Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Излети
Моят риболовен излет
naRiba.com

Форум

р. Дунав - Видин
р. Дунав - Видин
Здравейте колеги. Този уикенд най-после успях да се отскубна от работа и да се прибера до Видин, където естествено два дена се отдадох на риболов по голямата река. Реших и двата дена да заложа на скобарския риболов на плувка - хем да изпробвам новото си телескопче, хем да "нахраня" изгладнялата за подвизи рибарска душица
.
Речено-сторено. В събота 6.00 часа се отправихме с едно приятелче към едно от известните скобарски места до Видин под бившия месокомбинат на града. След кратко суетене пуснахме мамката към 7.30 и зачакахме първите скобари да надушат богатата закуска. Е да, ама вместо скобарите най-напред се появиха дребни морунажчета, бързо прогонени след това от мъздруги - среден размер. Така до 10.30 нямахме уловен нито един скобар, но за сметка на това в живарника имаше всякаква друга сган - морунаж, мъздруга, бабушка, уклей, попчета и даже един карагьоз. Едва след 10.30 се появиха и първите скобари, с което риболова се оживи, а живарника започна да се пълни с по-бързи темпове. Не излизаха много едри рибки, но за сметка на това в добро количество и учудващо борбени
В 14.00 приключихме риболова и отстъпихме място на следващата смяна, която нервно ни чакаше още от 12, за да заеме мястото. Резултата от излета беше около 4-5 кг. риба, като в улова преобладаваха скобари и мъздруги. Дребните морунажи, мъздруги и бабушки бяха пуснати обратно, а останалите рибки разделихме с колегата и доволни се прибрахме към града, за да изпълним гражданския си дълг пред урните.
Вчера - неделя, реших отново да направя същия риболов, но станах малко по-късничко и заминах към реката в 7.00. За съжаление мястото ми от предния ден беше заето вече от по-ранобудни колеги, което ме принуди да търся друг вариант. След доста лутане по скобарските места (навсякъде беше вече заето
) се приводних малко под стените на Баба Вида, на едно местенце, което не ми вдъхна доверие, но нямах нито време, нито повече варианти за местене
. Пуснах мамката едва към 9ч. и риболова тръгна повече от трудно - само попчета и попчета. Към 10.30 се излъга една малка мренка, която веднага бе освободена. Малко след нея клъвна една мъздруга със скромни размери, а още 10-тина минути след това дойде и първия скобар. Реших, че риболова започва, но уви - кълването беше нарядко и плахо. Бях решил да остана до обяд, защото следобед ми предстоеше пътуване обратно към Козлодуй, и в 12.30 прекратих риболова. Краен резултат: 6 скобара
Доста по-зле от предния ден, но все пак не беше капо
Останах много доволен от уикенда: добър риболов, хубаво време, приятни емоции и пълноценна почивка, което не ми се бе случвало в последния месец. Сега вече мога спокойно да ориентирам вниманието си към по-серозните рибоци в Дунав - мрени, сомчета, шарани, щуки и пр., но всяко нещо по реда си

Речено-сторено. В събота 6.00 часа се отправихме с едно приятелче към едно от известните скобарски места до Видин под бившия месокомбинат на града. След кратко суетене пуснахме мамката към 7.30 и зачакахме първите скобари да надушат богатата закуска. Е да, ама вместо скобарите най-напред се появиха дребни морунажчета, бързо прогонени след това от мъздруги - среден размер. Така до 10.30 нямахме уловен нито един скобар, но за сметка на това в живарника имаше всякаква друга сган - морунаж, мъздруга, бабушка, уклей, попчета и даже един карагьоз. Едва след 10.30 се появиха и първите скобари, с което риболова се оживи, а живарника започна да се пълни с по-бързи темпове. Не излизаха много едри рибки, но за сметка на това в добро количество и учудващо борбени

