Къде се намирам:
Относно Сайта
Разни
naRiba.com
Форум
Относно Сайта
Разни
Има ли гъбари?
Модератор: dantho.mihov
- баш_майстора
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Re: Има ли гъбари?
Свършили, викаш... Това ще се провери! 
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Сутринта направих една бърза проверка за кладници , лани ги открих на един цер и една повалена трепетлика. На трепетликата бях оставил няколко кичура, пораснали са, вече са за бране. На цера в понеделник нямаше нищо, сега има два мощни грозда, но са още дребни. Ще изчакам още малко и с братчедът ще ги обереме, че заедно ги открихме, да не се разсърди.
- баш_майстора
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Благодаря на Митко и Жоро, че са ми оставили доволно гъбки. Първо ударих няколко тегела и трънаците за рижаци, после отскочих и до сърнелите и кладниците. Доволно и на двете места! До преди малко бурканизирах, такова ми се таковата, ама вече се варят. 
Вие нямате нужните права за да сваляте прикачени файлове.
"Няма риба в реката, само пъстърва, откакто се появи тя и изяде всичката друга риба..."
Днес разширих малко периметъра на търсене при новото ми находище на кладниците и набарах на един пън от отрязан дъб перфектна група , пресни, с диаметър 10-12см., кило и половина. Ще стане готина шкембе чорба . Тези които ги оставях за угояване са наедряли,но гледам голите охлюви са ги надушили, та мисля и на тях да им резна главиците.
- баш_майстора
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Аз приключих със зимнината
- G.Petkov
- и господ не е толокова добър

Неделя не е добър ден за гъби, но нямаше как,
Следващите дни съм на работа и ......... потеглих !
И аз благодаря, че имаше и за мен !
Без много да ходя събрах към 4 кг.
Имаше и доста едрички,

Предпочитам малките, ама ................. каквото дойде,

Част от тази купчина раздадох, част - мариновах !

Гледам си телефона - твърде рано за прибиране.
Реших да търся ветрогонни гъби !
Отидох, ама тръни има, гъби - не !
Само две и те попреминали !

И подкарах пак печурките и челадинките.
Ето тези трите бяха прекрасни ливадни печурки, с характерната миризма, леко примесена с анасон !
Жестоки гъби !

Намерих поне 5-6 вида печурки,
Тези виждах за първи път и не ги взех.

И тези също,

Най-много имаше от карболките, огромни гнезда, цели туфи,

Колкото можах - стъпках !
Защото дойдоха няколко кандидат гъбари !
На колела !

И казват :
- Чичо, ще ни покажеш ли какви гъби да берем !
Показах и карболка, показах и хубава печурка,
Децата бяха бяха интелигентни, добре възпитани, добре облечени.
Бързо схванаха разликите.
След малко единият идва и пита :
- Мой човек, ще дадеш ли едно пликче да събираме гъбите ?
Дадох и добавих :
- Ама да не сбъркате гъбите ?
- Няма да се притесняваш - отговори момчето,
- Първо ще минат през бабите, после ще ги ядем !
Тежката отговорност падна от гърба ми !
Полето бе обсипано с гъби, много от тях не познавах.
Събрах една торба от сигурните и към обяд потеглих !
Много хубав ден !
Дано времето задържи още малко !
Следващите дни съм на работа и ......... потеглих !
баш_майстора написа: ↑Съб Ное 08, 2025 4:18 pm Благодаря на Митко и Жоро, че са ми оставили доволно гъбки.................
И аз благодаря, че имаше и за мен !
Без много да ходя събрах към 4 кг.
Имаше и доста едрички,
Предпочитам малките, ама ................. каквото дойде,
Част от тази купчина раздадох, част - мариновах !
Гледам си телефона - твърде рано за прибиране.
Реших да търся ветрогонни гъби !
Отидох, ама тръни има, гъби - не !
Само две и те попреминали !
И подкарах пак печурките и челадинките.
Ето тези трите бяха прекрасни ливадни печурки, с характерната миризма, леко примесена с анасон !
Жестоки гъби !
Намерих поне 5-6 вида печурки,
Тези виждах за първи път и не ги взех.
И тези също,
Най-много имаше от карболките, огромни гнезда, цели туфи,
Колкото можах - стъпках !
Защото дойдоха няколко кандидат гъбари !
На колела !
И казват :
- Чичо, ще ни покажеш ли какви гъби да берем !
Показах и карболка, показах и хубава печурка,
Децата бяха бяха интелигентни, добре възпитани, добре облечени.
Бързо схванаха разликите.
След малко единият идва и пита :
- Мой човек, ще дадеш ли едно пликче да събираме гъбите ?
Дадох и добавих :
- Ама да не сбъркате гъбите ?
- Няма да се притесняваш - отговори момчето,
- Първо ще минат през бабите, после ще ги ядем !
Тежката отговорност падна от гърба ми !
Полето бе обсипано с гъби, много от тях не познавах.
Събрах една торба от сигурните и към обяд потеглих !
Много хубав ден !
Дано времето задържи още малко !
- T.Mihov
- научил се да хвърля

