Къде се намирам:
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
naRiba.com
Форум
Риболов
Морски раздел
Тактика
Изкуствени примамки
Качествени чепарета
Модератори: Димо Михалев, dobria1
Re: Качествени чепарета
На Юг се ползва тоя размер масово
За сафрида,затова и повече хващат.
Едно време сбърках че си купих варненски
Чепарета с къс бидем,и затова лових
По малко,подлъгах се от ниската цена.
Мойте всички няма бряг няма лодка
Ги връзвам в тоя размер,и задължително
С флуорокарбон,хубав.
Пак купих 6 км Seaguar да не се излагам.
За сафрида,затова и повече хващат.
Едно време сбърках че си купих варненски
Чепарета с къс бидем,и затова лових
По малко,подлъгах се от ниската цена.
Мойте всички няма бряг няма лодка
Ги връзвам в тоя размер,и задължително
С флуорокарбон,хубав.
Пак купих 6 км Seaguar да не се излагам.
Риболовци.
- stareca
- ще става разбирач

Мисля че куката 10-ката беше 1,4санта .Аз също работя на 6 санта с куката от бряг и съм много доволен.bubamara написа:Stareca 6см с куката ловя предимно номер 10
Дължината на бидема трябва да се съобразява с дебелината и поведението на влакното от което е направен, и тежестта на куката. Целта е да се разтвори в работно положение. Което пък зависи и от ръчичката, и от възела. Едно чепаре с дълъг бидем и тънко и меко влакно трудно ще го разтвориш при клатене.
- tiho_roev
- разбира нещата

- Обратна връзка:
Тъкмо пишех ама като видях че си го написал преди мене само ще добавя че също от голямо значение е и тежеста на оловото . Във Варна сафрид се лови на 12-15м с олово 40-60г а в Бургас се лови 80-100г . та с дълъг ,тънък и мек бидем с тежко олово предполагам се сещате какво ще се получи .rap66 написа:Дължината на бидема трябва да се съобразява с дебелината и поведението на влакното от което е направен, и тежестта на куката. Целта е да се разтвори в работно положение. Което пък зависи и от ръчичката, и от възела. Едно чепаре с дълъг бидем и тънко и меко влакно трудно ще го разтвориш при клатене.
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Даѝ на умния акъл ,за да ти стане приятел . Даѝ на глупака акъл, за да те намрази .
Получава се при мен.
0.165/0.205 го ползвам с 60 гр олово.
По дебело влакно 0.205/0.235 с 80 гр олово.
От брега ползвам 30 гр олово.
Чернокопените ги връзвам с още
По дълъг повод и слагам 100 гр тежест.
При вятър,докато ти потъне на 35 м
Се оплиташ с човека до теб в лодката,
А ние често сме 3 ма,
Не става с леко олово.
0.165/0.205 го ползвам с 60 гр олово.
По дебело влакно 0.205/0.235 с 80 гр олово.
От брега ползвам 30 гр олово.
Чернокопените ги връзвам с още
По дълъг повод и слагам 100 гр тежест.
При вятър,докато ти потъне на 35 м
Се оплиташ с човека до теб в лодката,
А ние често сме 3 ма,
Не става с леко олово.
Риболовци.
- tiho_roev
- разбира нещата

- Обратна връзка:
Да се похваля днес реших да заприходя червен Krinkle-Mirror-Flash а се оказа нещо около медното иначе на пакета пише red .Оказа се че този е друг модел не е ултра виолет
https://www.cascadecrest.com/Krinkle-Mi ... -p/201.htm
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
Човек вижда , колкото знае !Човек е като самураѝски меч , или върши работа ,или е тъп.
-
Митко Кирилов
- разбира нещата