Вчера - неделя, реших отново да направя същия риболов, но станах малко по-късничко и заминах към реката в 7.00. За съжаление мястото ми от предния ден беше заето вече от по-ранобудни колеги, което ме принуди да търся друг вариант. След доста лутане по скобарските места (навсякъде беше вече заето

Останах много доволен от уикенда: добър риболов, хубаво време, приятни емоции и пълноценна почивка, което не ми се бе случвало в последния месец. Сега вече мога спокойно да ориентирам вниманието си към по-серозните рибоци в Дунав - мрени, сомчета, шарани, щуки и пр., но всяко нещо по реда си

Ето пък какво се случи този уикенд на любимата река:
След като миналата седмица успях да "начешам" скобарите около Видин, сега бях решил да потърся нещо по-едро - сом, мряна, бяла риба... Прогнозите за дъжд, вятър и бури не ме спряха и рано в съботния ден започнах с подготовката.
Най-напред трябваше да си намеря стръв - обиколих всички магазини в града за да си намеря попови прасета и блатен червей. Оказа се че само в един има червеи, а в друг (само там) има попово прасе. Не взех, но се уговорих с магазинерите да ми запазят малко за по-късно. Оттам - кафе с един колега, с който трябваше да се уговорим точно за мястото, часа и тактиката на риболова. Уточнихме се и се разбрахме че никакви атмосферни условия няма да ни спрат
После - бегом у дома за да приготвим всичко необходимо за следобеда купуване на стръв, бира, цигари и пр. Тръгнахме към 16ч.
Времето беше малко гадно, като ту валеше, ту спираше и духаше неприятно. След известно лутане по разни шубраци се добрахме до избраното място и заразпъвахме пръчките. Най-напред се извадиха спининзите, както и едно леко телескопче за набавяне на дребни рибки за стръв. В 17 ч. бяха хвърлени 3 дънни пръчки на рибка, а покрай тях се въртяха всевъзможни воблери и блесни втърсене на разпери, щуки и бели риби. Междувременно дъжда се усили и извадихме дъждобраните, но това не спаси нито нас, нито целия багаж да станем целите в кал и вода. И така до 19 ч., когато дъжда спря и времето утихна - стана перфектно за риболов, но резултатите ги нямаше... Единствено колегата беше закачил 2 дребни щуклета на спининга. Аз си хвърлях напълно безрезултатно.
Едва към 20 регистрирахме първото кълване на едната дънна въдица. Кълването беше малко несигурно с някакви подръпвания, които аз така и не можах да разбера. Реших да го оставя да налапа по-качествено и ... както може да се очаква рибата се отказа. Обвиних по-скоро себе си за изпуснатия шанс, защото не уцелих добър момент за засичане
След още 20 мин имаше втори опит, като този път кълването бе еднократно, а резултата - отмъкна стръвта и ни остави отново с празни ръце...
Малко след 21ч. дойде ред на тежката артилерия - пръчките, предвидени за сом и мряна през нощта. Заредихме поповите прасета и блатните червеи в очакване на смрачаването и изчезването на досадните попчета. Това бе използвано почти мигновено от една жаба, която нападна едното ми прасе и увисна на куката
Откачих я, но нещо ми подсказа, че нещата не потръгват добре...
В 21.30 нахвърлахме въдиците и зачакахме. Още в 21.50 едната пръчка на колегата се разтресе и звънчето изхвърча някъде по брега. Следваше засичане и кратка борба. Аз бях готов с кепа... Колегата си свърши работата добре и скоро загребах едно хубаво сомче с размери около 2,5 кг. Завързхаме го с някакво въженце и отново зачакахме, вече по-окуражени и спокойни.
Биричката намяляваше методично....
В 22.20 дойде и моя ред - хубав удар и огъване на пръчката точно с/у мен. Без да губя време светнах с фенерчето и се спуснах към нея. Тук обаче съдбата буквално ми сложи крак и подхлъзвайки се на калта паднах по г.з
Успях все пак да се добера до пръчката, засякох..., но рибата си беше отишла, заедно с едното ми попово прасе. Умрях си от яд, защото знаех, че може би това ще е единственото ми кълване за нощтта. От друга страна бях доволен, че въобще имаше кълване и някакъв екшън...
През следващите 40-50 мин имахме още няколко "удара", като само 2 от тях бяха по-сериозни. За съжаление и двата не се хванаха, въпреки удачните и навременни намеси от наша страна... Отново останахме с удовлетворението, че поне има "движение" и някакви емоции (все пак за час и половина имахме 3-4 добри удара и няколко по-слаби дърпания на мустакати дребосъци). Зачакахме наново...
Е да, ама след 23 ч. нещата замряха напълно. Изчезнаха даже и досадните дребосъци, които съсипваха стръвта - пълна тишина. А времето страхотно: облачно, тихо и хладно... Седяхме до 2 ч. през нощта, като отново колегата записа някакъв дребосък малко над педя...Прибрахме се към 3 сутринта, малко след началото на поредната порция солиден дъжд.
Въпреки, че за мен риболова беше с нулев резултат, както и да го погледнеш, останах с добро усещане от него. Бях някак вътрешно доволен от хубавата нощ, сомчето хванато от колегата, че дори и от празните кълванета, които имахме. Определено харесах и мястото - явно държи хубави рибки, които тепърва ще тормозя при ходенията си към Видин през лятото и есента. Може пък тогава късмета да е на моя страна...
След като миналата седмица успях да "начешам" скобарите около Видин, сега бях решил да потърся нещо по-едро - сом, мряна, бяла риба... Прогнозите за дъжд, вятър и бури не ме спряха и рано в съботния ден започнах с подготовката.
Най-напред трябваше да си намеря стръв - обиколих всички магазини в града за да си намеря попови прасета и блатен червей. Оказа се че само в един има червеи, а в друг (само там) има попово прасе. Не взех, но се уговорих с магазинерите да ми запазят малко за по-късно. Оттам - кафе с един колега, с който трябваше да се уговорим точно за мястото, часа и тактиката на риболова. Уточнихме се и се разбрахме че никакви атмосферни условия няма да ни спрат