Само аз ли бера на различно място от всички тук?
Вчера напук на вятъра и дъжда ,реших да си пробвам късмета.Който е казал,че няма нищо по-хубаво от лошото време е бил напълно прав.Всички нормални хора са на топло и сухо по къщите и оставаме да си чешем крастата само ние,гламавите
Още щом слязох от колата се "спънах" в една печурка - сметнах го за добър знак,макар да не съм суеверен

Тук-таме излизаше по някоя печурка и челядинка,а малко по-нататък се натъкнах и на няколко гнезда с копринки,които не събирам

Ливадните виолетки буквално бяха стотици,без да преувеличавам.Имаше ги навсякъде в огромни количества,размери и конфигурации - самодивски кръгове,пътеки и т.н.Направо не ми се вярваше.Нещо ,като по-голямата версия на челядинките,когато ги има.

Предната събота направих един кратък преход до една близка полянка с баща ми,да го разходя малко и набрахме за сефте едно пликче от тях.Бурканизирах ги,ама не съм ги опитвал още,но така като гледам,май не са моите гъби.Пресни миришеха приятно,но след като ги бланширах,нещо не ми допадна аромата,но ще видим
После се набутах в гората и макар и по-малко от предния път,все още се намираха сърнели.Явно вече им захладнява.

Ей тая туфа миналия път я пропуснах,че не ми се завираше в тръняка,ама тоя път не и простих

На тръгване реших да спра на онче-бонче на някоя нова поляна и не сбърках

Из тревата имаше дребосъци

Нооо,както знаем,шубрака пази своите тайни

На снимката не личи,но с изключение на 1-2 всички бяха със сходен на този диаметър и ухаеха прекрасно,макар и подгизнали и поостарели

Накрая скочих и до иглолиста,дето минали път напосках масловките,като очаквах пак да ги намеря,макар,че са ми малко като утешителна награда,ама все пак не са лоши гъбета.За моя огромна и приятна изненада масловки нямаше,но на тяхно място имаше рижикии

Имаше и дърти,имаше и млади,но аз се радвам на всички.Още миналта година им се точех,но така и не намерих.Жоро ми даде жокер за посока в която да търся,ама все покрай другите гъби маам гащи в съвсем обратната посока,та още не съм стигнал да използвам жокера
Както винаги,след като се прибрах отново прегледах слуката и малко ме озадачиха някои гъбета,за това за тях ще помоля за жокер.
Първо печурките.Още,като ги брах се усъмних и реших на спокойствие вкъщи да ги доразгледам,ама пак нещо не мога да кажа дали са за кофата или не.Образно де,то е ясно ,че няма да тръгна да ям нещо,за което не съм сигурен на 100%.

