Закупуване на лодка.

Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1

Публикувай отговор
Аватар
kiril_bulgaria
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Re: Закупуване на лодка.

Мнение от kiril_bulgaria »

Тази струя, която е вижда, че излиза от двигателя, не е самото охлаждане.
Това е контролна струя, показваща, че охлаждането на даден двигател работи.

Дебитът на струята може да бъде намален и от запушване на контролният отвор. Получава се обикновено, когато двигателя работи в плитка вода и частици пясък се засмукват или имаме корозирал материал, който е запушил контролното отверстие.

За износването на Impeller (водната турбинка) има много причини, които не са обект на тази дискусия.

Проблем с охлаждането може да има и при повреден термостат. Работното му положение е около 60С.

Когато имате съмнения, за такъв проблем, използвайте инфрачервен термометър и измервайте температурата в района на цилиндровата глава.
Изображение
lozzy.68
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lozzy.68 »

Къде фтидахмее...Темата май беше,нещо за лодка,...?!?!?!?!?!? Не ремомт и... :? :drinkers:
lozzy.68
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lozzy.68 »

Колеги, дайте съвет, смятам да купувам надуваема лодка с твърдо дъно 3,20м с двигател около 10 коня. Кажете какво да гледам,най-вече по двигателя.
Какво,ще му се отговори?!?!?! .......температура на ...?! ,,,, :rolleyes: Лодката си е лодка, щом е надуваема,надуваш и проверяваш за пропуск (дупка!) Провери дъното,там се просуркват по скали,миди и т.х.,Двигател,палиш го,дори и в кофа от сирене,важното е да хвърля Мощна струя вода !!! Другото, ако е втора ръка,какво,ще ти каже продавача!!!Ако е пич,ще Ти каже всичко,ако е Путек,само ще се хили и О.К.,О.К..... Мой комшия продаде ..Тохамаран,, 300 разлепен,но им каза,за това го продавам!!! И клиентите го купиха!!!!!! :wink: Всеки знае какво,търси,друг е въпроса на каква цена !!! :drinkers:
Аватар
kiril_bulgaria
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Да, бе, да. Окепазихме темата и питането на колегата dnvelev

За двигателя - запали двигателя, с охлаждане. По-напред в темата имаше показано как. Нека да поработи малко. Отвии свещите, примери компресията. Щом двигателя е около 10кс, то е с два цилиндъра. Трябва де е еднаква.

Двигател около 10кс е с отделен резервоар. Той си върви с двигателя. Недей забравя, че един нов 25л резервоар Ямаха е около 160лв, а помпичката с маркучета Ямаха е около 60лв. Това са си пари.

Ако леко е одраскан двигателя или капака, да не те смущава. Това са около 40кг, знаеш ли как се носят от колата до лодката? А и как се пренасят в багажника? Винаги се драска.

Двигателя го закупи от човек, хубаво е да му знаеш историята и защо го продава. Но като цяло, втора ръка двигател си е "котка в чувал".

Ако си от Бургас и аз съм в Бг, пиши ми на ЛС, ще дойда да го видя двигателя.

За надуваемите лодки (жаргонно "джапанки"), питай колегата КИРО. Той е човек с голям опит в ремонта им. Неговите съвети ще ти бъдат безценни.

Знам само (чувал съм за теста), че джапанката трябва да се напомпа при стайна температура и на сутринта не трябва да е спаднала. Другият метод за проверка е с пяна, дали някъде не прави балончета.

Най-добре питай КИРО.