Времето беше малко гадно, като ту валеше, ту спираше и духаше неприятно. След известно лутане по разни шубраци се добрахме до избраното място и заразпъвахме пръчките. Най-напред се извадиха спининзите, както и едно леко телескопче за набавяне на дребни рибки за стръв. В 17 ч. бяха хвърлени 3 дънни пръчки на рибка, а покрай тях се въртяха всевъзможни воблери и блесни втърсене на разпери, щуки и бели риби. Междувременно дъжда се усили и извадихме дъждобраните, но това не спаси нито нас, нито целия багаж да станем целите в кал и вода. И така до 19 ч., когато дъжда спря и времето утихна - стана перфектно за риболов, но резултатите ги нямаше... Единствено колегата беше закачил 2 дребни щуклета на спининга. Аз си хвърлях напълно безрезултатно.
Едва към 20 регистрирахме първото кълване на едната дънна въдица. Кълването беше малко несигурно с някакви подръпвания, които аз така и не можах да разбера. Реших да го оставя да налапа по-качествено и ... както може да се очаква рибата се отказа. Обвиних по-скоро себе си за изпуснатия шанс, защото не уцелих добър момент за засичане

Малко след 21ч. дойде ред на тежката артилерия - пръчките, предвидени за сом и мряна през нощта. Заредихме поповите прасета и блатните червеи в очакване на смрачаването и изчезването на досадните попчета. Това бе използвано почти мигновено от една жаба, която нападна едното ми прасе и увисна на куката

