Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Спинингов риболов
naRiba.com

Форум

Съвет относно пръчка и макара за начинаещ
Модератори: Павел Иванов, sestrata
-
- новобранец
Съвет относно пръчка и макара за начинаещ
Привет на всички ! От доста години бях спрял с ходенето по излети,но от скоро доста се закачих по спининга - бърз,динамичен и гоненето на хищник на различни места ми допадат.На старата си едновремешна пръчка и макара и сложих едно плетено влакно и след 2 последователни излета,които не бяха капо (3 малки щуки на мепс 5-ца) вече мисля че трябва да се оборудвам поне като за начало.
Не мога да определя някакъв ценови диапазон,знам че е важен.Предпочитам да е нещо като начинаещ за мен като цена-качество е най-важното условие.
Излетите ще бъдат правени главно в язовирите около Хасково + околността и река Марица с хвърляне от брега.Все пак мисля че ми трябва средна по дължина пръчка,акция 3-10 да речем.Целта ще бъде главно щука.
За макарата - иска ми се да е поне 2500-3000,но наистина нямам никаква представа каква трябва да бъде тя.Иначе знам основните марки и производители и това че най-вероятно на някакво Ryobi.
Държа да отбележа,че нямам никакви претенции относно производители и марки,оставям се изцяло на Вашите съвети.И пак искам да повторя,че търся най-доброто откъм цена-качество за начинаещи,за излети с напълно любителски цели.
Надявам се да съм Ви помогнал с каквото мога при описанието и нуждите си.
Не бих отказал и няколко примерни воблера,които да закупя.
Приятен ден и наслука !
Не мога да определя някакъв ценови диапазон,знам че е важен.Предпочитам да е нещо като начинаещ за мен като цена-качество е най-важното условие.
Излетите ще бъдат правени главно в язовирите около Хасково + околността и река Марица с хвърляне от брега.Все пак мисля че ми трябва средна по дължина пръчка,акция 3-10 да речем.Целта ще бъде главно щука.
За макарата - иска ми се да е поне 2500-3000,но наистина нямам никаква представа каква трябва да бъде тя.Иначе знам основните марки и производители и това че най-вероятно на някакво Ryobi.
Държа да отбележа,че нямам никакви претенции относно производители и марки,оставям се изцяло на Вашите съвети.И пак искам да повторя,че търся най-доброто откъм цена-качество за начинаещи,за излети с напълно любителски цели.
Надявам се да съм Ви помогнал с каквото мога при описанието и нуждите си.
Не бих отказал и няколко примерни воблера,които да закупя.
Приятен ден и наслука !
- garfield_90
- ще става разбирач
Re: Съвет относно пръчка и макара за начинаещ
Колега тая акция 3-10 гр, която си посочил не е подходяща за щука.Ще ти бъде трудно да засичаш с мека пръчка.Трябва ти по-твърда пръчка с бърза акция от сорта на 10-30 гр. Лично аз съм с такава и нямам никави проблеми със засичането. Може да избереш и 15-45 също няма да сбъркаш но по-голяма акция по-голямо тегло в повечето случай. Аз съм с Barracuda Jet spin 2.40m 10-30 gr. акция. Пръчката е 140 с грама и ръката ми започва да умалява чак след 5-6 часа мятане почти непрестанно на затворен водоем. Като спомена Риоби за макара , няма да сбъркаш. Аз съм с Ryobi oasis tubertini 3000. Макарата е с тегло 240-250 гр което идеално балансира пръчката ми. Шпулата събира 135м 0.18 плетено влакно, което е предостатъчно. Аванса спрямо повечето макари от този размер и тези пари ( 100 лв ) има 6 кг мъртва тяга , а другите между 4 и 5 кг. Най-много в нея ми харесва аванса, който се чувства много добре. Не е мек като на повечето макари и като го въртиш да не усещаш колко си натегнал спрямо врътката. Тук се усеща всяко едно щракване при натягане или отпускане. А колкото за воблерите , има доста изписано, доста предложения за уловисти воблери. Доста от тях съм си ги накупил, но това че работи при някой колега или на някой водоем не значи че ще ти върши работа и на теб. Лично аз от цяла кутия със скъпи, уловисти според колеги, и какви ли още не ловя предимно 4-5. А основно хващам с Мепс циклоп 2 номер. Всеки водоем си иска своето и като го опознаеш, на него ще ходиш само 3-4 воблера или блесни, другите ще си почиват в кутията. Най-кофти е на непознато място.Почваш да мяташ наляво надясно, сменяш воблери, блесни силикони един след друг и не ще и не ще.Аз моите 1/3 от тях се чудя на кой да ги продам, защото не ми трябват.Колкото до размерите - за щуката голяма примамка няма... Миналия месец на 12см воблер хванах щука 20 см така че.... А друг 10 сантиметров го беше лапнала целия и около 5-6 сантиметра от повода ( щуката беше около 800гр. )
