Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Специализиран риболов
Риболов от брега
naRiba.com

Форум

Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?
Модератори: alekst, Димо Михалев, dobria1
-
- ще става разбирач
Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?
Стефане ,така е - заметнат жив сафрид е мъртав сафрид !
Мъртъв ,ама ужасно пресен,а това както казваш е много важно!!!
За пружината си прав,става и с халка за ключодържател,дето се вика.Навремето в Ново Село Видинско,така тормозеха хищниците,но с прекъсване на линията ,поставяйки затворена халка, заради размерите на рибите.
Аз ползвам тоя метод само на Дуранкулак и то до плиткача,защото там съм сигурен ,че ема ще ,,легне'' близо до дъното.
Не се притеснявай от факта ,че има жива риба на линията. При 90% от случаите леферът атакува откъм опашката и то бясно,именно заради статуса на ема !!!При добре ,,окачен'' сафрид ,гелетата са много редки.Важни са нулите,а те трябва да са 3/може и нагоре/ !И реакцията,разбира се.
За тежестите бих препоръал леки котви - 50-60 гр.,но всеки знае себе си.Аз не си падам по сериозните утежнения в тоя риболов ,заради необходимоста от светкавично ,рязко засичане.
Не бих ползвал при нас балон,защото както казваш ема е горе ,а това не ме устройва ,както не устройва и лефера...
Трябва да се знае ,че тези риби са метли по дъното през това време на денонощието.Защо е така-всеки сам може да си даде отговор.
Мъртъв ,ама ужасно пресен,а това както казваш е много важно!!!

За пружината си прав,става и с халка за ключодържател,дето се вика.Навремето в Ново Село Видинско,така тормозеха хищниците,но с прекъсване на линията ,поставяйки затворена халка, заради размерите на рибите.
Аз ползвам тоя метод само на Дуранкулак и то до плиткача,защото там съм сигурен ,че ема ще ,,легне'' близо до дъното.
Не се притеснявай от факта ,че има жива риба на линията. При 90% от случаите леферът атакува откъм опашката и то бясно,именно заради статуса на ема !!!При добре ,,окачен'' сафрид ,гелетата са много редки.Важни са нулите,а те трябва да са 3/може и нагоре/ !И реакцията,разбира се.
За тежестите бих препоръал леки котви - 50-60 гр.,но всеки знае себе си.Аз не си падам по сериозните утежнения в тоя риболов ,заради необходимоста от светкавично ,рязко засичане.