В 21.30 нахвърлахме въдиците и зачакахме. Още в 21.50 едната пръчка на колегата се разтресе и звънчето изхвърча някъде по брега. Следваше засичане и кратка борба. Аз бях готов с кепа... Колегата си свърши работата добре и скоро загребах едно хубаво сомче с размери около 2,5 кг. Завързхаме го с някакво въженце и отново зачакахме, вече по-окуражени и спокойни.
Биричката намяляваше методично....
В 22.20 дойде и моя ред - хубав удар и огъване на пръчката точно с/у мен. Без да губя време светнах с фенерчето и се спуснах към нея. Тук обаче съдбата буквално ми сложи крак и подхлъзвайки се на калта паднах по г.з

През следващите 40-50 мин имахме още няколко "удара", като само 2 от тях бяха по-сериозни. За съжаление и двата не се хванаха, въпреки удачните и навременни намеси от наша страна... Отново останахме с удовлетворението, че поне има "движение" и някакви емоции (все пак за час и половина имахме 3-4 добри удара и няколко по-слаби дърпания на мустакати дребосъци). Зачакахме наново...
Е да, ама след 23 ч. нещата замряха напълно. Изчезнаха даже и досадните дребосъци, които съсипваха стръвта - пълна тишина. А времето страхотно: облачно, тихо и хладно... Седяхме до 2 ч. през нощта, като отново колегата записа някакъв дребосък малко над педя...Прибрахме се към 3 сутринта, малко след началото на поредната порция солиден дъжд.
Въпреки, че за мен риболова беше с нулев резултат, както и да го погледнеш, останах с добро усещане от него. Бях някак вътрешно доволен от хубавата нощ, сомчето хванато от колегата, че дори и от празните кълванета, които имахме. Определено харесах и мястото - явно държи хубави рибки, които тепърва ще тормозя при ходенията си към Видин през лятото и есента. Може пък тогава късмета да е на моя страна...
Денят е неделя 17-ти Юли, а мястото - р. Дунав в района на някогашния месокомбинат на гр. Видин.
След като в събота бях решил да ида да потърся малко хищници в реката и всичките ми любими места бяха заети се оказа повече от наложително да направя добра организация за неделята. Иначе целият ми уикенд щеше да се провали, което нямаше да си го простя. Бях естествено много ядосан заради пропуснатата събота...
След направените бързи проучвания стана ясно, че единствения смислен риболов, който може да се направи е за скобар. Щеше ми се да ида за нещо по-така, но при темповете, с които се покачваше водата и при ужасно лошите информации, които получих, все пак реших отново да заложа на сигурното
И така в неделя, 6.00 сутринта, запасен с 4 хляба се отправих към Дунава. Бях си избрал едно място малко над колодрума, на което винаги е излизало доста скобар и което се надявах да заема преди останалите мераклии
Пристигайки там обаче, ме чакаше изненада - водата толкова се бе покачила от прдната вечер, че беше заляла всико и нямаше как да се слезне
Трябва ше бързо да измисля друго място, което да не е залято при това ниво на реката
Сетих се за едно такова под бившия месокомбинат на града и се упътих натам с надеждата да съм пръв.
Е да, ама не - там вече имаше един колега
Очертаваше се още един провален ден, защото времето напредна, а за удобни места не се сещах... Тогава реших да слезна при него и да видя поне дали лови нещо и дали пък той няма да предложи някакъв вариант. Оказа се, че скобара още не се е появил, а в живарника му мърдаха 2-3 сравнително дребни морунажа. Беше младо момче почти на мойта възраст. Заговорихме се и най-неочаквано той предложи да ловиме заедно на неговата "мамка"
Аз веднага разбира се попитах дали няма да му преча с надежда отговора да е "не, няма проблем". Отговора беше точно този, след което не чаках повече покани... След около 20-тина минути вече хвърлях и очаквах първите скобари да се появят пред нас. Не чакахме дълго и към 7 ч. се започна - скобар след скобар, разводняван на моменти от някой морунаж. Кълвеше хубаво и сигурно, като почти нямахме празни хвърляния. Към 11 извадихме мамката за презареждане - първите 4 хляба бяха изтекли и беше ред на втората порция. След новото пускане нещата се повториха, че дори и се усили кълването. Колегата дори успя да хване едно щукле на плувка и един хубав костур на стиропора
До 13 ч. буквално нямахме почивка - гол след гол. Колкото и да не ми се искаше обаче аз трябваше да се прибирам, защото ме чакаше път обратно към Козлодуй. Оставих колегата в най-горещия момент. Кълвеше постоянно и удоволстивето от риболова беше страхотно
Моя краен резултат беше някъде около 7-8 кг. скобар и морунаж, а колегата мисля че имаше повече, пък и продължаваше да ги дърпа. Бях страшно доволен
Голяма част от улова разбира се бе пуснат, а остатъка замина към фризера в очакване на скорошни трапези и студени бири
Заделих малко и за направата на консерви, за които майка ми от около година не пропуска удобен случай да ме подсети
Толкова за този уикенд! Има 5 работни дни до следващия, а тогава... никога не се знае
След като в събота бях решил да ида да потърся малко хищници в реката и всичките ми любими места бяха заети се оказа повече от наложително да направя добра организация за неделята. Иначе целият ми уикенд щеше да се провали, което нямаше да си го простя. Бях естествено много ядосан заради пропуснатата събота...