При разрязване в основата на пънчето мигновенно пожълтяват,но пък не толкова наситено жълто,като карболката и няма онзи гаден аромат.Всъщност няма почти никакъв аромат - нито на гадно,нито на анасон или изобщо на нещо приятно.Дори не мога да го определя на нещо конкретно,а уж съм добре с обонянието
.Даже си направих експеримента да нагрявам парченца от гъбите за да ги разконспирирам - еми пак не смърдят на карбол
.Какво животно може да е туй?
И две от сърнелите ми направиха впечатление,че имат малко по-сивкава част по шапките си - предполагам ,че е вследствие на средата в която растат или студа?

На едната ламелите станаха червеникави ,но по нито един друг белег не се връзва да е червенееща сърнела, а и някак само повърхностно си промениха цвета и се чудя дали не може да са се оцветили от спорите на печурките,понеже седяха известно време в една кофа преди да ги разделя? Иначе си мирише приятно,на сърнела.

Като изключа съмнителните,финиширах така

Знам ,че пак се изаках на метеното с тия снимки от "опрерационната",ама предполагам вече им свикнахте
Младите рижки ще си ги пекна с най-голям кеф на фурната,но ще помоля за изпробвана рецепта за бурканизиране на остатъка,че докато рових за рецепта за ливадните виолетки нещо голяма част от тях не ми вдъхваха доверие пропорциите на съставките,за това ми се иска да чуя нещо пробвано,че след толкова чакане тия рижки са ми по-ценни и от злато и не ми се иска да ги батисам
.Благодаря предварително 
Вчера напук на вятъра и дъжда ,реших да си пробвам късмета.Който е казал,че няма нищо по-хубаво от лошото време е бил напълно прав.Всички нормални хора са на топло и сухо по къщите и оставаме да си чешем крастата само ние,гламавите
Още щом слязох от колата се "спънах" в една печурка - сметнах го за добър знак,макар да не съм суеверен
Тук-таме излизаше по някоя печурка и челядинка,а малко по-нататък се натъкнах и на няколко гнезда с копринки,които не събирам
Ливадните виолетки буквално бяха стотици,без да преувеличавам.Имаше ги навсякъде в огромни количества,размери и конфигурации - самодивски кръгове,пътеки и т.н.Направо не ми се вярваше.Нещо ,като по-голямата версия на челядинките,когато ги има.
Предната събота направих един кратък преход до една близка полянка с баща ми,да го разходя малко и набрахме за сефте едно пликче от тях.Бурканизирах ги,ама не съм ги опитвал още,но така като гледам,май не са моите гъби.Пресни миришеха приятно,но след като ги бланширах,нещо не ми допадна аромата,но ще видим
После се набутах в гората и макар и по-малко от предния път,все още се намираха сърнели.Явно вече им захладнява.
Ей тая туфа миналия път я пропуснах,че не ми се завираше в тръняка,ама тоя път не и простих
На тръгване реших да спра на онче-бонче на някоя нова поляна и не сбърках
Из тревата имаше дребосъци
Нооо,както знаем,шубрака пази своите тайни
На снимката не личи,но с изключение на 1-2 всички бяха със сходен на този диаметър и ухаеха прекрасно,макар и подгизнали и поостарели
Накрая скочих и до иглолиста,дето минали път напосках масловките,като очаквах пак да ги намеря,макар,че са ми малко като утешителна награда,ама все пак не са лоши гъбета.За моя огромна и приятна изненада масловки нямаше,но на тяхно място имаше рижикии
Имаше и дърти,имаше и млади,но аз се радвам на всички.Още миналта година им се точех,но така и не намерих.Жоро ми даде жокер за посока в която да търся,ама все покрай другите гъби маам гащи в съвсем обратната посока,та още не съм стигнал да използвам жокера
