Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
naRiba.com
Форум
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
- Новобранец84
- новобранец

Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?
Благодаря Ви колеги ! Ще си взема на морето плетено 0.10, още някоя бомбарда - плуваща 25 или 20 гр. и ще търся такава дето гази от 0.5 - 1 м. Даже не знам моята прозрачната дали не е полупотъваща. Тия бомбарди ги имам от миналата година, но не дойде ред да ги ползвам. Други куки, също така четворни или поне тройни вирбели. Този монтаж го направих с подръчни средства за проба, ходих да метна на едно язовирче на близо, за това и с тези карабинки иначе знам, че са предпоставка за оплитане. Хвърлих само 3 пъти за проба че бързах и си тръгнах. Не съм много сигурен но мисля около 60 - 70 м на вътре - това с 30 гр, НО нямаше вятър както е на морето. А и ще си навържа няколко повода, може и с различни куки. Пак Благодаря и Наслука !
-
Чакала от Варна
- ще става разбирач

Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?
Абсолютно !Pe6o_Tikvata написа:Значи и аз да се изходя по тематаплетено 0,14 е дебело по добре 0,10 за него не трябва шок лидер , бомбардата нанизана направо на плетеното влакно , под нея мънисто , стопер и троен вирбел.Повода 0,14-0,16 според избора на човека флуорокарбон дължина един колач(колкото можеш да си разтвориш ръцете настрани) куки 12 номер Gamakatsu LS 1050. http://www.orozov.com/product/21/gamaka ... -1050.html Компромис с куките не правя .Пробвал съм и другият монтаж с ограничена бомбарда но с него имам повече оплитания и не ми харесва.От тази година съм с плетено влакно 0,08 с шок лидер 0,20 Ред девил
Поздрави и Наслука
С една забележка,че 0.14 изисква някои неща...!!! Колегата да слага 0.16 и да се радва на риболова...
Хубаво е гостите да знаят,че зерганата е ,,тънка'' риба и то не само на вид !
Това е единствената риба в Черно море,която не търпи компромиси с такъма!!!
Всички други,много или малко ,позволяват волности или небрежност...
Наслука и пускайте обратно писалките - от наша гледна точка ,в тях няма нищо,но ако не пораснат,поради стрес или травма, ще нахранят кучетата,а те в крайна сметка са най-голямата цел на нашего брата...
Морето обича хората,които го обожават !
За кучетата съм и вързал една
Петичка с шлаух.
За сафрида те едно за закуска деветка
Отивам малко да потичам в парка,
Че е все още хладно да се пораздвижа.
Че се сванах на един стол да връзвам.
Петичка с шлаух.
За сафрида те едно за закуска деветка
Отивам малко да потичам в парка,
Че е все още хладно да се пораздвижа.
Че се сванах на един стол да връзвам.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Риболовци.
За заргана това е начина, За нашето море от брега по дебел конец от 0.6-0.8 по японската номерация не е нужен. За тях шок лидер не е нужен. За тия с по прецизно оборудване (водачи и макара) 0,4 или 0.3 на Gosen с шок лидер 6-7 м в размер 0.8, Размерите ги пиша в японска номерация, защото ако размера е в мм, обикновенно трябва да умножаваш по 2. На око, размет 0.6 затълва около 1-1.2 мм от ролката, на която се продава. Размер 0.4, 150м запълва 1 мм шпула 4000 на шимано, 0.6 около 1.5 мм.Pe6o_Tikvata написа:.....
Зарган не се засича. Когато усетиш кълванане, спираш за 2-4 с и ако последва мощно опъване на пръчката, лекичко с върха дозабиваш куката и вадиш спокойно. Ако не, продължаваш проводката.
Червея се нанизва през устата острието излиза на 1-2 мм отдолу, червея виси целия на извивката на куката, не се ниже нагоре. Изполват се само цели дълги поне 3-4 см четвеи. Остатъците от стария се махат. Червеите трябва да престоят поне един ден в хладилника, като им се сменя вестника, да не е мокър. Така изсъхват и се стягат. Пресните червеи се късат при замаха. Следете си бомбардата, ако не виждате червея при летенето, значи се е скъсал и проводката ще е напразна.
Освен плаваща бомбарда ви е нужна и няколко прозрачни 20, 25, 30 гр. Те обикновенно са 4G, т.е. потъват като 4 г. олово. Сачми от оръжейния магазин, подходящо свредло и елетронен кантар, 10 гр сачми по бомбардата и става 14G. Трябват ви 4,6,8,10,12,14 G. Вече сте готови за всякакви условия и дълбочини. Общото тегло на бомбардата около 30 гр.
Нещо не се хвалят с улов по лодките.
Те вързах и за капитана на мойта лодка
С различни бидеми за капризни риби.
Номер 8, и 9 с номер 5 една кука долна,
За некой чернокоп.
Навън напече,аз си сипах едно винце
Докато вържа и за едро.
Тия са 3/0 и отгоре ще има октоподи.
Те вързах и за капитана на мойта лодка
С различни бидеми за капризни риби.
Номер 8, и 9 с номер 5 една кука долна,
За некой чернокоп.
Навън напече,аз си сипах едно винце
Докато вържа и за едро.
Тия са 3/0 и отгоре ще има октоподи.
Риболовци.
-
Чакала от Варна
- ще става разбирач

