добри ли са турските харпуни эа начинаещи

Модератор: nkolev66

nikidobrev
новобранец
новобранец

добри ли са турските харпуни эа начинаещи

Мнение от nikidobrev »

Здравейте колеги . Някой има ли турски харпун и дали е доволен от него,аз съм новак в тази област и не съм много запознат с харпуните за това смятам эз това лято да си купя по евтин и да пробвам този вид риболов.Смятам като за начало да се пробвам на попчета и платерини но незнам дали ще ми свърши работа един 90см турски харпун ще се радвам ако някой ми даде инфо.
Аватар
DrAkoN
разбира нещата
разбира нещата
Обратна връзка:

Re: добри ли са турските харпуни эа начинаещи

Мнение от DrAkoN »

Колега и аз бях пред такава дилема , но си взех турски харпун и сам много ама наистина много доволен от него . Аз си зех ластичен !!
Аватар
rumci
учете се от него
учете се от него

Мнение от rumci »

Здравей, Ники! По принцип турските харпуни са по-евтини, но за съжаление това е за сметка на качествата им. Аз също прохождах с харпун от по-евтините варианти и по едно време бях на път да се откажа от харпунджийството. Какво имам в предвид-стрелата им е по-дебела от марковите, а от там скоростта и намаля, материала от който е изработена също си има своите недостатъци. При удар на стрелата в камък(нещо, което ще ти се случва често), острието бързо ще се притъпи и по-лошо самата стрела ще се огъне с течение на времето и няма да успееш да направиш един точен изстрел. Ако го ползваш за харпуниране на кефалови риби препоръчвам ти да събереш повече пари и да си вземеш някой марков.
Аватар
gojco
новобранец
новобранец

Мнение от gojco »

Hi,
колега, не знам кой ти е дал съветите, но си на грешен път.
1. Да стреляш с 90 см двуластичен харпун по попчета е равносилно на лов на пъдпъдъци с гаубица.
2. За платерини харпуна е добър, но и 75 см върши добра работа. 90 е по тежък и като го мъкнеш няколко часа с една ръка, почваш да каталясваш. По тази причина трябва след 1-2 влизания да се убедиш, че тръбата не се пълни с вода. Като го разклатиш на сушата, вътре бълбука. Аз съм със 75см и под главата съм закрепил допълнително едно парче стиропор да я повдига. Добре балансирания харпун без стрелата изплава, а със стрелата - бавно потъва.
3. Стрелата на турския харпун е по тежка и я ползвам с три или петзъбец за близък бой при малка видимост.
4. При по-добра видимост със същия харпун ползвам 6мм стрела от 90см "OMER". По тънка и по бърза е.
5. За попчета се ходи с 30 или 45см с тънка не вързана стрела. Лично аз предпочитам 45см "Боша" с малка глава с цял ластик. Стрелите си изработвам от Г-образната пружина от капака на багажника на "Жигули". От една пружина стават две стрели. Не им слагам отваряща се контра, само леко чукване с здрав и остър секач, да се получи нещо като на рибарската кукичка.
Ще се радвам, ако съм ти бил полезен и пиши за резултатите и постигнатите успехи. На слука. Г.
П.П. Докато пишех това дълго мнение, rumci ти даде сравнително добър съвет.
Аватар
Диканаров
кандидат преподавател
кандидат преподавател

Мнение от Диканаров »

Колега Добрев, за начинаещ турските са добри! От студеноизтеглена въглеродна стомана с диаметър 5мм можеш да си направиш успешно нова по-дълга стрела. Направи и и едно допълнително засичане на 5-6см над нормалните засичания за теловете на ластиците. На него зареждай само първият ластик, когато стреляш по попчета. Така силата на изстреляната стрела намалява. За попчета не ти е нужен харпун с два нормално натегнати ластици. Стига ти напълно един с намалена сила на натягане. Тризъбецат или петозъбецат не са ми в линия, а в триъгълник или звезда, като нямат подвижни контри, а само засечки. Носи си в джоба на буя:-клещи и пила за заточване и изправяне на подбитите върхове и резервни върхове. Ти си почни харпунджийството, пък с набирането на опит ще ти порастне и необходимостта от по- скъпа техника. Много зависи и с кой ще се гмуркаш. Във форума има доста добри харпунджии, живеещи край морето. На слука и да пишеш за успехите! :lol:
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
Публикувай отговор

Обратно към “Подводен риболов”