Разкази за сома от Камилската долина

Модератор: bobopeli

Заключено
bai mile1
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Re: Разкази за сома от Камилската долина

Мнение от bai mile1 »

Гн Генарал,Вие поне сте контактували на живо с нашия герой,тогава пак ли се държи така?Щото то майтап майтам ама почвам да се съмнявам колко е майтап,та ако може да ни осветлите по въпроса ще Ви бъда благодарен. :lol:
Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
KRASSI
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от KRASSI »

Мислех, че е луд гений но след като се запознах с него разбрах, че е само луд :lol: :drinkers:
Ма нещо съм изтървал ли ...писал е за мойта лодка ли ? :roll:
Човек се ражда само с име и то дарено!
Живее в илюзия от мечти сред близки хора,
умира сам в реалноста !
Оставя добрите си дела за да го помнят,
отнася лошите със себе си отвъд !!!!!
bai mile1
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bai mile1 »

Благодаря за отговора,аз лично прописах тук защото си лафим либерте свободно и разпускащо,в рамките на коректния тон разбира се :D ,няма модериране а пък и мерене на п....и,без претенции за майсторство и величие,изключвам нашия герой. :D Успокоих се че мнението ми се покрива с вашата констатация,затвърждавам мнението си че тук е мястото за разпускане след дългия работен ден и снежната зима :D .Очаквам лятото с нетърпение и успех на всички :D .Ицак ади бе кажи нещо :D :lol: за черните дупки и техния черен цвят :lol: :lol: :D
Има два важни момента в живота на човек – единият е, когато се е появил на тоя свят, другият – когато е разбрал защо.
Марк Твен
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

bai mile1 написа:,изключвам нашия герой. :D
И ко стана ся?Усещам,че поканата за Тича не важи и даже огради шъ слагаш да не идват луди? :shock: Че то Генерала,къф е къ зе тъ резна гръкльоча на петльо-френския и му изпи кръвчичата? :D То ак не си люд,ни стааш за сомаджийче! :mrgreen: :drinkers: Ти ся не мъ издай,че съм му разгадал тайните на гемийката,мезе такова! :cry: :D
bai mile1
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bai mile1 »

Тролка поканата си важи ама ти ма обвини несправедливо за тд,и тъй кат говориш за кръв ма тревожиш,ама нищо де ща посрешна лично,само не говори за основните цветове ща замоля щото си малко далече от тях, :lol: ама слушай го оня със схематаCMYK щото и аз таквоз работя ама печатаме на други носители та цветовете не са това което са,тя и женати ти е нарисувала нещо сабалям ама ти не слушаш :lol: ,ама слушай я бе :D :drinkers:A и Тролка в 6ти клас са учеше за бялата хроматична светлина и дифракционата решетка,дължина на вълната на светлината(ама не електромагнитната) и нейното виждане през решетката по спомени ти говоря не чета в уикипедия,то има неща в живота дето трябва да ги научиш с времето им ,след туй колкото и да четеш не става :fishing2: :D :drinkers:
Марк Твен
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Спокойно,чета от места до които нямате достъп!Тя науката не се движи от спомени,а от акъл!Та не се притеснявай за мен,оправно момче съм и нещата ми се случват,дори и със сомовете! :wink:
bai mile1
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bai mile1 »

Тролка то май само със спомени живееш,в таз пуста тежка чужбина :lol: ,ама то и за туй си вземал изпитите в края на срока с шише уйски,изпито заедно с даскала,мечешка услуга ти е направил тоз даскал ,предполагам си го разбрал :wink: :drinkers:
Марк Твен
Аватар
yco
учете се от него
учете се от него

Мнение от yco »

Аз съм го писал бе бай Миле, ама не четат, ама не само не четат и не ме цитират, дори хора с уж висше им дадено образование... :wink: до сега всички щяха да гледат и спорят на тъпо, не че сега спорят наумно... :lol:

http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... &start=285

И сега всички вкупом разбират от тапетума...от трол, кой по-голем Трол... :wink:
Аксел пише на тапетаѝ:...Тапетума си е номер едно, ама не го знаеш, а...?
Тапета му отговаря, като убодено теле от ветеринар.... :wink:

- Каку искаш да кажеш с тува...?.....тапетума де...мисли си, че понятието му е персонална обида.... :lol:

Кажи ми ся, мили ми бей Миле, кво да ги праиш такива с висшите и низшите образования... :lol: , ако бях в Шумен сега, директно ги тиквах в гарнизонния арест, знаеш ли къде се намираше, на пъпа на Шумен, ..хората в София си имат мавзол..лай на пъпа, а пък на пъпа на Шумен си построили - Дисцип. :roll:
Ама като се разхождах, доста невинно при първата ми отпуска и хоп влязох в Дисципа.... :lol: , мислих си е че е музей на мадам Тисо, ортака ми по килия беше с изкривена на 180 градуса глава и ми каза-Аз съм най-страшният тука.. :lol: ., само му намигнах и на сутринта, като излязох от там главата му вече си беше на мястото, ама май беше много недоволен...от чакръкчията.... :lol: :lol:
при зор тука ша е срещата. :evil: :lol: ..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m
Аватар
yco
учете се от него
учете се от него

Мнение от yco »

Мда, и това мнение са ми го изтрили, добре че телето го е сгрибал без да иска с цитат..Мерсии... :lol:
Там повече никога писане, нали така ми казваше тука Трюфеле, Тролей, Термофокъл и Трофий... :lol:

Yco-Camel valley написа:
Дали сома вижда цветно - категорично да.
На какво разстояние вижда - Като повечето костни риби вижда до 15 м.
Хоризонтално видимо поле е 160-170 градуса, вертикалното е около 150 градуса.
Повечето от рибите имат монокулярно зрение, без общо зрително поле. При сома очите са по-напред и имат препокриване на зрителното поле - бинокулярно зрение, това му помага да вижда обемно, като пъстървовите риби и... човека.
Изводите ще си направите сами. :wink:

източник,,,http://forum.fishing-mania.com/viewtopi ... &start=255
те и другото ще изтрият та копи...

Относно цвета на виждане е доказано многократно, чрез опити. Дори доста семейства от по-низшите хрущялни риби имат цветно виждане.
Почти всички костни риби имат цветно виждане, като с дълбочината намалява обхвата в горната част от спектъра-откъм червено и жълто.
Опитите са прости и вие можете да ги приложите с малко сомче (silurus glanis) в аквариум, поставят се цветни чашки с основната гама от цветове в осветен аквариум с полихромна светлина и зареждате храната в само една чаша с определен цвят, като всеки ден измивате/сменяте и размествате чашите. След няколко дни не слагате храна, но рибата е при цветната чаша и си търси храната там - рефлекторна методика.
Цялата информация е от: "Екология на рибите" , Г Никольский 1974 г. Zа обучение биологични специалисти в университетите на СССР.

................

Не подценявайте руската школа. :D Човека е завеждал катедрата по ихтиология на Московския университет " М,В. Ломоносов"
Преподавал е в университетите на Киото и Хокаидо. Този учебник е преведен на английски, японски и ...
Че има слепи пещерни риби и риби живеещи на големи дълбочини е факт, под 500 метра човешкото око не вижда, а на 1000 метра чувствителна фотографска плака чернее след експозиция 1 час. Но говорим за Сом все пак, който е живял в реки с дълбочина макс. 30-50 м.
На времето, като бях студент, един приятел казваше.: - Аз знам повече от професора. Като свърши изпита, аз го взех той не, та го питах, кой сега знае повече, професора или ти. Отговори ми - Аз.... :D . Отвърнах му, да ама май той пише оценката..... :mrgreen:
Мажа пръта със сензодин и се маже аферим... :mrgreen:

...............................