Понеже казах,че и аз ще питам ето питам:rap66 написа:
За заргана това е начина, За нашето море от брега по дебел конец от 0.6-0.8 по японската номерация не е нужен. За тях шок лидер не е нужен. За тия с по прецизно оборудване (водачи и макара) 0,4 или 0.3 на Gosen с шок лидер 6-7 м в размер 0.8, Размерите ги пиша в японска номерация, защото ако размера е в мм, обикновенно трябва да умножаваш по 2. На око, размет 0.6 затълва около 1-1.2 мм от ролката, на която се продава. Размер 0.4, 150м запълва 1 мм шпула 4000 на шимано, 0.6 около 1.5 мм.Pe6o_Tikvata написа:.....
Зарган не се засича. Когато усетиш кълванане, спираш за 2-4 с и ако последва мощно опъване на пръчката, лекичко с върха дозабиваш куката и вадиш спокойно. Ако не, продължаваш проводката.
Червея се нанизва през устата острието излиза на 1-2 мм отдолу, червея виси целия на извивката на куката, не се ниже нагоре. Изполват се само цели дълги поне 3-4 см четвеи. Остатъците от стария се махат. Червеите трябва да престоят поне един ден в хладилника, като им се сменя вестника, да не е мокър. Така изсъхват и се стягат. Пресните червеи се късат при замаха. Следете си бомбардата, ако не виждате червея при летенето, значи се е скъсал и проводката ще е напразна.
Освен плаваща бомбарда ви е нужна и няколко прозрачни 20, 25, 30 гр. Те обикновенно са 4G, т.е. потъват като 4 г. олово. Сачми от оръжейния магазин, подходящо свредло и елетронен кантар, 10 гр сачми по бомбардата и става 14G. Трябват ви 4,6,8,10,12,14 G. Вече сте готови за всякакви условия и дълбочини. Общото тегло на бомбардата около 30 гр.
1.Защо зарганата не я засичазш ?
2. 1-2 мм. не е ли малко за пробиване на червея ?
3. Ако се наниже през главата нагоре по бидема и се спусне да виси ,какво би се случило ?
4.Какъв е смисъла да се утежняват именно прозрачни бомбарди ?
5. Как става това ? /аз знам само един начин за утежняване на бомбарда и той не е със съчми !/
6.Защо са нужни толкова различни бомбарди за зарганата ?
Моля въпросите ми да бъдат приемани ,като част от нормален диалог !
Поздрави !
1. Като ми опъне пръчката, куката му е врче в г..за, тия куки които Пешо е посичил. Засичане не е нужно. Леко с връхчето за всеки случай. Работим с конец, да не забравяме.
5. Дупчиш по средата със свредло колкото дачмите и ги набиваш една по една в дипката. Дупките равномерно по диаметъра, да има симетрия. Става бързо. За да знаеш колко G е бомбардата, слагаш еднакво количество сачми в дупка, примермо 1 гр.
2. Устата на червея е най твърдата част, и е достатъчна да стои на куката, изпънат и движещ се естествено. Аз дори ползвам 16 номер от тия камакатсута.
4. Финансов. Качествените бомбарди с вярно G са по 8 лв., а прозрачните по 2. Освен това точно тоя грамаж и G което ти трябва, токущо свършила.
6. Вятър, вълна, без вълна, без вятър, на 1 м, на дъното, бързо, бавно, на пропадане, от скали, от буната - различни условия, различни изисквания.
5. Дупчиш по средата със свредло колкото дачмите и ги набиваш една по една в дипката. Дупките равномерно по диаметъра, да има симетрия. Става бързо. За да знаеш колко G е бомбардата, слагаш еднакво количество сачми в дупка, примермо 1 гр.
2. Устата на червея е най твърдата част, и е достатъчна да стои на куката, изпънат и движещ се естествено. Аз дори ползвам 16 номер от тия камакатсута.
4. Финансов. Качествените бомбарди с вярно G са по 8 лв., а прозрачните по 2. Освен това точно тоя грамаж и G което ти трябва, токущо свършила.
6. Вятър, вълна, без вълна, без вятър, на 1 м, на дъното, бързо, бавно, на пропадане, от скали, от буната - различни условия, различни изисквания.
Бомбардата много бързо се вдява със задмукване. Пъхаш от едната страна и задмукваш от другата. Бомбарда се сменя за една минута. Заргана стои в един слой и трябва да се търси по вертикала къфе е в момента. Гледайте тия които хващат, с каква бомбарда са и колко йързо въртят. Те не са магьосници, а да улучили дълбочината
-
Чакала от Варна
- ще става разбирач