Чепаретата си ги правя сам повече от 35 г..Научих занаята от покойния Георги Караделов/на времето си вице световен шампион по спортен риболов/, светла му памет!
За сезон в сеферката си имах минимум 100 сафридени чепарета, отделно и тези за спининг на вълнолома и клатене и без тези за лефер и паламуд.
Бяхме „прости“ лодкари и риба ловяхме доволно без всякакви сонари: беше въпрос на интуиция и „където са лодките, там е и рибата“!Не че не сме обикаляли от Аладжа банк, през Плочата до Палеца и обратно.А вечер до сред нощ съм чистил риба, чак кръстът ме болеше на другия ден.
Влизам често във форума и следя мненията на колегите за чепаретата, материалите и направата им.Разнообразието, оформлението, сегашните материали са много, но според мен има няколко основни неща /не ги намерих ясно и точно формулирани/, които са азбуката за направата им и за успешното им прилагане:
1.Материалът, който се слага/вързва на куката трябва във водата да изглежда като удължен силует на плаваща рибка.Тъмен за през светлата част на деня, а светъл за рано сутрин и надвечер.
2.Материалът на куката да бъде оформен като ивица с заострен край след куката/най-добре става с перушина без подрязване!/, да преминава от средата на закръглението на куката максимум до върха на куката! И най-вече дължината му след куката да не е повече от 1-1.5 см.
3.Дължината на бидема с куката оптимално е 4-5 см.
4.Материалът за бидема 0.16 мм трябва да е от твърд монофил, за да не прилепва към майката, а при хвърляне/клатене на чепарето бидемът да се отваря настрани от майката и като цяло чепарето да създава картина за плаващ малък рояк от рибки.Флуорокарбоновите поводи са подходящи не поради „невидимостта „ си, а поради това, че са по „твърди“ и по-добре се разтварят при работа с чепарето.
5.Оформлението при лопатката: перушината се вързваше с червен конец към куката след лопатката и за да не се разнищва се обмазваше с червен лак или червена боя.Лопатката се оставяше чиста, да проблясва при движение и привлича рибата.Затова не виждам никакъв смисъл от други работи по лопатката/главички , оченца и т.н./, но щом на някой се харесва да ги прави!Друг е въпросът, че в условията на пазарна икономика всяка допълнителна „глезотия“ е и предмет на търговия.
6. При работа с чепарета не бива да се допускат накъдряне на бидемите, оплитането им с майката, както и разрошване на силуета/ перушина или друг материал/.Желателно всеки излет с ново чепаре или с такова, с което още не е хващана риба.
7.Рано сутрин/надмечер – чепаре със светла перушина/идил/, през деня-токачка.
Спазвам тези „правила“ , залагам основно на пера от токачка и идил и не се оплаквам!Гледам какви „произведения на изкуството“ са правят от колегите/не че и аз не съм си правил!/, но не виждам голяма разлика.Само да не разглезем излишно рибата, че освен „златните“ чепарета да не се наложи да я ловим и със златни куки!
Съжалявам, че поради напредналата си възраст нямам необходимите аксесоари и пособия, за да кача някои снимки, но те едва ли биха впечатлили със семплото си оформление! Те стават забележими при употребата им.
Пожелавам на всички добра подготовка, а като дойде рибата всеки да лови както може и с каквото може!
Това е от дядо ви Митко.
За сезон в сеферката си имах минимум 100 сафридени чепарета, отделно и тези за спининг на вълнолома и клатене и без тези за лефер и паламуд.
Бяхме „прости“ лодкари и риба ловяхме доволно без всякакви сонари: беше въпрос на интуиция и „където са лодките, там е и рибата“!Не че не сме обикаляли от Аладжа банк, през Плочата до Палеца и обратно.А вечер до сред нощ съм чистил риба, чак кръстът ме болеше на другия ден.
Влизам често във форума и следя мненията на колегите за чепаретата, материалите и направата им.Разнообразието, оформлението, сегашните материали са много, но според мен има няколко основни неща /не ги намерих ясно и точно формулирани/, които са азбуката за направата им и за успешното им прилагане:
1.Материалът, който се слага/вързва на куката трябва във водата да изглежда като удължен силует на плаваща рибка.Тъмен за през светлата част на деня, а светъл за рано сутрин и надвечер.
2.Материалът на куката да бъде оформен като ивица с заострен край след куката/най-добре става с перушина без подрязване!/, да преминава от средата на закръглението на куката максимум до върха на куката! И най-вече дължината му след куката да не е повече от 1-1.5 см.
3.Дължината на бидема с куката оптимално е 4-5 см.
4.Материалът за бидема 0.16 мм трябва да е от твърд монофил, за да не прилепва към майката, а при хвърляне/клатене на чепарето бидемът да се отваря настрани от майката и като цяло чепарето да създава картина за плаващ малък рояк от рибки.Флуорокарбоновите поводи са подходящи не поради „невидимостта „ си, а поради това, че са по „твърди“ и по-добре се разтварят при работа с чепарето.
5.Оформлението при лопатката: перушината се вързваше с червен конец към куката след лопатката и за да не се разнищва се обмазваше с червен лак или червена боя.Лопатката се оставяше чиста, да проблясва при движение и привлича рибата.Затова не виждам никакъв смисъл от други работи по лопатката/главички , оченца и т.н./, но щом на някой се харесва да ги прави!Друг е въпросът, че в условията на пазарна икономика всяка допълнителна „глезотия“ е и предмет на търговия.
6. При работа с чепарета не бива да се допускат накъдряне на бидемите, оплитането им с майката, както и разрошване на силуета/ перушина или друг материал/.Желателно всеки излет с ново чепаре или с такова, с което още не е хващана риба.
7.Рано сутрин/надмечер – чепаре със светла перушина/идил/, през деня-токачка.
Спазвам тези „правила“ , залагам основно на пера от токачка и идил и не се оплаквам!Гледам какви „произведения на изкуството“ са правят от колегите/не че и аз не съм си правил!/, но не виждам голяма разлика.Само да не разглезем излишно рибата, че освен „златните“ чепарета да не се наложи да я ловим и със златни куки!
Съжалявам, че поради напредналата си възраст нямам необходимите аксесоари и пособия, за да кача някои снимки, но те едва ли биха впечатлили със семплото си оформление! Те стават забележими при употребата им.
Пожелавам на всички добра подготовка, а като дойде рибата всеки да лови както може и с каквото може!
Това е от дядо ви Митко.
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
Те мой бидеми.
Вързани тия дни. Флуорокарбон никога не ми е прилепвало,
По основното влакно,нито пък се
Къдри при продължителен улов,
С монофилните не е така.
С монофилните не е така.
Риболовци.
-
Митко Кирилов
- разбира нещата