Примерна цветна карта на воблерите по дълбочина за тролингистите и троловете... :lol:

Изображение

Сега да го коментираме и за кльонкаджиите. При бистра вода сома трябва да вижда до 10 м пълна цветова гама. След това отраженията от стръвта ще бъдат смесени между зелено, синьо и виолетово. Оттам може да се направи и извод за стръвта. Примерно на 15 м една каракуда ще се вижда по-добре от черна мряна, при мътна вода нещата се доста трагични. Поне 50% се намаля скалата, че и повече.
Мажа пръта със сензодин и се маже аферим :wink:

............
Сега му намерих и библиографията в "Большая советская энциклопедия", щото до сега цитирах от книгата му само.
Ей тази книга ме интересува, дано да я намеря....Частная ихтиология, 3 изд., М,, 1971.

Никольский Георгий Васильевич [р. 23.4(6.5).1910, Москва], советский зоолог-ихтиолог, член-корреспондент АН СССР (1953). В 1930 окончил МГУ, с 1932 работает там же, с 1940 профессор, с 1941 заведующий кафедрой ихтиологии. С 1956 заведующий лабораторией в институте эволюционной морфологии и экологии им. А. Н. Северцова АН СССР. Основные работы по экологии, систематике, биогеографии рыб, биологическим основам рыбного хозяйства. Разработал теорию фаунистических комплексов, представление о популяции как саморегулирующейся системе. Основатель (1953) и главный редактор журнала «Вопросы ихтиологии». Государственная премия СССР (1950). Награжден орденом Ленина, 3 др. орденами, а также медалями.

Соч.: Рыбы Таджикистана, М. ‒ Л., 1938; Рыбы Аральского моря, М., 1940; Биология рыб, М., 1944; Рыбы бассейна Амура, М., 1956; Экология рыб, 2 изд., М., 1963; Теория динамики стада рыб как биологическая основа рациональной эксплуатации и воспроизводства рыбных ресурсов, М., 1965, 2 изд., М,, 1974; Частная ихтиология, 3 изд., М,, 1971.

Лит.: Г. В. Никольский, М., 1969 (АН СССР. Материалы к биобиблиографии ученых СССР. Серия биологических наук, в. 1).

http://dic.academic.ru/dic.nsf/bse/1139 ... 0%B8%D0%B9

..............
При повечето риби-хищници.... и при сомовете (Siluridae), както и при бозайниците-хищници има същия заден (отразяващ) слой от кристали в окото наричан "Tapetum lucidum" (ей не е случайно... :lol: ) , който отразява видимата светлина за по-добро нощно виждане. Това също е характерен факт за цветно виждане.
Както казват - светят ли му очите - бягай... :lol:

http://en.wikipedia.org/wiki/Tapetum_lucidum

е прехвърлих си инфото от другия форум и в прав текст им казвам:

- Хайде сега трийте там де, и на корем.. :mrgreen:
знам, че педалите явно са били горни, щото долните не трият, а само си лъзгат гумичките по чуждия рюкмеч :lol:
при зор тука ша е срещата. :evil: :lol: ..http://www.facebook.com/groups/636519234334902
Адмирал-Краси 112kg, 2,56 m
Вицеадмирал-Милко Георгиев 102.5kg, 2,60 m
Контраадмирал- Николай Гълъбов 91.2kg, 2,51 m
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

bai mile1 написа:Тролка то май само със спомени живееш,в таз пуста тежка чужбина :lol: ,ама то и за туй си вземал изпитите в края на срока с шише уйски,изпито заедно с даскала,мечешка услуга ти е направил тоз даскал ,предполагам си го разбрал :wink: :drinkers:
Не ти е пълно Досието Ми! :shock: И Водка Смирнофф давах,та гледай да го допълниш да нът те изпревари друг и да вземе по-високия чин под носа или окото ти! :mrgreen:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

