Къде се намирам:
Риболов
Сладководен раздел
Специализиран риболов
Риболов на мирни риби
naRiba.com

Форум

ЛИН-Какво е това животно и има ли почва у нас
Модератор: sapuna
-
- кандидат преподавател
Не са забранени Смолянските езера,за да се търси лин
Уважаеми колега MILO 69,
Не са забранени Смолянските езера за риболов- нито на лин,нито на друга риба.Изисква се "на книга"само притежаването на валиден риболовен билет /казвам на "книга",защото аз живея в Смолян от 1990 год.и не съм чувал и виждал да проверят някой ловящ риба там дали има билет/.Изключение има само за големия водоем,известен като "Лагера"-намира се вляво,непосредствено преди хижата "Смолянски езера".В него освен за лин,но рядко,се чува за уловени шарани,щуки,бабушки-на тези местните риболовци упорито им викат червеноперки,грамадни древни каракуди.От около 10 години обаче,този водоем се стопанисва от местното ловно-рибарско дружество"Сокол".За 2007г.,понеже пуснаха 700 шарана по кило-кило и половина,освен специален риболовен билет от дружеството,изискваха и такса от 20 лева.Много пенсионери платиха и клечаха денонощно там,докато не ги изловиха и положението се успокои до степен на пълна безнадежност.А линове има,но липсват търпеливи риболовци / освен абсолютните бракониери/,които да желаят да се пробват да ги ловят.
Не са забранени Смолянските езера за риболов- нито на лин,нито на друга риба.Изисква се "на книга"само притежаването на валиден риболовен билет /казвам на "книга",защото аз живея в Смолян от 1990 год.и не съм чувал и виждал да проверят някой ловящ риба там дали има билет/.Изключение има само за големия водоем,известен като "Лагера"-намира се вляво,непосредствено преди хижата "Смолянски езера".В него освен за лин,но рядко,се чува за уловени шарани,щуки,бабушки-на тези местните риболовци упорито им викат червеноперки,грамадни древни каракуди.От около 10 години обаче,този водоем се стопанисва от местното ловно-рибарско дружество"Сокол".За 2007г.,понеже пуснаха 700 шарана по кило-кило и половина,освен специален риболовен билет от дружеството,изискваха и такса от 20 лева.Много пенсионери платиха и клечаха денонощно там,докато не ги изловиха и положението се успокои до степен на пълна безнадежност.А линове има,но липсват търпеливи риболовци / освен абсолютните бракониери/,които да желаят да се пробват да ги ловят.
-
- новобранец
Re: ЛИН-Какво е това животно и има ли почва у нас
Айде някой да каже, дали дойде времето да се търси тоя вид риба????До Софето на кариерата на Негован дъртите хиени влизат между тръстиките и ловят линове в самата тръстика на около 1 метър дълбочина!!! Но не разбрах кога точно като време,освен,че в ранна пролет.
Какъвто рибаря,такъв и улова!!!
-
- кандидат преподавател
Призори,когато почти всичко спи,ти се промъкни,торни червеи-нали...................Има доста написано,така,че виж попрочети малко.
-
- ще става разбирач
Във Варненско такова животно нема. Или поне аз не съм чувал. Хващл съм един единствен лин през живота си (10-15см) на реката която излиза от помпената станция на яз. Цонево. И то беше преди може би 13-14 години. Само че тая река в последните няколко години я унищожиха тотално. Може в р. Камчия да има лин, но трябва да съм много отчаян за да отида за риба на Камчия.
Това е. Поредното доказателство, че риболова във Варненско sucks
Това е. Поредното доказателство, че риболова във Варненско sucks

- muso
- вече хвърля и на тежко
- Обратна връзка:
Има го и в старите речни корита, но се хваща по скоро инцидентно.
Такъма е такъв, като за каракуда на плувка.Стръв торен червей.
Последно хващах лин на корекциите при с. П.Каравелово /с. Сашево/, обл. В. Търновска.

Такъма е такъв, като за каракуда на плувка.Стръв торен червей.
Последно хващах лин на корекциите при с. П.Каравелово /с. Сашево/, обл. В. Търновска.

Чете ли се или да увелича малко ?
Около Пловдив лина си го има.На дупките на Отдих и Горна Махала винаги е изобилствало от лин , стига да уцелиш мястото и времето!Също така сме хващали и на Марица на 6-тия км.Като се затопли още и мине забраната на дупките ще почнат да излизат прилични линове.Трябва само упорство.Иначе лина си обитава нашите водоеми , но всички знаем , че се бута право в шаварите и затова става по труден за ловене.
TICA FAN
- katri
- разбира нещата
- Обратна връзка:
Колега за дупките на Махала-та знам,но можеш ли да дадеш повече инфо за тези дупки на Отдих-къде се намират по-точно,каква риба освен лин има,какви са условията(платен ли е водоема),такива неща....?
Риболовец,а не рибар съм аз!!
Изпрати ми на ЛС скайп адрес ако имаш и ще се разберем 

TICA FAN
- Paublo_Eskobar
- Модератор
Аз направих сефтето на лина тази година на ез.Безден квъвна на торен червей по типичния си лек и приятен начин!Трайност на кълването 10 минути леко и плавно повличане с леки потрепваня на плувката абе класикаriboloveca x 3 написа:Айде някой да каже, дали дойде времето да се търси тоя вид риба????До Софето на кариерата на Негован дъртите хиени влизат между тръстиките и ловят линове в самата тръстика на около 1 метър дълбочина!!! Но не разбрах кога точно като време,освен,че в ранна пролет.

Ето резултата както винаги мазен и червени очи като на дявол!

Този който никога не е грешил, никога не е опитвал нещо ново!
Алберт Айнщайн
Алберт Айнщайн
Аз лин съм хващал на един канал до Видин. Кълвеше само 5 минути от деня между 7 и 9 часа вечерта. Сутрин не съм опитвал но на бял червей калве изведнъж неочаквано и голямо шляпане и дърпане падаше. Тази година още на съм пробвал. Пожелавам ви успех.
-
- новобранец
- Обратна връзка:
за лина , ми много пъти сам бил на яз.Лобош, обаче миналата и тая година , казвам тая щото скоро пак бях , толкова лин не съм хващал никога.стръв такъми всичко си е за каракуда обаче много често излиза лин. Та в общи линии Лобош си дава и който е мераклия...
- Димича
- ще става разбирач
Колеги,тази година,мисля,популацията на лин е мн.добра!На Тунджа-та редовно хващам по 2-4покрай каракудата-маломерки,които,разбира се,връщам,но май месец извадих едно-около 300-350гр.,нормативно,на което не му се размина...Наистина,от мн. години не бях виждал това "жувотну"..................................................... ВНИМАНИЕ!!!СПАМ!!!НЕ ЧЕТЕТЕ!!!във форума има едно Линче.....
Ракията не е за малки дЯца!!!!