Инфо за р. Струма!

Този подфорум е създаден с цел да научаваме всичко за дадени водоеми, както каква риба има, така също и удобни места за риболов.

Модератор: sapuna

Публикувай отговор
Аватар
калин кацаров
сериозен играч
сериозен играч

Re: Инфо за р. Струма!

Мнение от калин кацаров »

Като гледам май хората са доволни на това развитие на нещата и искат да се запази "скобарската тема " Нека всеки да погледне на Запад да види как нормалните хора обсъждат монтажи, стратегии, оборудване, как страниците на риболовна тематика по форумите са с безброй страници . Поради тази причина исках промяна, промяна става с желание и работа. Там където не се работи, рано или късно всичко умира. По отношение на месарите може да се вземат мерки, ама с бездействие не става. Трябва се стартира от някъде. Това липсва на българина, комуникацията на подобна тематика, с ясни цели, намерения и крайни изводи и мерки. Започва нещо в зародиш и веднага умира, губи се находчивостта и възможността за намиране на най-разумно решение, понякога то става с доста търпение и е нужно време.
Ако така продължават нещата ще се молим всяка година да се качва по някой скобар от Гърция , щото тук отдавна е унищожена популацията, а малки скобарета няма никъде в българския участък. И стига с тези "тайни места" като при тва маловодие в момента се знае дори къде може да се изтича с линията . Скобара е ясно, че е струпан на Бело поле и Зелен дол, на някой места малко под Благоевград,Железница на Симитли и Крупник.
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

Е като се знае къде е рибата ИАРА къде е? Пак ли на Сандански?
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
http://www.fotosviat.bg
Аватар
dandi1383
фен клуб-скобар

Мнение от dandi1383 »

Малки скобарета има. В неделя между големите хванах едно 20 см. скобарче, толкова малко не бях ловил.
http://vbox7.com/play:e154fd5e77" onclick="window.open(this.href);return false;
DJONI RINGO
фен клуб-скобар

Мнение от DJONI RINGO »

Абе все знаете къде е рибата,ама все следите тука и питате;) аре стига глупости! Кви монтажи ,кви пет лева-тука в тоя форум всичко е обучено до ента степен? Върнете се назад щом искате монтажи и техники-то е писано ,писано повече няма накъде!!!!! И хич не ми се слушат такива неща,че всеки знае къде е рибата,защото имам свидетели тука как открих едно грозно място на което никой не стъпваше,а им е пред очите-подминаваха го.... Естествено стана най актуалното после ;)Аз пък видях страшно много дребни скобарета-бяха хиляди и то на 4-5 места!Че рибата е пред унищожение си е така!
Монтанеца и Вальо Колев -НАЙ ГОЛЕМИТЕ!!!!!

Личен лекар на скобарите :)
Аватар
калин кацаров
сериозен играч
сериозен играч

dandi1383 написа:Малки скобарета има. В неделя между големите хванах едно 20 см. скобарче, толкова малко не бях ловил.

малките скобарета трябва да са поне 10 пъти повече от тези по кило. За да е закономерна популацията , растежа и потеклото съобразно годините на скобара. Едно скобаре в цялата река е късметлииско оцеляло :)
Аватар
калин кацаров
сериозен играч
сериозен играч

DJONI RINGO написа:Абе все знаете къде е рибата,ама все следите тука и питате;) аре стига глупости! Кви монтажи ,кви пет лева-тука в тоя форум всичко е обучено до ента степен? Върнете се назад щом искате монтажи и техники-то е писано ,писано повече няма накъде!!!!! И хич не ми се слушат такива неща,че всеки знае къде е рибата,защото имам свидетели тука как открих едно грозно място на което никой не стъпваше,а им е пред очите-подминаваха го.... Естествено стана най актуалното после ;)Аз пък видях страшно много дребни скобарета-бяха хиляди и то на 4-5 места!Че рибата е пред унищожение си е така!