Чернокоп и Лефер !!!/с главна буква/
Уважаеми гости на Черноморието,
Царя на морето идва !!!!!!!!!!!!!!!!!
От утре 22 август,по стара традиция започва обратното броене за първата риба...
Пожелавам на всички Въдичари втора 2013 и слуки, като през 80-те...
Начини за риболов на Леферови:
1. От лодка с :
а/дълго чипаре/класика/ с 20-30 куки,скандили и т.н.
б/късо чипаре с пръчка
в/тролинг
г/кастингов с воблери/може и с други изкуствени.../
д/блесни /вкл. вертикални.../
2.От брега:
а/чипаре
б/бомбарда със червей
в/оловно топче
г/воблери
д/блесни
е/нощен със светещ ваглер на филе...
* Статичен
*Динамичен
ж/Тук е мястото да ви обърна внимание в/у един забравен/пренебрегван/,начин на риболов...
РИБОЛОВ НА ДЪНО !!!
Унищожаването на мостове и естакади по Морето ,обрече този вид риболов на забвение,но аз ще си позволя да напомня за него...
Ако искате да вземете Лефер ,а не Чернокоп търсете го именно ТАМ !
Емоцията е неповторима - няма в БГ такова нещо...600-800 г. риба ще ви счупи въдицата !!!За по-големи няма да говорим ...
За целта ви трябват няколко неща -
Безсънна нощ,корава пръчка с такава макара,пясъчно дъно,дълбочина около 3 м. и нагоре,две куки,50-100 г. олово,здрави конци,светещ връх/може и дрънчащ/,филе,моментална реакция и нерви като въжета... не на последно място кеп/ако сте нависоко..../ !
Ударите са Ферарита и не може да се сравнят с нищо друго !
Ваденето оставя спомени за цял живот...
Такъма за този вид риболов е прост,но има хитрини,които гарантират успехи...
Намерите ли подходящо място,не пропускайте...срещата с голяма риба ,,горе''е рядкост!!!Големите са ,,долу'' !!!
Наслука !
Уважаеми гости на Черноморието,
Царя на морето идва !!!!!!!!!!!!!!!!!
От утре 22 август,по стара традиция започва обратното броене за първата риба...
Пожелавам на всички Въдичари втора 2013 и слуки, като през 80-те...
Начини за риболов на Леферови:
1. От лодка с :
а/дълго чипаре/класика/ с 20-30 куки,скандили и т.н.
б/късо чипаре с пръчка
в/тролинг
г/кастингов с воблери/може и с други изкуствени.../
д/блесни /вкл. вертикални.../
2.От брега:
а/чипаре
б/бомбарда със червей
в/оловно топче
г/воблери
д/блесни
е/нощен със светещ ваглер на филе...
* Статичен
*Динамичен
ж/Тук е мястото да ви обърна внимание в/у един забравен/пренебрегван/,начин на риболов...
РИБОЛОВ НА ДЪНО !!!
Унищожаването на мостове и естакади по Морето ,обрече този вид риболов на забвение,но аз ще си позволя да напомня за него...
Емоцията е неповторима - няма в БГ такова нещо...600-800 г. риба ще ви счупи въдицата !!!За по-големи няма да говорим ...
Безсънна нощ,корава пръчка с такава макара,пясъчно дъно,дълбочина около 3 м. и нагоре,две куки,50-100 г. олово,здрави конци,светещ връх/може и дрънчащ/,филе,моментална реакция и нерви като въжета... не на последно място кеп/ако сте нависоко..../ !
Намерите ли подходящо място,не пропускайте...срещата с голяма риба ,,горе''е рядкост!!!Големите са ,,долу'' !!!
Наслука !
Засмукванеrap66 написа:Бомбардата много бързо се вдява със задмукване.
-
Чакала от Варна
- ще става разбирач