yco написа:Там повече никога писане, нали така ми казваше тука Трюфеле, Тролей, Термофокъл и Трофий... :lol:
Ей тази книга ме интересува, дано да я намеря....Частная ихтиология, 3 изд., М,, 1971.
Да,но понякога нещата трябва да се случат въпреки волята ни!За това си ценен!Защото виждаш и мислиш цветно,а не като повечето черно-бяло!Книгата не е проблем да се намери за 5-10лева или спекулативно на 25лева на Славейков-София,но е морално остаряла като нас! :mrgreen: Обсъжда се нещо,което е ясно от 200 години!Сега е 21-ви век и ти е бедна фантазията до какво ниво е науката! :drinkers: Ицо за онези,които още мислят в черно-бяло от 18-20-ти Век и не са виждали цветно око на риба-сом,ги черпя с това! :drinkers: За да знаят поне малко,каква е реалността,а не кой глупак ги облъчва с черно-бели лъчи! :mrgreen: Око на сом за начинаещи физици от 7-ми клас! :mrgreen: Подарък за Цветния форум и Цветните хора! :drinkers:
Изображение
A schlieren photograph shows the zones of a fish lens that focus different spectral ranges (colors).
Последно промяна от Troli Rapala на Пон Яну 16, 2017 9:21 pm, променено общо 1 път.
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

Окото винаги е изградено от пръчици и конуси/шишарки по форма/ за цвят!Няма как окото да е изградено от пръчици и да му липсват конуси за трите цвята в ретината!Елементарно!И когато некой собственик на фирма за воблери твърди,че е Ихтиолог и сома няма конуси в ретината,значи е некомпетентен или лъже!Не само е некомпетентен ихтиолог,но и крадец на форми и цветове от по-големи фирми!Когато прекали с кражбите му спират прозводството на даден цвят или модел,защото треа да киха за патенти!Моделът Тено е типичен пример,че го спира иначе треа да плаща права на Тено от Финландия-риболовен гид! :wink: :drinkers:
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

yco написа:Там повече никога писане, нали така ми казваше тука Трюфеле, Тролей, Термоф.....
1-ви Закон на хищника-"Жертвата трябва да бъде объркана,преди да бъде изядена"! :idea:
bai mile1
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bai mile1 »

Ей Ицак ади бе от кога чакам да пропишеш :D ,за цветовете не си прав,щото (сега ти обяснявам професионално)дължината на вълната на цвета се променя,според цвета на водата(мътна или бистра),има и ултравиолетов спектър ,който минава и в кална вода,ама човек не го скива :lol: а пък к :D как го скива сома само Tролката знай,Тролка то и смирнофа не тий помогнал много ама, :D .Предлагам да не са плюйме и да не играем на наши и ваши :D ,Ицак дисципа си е там ама вече не е дисцип ами военна полиция :lol: Има и женски състав охранители :D ,ама няма любов,всичкин искат кинти :D :fishing2:И тоз прословут тапет в окото само УСИЛВА и малкото попаднала светлина отразявайки я обратно към окото :lol: и сома едва ли вижда цветно :D :lol: :drinkers:А и Тролка не намесвй шараните в спора,че са ми слабост :lol: ,и скиват и те в тъмното :D ,даже и са хранят ама ти отде да знайш нъл си професионален тролингист :lol: :D :drinkers:
Последно промяна от bai mile1 на Пон Яну 16, 2017 10:19 pm, променено общо 1 път.
Марк Твен
Troli Rapala
учете се от него
учете се от него
Обратна връзка:

Мнение от Troli Rapala »

bai mile1 написа: и сома едва ли вижда цветно :D :lol: :drinkers:
Па много ясно,щом ти го казваш! :D Това е тайна секта и за да почнеш да ловиш сомове във България,треа да прескочиш поне Троли!Генерал така лесно не се става!Без уиски и водка,нема как да ме прескочиш!Слушаш ли?Ако не слушаш и не отговаряш правилно,ще ловиш попови лъжички до 2 кила още,дай Боже 50години! :mrgreen: :drinkers:
Заключено

Обратно към “Риболов на кльонк”