Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мач
naRiba.com

Форум

Влакно за мач при използване стационарна плувка(неподвижна)
Модератор: Paublo_Eskobar
- М. Сталев
- разбира нещата
Re: Влакно за мач при използване стационарна плувка(неподвижна)
Разсъждавам само ,да вярно особеностите са много ,трябва да е много хубаво времето и куп други
- butnik
- рибар фанатик
- Обратна връзка:
Миро,представям си замахване с 15 гр ваглер с 6м боло за дистанцияmiro253 написа:А на тази дълбочина с какво фиксирания ваглер превъзхожда подвижния?

Пак ще се повторя-има ситуации когато някои колеги прибягват до такава техника,но не значи,че трябва всеки един от нас да лови така.На Леново съм ловил на дистанция с болото ,но с 4-5гр стационарна плувка при непрекъсната канонада от бял червей и с основна тежест на почти 2м от куката.
Винаги прощавайте на враговете си-за тях няма нищо по-дразнещо от това.....
Ами Ице аз точно за това попитах. Според мен болото превъзхожда мача само на реката. Приемам, че колеги които имат само боло може да експериментират, но в останалите случаи не го разбирам.
-
- вече хвърля и на тежко
Болонезата в някои случаи е доста силно,дори по-добро оръжие от мача,даже и на язовир или езеро при неподвижна вода,но при определени условия и особености.Например както казва бат Ицо в поста си преди години на яз.Леново на дистанция 15-25м.При липса особено на вятър и наличие на подходяща дълбочина приводняването с болонезата е много по-бързо,монтажите,които могат да се използват са по-чувствителни,от тези при мачов риболов и не на последно място,самото вадене на рибата е много по-бързо,отколкото с мачова въдица,поради тъй наречениия ефект на "дълго рамо".Не напразно отборът на Big Fish начело с Румен Монтанеца на доста републикански кръгове на канала в Пловдив започват винаги на болонеза,което в немалко случаи им е носило сериозни успехи.Извинявам се предварително,че прекалено се отклонихме от темата.Поздрави на всички,ловете с каквото ви е удобно,важното е да хващате риба!butnik написа:Миро,представям си замахване с 15 гр ваглер с 6м боло за дистанцияmiro253 написа:А на тази дълбочина с какво фиксирания ваглер превъзхожда подвижния?,като може да си монтираш един слайдер и да си го мяткаш с мача.
Пак ще се повторя-има ситуации когато някои колеги прибягват до такава техника,но не значи,че трябва всеки един от нас да лови така.На Леново съм ловил на дистанция с болото ,но с 4-5гр стационарна плувка при непрекъсната канонада от бял червей и с основна тежест на почти 2м от куката.
Да де, но става въпрос за състезание.
-
- вече хвърля и на тежко
Извинявай,Миро,но на нас,тези които се състезаваме,дори всеки свободен риболов е вид надпревара.Нима като отидеш на Струма и застанеш между пет човека отляво и пет отдясно не е вид състезание? Извинявам се още един път за тоталния спам.С най-добри чувства към Миро,който за мен е доста грамотен риболовец.Живи и здрави!
Няма за какво да се извиняваш. Аз лично съм научил и ще се уча още от такива като вас и ми е много приятно, когато се включвате в темите ни, макар и да сме досадни понякога.
Аз лично като си купих болонезата, много се кефих, но сефтето и го направих на язовир. Духна вятъра, издържах 1 час и след това разпънах мача. Изводите си ги направих. Въпреки всичко сега търся топ болонеза.
Просто всеки явно трябва да извърви пътя си.
Аз лично като си купих болонезата, много се кефих, но сефтето и го направих на язовир. Духна вятъра, издържах 1 час и след това разпънах мача. Изводите си ги направих. Въпреки всичко сега търся топ болонеза.
Просто всеки явно трябва да извърви пътя си.
С нищоmiro253 написа:А на тази дълбочина с какво фиксирания ваглер превъзхожда подвижния?

Нищо не се случва!Мога да приема някой доводи които изтъкнаха досега защитниците на този "метод", само че имам един въпрос към тях. Когато ловиш на язовир (с боло), има вятър и повърхностно течение какво се случва с прецизността?

На язовир със сръмен бряг не е проблем са се лови с боло със стационарна плувка и с дълбочини до 5-6 и до 7 метра на разстояние 10-15 метра.
От 15-16 години ловя така с въдици 6 и 7 метра и не съм имал проблеми. Това са две дължени на въдицата.Но в началото ми бе по трудно да свикна.
На по плитки язовири до 4-5 дължини също не е проблем, но на повече не става!
Плувките, влакното , утежнението трябва да са точно подбрани и нагласени , а хвърлянето е плавно.Използвам плувки до 5-6 , в някой случай и до7 гр., влакно с дебелина 0,14-0,16 мм. и за утежняване оливетки с подходящо тегло.
Във ветровито време трябва да си внимателен при замаха с пръчката ! Но тогава пък риболова не е много приятен!
Всяко правило си има и изключения!

Мъдър е този,не който знае много,а необходимото.