Не бих ползвал при нас балон,защото както казваш ема е горе ,а това не ме устройва ,както не устройва и лефера...
Трябва да се знае ,че тези риби са метли по дъното през това време на денонощието.Защо е така-всеки сам може да си даде отговор.
Морето обича хората,които го обожават !
- КИРО
- и господ не е толокова добър
- Обратна връзка:
Re: Тема за въдичари -гости на Черноморието-КЪДЕ И КАК ДА СИ ХВАНЕМ РИБА ПО МОРЕТО ?
Като писах за живия сафрид,писах че е на тапа,няма тежест.
От тапата до сафрида,към 1,40м влакно.Сега,нанизан с две куки сафрида,
едва едва мърда във водата,тапата почти не го усеща.
Но и писах,че е във времето след 16-17 часа,като наближи 19,този такъм вече
няма сила,а и кучето или изчезва,или почва да "рови" пясъка.
А тези пружини не ги знам - признавам без бой.
Просто престанах да ходя нощно време за риба - то освен буните,няма май
други подходящи места,а с тези мои крака,не рискувам.
Понякога ( кът се сетя де ),ползвам един монтаж за кая,като на метър над него имам
кука 2/0,бидем 30см 0,40 пак флоуро,там закачам парче риба,каквото има,но основно
сафрид,после попче .
До сега на нея куки съм с 3 гелета някъде,и трите проспани.
Оставил съм спининга с бош,да изпуша една цигара - виждам удара,
викам ба си попа,пак ша удариш,и чакам на кунка вече,докато се сетя
че имам и трета кука.Единия път и бидема го изкарах наполовина.
Сапуна не знам дали чете тука,нека да разправя какво му се случи.
Вади пред Романтика 2 или 3 сафрида,и в един момента скача назад по пейката.
Като разклати лодката,го погледнах - Ко стана ве?
Долния сафрид,само главата, - Ба си голямата уста дето я лапна ве,и пръта не огъна даже,
направи обратен завой и само това остана.
Чееее - имаме си рибки ве,и през деня шетат,само трябва да сме готови,ама май не сме.
От тапата до сафрида,към 1,40м влакно.Сега,нанизан с две куки сафрида,
едва едва мърда във водата,тапата почти не го усеща.
Но и писах,че е във времето след 16-17 часа,като наближи 19,този такъм вече
няма сила,а и кучето или изчезва,или почва да "рови" пясъка.
А тези пружини не ги знам - признавам без бой.
Просто престанах да ходя нощно време за риба - то освен буните,няма май
други подходящи места,а с тези мои крака,не рискувам.
Понякога ( кът се сетя де ),ползвам един монтаж за кая,като на метър над него имам
кука 2/0,бидем 30см 0,40 пак флоуро,там закачам парче риба,каквото има,но основно
сафрид,после попче .
До сега на нея куки съм с 3 гелета някъде,и трите проспани.
Оставил съм спининга с бош,да изпуша една цигара - виждам удара,
викам ба си попа,пак ша удариш,и чакам на кунка вече,докато се сетя
че имам и трета кука.Единия път и бидема го изкарах наполовина.
Сапуна не знам дали чете тука,нека да разправя какво му се случи.
Вади пред Романтика 2 или 3 сафрида,и в един момента скача назад по пейката.
Като разклати лодката,го погледнах - Ко стана ве?
Долния сафрид,само главата, - Ба си голямата уста дето я лапна ве,и пръта не огъна даже,
направи обратен завой и само това остана.
Чееее - имаме си рибки ве,и през деня шетат,само трябва да сме готови,ама май не сме.
В МОРЕТО МИ Е ПО-ДОБРЕ,ОТКОЛКОТО НА БРЕГА
- hris47
- ще става разбирач

-
- ще става разбирач
Бая се учудих на някои мераци да се лови с балон на нашето море ?!
Съвсем не ми ясно ,как ще стане тая работа с нашия див ,почти праволинеен бряг,па хеле тука на север където отдолу текат няколко Дунава...Да не говорим за вятъра необходим за снасянето на балона,който според мен трябва да е някой карел,а пък тя нашата риба не го долюбва въобще ...аз пък хич...Ний с едни ваглери се оправяме трудно,какво остава за балони ?!?!?!
В Гърция ,да...острови,заливи ,проливи,сравнително постоянни ветове.Като не ти харесва от едната страна ,фащаш другата ,все ще се получи...Нали така Хрис ?!
Тука такъв риболов може да стане само от лодка,като балона играе ролята на кливер да кажем ...
Съвсем не ми ясно ,как ще стане тая работа с нашия див ,почти праволинеен бряг,па хеле тука на север където отдолу текат няколко Дунава...Да не говорим за вятъра необходим за снасянето на балона,който според мен трябва да е някой карел,а пък тя нашата риба не го долюбва въобще ...аз пък хич...Ний с едни ваглери се оправяме трудно,какво остава за балони ?!?!?!

В Гърция ,да...острови,заливи ,проливи,сравнително постоянни ветове.Като не ти харесва от едната страна ,фащаш другата ,все ще се получи...Нали така Хрис ?!

Тука такъв риболов може да стане само от лодка,като балона играе ролята на кливер да кажем ...

- hris47
- ще става разбирач
Точно,и аз не виждам смисъл да се лови на балон...най-вече щото тук го ползват за повърхностни хищници--лица и дорадо,които в нашето Черно море ги няма....ама нищо не пречи който иска -да опита...знае ли човек ...Лично за мен май по-приемлив вариант е на лифт--можеш да постигнеш много големи дистанций,освен това рибката остава жизнеспособна много дълго и не на последно място ..облавяш мястото освен на дължина ,и на дълбочина.. друг начин е да го ''дръпнеш'' към брега с помоща на захранка..Чакала от Варна написа:Бая се учудих на някои мераци да се лови с балон на нашето море ?!
Съвсем не ми ясно ,как ще стане тая работа с нашия див ,почти праволинеен бряг,па хеле тука на север където отдолу текат няколко Дунава...
..острови,заливи ,проливи,сравнително постоянни ветове.Като не ти харесва от едната страна ,фащаш другата ,все ще се получи...Нали така Хрис ?!![]()
![]()

-
- ще става разбирач
Гледай сега ,четат хората и ги е срам да попитат за захранката...
Аз знам ,ама ше питам защото още в началото на тая тема казах - с питане се стига до Истамбул !!!
Срам няма.
Има обаче една работа,казва се тайна на Рецептата...
Там вече работите стоят по-различно ...

