Някой може ли да представи най-добре обясненото ,

Модератор: sapuna

Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Някой може ли да представи най-добре обясненото ,

Мнение от maycal »

според него, изложение за видове монтажи на дъно, което може да се намери във форума?

Като казвам най-добре обясненото, имам предвид: 1. пълнота на обяснението-да бъде от началото до край, и то такова, че да го разбере всеки-дори и почти нищо не разбиращ от риболов човек; 2. яснота и нагледност на обяснението, включително и със снимков материал;
Ето снимков материал, който намерих, и който горе- долу дава представа, макар, че липсват обяснения.
http://www.snimka.bg/album.php?album_id=206031&photo=2
За съжаление, трябва да отбележа, че , според мен, по правило почти всички обяснения са непълноценни, в смисъл, че са ясни само за хора, които са много "навътре" в проблема и знаят разните допълнителни, НО МНОГО ВАЖНИ ДЕТАЙЛИ! Ясно е, че е много трудно да се обяснява абсолютно всичко, но все пак,според мен, всеки обясняващ нещо трябва да се стреми към цялостност на фактологията , а също така и да се поставя от време на време на мястото на евентуалния читател и да преценява дали той самият би разбрал нещо, ако му се обяснява така, както го прави той! :( :)

Впрочем, ето един добър пример, според мен, на стил на обяснение(наистина-по-общо,в случая, без много детайли, но представено цялостно и ясно дори и за малки деца!) на вид риболов (с фидер) от руски сайт:
http://matchfishing.ru/techniks/fiderandpiker.php (давам нов линк, предишния го бях сгрешил :oops:
Последно промяна от maycal на Пет Фев 29, 2008 7:01 pm, променено общо 3 пъти.
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Re: Някой може ли да представи най-добре обясненото ,

Мнение от maycal »

При монтажите , явно един от основните принципи е този, който дава гаранция, че при скъсване рибата ще може да се освободи от тежестта.Как в детайли се осъществява този принцип?
Друг основен принцип е свързан с намаляване на възможността от оплитане.
Други важни принципи и тяхната практическа реализация? :)

В тази снимка , напр., защо куката е вързана със специално влакно и какво е то?
http://images22.snimka.bg/004845946.jpg
Как, в конкретния случай , е направена връзката между повода и основното влакно-вижда се една халка, някакво "ухо" (то от оловото ли е-ако оловото е подвижно, не би трябвало това ухо да е от него, а да идва от основното влакно, но тогава пък, що за ухо на основното влакно е? А ако оловото не е подвижно, тогава този монтаж може би не е достатъчно добър!?)
diletant
вече хвърля и на тежко
вече хвърля и на тежко

Мнение от diletant »

Колега, едно кадърно систематизиране и обяснение на принципите, методите на изработване и материалите за шаранджийски монтажи е доста мащабно начинание - не че е невъзможно ,но би било предмет на няколко месечен труд /особено като се има в предвид че обяснението без илюстрации работа няма да свърши/. Не виждам кой и за какво би се заел с това -все пак в реални условия всички ползваме само по няколко доказали се монтажа.
Колкото до питането ти за монтажа от втория пост -нагънатата част показва къде е свалена обвивката на повода, "ухото" е част от вирбел който е заглавен в ин-лайн тежеста.
Последно промяна от diletant на Пон Мар 03, 2008 11:49 am, променено общо 1 път.
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

"Колкото до питането ти за монтажа от втория пост -нагънатата част от повода показва къде е свалена обвивката на повода, "ухото" е част от вирбел който е заглавен в ин-лайн тежеста."

А какъв е този повод с обвивка, защо се използва и защо се маха част от обвивката?
И защо вирбела е заглавен в тежестта и трайно ли е заглавен ( според мен -не е трайно..., просто ми е интересно дали това, че е заглавен е търсен или случаен ефект?)!?? :o
http://images22.snimka.bg/004845946.jpg

Напълно съм съгласен, че цялостно излагане на въпроса за поводите е тема за цяла книга (каквито в България-хубави, според мен, не могат да пишат! :( ), но ето, дори и когато се разглеждат отделни случаи, когато се обяснят добре -цялостно и ясно само няколко монтажа, вече резултата е налице, но си прав, че трябват и снимки, схеми... :)
snegk
и господ не е толокова добър
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

maycal написа:
А какъв е този повод с обвивка, защо се използва и защо се маха част от обвивката?
И защо вирбела е заглавен в тежестта и трайно ли е заглавен ( според мен -не е трайно..., просто ми е интересно дали това, че е заглавен е търсен или случаен ефект?)!?? :o

Майкъл,ако те интерсува нещо конкретно питаи.С общи приказки няма да стане.Във всички форуми е писано токова много,че ако те интерсува нещо цялостно ще прочетеш.
По въпроса за ин-лайн монтажа:Повода е с полиетиленова обвивка за да се избегне оплитането при замятане.Сваля се до куката за да стане мек,и когато рибата лапне,по тудно ще усети куката и след това когато изплюе да се получи убождане.Повода се хваща с шаранска карабинка или вирбел.Той се заглавява в оловото да може да се самозасече рибата при удар.Не е хваната толкова здраво за да може рибата да се освободи от оловото ако се скъса монтажа.Ефекта е не само случаен,но и нарочно измислен.
И нетрябва да се надяваме само на обяснението на колегите,а и трябва да помислиме малко.Колкото по добре разберш смисъла на монтажите,хранителните навици и поведение на рибите,толкова ще е по голям успеха от твоя страна.Търси,чети и ако нещо не си разбрал питаи.
Да хванеш риба е удоволствие,но да и дариш живот,това не се описва с думи.
Аватар
maycal
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от maycal »

:) Благодаря!
Публикувай отговор

Обратно към “Монтажи за риболов”