Най благоприятното време за риболов

Всичко за времето, и доколко то помага или пречи на риболова.

Модератор: Кърцата

Публикувай отговор
дядо тричко
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 129
Регистриран на: Нед Яну 20, 2019 10:23 am

Най благоприятното време за риболов

Мнение от дядо тричко »

Изключително важна тема за съжаление дълго не посещавана. Та ако може малко да я раздвижим с общи усилия. Излетите ми за риболов са определяни след обсойно седмично преглеждане на различни сайтове даващи прогноза. Решаващите фактори са няколко, атмосферното налягане, температурата и вятъра. Като идеално е сънчеото време сед валеж с постоянне ветрец. След дъжд водата е обогатена с нова свежа струя оказваща стимулиращ ефект на всички води организми. Сънчеото време е в резултат на повишено въздушно налягане водещо до по голямо количество на разтвореният въздъх във водата респективно и повече кислород. Вятъра е най важният фактор, създаващ вълни които премахват бактериите оразуващи филм на повърхноста и запечатване на водата пречейки на правилното и обогатяване с кисород от въздуха. Какво влиание оказва температурата на водата? Като студено кръвни организми температурата оказва пряко влиания върху жизнената активност и метаболизма на рибите. Рано на пролет рибата е на плиткото където водата по бързо се нагрява. През горешите летни дни е в дълбокото защото прекалено топлата вода е бедна на кислород. Разтвореният кисород е обратно пропорционален на температурата. С повишаването и кислорода във водата намалява, а той е най важният фактор за всички жисвотни. Направени изледвания на чешки учени е забелязано, че при замръзване на водата шарана се насочва в места с по студени води но по богати на кислород.
Въпреки всички спекулации и анализи, всички се нуждаем от малко късмет, ето защо ви пожелавам Наслука! :fishing10: :fishing10:
дядо тричко
научил се да хвърля
научил се да хвърля
Мнения: 129
Регистриран на: Нед Яну 20, 2019 10:23 am

Re: Най благоприятното време за риболов

Мнение от дядо тричко »

Топлите дни на есента са все още благоприятни за риболов, възползвайте се. Разбира се, че за разлика от лятото сега риболова е малко по сложен. За да е успешен трябва да направите някой леки корекции. Ловете на вече проверен водоем който познавате добре, и знаете навиците на рибата, като се изместите малко към по дълбоките места. Мирната риба лека полека напуска плитчините. Ако ловите на плувка я запазете за пролетта тя ще ви потрябва. Понеже трябва да увеличите значително дистанцията и дълбочината дънната е най подходяща за сезона. Захранването не върши работа. Сега вие трябва да търсите рибата където се е преместила, защото с захранка няма да я примамите на голямо разстояние. Трябва да хвърляте по близо до нея. Пружината и кюспето вършат идеална работа, примамват рибата но не я насищат и тя е активна. Наслука!
Публикувай отговор

Обратно към “Времето и риболова”