И така в неделя, 6.00 сутринта, запасен с 4 хляба се отправих към Дунава. Бях си избрал едно място малко над колодрума, на което винаги е излизало доста скобар и което се надявах да заема преди останалите мераклии

Е да, ама не - там вече имаше един колега

Моя краен резултат беше някъде около 7-8 кг. скобар и морунаж, а колегата мисля че имаше повече, пък и продължаваше да ги дърпа. Бях страшно доволен

Толкова за този уикенд! Има 5 работни дни до следващия, а тогава... никога не се знае

-
- сериозен играч
Браво
Ако кажеш за калибъра на рибите ..
па и снимки ако сложиш......при тези подробни разказии все едно аз съм ги ловил

татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба
Калибъра на уловените скобари не бе особено голям: от порядъка на 300-400 гр., като по-големите бяха единични бройки. Правило ми е впечатление, че едрия скобар в Дунав (над 1 кг.) излиза винаги на точно определени места, докато на други има само "дребосък". На мястото където бях вчера съм ходил много пъти и почти винаги съм имал впечатляващи риболови, но никога не съм улавял скобари над 600-700 гр.Браво

Снимки за съжаление нямам и всеки път ужасно ме е яд. Така и не се оборудвах с цифров апарат, а с обикновения, който имам снимките излизат доста по-бавно - когато свърши цялата лента. На всичкото отгоре не винаги се сещам да го взимам със себе си, какъвто бе и случая вчера

Браво колега , ся като снимаш и едни бели мряни по 7 кила едната и rimohit вече удар ще получи

От друга страна какво ми е направил човека, че да го тормозя така

-
- сериозен играч
Абе като гледам колегата Локал какви ги пише май не е много бистра планинската речица
За съжаление и аз нямам цифрово фото а как ми е мерак......
Като дойдат по богати времена ще си взема и ще видите вие тогава
Една риба да хвана , десет снимки ще пусна
И благодара за грижите относно здравословното ми състояние
хе хе
То аз бяла мряна ако хвана , па било и 300 гр да е пак ще се наа...ам от кеф

За съжаление и аз нямам цифрово фото а как ми е мерак......

Като дойдат по богати времена ще си взема и ще видите вие тогава

И благодара за грижите относно здравословното ми състояние

хе хе
То аз бяла мряна ако хвана , па било и 300 гр да е пак ще се наа...ам от кеф

татовамомченценаучибезбройнещаотмоитерепортажидобисмелостоттяхвидячеивБългарияможедаселовирибаскаяккопираабсолютновсичкитемимаршрутиирепортажиипослегипредставикатосвоивМаниятаинаРиба