Къде се намирам:
Направи си сам
Как да си поправя или направя...?
naRiba.com

Форум

профилактика макара
Модератор: emo vasilev
профилактика макара
Реших да разглобя макарата си, че нещо се беше разлопала и със затягането на гайката под шпулата не постигнах особен резултат. Та вътре се беше напълнила със ситен пясък. Чистих я с четка за зъби джаджа по джаджа, но не постигнах особен резултат. Мисля да я потопя в бензин или разредител, но се притеснявам да не прецакам нещо. Не че макарата е кой знае какво, ама ми върши работа. Дайте идея с какво да отстраня пясъка, че то си е жив абразив и ще скъси и без това малко оставащия й живот.
-
- новобранец
Разглабям макарата напълно, червячните предавки и всички гресирани метални части измивам обилно с газ като използвам четка (за рисуване). Корпуса и останалите части изтривам със сухи парцали докато отстраня напълно греста от тях. След това обратната процедура - започвам да сглобявам и мажа с нова грес (високооборотна), водача на бигела смазвам с финно машинно масло. Тази профилактика я правя всяка есен преди да си зазимя такъмите. Имам макара RIOBY която вече ми служи 23 години благодарение на тези грижи. Корпуса и е от графитна сплав до сега не съм срещал по-качествено и прецизно изработена макара дори дизайнът и все още не отстъпва на новите модели. 

Харесвам сръчните ръце!
-
- новобранец
отговор
Колега , почистването става с екстрационен бензин или продават
един спрей с въздух и някаква бързо изпаряваща се течност с която
продухаш всички песъчинки и кал. Избърсваш с помучно парцалче разглобените части и смазваш с водоустойчива грес.
Незнам какво почистват с този спрей-даде ми го приятел и на флакона
пише DRUCKLUFT. НАСЛУКА !
един спрей с въздух и някаква бързо изпаряваща се течност с която
продухаш всички песъчинки и кал. Избърсваш с помучно парцалче разглобените части и смазваш с водоустойчива грес.
Незнам какво почистват с този спрей-даде ми го приятел и на флакона
пише DRUCKLUFT. НАСЛУКА !
Ãàç çà îñâåòëåíèå èëè êîðèñåëèí ñúùî âúðøàò ðàáîòà.
Íàáúëíè åäíà ïàíè÷êà (íå ïëàñòìàñîâà) è ãè ïîäðúæ ìàëêî âúòðå.
Ïîñëå ãè ïî÷èñòâàø ñ ÷åòêàòà âúòðå â ðàçðåäèòåëÿ è ãè îñòàâÿø äà èçñúõíàò.
Ñìàçâàø è ñãëîáÿâàø îáðàòíî. Îïèòàé ñå äà ïî÷èñòèø è êîðóáàòà íà ìàêàðàòà, ùîòî òàì ñúñ ñèãóðíîñòå îñòàíàëà ãðåñ + ïÿñúê.
Íàáúëíè åäíà ïàíè÷êà (íå ïëàñòìàñîâà) è ãè ïîäðúæ ìàëêî âúòðå.
Ïîñëå ãè ïî÷èñòâàø ñ ÷åòêàòà âúòðå â ðàçðåäèòåëÿ è ãè îñòàâÿø äà èçñúõíàò.
Ñìàçâàø è ñãëîáÿâàø îáðàòíî. Îïèòàé ñå äà ïî÷èñòèø è êîðóáàòà íà ìàêàðàòà, ùîòî òàì ñúñ ñèãóðíîñòå îñòàíàëà ãðåñ + ïÿñúê.
-
- новобранец
профилактика макара
Благодарско на всички за отговорите. Ще си я почистя наново. 

-
- сериозен играч
- Обратна връзка:
...ми тя твойта макара е като Мерцедес Бенц от 1930г., колега, един съвет: остави я , недей да ловиш с нея повече...ще придобие антикварна стойност...чудя се дали някога няма да направят Ретро Изложба на макари...като Ретро Ралитата, нали се сещашsladkovodnij написа:Pol има доста общи черти с моята макара, но моята е със заден аванс. Ще и погледна номера за да ти кажа точно. Вътре е с два графитни лагера а на оста един иглен. Ролката на водача на бигела за толкова години не е мръднала въобще, направена е от сплав като на SIC водачите.

Моят въпрос е за друго: Къде могат да се намерят лагерчета за замяна на стари, по свалени размери - външ. диаметър; вътр. диаметър; ширина/дебелина

Има ли вносител на такива миниатюрни лагери, като естествено да не са ментета...защото това съм го изпитвал при автомобил

били сме предупредени. Трябвало да слушкаме, Батка! Да имат много здраве от 12тата миля. GSMа ми го знаят който трябва!