Аз знам ,ама ше питам защото още в началото на тая тема казах - с питане се стига до Истамбул !!!
Срам няма.

- hris47
- ще става разбирач
[quote="Чакала от Варна"
[/quote]
Никаква тайна няма,стига да познаваш навиците и природата на тая риба,по-сложно е как да подхраниш,като имаш предвид че морето не е язовир,нито пък река...ама и за това има начин... Както казах,аз съм близо до рибния пазар и от време на време минавам и ако има ''изостанала ''сардела или друга дребница я прибирам,смилам с кухненския комбайн заедно с главите и кокаляка ,който ми изостава от направата на стръвта.След това има два начина-единия,който ми е за предпочитане--взимам празни бутилки-0,5л -от мин.вода или безалкохолни,и пълня до около две трети от обема със смляната захранка,слагам във фризера да се замрази.На брега правя два отвора близо до гърлото на бутилката ,през които прекарвам корда и с помоща на една стара стъкларка и макара хвърлям на 30-40 м пред мен...близо до дъното на бутилката пробивам два три отвора с диаметър горе -долу колкото лев през които прониква морска вода и постепено излиза захранката ..метода е много ефективен,който има желание,може да направи опит в кофа с морска вода..След около час вадя празната бутилка и ако се налага --слагам друга.Другия начин е в една найлонова торба се пълни захранката и торбата се слага в една обикновенна пластмасова щайга ,която е вкопана на брега ,така че да е достижима от вълните. В плика се правят няколко малки дупки --при оттеглянето си вълната ''дърпа''от захранката ...този начин съм го гледал тук на два три пъти от местни ,но на мен нещо не ми ''пасва '' много-много..става само при тихо море,освен това ''ароматизираш'' твърде голяма площ до сами брега и е много голяма вероятността ако събереш повече риби да ти окъсат линийте
пп--процедурата си е бая ''смрадлива''( зависи колко е ''изостанала'' сарделата) така че....

Никаква тайна няма,стига да познаваш навиците и природата на тая риба,по-сложно е как да подхраниш,като имаш предвид че морето не е язовир,нито пък река...ама и за това има начин... Както казах,аз съм близо до рибния пазар и от време на време минавам и ако има ''изостанала ''сардела или друга дребница я прибирам,смилам с кухненския комбайн заедно с главите и кокаляка ,който ми изостава от направата на стръвта.След това има два начина-единия,който ми е за предпочитане--взимам празни бутилки-0,5л -от мин.вода или безалкохолни,и пълня до около две трети от обема със смляната захранка,слагам във фризера да се замрази.На брега правя два отвора близо до гърлото на бутилката ,през които прекарвам корда и с помоща на една стара стъкларка и макара хвърлям на 30-40 м пред мен...близо до дъното на бутилката пробивам два три отвора с диаметър горе -долу колкото лев през които прониква морска вода и постепено излиза захранката ..метода е много ефективен,който има желание,може да направи опит в кофа с морска вода..След около час вадя празната бутилка и ако се налага --слагам друга.Другия начин е в една найлонова торба се пълни захранката и торбата се слага в една обикновенна пластмасова щайга ,която е вкопана на брега ,така че да е достижима от вълните. В плика се правят няколко малки дупки --при оттеглянето си вълната ''дърпа''от захранката ...този начин съм го гледал тук на два три пъти от местни ,но на мен нещо не ми ''пасва '' много-много..става само при тихо море,освен това ''ароматизираш'' твърде голяма площ до сами брега и е много голяма вероятността ако събереш повече риби да ти окъсат линийте

-
- ще става разбирач
На Хрис ,трябва свещ да му палите,здраве да му пожелаете,ръчички да му целувате !
Аз ще се задоволя само с това - Приятелю,добре че сме на два морета,защото ако бяхме на едно ,щяхме да го ОБЕЗРИБИМ !!!!!!!