Хубаво е да знаете,че всяко обикаляне,към момента за сафрид/и не само/ отсам Калиакра е губене на време !
Тук може да се случи риболов ,само ако падне водата на 22 -23 градуса.Силен запад,след като северняка не можа да свърши работа.
Казах,че морето тази година е бременно и е така !
Фрашкано е сриба но е ,,сварена''...случват се понякога такива работи...
Внимание !
Рибата е вече тук и доказателство затова е даляна на Зеленка :
20.08.2007г.
Лефери по 700-800 г. и гофани...
Количества чернокоп.
Паламуд по над 1,5 кг. и няколко направо турука...
Количества циганка.
Ако някой му се лови риба в момента - над Болата...
Водата е 15-16 градуса/долу/ !!!
В такава една ситуация/закъсняващи горещини/ ,се опасявам само да не цепне после направо на юг и да не влезе в залива при нас !
Или продължително ,,силно време'' и невъзможност да се работи!
Пази Боже,има такива години !!!
Тук може да се случи риболов ,само ако падне водата на 22 -23 градуса.Силен запад,след като северняка не можа да свърши работа.
Казах,че морето тази година е бременно и е така !
Фрашкано е сриба но е ,,сварена''...случват се понякога такива работи...
Внимание !
Рибата е вече тук и доказателство затова е даляна на Зеленка :
20.08.2007г.
Лефери по 700-800 г. и гофани...
Количества чернокоп.
Паламуд по над 1,5 кг. и няколко направо турука...
Количества циганка.
Ако някой му се лови риба в момента - над Болата...
Водата е 15-16 градуса/долу/ !!!
В такава една ситуация/закъсняващи горещини/ ,се опасявам само да не цепне после направо на юг и да не влезе в залива при нас !
Или продължително ,,силно време'' и невъзможност да се работи!
Пази Боже,има такива години !!!
Чух че по Царево се лови циганки
На дълго чепаре-25 куки 3 нули.
Сафрид също е дало,много едър.
Вчера около маслен нос до Бургас
Било много зле,но едно обръщане
На времето променя всичко.
Те свърших с 3 те нули.
Тия са ми една трета от мойте за сезона.
Които имам.
Преди това си купих 20,
Имам и подарък от Краси още над 20.
И съм подарил досега 10 и съм обещал
Да подаря още 20, които тепърва
Ще навържа.
На дълго чепаре-25 куки 3 нули.
Сафрид също е дало,много едър.
Вчера около маслен нос до Бургас
Било много зле,но едно обръщане
На времето променя всичко.
Те свърших с 3 те нули.
Тия са ми една трета от мойте за сезона.
Които имам.
Преди това си купих 20,
Имам и подарък от Краси още над 20.
И съм подарил досега 10 и съм обещал
Да подаря още 20, които тепърва
Ще навържа.
Риболовци.
-
darakchiev_77
- новобранец

Може ли малко по подробно инфо за този монтаж. Оловото е най отдоло и нагоре две куки като за кефалови илиЧакала от Варна написа:Чернокоп и Лефер !!!/с главна буква/
РИБОЛОВ НА ДЪНО !!!
Наслука !
две куки с ухо една в друга и след това подвижно олово на линията.
п.с. Темата е страхотна. Голямо БЛАГОДАРЯ.
- КИРО
- и господ не е толокова добър

- Обратна връзка:
Много съгласен с това написаното,само малко да допълня,Чакала от Варна написа: За целта ви трябват няколко неща -
Наслука !
и след удара,бързо вадене на "ферарито",
иначе излизат често само кордите.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
-
darakchiev_77
- новобранец

Метален повод или не е удачен.