Както винаги,след като се прибрах отново прегледах слуката и малко ме озадачиха някои гъбета,за това за тях ще помоля за жокер.
Първо печурките.Още,като ги брах се усъмних и реших на спокойствие вкъщи да ги доразгледам,ама пак нещо не мога да кажа дали са за кофата или не.Образно де,то е ясно ,че няма да тръгна да ям нещо,за което не съм сигурен на 100%.
При разрязване в основата на пънчето мигновенно пожълтяват,но пък не толкова наситено жълто,като карболката и няма онзи гаден аромат.Всъщност няма почти никакъв аромат - нито на гадно,нито на анасон или изобщо на нещо приятно.Дори не мога да го определя на нещо конкретно,а уж съм добре с обонянието
И две от сърнелите ми направиха впечатление,че имат малко по-сивкава част по шапките си - предполагам ,че е вследствие на средата в която растат или студа?
На едната ламелите станаха червеникави ,но по нито един друг белег не се връзва да е червенееща сърнела, а и някак само повърхностно си промениха цвета и се чудя дали не може да са се оцветили от спорите на печурките,понеже седяха известно време в една кофа преди да ги разделя? Иначе си мирише приятно,на сърнела.
Като изключа съмнителните,финиширах така
Знам ,че пак се изаках на метеното с тия снимки от "опрерационната",ама предполагам вече им свикнахте
Младите рижки ще си ги пекна с най-голям кеф на фурната,но ще помоля за изпробвана рецепта за бурканизиране на остатъка,че докато рових за рецепта за ливадните виолетки нещо голяма част от тях не ми вдъхваха доверие пропорциите на съставките,за това ми се иска да чуя нещо пробвано,че след толкова чакане тия рижки са ми по-ценни и от злато и не ми се иска да ги батисам
Аз имам проблем с консервирането на рижики... Не за друго, ами им се губи целия вкус, цвят и аромат, които иначе обожавам. Предпочитам ги само в прясно състояние. В краен случай, когато набера повече и не успея да ги раздам, ги осолявам. Така запазват вкуса/аромата си напълно, но пък не могат да се съхраняват кой знае колко дълго. Поне аз не успявам да ги запазя за повече от 4-5 седмициT.Mihov написа: ↑Нед Ное 09, 2025 11:03 pm Младите рижки ще си ги пекна с най-голям кеф на фурната,но ще помоля за изпробвана рецепта за бурканизиране на остатъка,че докато рових за рецепта за ливадните виолетки нещо голяма част от тях не ми вдъхваха доверие пропорциите на съставките,за това ми се иска да чуя нещо пробвано,че след толкова чакане тия рижки са ми по-ценни и от злато и не ми се иска да ги батисам.Благодаря предварително
![]()
Иначе вчера и аз набрах доволно, въпреки че отидох следобед, когато всички гъбари вече се бяха "изредили" по шубраците. Просто до обяд бях отделил времето за риболов, и след като се отчетох достойно (за Софийските стандарти
Наврях се директно в гората, щото поляните знаех, че отдавна са обходени.... За моя изненада и в гората беше минавано, но рижиката е чудесна гъба освен заради всичко останало, и заради това, че понякога се забелязва изключително трудно. Така че и за мен бе останало доволно, почти напълних кошницата.
Най-важното - хубав и зареждащ ден си спретнах... и го прекарах изцяло в движение, на слънце и въздух
Като гледам времето в момента... ще е лудница с гъбите в следващите дни
Лошото е, че и аз като Ники ще трябва да "стискам" до другия уикенд
Ако не виждаш изход от ситуацията... огледай се за вход!
- G.Petkov