Хехе аз не съм питал за конкретен монтаж тук, няма кой да чете между редовете, а да си промени мисленето като актуална информация и как да подходи за в бъдеще, щото какво е това инфо за Струма, със някакви си снимки само. Същността на подобен род информация губи всякакъв смисъл. За Струма има един монтаж особено за щека, те всички го копираха , няма да казвам от кой :) а местата на Зелен дол другия път ще ги снимам :) между другото за какви нови места ми говори някой,сякаш е преминал през Джунглата на Амазонка с километри някъде, недокосната от човека, като в една отсечка от 3км се лови целия скобар по реката :)
И споко, не ме вълнува скобара къде се лови в индустриални количества, даже избягвам такива места, щото отдавна ми е омръзнало това занимание !
Аватар
naskobo
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от naskobo »

Отсечката лято-есен 2015 е ясна Б.Поле-Симитли, ама за точките е нужна интуиция и познаване на реката. Често е въпрос на точност от 2-3 м за да заеме правилна позиция. Промяна в ниво, цвят,температура, налягане, време, вятър мести и рибата в различни точки.
Мартин ги надушва още от Е-79 :rolleyes:
Често виждам хора да упорстват на очевидно безнадеждни места, само защото някога са ловили или са видели някой някога да лови там :?: :fishing12:
Нещата трябва да са възможно най-прости, но не и повече от това! - А. Айнщайн
DJONI RINGO
фен клуб-скобар

Мнение от DJONI RINGO »

Аз пък си падам по скобарите и намирането им! Мрени съм ловил по 200 -не са ми интересни;)за каракуди да не говоря-кога съм се навирал по шипочано,по тунелите през пепелянките и намирахме най тъпунгерскста риба в огромни размери и количества некои имаха представа че риболова почва и свършва с Лобош :)))))Уважение към скобара-той е великана в реката и най голямата емоция за привържениците на тънкия риболов! Имам извадени 20 скобара между кило и две последния път само с 0.10 повод-дали не е адреналин;)Да ги ебем и мрените и каракудите!

Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

калин кацаров написа:а местата на Зелен дол другия път ще ги снимам :)
Недей, ще изпратиш месарите. От това най-малко има смисъл.
Изображение

Изображение
M_tech1 написа:П.П.Някой да знае къде изкупуват риба,че тези трудно ги раздадох даже?
Аватар
prodigy666
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от prodigy666 »

Хаха 5 6 места хохо толко знаят информаторити а риби има стига да се жриентираш. ... Покаи Марто прифанах по нещо ново т.е баш тънкотите с точното разположиние у водата и мога да го заместа като платен гид на тия с щеките :D не ми требва бело поле марто още 2места пусти имам
Аватар
mrenka
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от mrenka »

DJONI RINGO написа:Аз пък си падам по скобарите и намирането им! Мрени съм ловил по 200 -не са ми интересни;)за каракуди да не говоря-кога съм се навирал по шипочано,по тунелите през пепелянките и намирахме най тъпунгерскста риба в огромни размери и количества некои имаха представа че риболова почва и свършва с Лобош :)))))Уважение към скобара-той е великана в реката и най голямата емоция за привържениците на тънкия риболов! Имам извадени 20 скобара между кило и две последния път само с 0.10 повод-дали не е адреналин;)Да ги ебем и мрените и каракудите!
Що така черно - бяло накрая бе, Джони? При равни размери мрената определено дърпа повече от скобара, с 0.10 ще извадиш 1 кг мрена, ама нанай си феродо :)
Отделен е въпроса, че мрени над 30 см вече са колекционерска рядкост, а едно време съм ги ловил на царевица с десетки на ден.
И дано не се случи, но някой хубав слънчев ден може да ти се наложи отново да се сетиш за тях и тъпунгерските каракуди.
Аватар
topsoft
фен клуб-скобар

Мнение от topsoft »

mrenka написа:
DJONI RINGO написа:При равни размери мрената определено дърпа повече от скобара, с 0.10 ще извадиш 1 кг мрена, ама нанай си феродо
Кажи честно......
Изображение

Изображение
Аватар
калин кацаров
сериозен играч
сериозен играч

mrenka написа:
DJONI RINGO написа:Аз пък си падам по скобарите и намирането им! Мрени съм ловил по 200 -не са ми интересни;)за каракуди да не говоря-кога съм се навирал по шипочано,по тунелите през пепелянките и намирахме най тъпунгерскста риба в огромни размери и количества некои имаха представа че риболова почва и свършва с Лобош :)))))Уважение към скобара-той е великана в реката и най голямата емоция за привържениците на тънкия риболов! Имам извадени 20 скобара между кило и две последния път само с 0.10 повод-дали не е адреналин;)Да ги ебем и мрените и каракудите!
Що така черно - бяло накрая бе, Джони? При равни размери мрената определено дърпа повече от скобара, с 0.10 ще извадиш 1 кг мрена, ама нанай си феродо :)
Отделен е въпроса, че мрени над 30 см вече са колекционерска рядкост, а едно време съм ги ловил на царевица с десетки на ден.
И дано не се случи, но някой хубав слънчев ден може да ти се наложи отново да се сетиш за тях и тъпунгерските каракуди.

