Къде се намирам:
Риболов
Подводен раздел
Подводен риболов
Подводен риболов
naRiba.com

Форум

Проблем с нов харпун или не?
Модератор: nkolev66
Проблем с нов харпун или не?
Съвсем скоро се сдобих с нов харпун. Получих го от чужбина. Забелязах, че релийсът на линията, тоест палеца който я освобождава при изстрел върви сякаш малко стегнато. След малко раздвижване успях да го поразхлабя и започна да се движи свободно, не че преди не можеше, но сега върви по гладко. Гледах няколко клипа относно стъкмяването на харпун и забелязах, че когато пипат освободения релийс той е направо хлабав и дори при някои модели харпуни има като лек луфт и след натискането на спусъка и освобождаването се движи от собствената си тежест. При моят това не става, върви много плътно и се иска лек натиск с пръст за да се прибере назад или да се придвижи напред. Моделът на оръжието е Salvimar Hero Storm 95. Въпросът ми - това проблем ли е?
Късметът е на страната на подготвените.
-
- ще става разбирач
Re: Проблем с нов харпун или не?
Извинявай, за закъснението! Рядко влизам тук последно време. От харпуни не разбирам, още се уча, но тъй като няма друго мнение, ще си позволя да пиша. Напиши от къде си и ако може някой колега да го погледне. До колкото разбирам след като натиснеш спусъка и стрелата излезе от спусъка не освобождава линията. Ако е нов харпуна не би трябвало да е проблем, но всичко се случва при транспорта. можеш да го пробваш във вода как се държи, но вземи мерки ако наистина не се освободи линията има опасност стрелата да се върне към теб. Зареди на най-слабата засечка- най-далечната от дръжката. Потопи харпуна във водата а тялото ти да е извън нея и се опитай да стрелнеш. Можеш и да напръскаш спусъка с WD.
Не че не я освобождава, просто е някак стегнат. След като го раздвижих напред назад останаха едва забележими драскотини по релийса, но ходът му стана значително по-лек и гладък. Според мен някъде затягаше или задираше. Малко си поиграх да го раздвижа и както казах тръгна доста по-гладко и лико. Едва ли има опасност от връщане на стрелата. Няколко пъти пробвах дали освобождава с натегната линия. Работи си. Трябва да попитам един познат, жалко че не мога да го открия, за това и питам тук. Не знам как и дали може да се разглоби и прегледа механизма и не смея да го пипам.
Късметът е на страната на подготвените.
-
- ще става разбирач
Щом се е раздвижил, не би трябвъло да имаш проблем. Свалял съм спусък на Салвимар Вуду. Не е много голяма философия. Сваля се дръжкага гуменото покритие и се вижда едно щифтче, което държи спусъка. После трябва да извадиш и предпазителя. След това с спусъка се вади. Пак казвам, че не разбирам от харпуни и виж намери твоят познат. Може да ти помогне много повече и не само за харпуна. Поздрави и успех в синьото.
- Диканаров
- кандидат преподавател
Колега, понякога напълно новите и неизползвани харпуни са с малки стружки между триещите се повърхности на спусъковият механизъм! , които задират! Опитай със спрей за ръждясали сглобки да пръснеш там! Флакони се продават и по бензиностанциите и в железариите! Това помага за първоначално раздвижване! С употребата на харпуна ще се нормализира ходът! А Боян ти предлага нещо , което да те успокои при стрелбата. Така направен изстрел ще ти докаже твоята безопасност! На слука и пиши, като се потопиш!
Бояне, откри ли сезонът? Чувам за прилични "плочки" извадени край Камчия от порядъка на 3-4 кг. Нещо, което не се бе чувало от много години! Ха да е на хаирлия на всички ви!
Бояне, откри ли сезонът? Чувам за прилични "плочки" извадени край Камчия от порядъка на 3-4 кг. Нещо, което не се бе чувало от много години! Ха да е на хаирлия на всички ви!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
-
- ще става разбирач
Здравей, Диканаров! Извинявам се, че пиша в темата. Първото влезане беше на 02.01.2025г. Сезоно по принцип го откривам когато изрежа лозята и след полето следва морето. Последното преди две седмици. Тези плочки не ги разбирам и не са ми интересни. Пък и са забранени. Когато тръгне миграцията дажи не се и заглеждам. Много рядко по изключение ако някоя се навре пред мен и е добра може да се случи. Гледам по магазините също предлагат и то хуебави екземпляри. Говорехме с приятел, че може част от популацията да се измества на юг. Просто сега там не е спокойно, но аз не разбирам много от риболов. Попчетата нещо съвсем ги няма а по това време на годината са основна храна. Поздрави и успешен сезон!
- Диканаров
- кандидат преподавател
На калкан колега.
Бояне и на теб успешен сезон! Чувам за увеличена квота на калкана за тази година, така ли е не знам! Кротко животно е и съм го вадил без да му стрелям, само с набучване, а тризъбеца за попчета ми бе на триъгълник, без контри на хавайка! За мен този строй ми бе най ефективен и с най-малки повреди.
И да пишете за първите си подвизи!
Бояне и на теб успешен сезон! Чувам за увеличена квота на калкана за тази година, така ли е не знам! Кротко животно е и съм го вадил без да му стрелям, само с набучване, а тризъбеца за попчета ми бе на триъгълник, без контри на хавайка! За мен този строй ми бе най ефективен и с най-малки повреди.
И да пишете за първите си подвизи!
Няма малки и голями, има хванати и изтървани!
-
- ще става разбирач
Калкана е забранен за нас. Още пове'е от 15 април влиза пълната му забрана за 60 дни.