Вервам Ви, колега! Но има и монофили, които също не се къдрат!lusienn написа:Те мой бидеми.
С монофилните не е така.
Това е.Нищо лично!
Със здраве!
Нещата не са такива , каквито изглеждат!
- stareca
- ще става разбирач

В бургас последната зарядка на Румен всички цветове кринкъл са с меден оттенък честно козано не съм го пробвал още ама бая се пазари.tiho_roev написа:Да се похваля днес реших да заприходя червен Krinkle-Mirror-Flash а се оказа нещо около медното иначе на пакета пише red .Оказа се че този е друг модел не е ултра виолет
- tiho_roev
- разбира нещата

- Обратна връзка:
Проблема е че търся червен малиново червено а не с меден отенакstareca написа:В бургас последната зарядка на Румен всички цветове кринкъл са с меден оттенък честно козано не съм го пробвал още ама бая се пазари.tiho_roev написа:Да се похваля днес реших да заприходя червен Krinkle-Mirror-Flash а се оказа нещо около медното иначе на пакета пише red .Оказа се че този е друг модел не е ултра виолет
Кринкъл си поръчах оригинален преди малко(без медни проблясъци) от Англия.Като дойде ще го обсъдим.По назад съм показал материалите, сега експериментирам с комбинации.Благодаря на дядо Митко за споделеното и ако има как да качи снимка с радост ще я поогледам
. А за кринкъла може всеки да си прецени кой е по-добър.Аз лично предпочитам този в лявос лилавите отблясъци.
От всичко най-обичам, гол по пясъка да тичам!
- stareca
- ще става разбирач

Един модел като разцветка и от мен Малко органза малко цвят от ролката кука 10-ка kristal flash uv pearl ,kristal flash uv pink, uv tail, krinkle mirror flash .И разбира се флуорокарбон с изключително високо качество.
Супер е Старче.., любими цветове , много добре направени.В работна обстановка толкова дълъг ли оставяш материала?
От всичко най-обичам, гол по пясъка да тичам!
- tiho_roev
- разбира нещата

- Обратна връзка:
Много добре е станало записвам го под номер 30stareca написа:Един модел като разцветка и от мен Малко органза малко цвят от ролката кука 10-ка kristal flash uv pearl ,kristal flash uv pink, uv tail, krinkle mirror flash .И разбира се флуорокарбон с изключително високо качество.