Допълнение: Забравих да пиша, че двигателя е съвкупност от Gear box и Power Head.
Като говорим за двигателя, важен сборен детайл е и Gear Box. Кутията, където е редуктора.
Кутията, която завършва с гребният винт, - за луфтове, цвят на маслото, стружки, превключване.
Изображение
lozzy.68
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lozzy.68 »

Друго,което,рядко се споменава е,че гуменяка е в пъти по -стабилен на вълна(статичен) и много по трудно се преобръща от стъклопластовата !!! :wink: Верно ли?! :drinkers:
d.dim
новобранец
новобранец

Мнение от d.dim »

lozzy.68 написа:Друго,което,рядко се споменава е,че гуменяка е в пъти по -стабилен на вълна(статичен) и много по трудно се преобръща от стъклопластовата !!! :wink: Верно ли?! :drinkers:
Не.
dnvelev
новобранец
новобранец

Мнение от dnvelev »

Благодаря за отговорите, доста неща разбрах.Дано имам късмет с двигателя,щото лодката е лесна-ако има дупка-лепиш и толкоз.Ама двигателя ако се ебава са си нерви.Аз ей така, имах една Хонда 400 кубика 4 цилиндъра 16 клапана,разказа ми играта.Повече лежах под него отколкото да го карам.Че и частите- все едно за кола купуваш.Двигателите за лодки поне са с два цилиндъра :) Само се чудех-понеже засега смятам двигателя да е 8-10 коня,ако падна на 5-6 за лодка 3-3,20 малко ли ще е?
d.dim
новобранец
новобранец

Мнение от d.dim »

dnvelev написа:Благодаря за отговорите, доста неща разбрах.Дано имам късмет с двигателя,щото лодката е лесна-ако има дупка-лепиш и толкоз.Ама двигателя ако се ебава са си нерви.Аз ей така, имах една Хонда 400 кубика 4 цилиндъра 16 клапана,разказа ми играта.Повече лежах под него отколкото да го карам.Че и частите- все едно за кола купуваш.Двигателите за лодки поне са с два цилиндъра :) Само се чудех-понеже засега смятам двигателя да е 8-10 коня,ако падна на 5-6 за лодка 3-3,20 малко ли ще е?
Не.
Аватар
kiril_bulgaria
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Нямам досег с надувни лодки, но мисля, че на глисаж няма да може да излезе.
Защото основното предназначение на гуменките е да глисират. Те не са водоизместващ тип лодка.
Ако беше водоизместващ тип пластмасова лодка, 3.30м, двигател 5-6кс щеше да е напълно достатъчен, поне по това, което сме учили в университета.
Дори незнам дали и 9.9кс двигател ще ти е достатъчен, със запас от мощност, в зависимост от броят на хората и товара. Но и едно на ум: разхода на гориво, трябва си вече и голям резервоар. То и затова всички от 9.9кс нагоре са с външен резервоар.

Но в тези два раздела, има много теми, разгледай ги. Ще получиш много информация, която ще ти е в помощ. Довери се на колегите, всеки е минал по твоят път и е споделил болката си:

Екипировка
viewforum.php?f=29

Лодки и сонари
viewforum.php?f=165

Допълнение: Виж и тази тема:
Въпрос за глисаж
viewtopic.php?f=29&t=27219
Последно промяна от kiril_bulgaria на Съб Фев 11, 2017 2:31 pm, променено общо 2 пъти.
Изображение
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

Има 6кс ,2тактови Ямахи с 2цилиндъра,няма да има проблем,ама с 6кс, 4 тактов ,много ще зависи и от лодката,щото с 2,90/3,00м понякога по трудно излиза на глисаж,отколкото 3,20/3,30м

Merkury 8ks 2 takta,лодка 3,30м с двама и багаж около 300кг

https://www.youtube.com/watch?v=TYjt-gf2R24

Yamaha 6 ks 4 takta,лодка 3,30м

https://www.youtube.com/watch?v=hCpEYvOjB-4

Като това с лодка 2,90м не става
Аз там съм пораснал...
Аватар
bobo_33333
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от bobo_33333 »