Аз ще се задоволя само с това - Приятелю,добре че сме на два морета,защото ако бяхме на едно ,щяхме да го ОБЕЗРИБИМ !!!!!!!

- stareca
- ще става разбирач
Няколко сезона ловях лефер целенасочено на дъно в бургаския регион всеки път на едно и също място за съжаление достапът там вече е ограничен .Пробвал съм на всевъзможна жива стъв поради факта че имах достъп до 4-5 вида жива рибка (хамсия,граца,пачура,таранка,малко,попче)най голям успех съм имал на живо попче на второ място хамсия.Мястото просто си държеше лефер 6 риби ми е рекорда на излет удоволствието е неуписуемо.Ползвол съм различни монтажи но съм най доволен от най простия една кука под оловото а то е подвижно бидема около 70-санта.И пак казвам живото попче ми е спасявало излети .
На същия монтаж,ловим
На сладка вода,всички хищни
Риби.
На сладка вода,всички хищни
Риби.

Риболовци.
- hris47
- ще става разбирач
Разбира се че е съвсем нормално най -добра да е тази стръв ,която е характерна и има най-много от нея в района на риболова, а и колкото по-опростен е един монтаж ,толкова по-добре работи.stareca написа:Няколко сезона ловях лефер целенасочено на дъно .най голям успех съм имал на живо попче Мястото просто си държеше лефер 6 риби ми е рекорда на излет удоволствието е неуписуемо.Ползвол съм различни монтажи но съм най доволен от най простия една кука под оловото а то е подвижно бидема около 70-санта.И пак казвам живото попче ми е спасявало излети .

- hris47
- ще става разбирач
Ба...чак пък толкова..ама виж как един по един -показват се риболовците,тръгнаха и риби...ще се окаже накрая че и гофани се намиратЧакала от Варна написа:На Хрис ,трябва свещ да му палите,здраве да му пожелаете,ръчички да му целувате !![]()
![]()
![]()
![]()
Аз ще се задоволя само с това - Приятелю,добре че сме на два морета,защото ако бяхме на едно ,щяхме да го ОБЕЗРИБИМ !!!!!!!![]()
![]()

Ние с Жоро капитанът,
Хванахме 2 малки лястовици.
Една 400 една 250 гр на око,
През ден.
Естествено че ги пуснахме.
Даже отворирих тема,
Тук у форума,че ми е сефтето.
Една 400 една 250 гр на око,
През ден.
Даже отворирих тема,
Тук у форума,че ми е сефтето.

Риболовци.
- hris47
- ще става разбирач
Само уважение за което.Имах предвид че тази риба трудно ще намериш в замърсени води а си иска добра хранителна база.Не е случайно че повечето риби мигрират през Босфора в Черно море за отхранване,даже ми се струва че е по-богато откъм хранителна база отколкото Йонийско море--все пак в Черно се вливат всички големи европейски реки.На това се дължи и по-добрия вкус на Черноморската риба--някъде четох че солеността на Йонийско е 34-36 промила,докато на Егейско пада на 23-24.На Черно море не знам ,но имайки предвид реките и това че е затворено--трябва да е доста под тази на Егейско.Та затова някак си невероятно ми звучат твърденията че няма такива риби в Черно море....щом има 5-6 килограмови лаврациlusienn написа:Ние с Жоро капитанът,
.

Лефери има,просто миналата
Година,беше много слабо.
2016 имаше,но не съм ходил
Октомври, кога вреше от риба.
Това е от Вайбър, други колеги.
Мойте ловиха чернокопа
Също едър .
След това почнах да връзвам
Кирето днес е рожденик, да е жив
И здрав, на снимката е той и Жорката
С тях влизам.
Година,беше много слабо.
2016 имаше,но не съм ходил
Октомври, кога вреше от риба.
Това е от Вайбър, други колеги.
Мойте ловиха чернокопа
Също едър .
След това почнах да връзвам
Кирето днес е рожденик, да е жив
И здрав, на снимката е той и Жорката
С тях влизам.
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.

Риболовци.