-
- новобранец
Да,грешката е моя - объркал съм вместо 10-30 съм казал 3-10.Благодаря ти за поправката и съвета !garfield_90 написа:Колега тая акция 3-10 гр, която си посочил не е подходяща за щука.Ще ти бъде трудно да засичаш с мека пръчка.Трябва ти по-твърда пръчка с бърза акция от сорта на 10-30 гр. Лично аз съм с такава и нямам никави проблеми със засичането. Може да избереш и 15-45 също няма да сбъркаш но по-голяма акция по-голямо тегло в повечето случай. Аз съм с Barracuda Jet spin 2.40m 10-30 gr. акция. Пръчката е 140 с грама и ръката ми започва да умалява чак след 5-6 часа мятане почти непрестанно на затворен водоем. Като спомена Риоби за макара , няма да сбъркаш. Аз съм с Ryobi oasis tubertini 3000. Макарата е с тегло 240-250 гр което идеално балансира пръчката ми. Шпулата събира 135м 0.18 плетено влакно, което е предостатъчно. Аванса спрямо повечето макари от този размер и тези пари ( 100 лв ) има 6 кг мъртва тяга , а другите между 4 и 5 кг. Най-много в нея ми харесва аванса, който се чувства много добре. Не е мек като на повечето макари и като го въртиш да не усещаш колко си натегнал спрямо врътката. Тук се усеща всяко едно щракване при натягане или отпускане. А колкото за воблерите , има доста изписано, доста предложения за уловисти воблери. Доста от тях съм си ги накупил, но това че работи при някой колега или на някой водоем не значи че ще ти върши работа и на теб. Лично аз от цяла кутия със скъпи, уловисти според колеги, и какви ли още не ловя предимно 4-5. А основно хващам с Мепс циклоп 2 номер. Всеки водоем си иска своето и като го опознаеш, на него ще ходиш само 3-4 воблера или блесни, другите ще си почиват в кутията. Най-кофти е на непознато място.Почваш да мяташ наляво надясно, сменяш воблери, блесни силикони един след друг и не ще и не ще.Аз моите 1/3 от тях се чудя на кой да ги продам, защото не ми трябват.Колкото до размерите - за щуката голяма примамка няма... Миналия месец на 12см воблер хванах щука 20 см така че.... А друг 10 сантиметров го беше лапнала целия и около 5-6 сантиметра от повода ( щуката беше около 800гр. )
А може ли някакъв линк към пръчката,която си дал,защото никъде не намирам.
-
- ще става разбирач
Морган Фрийман,има много изписано за спининг оборудване в тоя форум.Вземи прочети малко от темите тук, в "Спинингов риболов",поогледай и по магазините,и ако не си си избрал всеоще,попитай нещо по-конкретно.Иначе аз лично за щукарка ползвам пръчка 260см. с акция 7-28гр. екстрафаст.Ползвам я също по Марица,и няколко излета из твоя вилает,около Хасково.Но все повече започва да стои в ъгъла,защото дори и по Марица започнах да ходя с лайт пръчка 3-7гр.Риби около 2кг. си ги вади прилично,при това,носи страхотни емоции и кеф,докато с другата всичко под 0,600- 1кг. излиза почти на шега,липсва кефа от самото вадене.Та,както казах по-горе,прочети малко тук,виж различни пръчки в магазините,разтръскай ги,и тогава ако не си избрал,питай тук с конкретен въпрос.
- garfield_90
- ще става разбирач
Да ти кажа не знам дали ще успееш да си я намериш тук в България. Аз я взех в началото на годината от един магазин в Габрово. Човека ги вкарва от Румъния, но дали има наличност не мога да ти кажа.
http://www.pescar-expert.ro/cumpara/lan ... da-7757551
Tова е пръчката. Цената и е около 70 лв, а за тази цена качеството е доста високо. С бърза акция сравнително твърда.Имам 2 кг щука тази година и няколко около 2кг. и мога да ти кажа че не съм имал никакви проблеми, рибите си излизат на въртележка направо хахах ( били са хванати добре ) , едната двойка беше хваната само за човката и си дърпаше стабилно но пръта се огъна само на 1/3 от възможностите си. Днес бях закачил пръта се огъва на 2 без да пука и т.н.
http://www.pescar-expert.ro/cumpara/lan ... da-7757551
Tова е пръчката. Цената и е около 70 лв, а за тази цена качеството е доста високо. С бърза акция сравнително твърда.Имам 2 кг щука тази година и няколко около 2кг. и мога да ти кажа че не съм имал никакви проблеми, рибите си излизат на въртележка направо хахах ( били са хванати добре ) , едната двойка беше хваната само за човката и си дърпаше стабилно но пръта се огъна само на 1/3 от възможностите си. Днес бях закачил пръта се огъва на 2 без да пука и т.н.
