Съвет за влакно

Модератор: sapuna

elanmorin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Съвет за влакно

Мнение от elanmorin »

Препоръчайте ми наистина някоя марка здрави монофилни влакна. И какво, ще кажете за повода какво да е влакното? В смисъл доколкото знам флуорокарбона е по-здрав, а пък на дадените килограми малко не им вярвам на опаковките.
Някой да м каже на практика нещо, което е пробвал за шарани на плувка, за основно влакно и за повод, марка корди и дебелина.

Щото :) Ходихме оня ден на един гьол, аз съм с 0.25 Chameleon Carp, ест основната вина е в мен не във влакното, но шаран около 2.5 кг ми скуса кордата. Другите до мен с 0.20 корда и на тях по един път подобни шарани им късаха кордата.

Също и какво ще кажете за цветовете, примерно по сигналите като жълто и зелено отблъскват ли шарана или не?
Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Re: Съвет за влакно

Мнение от hshopov »

Флурокарбона НЕ е по здрав от монофил със същия диаметър! Жълтия цвят не отблъсква шарана а и е по лесно забележим от риболовеца през нощта така,че това е в твой плюс! Работиш ли добре с аванса на макарата(ако си бил с макара де) не знам как ще ти скъса кордата 3 килограмово шаранче освен ако не е много стара и износена! За марка не се наемам да ти дам съвет...доброто за мен може да не е добро за теб но на мача съм навил 0.19 потъващо на lazer , а за повод монофил с диаметър 0.14! С монофил 0.25 не би трябвало да имаш никакви проблеми! Друг е въпроса ако си ловил с директен телескоп без ластик...там може и пръчката да иде фира!
Malemi написа:коркоман принципно са хубава марка , вярвам им
elanmorin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от elanmorin »

Ами да, то аз споменах че проблема беше основно в мен, не бях отпуснал аванса, но и кордата ми наистина не е много нова, от миналата година е.
А м/у другото ползвате ли нещо под кордата за малко спестени пари? В смисъл, аз навиван на половината макара евтино 0.50 понеже макарата ми е за около 350 метра 0.20.
Нещо друго ако се сложи какво ще е за да не наруши баланса и т.н. на макарата?
Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от hshopov »

Тази макара едва ли е за плувка ама карай! Не...аз си навивам цялата макара с еднакво влакно за да си нямам ядове а и то(влакното не е стотици левове та да го жаля)! По твоя метод също става но чак 0.50...! Сменяй си кордата всеки сезон(съвет)
elanmorin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от elanmorin »

hshopov написа:Тази макара едва ли е за плувка ама карай! Не...аз си навивам цялата макара с еднакво влакно за да си нямам ядове а и то(влакното не е стотици левове та да го жаля)! По твоя метод също става но чак 0.50...! Сменяй си кордата всеки сезон(съвет)
Мисля, че е по-скоро дънарска, но се оказа по добра от плувкарската ми и сега я ползвам нея. По-дале мятам с нея, по гладко се движи. С контра лагер е, което не знам дали за плувка е зле.
Аватар
vantonov
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от vantonov »

Колега, от години ползвам продукти на AWA-SHIMA и ти ги препоръчвам :)
Лошият риболовен ден винаги е по-добър от хубавия работен!
elanmorin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от elanmorin »

vantonov написа:Колега, от години ползвам продукти на AWA-SHIMA и ти ги препоръчвам :)
Разгледах ги и ми изглеждат много добре, даже се зарибих да си взема от тази марка, но не успях да намеря по нашите онлайн магазини потъващи. Сега съм се зарибил да си взема потъваща корда.
Да видя колко е практична наистина.
nikioneo
новобранец
новобранец

Мнение от nikioneo »

Аз ползвам това влакно Fox Warrior и съм доволен от него.
elanmorin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от elanmorin »

Сега по-конкретно, препоръчайте ми едно влакно в сигнален цвят, например жълто, аз общо взето по сайтовете намерих само някакво, carp expert но нито марка а и според цената 7лв за 300 метра не ми вдъхва доверие.
И също, ме интересува малко инфо за потъващите, няма ли да е по-трудно засичането с тях?
Аватар
hshopov
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от hshopov »