Стефко е прав - ако се задържи минималната температура над 0-та,
Ще настъпи изобилието на есенно-зимните гъби !
Ако замръзне, едва ли !
Днес едно дело го отложиха и ми се отвори малко време,
Отидох в гората.
Кладниците бяха дошли и при мен !
Този хубав дъбов дънер беше първият, който проверих в края на м.октомври, ама нищо не видях тогава.
Сега имаше кичури с израснали гъби,

Юдино ухо имаше доста, фламулини - малко,

Събрах една тава гъби, утре ще ги обработвам !

За пръв път виждам тези кремаво бели гъби, имаха гъбен мирис, но ги оставих.

Ще настъпи изобилието на есенно-зимните гъби !
Ако замръзне, едва ли !
Днес едно дело го отложиха и ми се отвори малко време,
Отидох в гората.
Кладниците бяха дошли и при мен !
Този хубав дъбов дънер беше първият, който проверих в края на м.октомври, ама нищо не видях тогава.
Сега имаше кичури с израснали гъби,
Юдино ухо имаше доста, фламулини - малко,
Събрах една тава гъби, утре ще ги обработвам !
За пръв път виждам тези кремаво бели гъби, имаха гъбен мирис, но ги оставих.
- G.Petkov

Колко да е вярна картата на валежите на НИМХ ?
http://www.weather.bg/index.php?koiFail ... ng=0#valej
Над София валя почти 14 часа,
А НИМХ сочи липса на валеж !!!

Може в Каспичан да нямат измервателни станции, ама в София са длъжни да имат !
http://www.weather.bg/index.php?koiFail ... ng=0#valej
Над София валя почти 14 часа,
А НИМХ сочи липса на валеж !!!
Може в Каспичан да нямат измервателни станции, ама в София са длъжни да имат !
Аз в неделя освен кладници, набрах и един кърлеж, забил ми се беше над лакътя на ръката. Знаех си че мястото е въшливо, но не очаквах изненада през ноември и не се проверих след гъбинга.
- G.Petkov

Днес реших да изпреваря застудяването и отидох при рижиките !
Естествено, не успях - есента бе дошла,

Всички гъбки на открито дрънкаха като ги чукна с ножа !
Рижики на открито,

Около боровете и на заветни места нещата бяха по-добре,

А бях дошъл за този размер,

Събрах, каквото можах,
Правех последният тегел и ................... в едни храсталаци - групи гъби, както рече Митко 53 !

Ама много групи от много гъби !
Събрах почти 6 кг, едва ги носех.
Повечето дадох на племенника, който в неделя бе останал капо !
И в тези места намерих две карболки, дейба !
На първата даже не и пожълтя пънчето, чак като я разчупих замириса на бакелит.

Сега трябва да хвърля един буркан, в който миналата седмица пуснах и една печурка от същото място !
Да видим какви ще са температурите на по-високите места !
В ниското засега бива !
Естествено, не успях - есента бе дошла,
Всички гъбки на открито дрънкаха като ги чукна с ножа !
Рижики на открито,
Около боровете и на заветни места нещата бяха по-добре,
А бях дошъл за този размер,
Събрах, каквото можах,
Правех последният тегел и ................... в едни храсталаци - групи гъби, както рече Митко 53 !
Ама много групи от много гъби !
Събрах почти 6 кг, едва ги носех.
Повечето дадох на племенника, който в неделя бе останал капо !
И в тези места намерих две карболки, дейба !
На първата даже не и пожълтя пънчето, чак като я разчупих замириса на бакелит.
Сега трябва да хвърля един буркан, в който миналата седмица пуснах и една печурка от същото място !
Да видим какви ще са температурите на по-високите места !
В ниското засега бива !
- баш_майстора
- сериозен играч

- Обратна връзка:
Гъбите са много групирани там. В събота 90% от гъбите набрах на 3-4 места, всяко с площ около 5 квадрата, в целия останъл трънак нямаше почти нищо, в гъстите борове - също.
- G.Petkov

На 550 м н.в. е същото - дебела слана и замръзнали гъби !

За другата седмица обещават дъжд и повишение на минималните температури.
За другата седмица обещават дъжд и повишение на минималните температури.
- G.Petkov

Явно има добри условия за кладници,
Защото за трети път намирам добро находище на тези гъби.
Така изглеждат в тавата,

Без малко 4 кг !
Кладниците са от два паднали дънера на тополи,
Големите гъби бяха пораснали на клони, заровени в почвата при падането на дърветата.
И друг път съм забелязвал, че дървесните гъби растат огромни, когато са близо до почвата,
Явно има по-добра хранителна база.
Защото за трети път намирам добро находище на тези гъби.
Така изглеждат в тавата,
Без малко 4 кг !
Кладниците са от два паднали дънера на тополи,
Големите гъби бяха пораснали на клони, заровени в почвата при падането на дърветата.
И друг път съм забелязвал, че дървесните гъби растат огромни, когато са близо до почвата,
Явно има по-добра хранителна база.