lozzy.68 написа:1 Лодководачите дърпат леко 1-2 пъти въжето на пълен оборот (превъртване на КММ) 2 Дърпат леко 1-2 пъти въжето на пълен оборот (превъртване на КММ).
•Връщам смукача.
•и след това рязко дърпане за палене. :wink: Oт това по ЯСНО, здраве му кажи!!! :) 3 Говорех,ако е с вграден резервоар,без ,,лимонка,, , знаеш ,кога ще запали от първия път....... :?: таз догодина !!!!!!!!!!!! Ай наздраве и много слука!!! :drinkers:
То щот ви е ясно,дърпате по 1/2 пъти леко и после рязко,че и и лимонки слагате ,нямате ли запалки ,по лесно е :lol:
Как 5 двигателя дет съм имал ,от 2,6кс/ 3,5кс /6кс /8кс и 9,8кс ,палят с четвърт оборот ,не от цял,не знам,не му разбирам
Аз там съм пораснал...
Аватар
трапера
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от трапера »

kiril_bulgaria написа: Недей забравя, че един нов 25л резервоар Ямаха е около 160лв, а помпичката с маркучета Ямаха е около 60лв. Това са си пари.
Но може и така. От поцинкована ламарина, запоен с калай, облепен с листова изолация от микропореста гума с алуминиево фолио-термозащита. Събира около 25литра. Круша и маркучи от магазин за авто части струваха около 20лв.
Изображение

Това в случай, че няма резервоар към мотора, а човек може сам или с помощта на приятел да си го направи.
лягам си star
събуждам се super star

Alt ist man erst...wenn die Kerzen mehr kosten als die Geburtstagstorte!
lozzy.68
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от lozzy.68 »

Бобо,голям го вадиш,брат,само да не е МЕК!!! :wink: Ако решиш,кажи Ти и кога и къде,ще проверим Твоите идеи!!! :? Естествено с видео- съдия за да видят всички от форума!!! Аз съм Мъжкар,ако се съгласиш,който не запали от РЯЗ ,си реже пръст от ръката,(ще сме демократични,който си изберем де :o ) ,навит ли си ?!?!? :D Не ме интересува ,колко мнения имаш(уважение за което!!!) Облога Важи!!! Обичам ИСТИНАТА !!! :D
Аватар
kiril_bulgaria
ще става разбирач
ще става разбирач
Обратна връзка:

Да, разбира се, че може. Мислил съм и са пластмасова тубичка 10л от бензиностанция. Всичко може да се преправи и да се спестят пари.

Но ако колегата купува двигател с външен резервоар, то те вървят комплект с двигателя. Да си го търси, а не продавача да хитрува.

Изчисти си критериите ТОЧНО какво ти трябва, как ще стопанисваш лодката, защото за мене при гумена лодка задължително гараж или паркинг. Не бих рискувал да я оставя на улицата, някои доброжелател може да ѝ играе един нож, за какво ще я използваш, къде ще я пускаш на вода, колко кг тежи -... все въпроси, на които трябва да намериш отговор, преди да купиш лодката

И още нещо - височината на транцевата дъска. Оттам имаме два двигателя - с къс и дълъг ботуш.
Изображение
dnvelev
новобранец
новобранец

Мнение от dnvelev »

kiril_bulgaria написа:Да, разбира се, че може. Мислил съм и са пластмасова тубичка 10л от бензиностанция. Всичко може да се преправи и да се спестят пари.

Но ако колегата купува двигател с външен резервоар, то те вървят комплект с двигателя. Да си го търси, а не продавача да хитрува.

Изчисти си критериите ТОЧНО какво ти трябва, как ще стопанисваш лодката, защото за мене при гумена лодка задължително гараж или паркинг. Не бих рискувал да я оставя на улицата, някои доброжелател може да ѝ играе един нож, за какво ще я използваш, къде ще я пускаш на вода, колко кг тежи -... все въпроси, на които трябва да намериш отговор, преди да купиш лодката

И още нещо - височината на транцевата дъска. Оттам имаме два двигателя - с къс и дълъг ботуш.
Да, всички тези неща съм ги мислил. Мястото на морето където ходим е точно за лодка.Вила на първа линия точно до пясъка.За резервоара- не всички си продават двигателите с резервоар.То не е и задължително,де.Защо да върви комплект?А дължината на ботуша как се определя спрямо дъската? Защото ако не намеря комплект-лодка с мотор, ще трябва да търся двигател отделно.
Публикувай отговор

Обратно към “Риболов от лодка”