Как да си направя кюспе на плочки или пелети?

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
forever_2pac
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Как да си направя кюспе на плочки или пелети?

Мнение от forever_2pac »

Здравейте колеги,

Имам 2 пакета смляно кюспе. Моля ви някой ако знае, да каже как да го направя на пелети или поне на плочки, щото така е много кофти.

Благодаря предварително.
Дани99
новобранец
новобранец

Re: Как да си направя кюспе на плочки или пелети?

Мнение от Дани99 »

Значи колега преди съм го правил ама не сеща точно как мисля че взимах прясно натрошено кюспе и едро смлян коноп мисля че слагах брашно за да стегне по бързо,слагах ги в малки кутий и в печката,нещо такова беше надявам се да съм бил полезен :D
Juniur86
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от Juniur86 »

Със сигурност по евтино ще ти излезе да отидеш да си купиш 2 пакета по кило кюспе на плочки, за 3 лв вместо да се мъчеш да го правиш ти. Иначе съм гледал как се правят подобни плочки и и различни форми, мисля че става от всякакъв вид брашна но трябва преса за да се пресова.
Изображение
gamon
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от gamon »

От правоъгълна или квадратна тръба с подходящите за теб размери можеш да си измайсториш преса. По време на пресоването задължитено трябва да се подгрява за да се получат плочки. А бе както каза колегата по горе - не си заслужава. По-добре си купи от магазина. А ако искаш да експериментираш като използващ и някакви добавки, това е вече друга бира - дерзай - ялов труд няма, както казваше моя дядо. Ама аз не съм сигурен дали е прав....
Аватар
del71
новобранец
новобранец

Мнение от del71 »

Освен пресата както ти казват колегите ще трябва и малко да го нагрееш + слънчогледово олювце. Става ароматно почити както това което го взимахме едно време от Харманли. :fishing12:
Аватар
plamii
фен клуб-скобар

Мнение от plamii »

В микса задължително се слагат яйца !
Изображение

The Best
Herkules
новобранец
новобранец

Мнение от Herkules »

Значи тази смес е била кюспе и е смляна !
Тогава ти препоръчвам да си омесиш брашно,пшенично,чаревично и смляното кюспе слагаш
и там някви подправки примерно,ванилия,сусам .Така полученото тесто се омесва с яйце и се поставя в сладкарски шпритц. Тестото трябва да е меко,но не течно !
След това се шприцова на тава пече се 10-15 минути на загрята фурна 180градуса като се внимава да не изгори !
Така получените соленки стават за храна на гладни рибари -не само риби !
Формички за сладки ромб,квадрат се правят лесно от ленти ламарина -за по големи парчета ...

Смляно сурово слънчогледово семе в менгеме с подходяща преса може и да стане кюспе,но
от кюспе на прах наново пресоване не съм чувал още ! :fishing12:
vboriyanov
новобранец
новобранец
Обратна връзка:

Мнение от vboriyanov »

А защо искаш да го направиш на плочки, колега? Каква е целта и за какво ще го ползваш? Питам, за да се образовам малко :)

Аз ползвам кюспе за захранка, което е готово на плочки от магазина, но не го хвърлям на плочки, ами го накисвам във вода и размесвам с други по-обикновени храни, и правя сместа на топки.
Бат Стан
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Бат Стан »

Здравей колега,

значи в края на 80-те години, когато бях запалян шаранджия, си правехме плочки по следния начин. Имахме специална преса от тръба, с два винта и вътрешни кръгли метални пластини с диаметъра на тръбата (може да варира 6-7-8 см). Слагаш пластина, след това сипваш от сместа за плочката (рецептата ще я дам по-долу), слагаш нова пластина, пак смес, пак пластина, и така докато се напълни тръбата. Затягаш сичко това с двата винта. След това печеш с бензинова лампа, май че 5 минути беше. После пинизът е да оставиш това нещо да изстине бавно, а не да го топиш в студена вода, тъй като плочките се разкашкваха. След като изстине, се получават плочки (все едно големи таблетки). С тях се ловеше по стандартния начин за онези години, на капан с 4 куки, което и тогава, а и сега е забранено, освен ако не ловиш на платен водоем.
Сместа за плочките я правехме от мляно кюспе, което обаче не беше минало вторична обработка и имаше повече масло в себе си, отколкото вторично обработеното кюспе, което се нарича "шрот". Това го смилахме, след което го смесвахме със смляна животинка ярма от тази на пръчиците дето е, правеха я във фуражния завод. Тогава за аромат слагахме вече не помня какво, вероятно ванилия, но днес на пазара продават най-различни шарански аромати, с които може да експериментираш.
Ако решиш да си правиш плочки, след първата партида още ги пробвай за колко време се разлагат във водата ида стават на купчинка. Просто слагаш една плочка в една кофа и засичаш. Ако ти трябва разлагане от по-дълго време, печеш по-дълго, за да стане по-корава. Ако ти трябва бързо разлагане, печеш по-малко. Дано съм ти полезен, това съм го правил преди почти 30 години, но с моя приятел правехме най-хубавите плочки в цял Казанлък, на които шаранът от Копринка не можеше да устои, а и сега съм сигурен, че пак няма да им устои.
zaribeniq
фен клуб-скобар

Мнение от zaribeniq »

За 3 лева от маслобойната може да си купиш 10 кила прясно кюспе има натрошено на малки плочки и на едри големи и дебели плочки и тях може да ги режеш с нещо ако искаш пелети :)
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”