- garfield_90
- ще става разбирач
За 100-тина лв може да се екипираш и с това бижу:
http://megafishing.bg/product/1359/spin ... nning.html
http://www.voblershop.com/1868/%D0%9F%D ... .Spinning/
по-надолу ще видиш дължините акциите и теглото на пръчките
-
- новобранец
Да,благодаря,ще разгледам разбира се и преценям.А подходаща им поне 3000 макара ?garfield_90 написа:За 100-тина лв може да се екипираш и с това бижу:
- garfield_90
- ще става разбирач
Да, но е хубаво след като вземеш пръта да тръгнеш с него да си търсиш подходяща макара.Трябва като си сложиш пръста на пръта където свършва макарата да стои на кантар - това е перфектния баланс.Напиши в нета балансиране на въдица и там на изображения ще добиеш представа за какво ти говоря.
Ако си вземеш по-голяма акция ще е по-здрав, по - тежък и ще носи по - голяма макара от 3000, но не значи че няма подходящи и с този размер.
Имай напредвид, че колкото е по-тежка конструкцията от макара и прът, толкова по бързо ще ти се изморява ръката, особено с някои воблер и въртящи блесни, които дават голямо съпротивление.
За щуки до 5-6 кила 10-30 с дължина 2.40 - 2.70 ( зависи кое ти е по-удобно ) ти е перфектно с макара 3000 и читаво плетено
Ако си вземеш по-голяма акция ще е по-здрав, по - тежък и ще носи по - голяма макара от 3000, но не значи че няма подходящи и с този размер.
Имай напредвид, че колкото е по-тежка конструкцията от макара и прът, толкова по бързо ще ти се изморява ръката, особено с някои воблер и въртящи блесни, които дават голямо съпротивление.
За щуки до 5-6 кила 10-30 с дължина 2.40 - 2.70 ( зависи кое ти е по-удобно ) ти е перфектно с макара 3000 и читаво плетено
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Взимаш си един комплект Leisure Bass NBBF802M http://www.plodex.eu/fishing/spiningi.html + Ryobi Navigator 3500 http://www.plodex.eu/fishing/makari.html , балансират се перфектно и си свиркаш . В началото на лятото взех такъв комплект за подарък на баща ми и цяло лято , иде реч за поне четири пълни дни седмично риболов , пенсионерска му работа , не я е спирал и е без забележки . Отделно човека ти ги праща с фрии шипинг , пък и отстъпка ти прави .
пп - Шимано Катана е много далече от "бижу" особено ако ще се ползва за спининг .
пп - Шимано Катана е много далече от "бижу" особено ако ще се ползва за спининг .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Риболовът е за разтоварване а не за натоварване!
Павел Иванов
Павел Иванов
- garfield_90
- ще става разбирач
Мятал съм 2-3 пъти със спининг катана 2.40 и акция 10-30 и останах доволен, пръчката е сравнително пъргава и теглото и е около 15-20 гр повече от моята. ТИ какво имаш напредвид за катаната, че е далеч от бижу?
- Павел Иванов
- и господ не е толокова добър
Ами АЗ имам предвид общо взето , че е невероятен боклук в ценовият си клас .garfield_90 написа:... ТИ какво имаш напредвид за катаната, че е далеч от бижу?
Просто не се сещам за въдица в диапазона сто кинта която да е по-зле от нея като цяло .
Виж ако ставаше дума за диапазона 20 - 30лв. бих приел , че е фактор некакъв , ама в случаят .....
Разбирам , че не си имал досег до други въдици в ценовият диапазон и си се хвърлил директно на тази щото се казва Шимано ама .... просто самата въдица е дървена във всичките и измерения , при това много дървена .
Спинингиста , разсширени вени нямаааааааа !
Павел Иванов
Павел Иванов
- garfield_90
- ще става разбирач
На мен ми хареса да ти кажа но явно е въпрос на вкус и усет, а иначе аз съм с Barracuda Jet spin 240
-
- новобранец
Благодаря на всички за отговорите ! Благодаря и за линковете,защото е много вероятно да си закупя нещо по интернет,защото в нашия град и с рибарските принадлежности сме много изостанали и изборът е малък.Например едно ryobi да се намери тук си е трудно,така че сами си правете сметка.
Хубав ден и наслука !
Хубав ден и наслука !