Аз имах в предвид не да търсиш точно мрената, както правят някой, особено по-възрастните с остарелите методи и монтажи.А да ходя на отделни участъци от реката и да се любувам на природата. Особено в дефилето от Бобошево нагоре. Да видя всеки път на различни места, какво е положението в реката, дали дадено място държи риба и каква.На такива места между мрените се хващат и скобари. Човек може да си пробва различни монтажи, реката е маловодна и по-трудна особено в момента там, това доставя удоволствие.Не съм за идеята да ходя винаги по Благоевградско, където се струпва скобара, лови се по-лесно, особено на голям пасаж, да направя двуцифрена бройка и да се снимам с тях. Далеч съм от тази мисъл. Зимата ще се бутаме в навалицата колкото си искаме. Просто си правя изводи за моментното състояние на реката. Даже съм решил следващия път да ловя на жито, да видя колко риба ще хвана и каква и колко тази стръв е остаряла.А всеки се кефи на мрена над 30см, щото се хваща рядко, а и на едра каракуда в реката. Риболова става по-разнообразен, изпълнен с динамика.Струма е малка река, особено определени участъци, които дори пеш могат да се извървят, скобара е някъде там всяка година, в една малка отсечка от реката. Намирането му е елементарно.Най-голямата грешка , които правят някой, е че не знаят къде да застанат на дадено място, дали в началото, дали в края. Затова не хващат, а пред тях ври от скобари. Все пак скобара взима стръвта при правилно водене на линията!
DJONI RINGO
фен клуб-скобар

Мнение от DJONI RINGO »

Е сега дефилето :))) Това ми беше втори дом:) Знам му всеки завой,пряка,вир......имах мое виждане и никога не се бутах по Благоевград....не знам дали му е ясно на всеки ,но тази година това дефиле ме уплаши.... празно и без живот! Обиколих го два три пъти,хванах някой друг скобар и някой приличен клен,но рибата е пред изчезване там.... Развалени места,отсечени дървета и малко риба.....за съжаление ми стана неприятно ..... А все пак съм дошъл за 4 -5 седмици и търся максимума от риболова,защото после на любимата река след година живот и здраве...... за това Благоевград,колкото и да не ми се е искало! Друг е въпроса,че мига да разчитам най умрелите места много бързо:)За мрените -няма ги тези риболови на баби или хубави екземпляри отдавна.....всичко се унищожи-за това и не ги търся,със сигурност бих направил приличен риболов на мренки ако реша-с Акира мисля последния път извадих към 40 бройки на Бобошево,когато се ловиха мрени или по точно мренки:)Бъдете живи и здрави

Аватар
калин кацаров
сериозен играч
сериозен играч

Преди 2 седмици над Бобошево ловях кефал на едно място дето почти всеки път ми удрят екземпляри над кило, преди да си тръгнем отидох малко по-надолу на типично мренско и скобарско място , ловяха се само едри мрени, от онези дето забиват рязко плувката на метър под водата и огъват върха на пръчката. За около 30 мин, хванах над 20 бр. Извода беше това място държи риба.След няколко дни направих един риболов там с болонеза, плитко е и трябваше да се хвърля под надвисналите дървета от другия край на реката. До обяд хванах толкова риба, че ми писна, а и 3 скобара хванах тогава .Без абсолютно каквато и да било храна, само слагах трохата при презамятане. Тази година се ловят все едри мрени, за разлика от преди 2 г. На фидер също при по -голяма река се хващат добри екземпляри, между тях и скобари. В дефилето наистина рибата намаля, но все още има места дето може да се направи приличен риболов, дори и на скобари, е не с тази интензивност като на Благоевград, но все пак ги има. Та шарен риболов на едри мрени, скобар и някой кефал между тях се прави и в дефилето. Просто отсечката Бобошево -Пастух не е никак малка и не е за пренебрегване. Но ги няма онези места и онзи живот по реката, както беше преди години.Най-много от мренките съм хващал под параклиса на 1км, за 2ч над 80бр,рибата там дава най-добре след 18ч до 19,30 забиваха на всяко замятане. Сега особено септември става най-добрия целодневен риболов по реката, особено към края като намалеят и жегите.
Публикувай отговор

Обратно към “Водоеми и реки”