Помощ за новобранец моля :-)

Подфорум за начинаещите риболовци, които тепърва навлизат в необятните пространства на риболова.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Lars
новобранец
новобранец

Помощ за новобранец моля :-)

Мнение от Lars »

Може ли някой от опитните колеги да ми обясни (ама по-простичко и обстоятелствено - като за пълна шамандура :D ) как правилно да си навия влакното на макарата. Предполагам, че пове4ето от вас вече се търкалят по пода в див кикот щото го правят това откакто са на 5 (примерно) ама както казва 1 приятел "Не е срамно да питаш, срамно е да ти откажат" :)

Благодаря предварително!
Ambitious people are simply too stupid to be lazy
Аватар
stoned
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от stoned »

Сега ще ти кажа как аз я навивам незнам дали това е най - правилния начин :lol: Значи първо правиш тоя възел на макарата http://www.flyfishingconnection.com/arbor.html
след това хващам с една ръка въдицата малко над макарата така че кордата да минава под ръката ми и да стои изпъната, след това почвам да навивам като кордата си минава през ръката като гледаш да се навива така че да не е хлабаво :P Дано да ти свърши работа и наслука
ЗАРИБЕН
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Aз правя малко по-друг възел, но няма как да го покажа в момента :oops: В общи линии се правят две намотки около щпулата, и възел подобен на този за връзване на вирбел...След това хвашам въдицата малко над макарата, а влакното държа между пръстите си, така че при навиването да не е хлабаво. В същото време поставям ролката с новото влакно така че посоката на навиване върху макарата да съвпада с посоката на отвиване от ролката (като по възможност ролката и шпулата трябва да са успоредни една с/у друга). Уфф, ама и аз го обясних :oops: По този начин се избягва усукването на влакното и по-правилното му подреждане върху шпулата :idea: . Ако има някой, който да ти помогне и да държи ролката с влакно е най-удобно... Чувал съм от колеги, че при навиване поставят ролката с влакно във вода, но аз не съм пробвал и не виждам особен смисъл от такова нещо :roll: :?:
Надявам се да съм помогнал :roll:
Lars
новобранец
новобранец

Мнение от Lars »

Благодаря за помощта! Ще пробвам и се надявам резултата да е поне приличен :D
Ambitious people are simply too stupid to be lazy
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Колега сега взимаш кордата - края лепиш го с канаконлит за шпулата и си готов ( базик :D :D :D ). Аз правя клюп , прекарвам клюпа през ролката корда , правя две намотки и почвам да навивам кордата . Слагам ролката на антената на колата и се развива супер. :D Успех.
Клавиатура риба не лови!!!
Аватар
Stefko
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от Stefko »

Слагам ролката на антената на колата и се развива супер.
Локале, не ти ли се усуква влакното така?!?! :roll:
Аватар
Aglia
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от Aglia »

Local написа:Слагам ролката на антената на колата и се развива супер. :D
Това с антената е яко :D вече го имам на предвид :D
Аватар
Local
учете се от него
учете се от него

Мнение от Local »

Stefko - споко нищо не и става . :D
Клавиатура риба не лови!!!
Аватар
Pocko
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко
Обратна връзка:

Мнение от Pocko »

Stefko написа: В същото време поставям ролката с новото влакно така че посоката на навиване върху макарата да съвпада с посоката на отвиване от ролката (като по възможност ролката и шпулата трябва да са успоредни една с/у друга). :roll:

съгласен съм с колегата за усукването особенно ако е с по дебело влакно се усеща повече (в смисъл след време започва да стои като пружина във водата).
мога да добавя че аз лично първите N на брой намотки ги правя ръчно като гледам да намотая повече влакно в двата края на шпулата защото при някои макари остава малко кухо там ...
кога нема риба и рака е риба
Публикувай отговор

Обратно към “Въпроси и съвети при ловенето на риба”