профилактика макара

Счупили сте любимия си такъм? Попитайте останалите как да се справите с проблема

Модератор: emo vasilev

Публикувай отговор
rupa
новобранец
новобранец

профилактика макара

Мнение от rupa »

Реших да разглобя макарата си, че нещо се беше разлопала и със затягането на гайката под шпулата не постигнах особен резултат. Та вътре се беше напълнила със ситен пясък. Чистих я с четка за зъби джаджа по джаджа, но не постигнах особен резултат. Мисля да я потопя в бензин или разредител, но се притеснявам да не прецакам нещо. Не че макарата е кой знае какво, ама ми върши работа. Дайте идея с какво да отстраня пясъка, че то си е жив абразив и ще скъси и без това малко оставащия й живот.
sladkovodnij
новобранец
новобранец

Мнение от sladkovodnij »

Разглабям макарата напълно, червячните предавки и всички гресирани метални части измивам обилно с газ като използвам четка (за рисуване). Корпуса и останалите части изтривам със сухи парцали докато отстраня напълно греста от тях. След това обратната процедура - започвам да сглобявам и мажа с нова грес (високооборотна), водача на бигела смазвам с финно машинно масло. Тази профилактика я правя всяка есен преди да си зазимя такъмите. Имам макара RIOBY която вече ми служи 23 години благодарение на тези грижи. Корпуса и е от графитна сплав до сега не съм срещал по-качествено и прецизно изработена макара дори дизайнът и все още не отстъпва на новите модели. :D
Харесвам сръчните ръце!
atanasov2004
новобранец
новобранец

отговор

Мнение от atanasov2004 »

Колега , почистването става с екстрационен бензин или продават
един спрей с въздух и някаква бързо изпаряваща се течност с която
продухаш всички песъчинки и кал. Избърсваш с помучно парцалче разглобените части и смазваш с водоустойчива грес.
Незнам какво почистват с този спрей-даде ми го приятел и на флакона
пише DRUCKLUFT. НАСЛУКА !
pol
новобранец
новобранец

Мнение от pol »

Ãàç çà îñâåòëåíèå èëè êîðèñåëèí ñúùî âúðøàò ðàáîòà.

Íàáúëíè åäíà ïàíè÷êà (íå ïëàñòìàñîâà) è ãè ïîäðúæ ìàëêî âúòðå.
Ïîñëå ãè ïî÷èñòâàø ñ ÷åòêàòà âúòðå â ðàçðåäèòåëÿ è ãè îñòàâÿø äà èçñúõíàò.
Ñìàçâàø è ñãëîáÿâàø îáðàòíî. Îïèòàé ñå äà ïî÷èñòèø è êîðóáàòà íà ìàêàðàòà, ùîòî òàì ñúñ ñèãóðíîñòå îñòàíàëà ãðåñ + ïÿñúê.
pol
новобранец
новобранец

Мнение от pol »

sladkovodnij написа:Èìàì ìàêàðà RIOBY êîÿòî âå÷å ìè ñëóæè 23 ãîäèíè áëàãîäàðåíèå íà òåçè ãðèæè.
Изображение

Êàòî òàÿ ëè å ?

äæåëåçíà å
sladkovodnij
новобранец
новобранец

Мнение от sladkovodnij »

Pol има доста общи черти с моята макара, но моята е със заден аванс. Ще и погледна номера за да ти кажа точно. Вътре е с два графитни лагера а на оста един иглен. Ролката на водача на бигела за толкова години не е мръднала въобще, направена е от сплав като на SIC водачите.
Харесвам сръчните ръце!
rupa
новобранец
новобранец

профилактика макара

Мнение от rupa »

Благодарско на всички за отговорите. Ще си я почистя наново. :)
durumov
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от durumov »

sladkovodnij написа:Pol има доста общи черти с моята макара, но моята е със заден аванс. Ще и погледна номера за да ти кажа точно. Вътре е с два графитни лагера а на оста един иглен. Ролката на водача на бигела за толкова години не е мръднала въобще, направена е от сплав като на SIC водачите.
...ми тя твойта макара е като Мерцедес Бенц от 1930г., колега, един съвет: остави я , недей да ловиш с нея повече...ще придобие антикварна стойност...чудя се дали някога няма да направят Ретро Изложба на макари...като Ретро Ралитата, нали се сещаш :wink:

Моят въпрос е за друго: Къде могат да се намерят лагерчета за замяна на стари, по свалени размери - външ. диаметър; вътр. диаметър; ширина/дебелина :?:
Има ли вносител на такива миниатюрни лагери, като естествено да не са ментета...защото това съм го изпитвал при автомобил :idea:
били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!
Публикувай отговор

Обратно към “Как да си поправя или направя...?”