Майски бръмбар

Модератор: Paublo_Eskobar

Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Майски бръмбар

Мнение от sapuna »

Още малко и ще литнат и тези гадинки/май-юни/.Споделям от опит,че през това време на годината той е перфектната стръв.На бистра рекичка и "на капка" кефалите просто лудват.При малко умение и много търпение се вадят само татковци! :wink: За тези от вас,които не знаят за какво става дума :arrow:

Изображение
Изображение
.............."Не кордата се къса, а нервите на рибаря".............
snegk
и господ не е толокова добър

Мнение от snegk »

Sapuna1971 открехни ме какво е това на капка.Ще ма извинявате за невежеството,но незнам.
Van Helsing
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Обратна връзка:

Мнение от Van Helsing »

sapuna1971,
абе как се ловят гадинките- като мухите със шепа или ги лопаш с кепето да паднат ошашавени на земята?!
Аватар
Камбата
сериозен играч
сериозен играч
Обратна връзка:

Мнение от Камбата »

Оня ден като карах колелото извън града по асвалта бяха натръшкани много от тези гадини,незнам на какво се дължи... :?
"Риболовът на дивите риби е твърде ценен, за да бъдат те улавяни само веднъж!"

- Лий Улф - 1939 г.
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Мнение от sapuna »

Най-лесният начин да се сдобие човек с тях е да понаобиколи някоя пшенична нива.Вземе ли да зрее житото ги има по класовете-става въпрос за времето по жътва.А иначе през май вечерно време се разхвърчават по ливадите.Тромави са и може да ги ловиш и по време на полет!
За "капката"-бях писал някъде,но с риск да се повторя и да ме критикуват колегите ще го напиша пак.Основното при този метод е мястото.За предпочитане са места със средна дълбочина и задължително дървета надвиснали над брега,за да може да се качиш над водата.Чупиш малко парченце суха клонка,мяташ я покрай брега и имали моментално налитане,значи си ТИ.Такъмите са от прости,по-прости.Да си призная аз използвам обикновенна лескова пръчка,добре изсъхнала/отсечена преди две-три години/,два метра влакно и кука орловка №8.Няма плувка,няма тежест,няма повод.Качвам се на подходящо място и подавам майския или пчеличката.Стръвта трябва просто да лежи на повърхността на водата и с върха на пръчката постоянно се помпи-лекичко,колкото да образува постоянни концентрични кръгове.Създава илззията за давещо се,паднало във водата насекомо.На момента мъниците налитат!Целта е да не им даваш да лапнат стръвта,а да се настървяват около нея.Колкото по-голяма суматоха,толкова по голям шанс да забележите как татко им полекичка,като подводница се появява от дъното,допира си муцуната до стръвта и засмуква като шаран.Следва съвсем кратко отпускане и засечка.Как ще го вдигате на дървото обаче си е ваша работа.
И още нещо-ако под вас мине кефал,никога не му цопайте пред носа,а леко в страни или педя зад него.Инстинктивно се обръща и лапва,без да го интересува какво е паднало.
За стръв още се използват различните видове плодове,които растат на дървото на което сте се качили.Осебенно резултатна е ресата на тополите като вземе да капе.Има ли тополи по реката,това му е основната храна за този момент!
Ами толкова от мен!По всяка река е различно,така че експириментирайте и пишете.Само запомнете съвета ми-марковите такъми при този метод са противопоказни.А защо вие си знаете! :wink:
Ами...НАСЛУКА!!!
Последно промяна от sapuna на Вто Апр 10, 2007 7:18 pm, променено общо 1 път.
Изображение
snegk

Мнение от snegk »

Мерси брат и наслука :wink:
Аватар
maranzika
сериозен играч
сериозен играч

Мнение от maranzika »

Те гадовете вече литнаха,ама ще чакаме да мине забраната и ги почваме.
наблюдател
разбира нещата
разбира нещата

Мнение от наблюдател »

Майските бръмбари, когато се разлетят яко, най-лесно се събират нощно време под някоя улична лампа. Те сами си тупкат на земята - ти само събираш. :wink: А за метода на Sapuna съм напълно съгласен, само да допълня, че влакното може да е и 0.60 - рибата не го вижда над водата, но пък позволява да я изтеглиш спокойно на дървото.
Само дето периода на майския бръмбар съвпада със забраната... :(
Аватар
sapuna
Модератор
Модератор
Обратна връзка:

Re: Майски бръмбар

Мнение от sapuna »

И тази година подраниха гадинките.Още миналия месец си посъбрах малко и ги метнах във фризера,за да видя дали ще изкарат до юни месец! :wink:

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Аватар
rino712
ще става разбирач
ще става разбирач

Мнение от rino712 »

:D Същия си като Кр.Ламбер в ф.Стрелците :D :D :D :wink:
Wild fur Schnuren!!!
Аватар
krokibg
учете се от него
учете се от него

Мнение от krokibg »

Търсете ги там където има бъз,много го уважават.На времето когато бях командирован във едно село до Горна Оряховица и В.Търново/Керека/ Редовно си ловяхме на него по Янтра.Цяло лято бягахме и се къпехме по нея,вече не помня селата но напът за Янтра минавахме и през някакво село Туркинча ли беше,какво беше и ходехме фактически по Янтра след Дряново по пътя за В Търново. Бая съм запознат със района,вервайте ми,през комунизма,който бягаше от училище,там го пращаха да лови Риба :lol: :lol: :lol: :lol: :wink:
Глупаците и завистниците нямат изтребване,като хлебарките са !!!

Аз нямам проблем с хората,те имат проблем с мене !!!!!
Аватар
Dedy
учете се от него
учете се от него

Мнение от Dedy »

:wink: :wink: :wink: :wink:

Мухарки, шнурове, изкуствени мухи, ДА ДА!!! Ловил съм така предимно със скакалец и светулка, но смятам, че става с всяка по-едра бубулечка която се върти около реката. Веднъж минавам по моста на Невестино и какво да видя - отгоре плуват яки клендаци. Естествено краката ми се разтрепериха моментално, ушите ми бучат, с две думи въобще не съм в състояние да гоня скакалците по поляната. Сещам се, че някъде из джобовете на елека имам кленски мухи за риболов на булдо. Късам скобарския такъм на болото и връзвам една от изкуствените мухи и слагам един дропер на метър от мухата за стабилност на влакното, защото разстоянието до водата не е малко. Спуках ги!
Публикувай отговор

Обратно към “Стръв и захранка”