elanmorin написа:Сега по-конкретно, препоръчайте ми едно влакно в сигнален цвят, например жълто, аз общо взето по сайтовете намерих само някакво, carp expert но нито марка а и според цената 7лв за 300 метра не ми вдъхва доверие.
И също, ме интересува малко инфо за потъващите, няма ли да е по-трудно засичането с тях?
Да вземеш да почетеш,малко,че ни хвърляш от дузпа в тъч!!! Във форума има огромна информация за всичко...професор можеш да станеш! Вече разбрахме че си по плувкарския риболов,но с какво ловиш...на никой не му стана ясно! Риболова е проста наука и дали ще си го направиш ад си е твоя работа! Потъващо влакно се използва при риболова на мач с ваглери и слайдери и засичането никак не е сложно! Не че не искам да ти дам информация,но така представено не мога! Ловиш с дънарска макара на плувка...къса ти 0.25мм. корда 2.5кг шаран защото не си отпуснал аванса и влакното ти вече е слабо( твои размисли)! Едно влакно може да е и от 7 и от 57лева,но това не означава,че няма да се скъса ако ловиш като серсем! Влез във форума и почети кое с какво се лови и сам ще си отговориш на много въпроси и ако тогава вече не ти е ясно...ние сме на среща! П.П. Няма как да ловиш на плувка с 0.50 да речем и обикновенния телескоп не е мачова въдица(това разбира се не означава,че не можеш да ловиш с тях)
kevlar
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от kevlar »

elanmorin написа:Сега по-конкретно, препоръчайте ми едно влакно в сигнален цвят, например жълто, аз общо взето по сайтовете намерих само някакво, carp expert но нито марка а и според цената 7лв за 300 метра не ми вдъхва доверие.
http://www.colmic.bg/lines/7/111/" rel="nofollow" onclick="window.open(this.href);return false;
''Времето е в нас и ние сме във времето,то нас обръща и ние него обръщаме'' - Васил Левски
elanmorin
научил се да хвърля
научил се да хвърля

Мнение от elanmorin »

hshopov написа:
Да вземеш да почетеш,малко,че ни хвърляш от дузпа в тъч!!! Във форума има огромна информация за всичко...професор можеш да станеш! Вече разбрахме че си по плувкарския риболов,но с какво ловиш...на никой не му стана ясно! Риболова е проста наука и дали ще си го направиш ад си е твоя работа! Потъващо влакно се използва при риболова на мач с ваглери и слайдери и засичането никак не е сложно! Не че не искам да ти дам информация,но така представено не мога! Ловиш с дънарска макара на плувка...къса ти 0.25мм. корда 2.5кг шаран защото не си отпуснал аванса и влакното ти вече е слабо( твои размисли)! Едно влакно може да е и от 7 и от 57лева,но това не означава,че няма да се скъса ако ловиш като серсем! Влез във форума и почети кое с какво се лови и сам ще си отговориш на много въпроси и ако тогава вече не ти е ясно...ние сме на среща! П.П. Няма как да ловиш на плувка с 0.50 да речем и обикновенния телескоп не е мачова въдица(това разбира се не означава,че не можеш да ловиш с тях)
Ееее :)
Аз казах, не бях отпуснал аванса, а това сега като си мисля, че може да е не било 2.5 кила шаран. Аз не го видях, той ми скъса мигновено, има няма една секунда от момента на засичането. Да, вярно е че лових като серсемин, забравих да отпусна аванса.
Какво да ти кажа не ми върви на последък. Случват ми се не особено обичайни неща. Примерно днес се връщам от най-гадният ми риболов изобщо. Ходя от време на време на едно езеро, където предимно дава каракуди и то не лоши, хващал съм и около кило, и малки до средни шарани. Но е пълно, просто фрашкано с слънчевка/часовник. Досега никога не е кълвала на постно, само някои странични изключения. Днес ми се съдра да кълве на царевица и на пелети. За 30 минути сигурно заредих и мятах общо 50 пъти, докато хвърля гадовете мръсни скачат. Седях 30 минути и се отказах... Изкарах няколко слънчака и се разкарах. Не ми върви напоследък.
А колкото до това как ловя. В момента искам да се конентрирам върху шаран, иначе съм фен на костуровите.
Не съм само плувкар и на дъно мятам от време на време и на спининг, но плувка ми е най-интересно.
В момента как ловя... За момента ползвам захранка микс натрошени пелети различни аромати, кюспе, ванилия-царевица и коноп.
Обикновено на кука 10, най-харесвам Дренан. За основно ползвам 0.20 или 0.22 а за повод 0.18.
Нормален карбонов телескоп, 3.20. Искам един хубав мач, но сега не може.
Макарата не е точно дънарка, универсална е, това че е дънарка се познава най-вече от стоп лагера, но е по-добра от спининговата ми макара на Шимано, която е Шимано от ниският клас.
Аватар
Д.Граховски
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Д.Граховски »

Колега ако ловош на чист гьол си вземи макара с бърз и добър аванс, аз шаран съм ловил на платено на мач преди години, сега спинингувам. Тогава ловях с някакво мачово влакно на Баркли 0,16 и много ми допадаше, за повод слагах колмик 0.12-0.10 не помня модела 30 м.беше за поводии съм имал две три късания, шараните бяха до макс 4 кг.
Tell people there’s an invisible man in the sky who
created the universe, and the vast majority believe you.
Tell them the paint is wet, and they have to touch it to be sure.

Изображение

[url]http://maximo.bg/url]
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов на мирни риби”