановци. При това хем големи, хем много. Имаше стада по няколко стотици бройки и все над кило. За мрените тогава, в този район пък въобще не ми се говори.

А пък преди 35 години скобари имаше и по река Драговищица, няколко км над село Горановци. При това хем големи, хем много. Имаше стада по няколко стотици бройки и все над кило. За мрените тогава, в този район пък въобще не ми се говори.